9. měsíční mimi neleze, jak se k tomu staví váš pediatr?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1814
20.11.10 08:53

Nonino - to mě mrzí, že má malá s chozením problém :-( Držím palce, aby se to co nejdříve vyřešilo a bylo potřeba co nejméně lékařských zásahů (i když pokud potřeba budou, tak buďme rádi, že existují a pomůžou!)

Jinak k těm rehabilitacím a neurologům - jak už jsem psala výše, naše Šárka v 10m nelezla, jen se plazila a občas pérovala na kolínkách. V 10,5 měsících jsme došli k fyzioterapeutce, která Šárku zkontrolovala (dělala s ní nejrůznější pohyby a sledovala, jak ona na různé polohy reflexivně reaguje) a nakonec vyslovila závěr, že má ochablejší jeden sval na zádech, který normálně v poloze na čtyřech pomáhá podsouvat pod tělo nožičky. Takže jsme dostaly velmi jednoduchý cvik (ta fyzioterapeutka není fandou vojtovky, pokud existuje alternativa :wink: ) - dát na čtyři, natáhnout jednu nožku, tu polechtat a tím, jak dítko reflexivně stáhne nožičku po polechtání, tak zapojí ten sval.
Já si na tu fyzioterapeutku rozhodně nemůžu stěžovat - kontrola mě ujistila, že opravdu nemáme žádný větší problém (což jsem očekávala, ale od autority to zní jinak :wink: ) a ta paní byla opravdu moc příjemná, až mi bylo líto, že nás po 10 dnech vyřadila z evidence :lol: (protože Šárka si 3 dny po té první návštěvě rovnou stoupla)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4118
20.11.10 10:21

U Matyho v 9ti měsících začal raketovej vývoj. Do tý doby se ani neotočil, natož aby lezl :roll: Doktor ho důkladněji kontroloval (záda) a neřešil to.
I když vlastně Maty se 3měsíce plazil, 14dní lezl a pak hned chodil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
432
20.11.10 10:44

Ahoj, syn 9 měs. neleze, o nějakém ukázkovém plazení u nás taky nemůže být řeč ( kam potřebuje, tak se dokutálí a jinak se odpichuje rukama a otáčí se dokola ). Chodíme na rehabilitaci ( kvůli posilování vbočených patiček už od narození ) a podle fyzioterapeutky je trošku pomalejší ( přetáčet se začal až v 6 měsících ), jdeme tam příští týden, tak uvidíme, co nám řekne na nelezení a zvláštní plazení. Na jednu stranu je mi trošku líto, že ostatní děti už lezou, stoupají si a ten náš nic. Každý mi řekne „to víš kluk, ten je pomalejší, ale neboj on to časem dožene“. Na druhou stranu všecno má svůj čas a až k tomu dospěje, tak to dělat bude. Ale strach, jestli je vše O.K., tak to teda mám… :-( .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1226
20.11.10 11:27

Ahoj, ahoj,
my mame 10,5 mesicni slecnu, ktera uz 2,5 mesice peruje na kolinkach a zatim neleze. Nejdrive ji nesly zvednout ruce, ted uz zase nepritahuje nozicky.
Na rehabilitaci urcite pujdeme (chodily jsme tam do jejich cca 9 mesicu).
Na neurologii mame bezva doktorku, ktera nic nehroti, vzdy Agatku prohledne a zpravidla da doporuceni pokracovat ci sledovat a dat vedet. Takze celkem vse v klidu a pohode. Opravdu hrozne moc zalezi na tom, ke komu se clovek dostane.
A na druhe strane, devcata, ono mit 7mi mesicni behajici holcicku by take nebyl zadny med. Takhle jsme si mohli uzit dovolenou u more (pred mesicem) bez toho, ze by nam nekam utikalo a padalo dite:).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4706
20.11.10 19:10

ty jo no to je hrozný (teda pro mě) co tady čtu…
já mam 6m holčičku, rozenou císařem - přidušenou .. celou levou stranu měla oslabenou a na rehabku chodíme už od jejích asi 3m.. pomáhá to fakt..
je to síla, furt si myslim, že je dost pozadu a já nevim co ještě..byla jsem z toho úplně hotová,,,,

• tady vidím,že neni sama, ale je jí teprv 6m jak říkám..
  • když to čtu, 9m mimi se neplazí je mi ouzko, takže budu cvičit o 106!!! :zed: :zed:

a přeju všem maminkám co maj tyhle problémy, hodně síly a návštěva neurologa a rehabky si myslim že je ve vývoji dost důležitá

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1371
20.11.10 21:24

Ahoj brokoli, asi tě hodně chápu, co tě zneklidňuje.
U nás situace taková, že přetáčení až v 8. měsíci, pérování 9. měsíci a pseudo-plazení (bohužel špatný, protože nestřídá pravá-levá, ale přitahuje vláčný nožičky jen ručičkama, kterýma se zapře o podlahu) až v 9ti měsících.
Bohužel už od 4. měsíce jsem tušila, že něco není uplně OK, když ani ve 3 ani ve 4 a dokonce ani v 5 měsících syn nepásl hříbata dobře, ještě v 6ti a ještě ani v 7mi měsících se neotáčel … furt jsem to doktorovi hlásila a ptala se, jestli je to dobře to furt nechávat být. On mě furt odbýval, ať to nehrotím, že je čas do devíti měsíců. Já jsem to nevydržela a „natajno“ jsem se v 8. měsíci nacpala k neuroložce (bez doporučení pediatra), která jen spráskla ruce a chytla se za hlavu, že jsme tam měli přijít už dávno a že to je škoda, protože co by šlo třeba v 5.měsíci lehce opravit vojtovkou, tak teď půjde jen ztuha a o dost pomaleji, když už má naučený špatný pohybový vzorce.
Náš mudr nás fakt až na tej 9m prohlídce doporučil k neurologovi, čekací doba 4 týdny, takže až v 10ti měsících jsme se teď „oficiálně“ dostali k neurologovi. Výsledek je ten, že je už o 2 měsíce opožděnej a musíme intenzivně rehabilitovat, protože vůbec neumí přitahovat nohy pod sebe a střídat levá-pravá … bohužel se už naučil to svoje špatný plazení :cry: který ho budeme muset horko těžko odnaučovat. Je to velká škoda, že se to řeší až teď.

Takže za mě - ano, dětem by se měl dát čas, ale když je už patrný, že něco dělají špatně - třeba asymetrie nebo špatně dělají nějaký pohyby, tak na nic nečekat a vyburcovat na maximum doktora, klidně změnit nebo se někam vecpat na vlastní pěst. Dneska mě mrzí, že jsme čekali až do těch 7mi měsíců a že jsem to nevyhrotila už dřív, že by se to snáž podchytilo a to vadný hejbání by se nerozjelo natolik.

Jo a dodnes se neposadí a neleze, sudy nikdy neválel, jen se umí zvednout v postýlce, že se vytahne ručičkama. Autosedačku ani lehátko jsme nikdy nepoužívali nijak moc (nemáme auto a v lehátku jen na krmení od 7. měsíce), chodila jsem na cvičení s miminkama (takovéto s říkadlama), nikdy jsem neposazovala ani nestavěla, snažila se správně manipulovat, předcházet asymetriím … a stejně to teď není OK … uplně na potvoru a snad naschvál pro radost babičkám, který to moje brojení proti posazování a pasivnímu dávání do lehátek absolutně nechápou :zed: :zed: :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10802
20.11.10 21:53

Jeden z mých synů se začal trochu plazit až teď okolo 10m (a to ještě jen nesymetricky, přitahuje se pravou rukou a levou nohou), do tý doby akorát pivotoval na bříšku. Chodíme s ním na rehabilitaci, kam nás poslala v 2m doktorka kvůli predilekci hlavičky, cvičili jsme Vojtovku - tu nám rehabilitačka okolo 6m zrušila s tím, že je všechno v pořádku.
Prý je to zdravý kluk, který holt jen má menší potřebu se hýbat (vyjádřila se, že je to takový „pozorovatel“ :lol:). Holt má svoje (pomalejší) tempo :) Máme s ním jen trénovat polohu na kolínkách, aby nepřeskočil lezení - a rehabilitačka říkala, že moc nezáleží na tom, kdy začne lézt, hlavní je, aby lezl dřív než si sedne/stoupne.
Tím jsem chtěla říct, že to ještě nemusí automaticky znamenat nic děsnýho, že 9m dítě neleze. Ale je fakt, že pro tvůj klid bych asi k nějakýmu odborníkovi zašla :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
janibubi
21.11.10 14:17

Ja mam 9.mes holcicku,leze mi-davno ,postavila se asi pred mesicem a chodi okolo postylky …,ale zase mi nesedi.
Podle me nekdy miminko neco vynecha a hned dela neco jineho a hlavne kazdy mimco je jiny.

• Citovat
  • Upravit
381
22.11.10 08:30

Děkuju za vaše příspěvky a zkusím sem potom dopsat, jak to u nás pokračuje a kdy se malý rozlezl, aby maminky, které budou tuhle diskuzi číst věděly, jak to vůbec dopadlo.
Já osobně to vůbec nevidím nijak dramaticky, šlo mi o to, že se nám tu vyměnila paní doktorka a ta vidí našeho syna jinak než ta předchozí a chtěla jsem vědět, jak se k tomu staví jiní lékaři.

Rampepurno - ani u tebe nevidím nic hrozného, dovedu si představit, jak tě na neurologii vystrašili a co všechno ti asi řekli(oni někdy fakt zbytečně hrotěj a strašej), myslím si, že když budete cvičit, tak to bude úplně vpohodě a nemusíš se vůbec bát. Nepodceňovala bych to, ale ani bych se z toho nehroutila. Tolik jen můj názor, ikdyž maminkám, kterým lezou děti v 6 měsících se to zdá neuvěřitelný. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
28.11.10 14:23

Čtu si Vaše příspěvky a jsem hned klidnější,mám 9měsíčního chlapečka,chodíme taky do stacionáře,ale huláká jak jen tam dorazíme,začali jsme ve 3měsících,že měl oblíbenou jednu stranu a furt vše dělal na jednu stranu. Dnes je to v poho,ale chodíme tam dál,protože leze pozadu jak rak,sedne si,ale špatně a otočit se s bříška na záda tak to je fuška,má furt ruce jak letadlo :-D ,ale ze zádíček to zvládne na obě strany,bez problémů.Ve stacionáři nám řekli,že má svůj styl a že se to podá,tak uvidíme…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
381
29.11.10 12:29

hyenka - je nádhernej :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
zenuska2012
11.9.12 21:24

Mam 9m holcicku - otaci se, plazi se spis jen ruckovanim okolo sebe a nozicky k tomu moc nezapojuje, neleze, nesedi, sama se dostane na vsechny 4, ale jen se v tom pohupuje, hodne casu travi v poloze letadlo. Na neurologii chodime od jejiho narozeni, protoze se narodila o neco drive. Zatim lekari nic moc neresi. Neurolozka rekla, ze ji to bude trvat dele, protoze je velika a tezka a musi teda vice posilit svaly nez bude schopna svoje telo udrzet. Doporucila nam koupit koberec, ktery povazuje pro maleho lezouna za nejvhodnejsi podlozku. Neurolozka rekla, ze je dulezite, aby si prosla stadii vyvoje tak, jak po sobe maji nasledovat (plazeni, lezeni, sezeni, chozeni) a je jedno zda poleze v 9m nebo v 11m.
Ja myslim, ze nekdy od deti chceme moc, ale kazde dite je jine a kazdemu to skutecne trva jinak dlouho. Nekdy je mi neprijemne snaset dotazy okoli, zda dite sedi, leze, atd. a knihy co ma dite umet v xtem mesici uz vubec nectu. Na druhou stranu pokud mate nejake pochybnosti urcite je dobre obratit se na odborniky - uz jen pro ujisteni, ze je vse ok, ze mimi potrebuje jen vice casu.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
30.8.14 11:15

skoro 9mesicu a neleze

Ahoj holky moje skoro 9mesicni dcera nechce lezt. Ani se neplazi. Uz pres mesic peruje na kolinkach tak jsem myslela ze uz se brzo rozleze a nic. Chodime na RHB uz asi od 6tydnu a cvicime na lezeni jak nam bylo ukazano a porad nic. Nemate nejaky osvedceny figl? Zkousim vse mozne lakat na hracky ovladac mobil :-D Dokonce i na detske susenky. Ona kdyz chce tak se umi o neco dopredu posunout ale neleze :-( Predem dekuji za odpovedi M

• Citovat
  • Upravit
35545
30.8.14 11:18

Naše začala v jedenácti měsících, vynechala plazení a doteď leze. Patnáct měsíců. Neřeším, žádný problém nemá, žádný doktor se nad tím nepozastavil. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
790
30.8.14 21:21

My jsme nelezli vubec.Maly se plazil, péroval na kolínkach. Pak se začal stavět v postylce a kolem nabyku a nakonec chodit v 11měsicích. Takže fázi lezení jsme přeskočili.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí