Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
@janickaIII my se snažíme ho dávat na nočník, ale maminka ho ráno přiveze s plenou, takže ho máme za den třeba 4× po..a na nočník se snažíme ho dávat už asi 3 měsíc bez výsledku
To nebylo myšleno na vás. Jen jsem tim chtěla říct, že běžně na hřištích potkávám 3 leté děti s plenami a rodiči, kteří to neřeší. To samé s mluvením. Většinou řeknou, vždyť mají ještě čas… ![]()
Jinak se fakt snažíme s kolegyní dávat mu pozornost, pohrát si s ním, zapojit ho do činnosti, jako je tvoření, úklid hraček apod. Chováme, nosíme, pomazlime, zkoušely jsme mu zpívat, hladit po vlasech nefunguje. Důrazně také nezabírá, to naopak začne kopat nebo se vztekat. Když jsem to říkala mamince, tak pak přišla další den, že doma ji to nedělá ale že se ptala sousedů a maminky svoji co ho hlídají že jim to dělá taky. Ona mi pak řekla ze máme dovoleno mu dát na zadek, ale copak to jde? To přece nemůžeme. Nevíme co s tím a kolektiv je 18 děti, on by potřeboval svoji asistentku aby se tady netrápil..ale nikdo to neřeší bohužel
@janickaIII píše:
To nebylo myšleno na vás. Jen jsem tim chtěla říct, že běžně na hřištích potkávám 3 leté děti s plenami a rodiči, kteří to neřeší. To samé s mluvením. Většinou řeknou, vždyť mají ještě čas…
A ti kteri to řeší jsou zas za id-oty, protože dítě na to má přece čas, zkušenost nejen z emimi, to si nevyberes. ![]()
Pokud to paní ředitelka nechce řešit nyní. Možná to bude řešit, až ji přijdou oficiální stížnosti od ostatních rodičů. Chlapec bude potřebovat speciální péči a hlavně hodně pozornosti a lásky. Musí cítit jistotu, která mu chybí od rodičů. Možná by pomohli prarodiče?
@debra.morgan no právě.
já to začala řešit v 1,5 roce a co jsem si vyslechla…
ale souhlas 3,5 leté dítě s plenami je teda vizitka rodičů, to ať se na mě nikdo nezlobí.
@Anonymní píše:
Jinak se fakt snažíme s kolegyní dávat mu pozornost, pohrát si s ním, zapojit ho do činnosti, jako je tvoření, úklid hraček apod. Chováme, nosíme, pomazlime, zkoušely jsme mu zpívat, hladit po vlasech nefunguje. Důrazně také nezabírá, to naopak začne kopat nebo se vztekat. Když jsem to říkala mamince, tak pak přišla další den, že doma ji to nedělá ale že se ptala sousedů a maminky svoji co ho hlídají že jim to dělá taky. Ona mi pak řekla ze máme dovoleno mu dát na zadek, ale copak to jde? To přece nemůžeme. Nevíme co s tím a kolektiv je 18 děti, on by potřeboval svoji asistentku aby se tady netrápil..ale nikdo to neřeší bohužel
A asistenka pro školku zařídit nemůžete? Vždyť ten kluk trpí. A teda trpí všichni kolem něj. Hele a co se domluvit s nějakými rodiči aby si oni stěžovali? Já bych teda nechtěla, aby podobné dítě mému ubližovalo. Fakt ne! Nebo si pozvat do školky nějakého psychologa? Nebo sama zajít do PPP aby ti poradili jak na něj.
@janickaIII no určitě, zvláště pokud má dítě třeba nějaký neodhalený problém. Ono i pokud už se to řeší, může to trvat.
Pod studenou sprchu bych strčila tebe… to dítě potřebuje psychologa, psychiatra a především a hlavně úplně jiný přístup rodičů. Napadá mě hned několik diagnoz, které by se na takové chování daly napasovat, ale kluka osobně neznám, nechci hádat a věštit. Chápu, že je jeho chvostu pro vás vás ostatní deti obtěžující, ale jedině řešení je takové, že s ním rodiče zajdou za odborníky. Ti zjistí, jestli je to jen nevychovanej a zanedbanej kluk, nebo má nějaký zdravotní problém. Možné je obojí a obojí je práce pro rodiče. Vy s tím ve školce moc nezmůžete.
K autorce dotazu, dítě vypadá, že by potřebovalo psychologa, může to být projev PAS, dokonce i malé děti mohou mít depresi, může se u nich projevovat a rozvíjet jiné psychiatrické onemocnění. Pokud rodiče nespolupracují, je to samozřejmě problém. Bití ani sprcha zde nic nevyřeší.
To dítě může být všechno možné - od těžce zanedbaného až po těžce nemocné (mentlní retardace, autismus, dysfázie, ADHD apod.).
Jako učitelka/chůva bys podle mě měla upozornit vedení a rodiče dítěte.
@Anonymní píše:
A nevíš, jak se třeba chová u těch sousedů, co ho hlídají? Přijde mi, že je opravdu zaostalý, bude tam porucha chovaní, možná autismus, ADHD, těžko říct bez vyšetření ![]()
Omlouvám se za OT - když jsem četla název, tak mě to zarazilo DS = domov seniorů
… A ona je to dětská skupina
…pobavilo mě to
Doufej, že jak přijdou prázdniny a nebude školka, rodiče si taky všimnou, že mají doma dítě a možná jim i dojde, že s ním něco není O. K. Šest týdnů by mělo stačit.
No zkusila bych říct ředitelce že si mi někteří rodiče stěžovali. Jako chodit moje dítě do třídy s takovým děckem, které tam dělá peklo a ubližuje, tak to by se mi hodně nelíbilo
nemám zrovna průbojné dítě a fakt by mi vadilo, aby se bálo chodit do školky kvůli jednoho děcka, které evidentně potřebuje asistentku a psychologa. Úplně tě chápu zakladatelko jak tohle musí být vyčerpávající. Jak na něj ti tu asi nikdo moc neporadí, to chce řešit prostě s ředitelkou.
Dítě tu fakt nikdo nesprchuje studenou vodou ani mu neplaca na zadek. Jeho matka nam dovolila mu jednu seknout nebo v těch jeho zachvatech ho spláchnout studenou vodou, což nikdo nedělá
Ale situace je zoufalá, v kolektivu děti to není ideální, co si budeme nalhávat, maminka to neřeší, tatínek si pro kluka nechodí. Odvahu na to pozvat do školky psychologa nemám, nevím jak by na to reagovala ředitelka, sama to řešit nechce, což je také hrozný přístup, ale ona sama tu nebývá, takže si to neumí asi představit, nehledě na to, že je to hlavně pro dobro dítěte. Spíš jestli někoho nenapadne nějaká rada, když má záchvat, nebo nápad čím ho ještě motivovat aby se s ním dalo pracovat. Já vím asi se rádi těžko, když nikdo vlastně nevíme žádnou diagnózu ![]()