Ach ty brýle – jak se dcera cítí?

• Fotoalbum (3)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
13943
9.12.10 22:11

2 a třičtvrtě.
Klidně jí přečti tohle: Začala jsem brýle nosit v 10ti letech. Tenkrát se nedělaly tak moderní obroučky jako dneska. Byly jenom šíleně obrovské umělohmotné barevné obroučky přes půl hlavy. Musela jsem je mít hlavně do školy, ale vždycky když jsem vyšla z domu, jsem je hodila do tašky a zas je nasadila až před dveřmi do bytu. Jenže tím jak jsem je nenosila, tak se mi vada zhoršovala. Dnes už vím, že jsem si za to trochu mohla sama.
Když mi bylo asi 14, začaly se dělat modernější obroučky, které už byly kovové, tenší a menší. Jenže zas byly strašně strakaté, že jsem se za ně styděla stejně jako za ty první.
Až asi v 18 jsem našla brýle, které mi opravdu slušely. Jenže v té době už jsem byla objednaná na operaci. Tak jsem pak brýle nosit přestala. A dneska můžu říct, že mi dokonce občas chybí! A taky manžel, když viděl moje fotky z maturitního tabla, tak mě začal prosit, abych si brýle znovu pořídila. A ono se to nejspíš stane, protože po porodu se mi oči znovu zhoršily, tak už se na ně docela těším.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14721
9.12.10 22:21

Zdravím, já mám 6,5 dioptrie na obou očích. Běžnou krátkozrakost. Řekla bych, že se to „láme“ zhruba na 4 dioptriích, do těch 4 dioptrií jsem mohla jakž takž fungovat i bez nich.

Jak vidím? No jak už bylo psáno, nepoznáš na ulici obličeje, nevidíš čísla MHD… Já bych se svými dioptriemi ani nemohla jít bez brýlí třeba po cizím bytě :nevim: Vidíš místo věcí takové divné šmouhy :(

Dnes je výhoda, že brýle jsou opravdu pěkné, tvé holčičce sluší :hug: Když já byla dítě, byla to tragédie, jak už tu holky psaly.

No a užila jsem si taky svoje :( Děti jsou opravdu zlé a stačí jeden jediný blbec a jedna jediná poznámka a brečíš, i když ti doma opakují, že jsi hezká a šikovná :( Zkus se domluvit s učitelkami v MŠ, aby na to trošku daly pozor, v rámci možností…

Téma mě zajímá, asi mě to taky čeká. Krátkozraký je otec, sestra, takže tipuju, že je to dědičné. Partner taky nosí brýle, i když je v jejich rodině jediný. Prostě šance vysoká, že dcerka taky bude brýlatá :nevim: U nás je to lepší, že má brýlaté rodiče…

S brýlemi jsem se srovnala až v dospělosti. V pubertě jsem nosila čočky, tak bylo líp. Ale kolem dvaceti jsem musela ze zdravotních důvodů přejít na brýle a nesla jsem to jako handicap. Vlastně mě vyléčil až jeden „kamarád“ hrozně ujetý na brýlaté ženské :lol:

Pozdravuj holčičku a je opravdu pěkná, i když tomu nevěří. Mmch. zkus se s ní zaměřit třeba na brýlaté paní, které potkáte v autobuse, v obchodě… Možná to trošku pomůže :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20656
9.12.10 22:22
Koty píše:
pryfish, nesouhlasím. Má zkušenost je taková, že tuto vadu mám diagnostikovanou, viděla jsem houbelec, takže rozhodně za sebe nemůžu tvrdit, že bych bez brýlí s touto vadou viděla lépe jak ostatní. Tato vada se operovat dá a na operaci jsem i byla.
Pokud ty při uvedených dioptriích vidíš lépe jak ostatní, tak ti fandím, ale jako řidičku za volantem bych tě opravdu potkat nechtěla.

Astigmatismus se operovat dá
Tupozrakost ne - to je vada nervového propojení oka a mozku, to žádná operace nezlepší - bohužel

Dcera má taky tupozrakost na jednom oku, zjištěnou až na 5ti leté prohlídce, naštěstí to není až tak kritický, protože lepíme jen 3-4h denně
horší je, že každé oko má jiné dioptrie jedno na dálku, jedno na blízko, takže moc dobře neuvidí vlastně nikdy, protože ani na jedno oko nemůže dostat ty dioptrie jak by potřebovala, prtože by to prý byl už moc velký rozdíl

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27305
9.12.10 22:26
chuanitka píše:

Téma mě zajímá, asi mě to taky čeká. Krátkozraký je otec, sestra, takže tipuju, že je to dědičné. Partner taky nosí brýle, i když je v jejich rodině jediný. Prostě šance vysoká, že dcerka taky bude brýlatá :nevim: U nás je to lepší, že má brýlaté rodiče…

Krátkozrakost se dědí křížem, z otce na dceru a matky na syna a je to 50%, že bude mít po rodičích dítě brýle. Já se na to u Toma taky připravuju. Navíc já mám kriticky ztenčenou rohovku (takže nemůžu na operaci krátkozrakosti a časem mě téměř určitě nemine zelený zákal), ale to dědičné asi není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20656
9.12.10 22:30

zakladatelko - k tvému dotazu:

dceři jsem vysvětlila, že pokud nebude nosit brýle a okluzor a poctivě trénovat slabé očíčko, tak se to slabé může ještě zhoršit a nemusí na něj viědt pak vůbec.

Od té doby se občas ptala, jak dlouho ještě / kdy už nebude muset okluzor a brýlky a pokaždý to posuneme na další kontrolu na očním - že to až uvidí na slabší očíčko na tabuli ty malý písmenka. Ale už nikdy neodmítala nalepení okluzoru a i má na starost mi to ráno připomínat, abychom na záslepku nezapomněly

Obroučky jsme šly vybírat se sestrou (její tetou), kterou má moc ráda a která taky nosí brýle.
Ta jí vysvětlila, že brýle má jako módní doplněk, že kdyby je nemusela nosit, tak si koupí s čirými skly, že bez nich je to pro ní jako by šla třeba bez bot

Zahráli jsme na notu - že v nich vypadá jak školačka(těší se do školy) a že jí opravdu sluší.
Zapracoval i manžel, který nosí brýle a sundavá je skutečně jen na spaní. Že teď si jsou vlůastně víc podobný …
bylo toho i víc ale už si nevzpomínám

fotku v brýličkách vdíš u mého nicku a tady je fotka s okluzorem - dcera to už bere jako fakt a naopak dětem v mš nebo třeba i kdekoli jinde, když na to padne řeč, vysvětluje že má „líný“ očíčko a musí ho prostě trénovat

Příspěvek upraven 09.12.10 v 22:32

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
QQQQ
9.12.10 22:31

Petite, tvoje je ještě malinká, zajdí s ní, za to nic nedáš, a pokud by něco našli tak by se s tím líp pracovalo, jak v pozdějším věku. Ale třeba to nic nebude. A myslím si, že moje bude jako ty! Už teď se nám záhadně ztrácí brejličky a nalézáme je na neobvyklých místech :lol: a okuzorky se jí samy od sebe odlepují :lol: Treperenda jedna :srdce:

• Citovat
  • Upravit
20656
9.12.10 22:35

tady jsem našla fotku v brýličkách i s okluzorem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9166
9.12.10 22:36

WW: ještě jsem ti chtěla dodat…objednej ji co nejdřív, tupozrakost hraje o čas a ona už na upravení času moc nemá..Neřešila jsem to vůbec s naší očařkou Bláhovou, přímo volala do Ol(tuším Dr. Šimičák, tak nějak) a pak teprve ji o tom informovala. Něřekla nic, spíš mě překvapilo, že tohle nedoporučila sama. Bohužel, holce je ted 12let a už před 4 roky bylo pozdě..Má ted dioptrie 1+ a 3,5+

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20656
9.12.10 22:37
ww píše:
Meduza: nám to taky zjistili na pětiletce. U nás taky mají brýle jen babičky a taky se neprojevovala nijak zvláštně. Až později jsme si uvědomili, že když jsme ji třeba řekli ať podá lžičku ze stolu a ona šla jinde a hledala ji. Tak jsme ji říkali, že je zmateneček a trdlík. Že špatně vidí nás bohužel nenapadlo.

u nás se to neprojevovalo vůbec nijak, nebýt 5tileté kontroly, vůbec by mě to nenapadlo
Měla jsem výčitky, že jsem si ničeho nevšimla, ale oční dr mě ujistila, že v mnoha případech to opravdu není poznat jinak, než zkouškou zraku s jedním okem zakrytým

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
QQQQ
9.12.10 22:40
pannda píše:
WW: ještě jsem ti chtěla dodat…objednej ji co nejdřív, tupozrakost hraje o čas a ona už na upravení času moc nemá..Neřešila jsem to vůbec s naší očařkou Bláhovou, přímo volala do Ol(tuším Dr. Šimičák, tak nějak) a pak teprve ji o tom informovala. Něřekla nic, spíš mě překvapilo, že tohle nedoporučila sama. Bohužel, holce je ted 12let a už před 4 roky bylo pozdě..Má ted dioptrie 1+ a 3,5+

Takže myslíš, že lepení je málo a dá se dělat něco víc jo :think: Naše dr nikdy o ničem takovém nemluvila. Vždy nás pochválí, že se to lepší a že do první třídy máme šanci jít bez lepení. Tak teď jsem zmatená jestě víc :?:

• Citovat
  • Upravit
QQQQ
9.12.10 22:45
sandrik píše:
tady jsem našla fotku v brýličkách i s okluzorem

Tak vidím že máme stejné okluzory. Jsou tam ty zvířátka zvlášť, že? My je nelepíme na oko, ale všude možně po pokojíčku a na papíry :wink:
Jak jste to řešili přes léto jak byly ty parna? Mojí se dělala vyrážka, mudra nám dovolila nelepit když jsou vedra. Ale dcerka to vymyslela, prý: „NO TAK MI TO BUDEŠ LEPIT NA NOC, JO?“ Chytrolín.

• Citovat
  • Upravit
9166
9.12.10 22:55

WW: já osobně bych udělala víc, což je cvičení. Štve mě, že doktoři neinformují. Dojížděla jsem do Ol každý týden, třeba i 2×, babička taky pomohla, bylo asi 20 cvičení, dítě se dívá do přístroje, maluje s okluzorem, obtahuje kresby, měření přístrojem bez rozkapávání…to mě taky štve, že to naše doktorka nemá, minule na kontrole holčička tak plakala, není příjemné rozkapávat oči, vysvětlovat, že se svítí do očí proto a proto..Jednoduchý přístroj na bázi kamery určí sílu dioptrie z jednoho metru di několika vteřin..
Zavolej na ta čísla, informuj se, objednej, max. pomůžeš s cviky víc než jen s okluzorem. Bohužel mladé oko do šesti let stojí za nápravu, později už ne, vývin sítnice se ukončuje věkem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9166
9.12.10 22:58

WW: oční klinika Fakultní nemocnice Olomouc, tel.588 444 202

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9166
9.12.10 22:59

Jsou i další, v kroměříži, Šumperku apod..hledej na netu Ortoptické ambulance, třeba se něco dozvíš víc

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20656
9.12.10 22:59

ww - lepení je jedna věc, další věc jsou intenzivní cvičení (takové ty „oční tábory“)
jinak kromě lepení samotného je dlůležité, co v té době dítě dělá takže třeba:
malovat, vybarvovat drobé věci, obkreslovat přes pauzák, navlékat korálky, prohlížet obrázky s tím, že se musí soustředit na detail atd

jo ty nálepky jsou na oku jen chvilku, pak je taky nalézám všude možně. Jednou jsem přišla na jednání, položila kabelku na stůl a až po pár minutách tam našla nálepku hrocha :mrgreen: :lol: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí