Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Lucie v/d píše:
Zdravim vsechny,Mame doma asi rocni agamu (25 cm bez ocasu). Terarium 120/51/50 cm a dneska jsme dostali asi 4/6ti mesicni miminko (13cm bez ocasu) a chteli jsme je dat k sobe. Mysleli jsme ze s terarium je dostatecne velke a ukrytu je tam take dost, k tomu dve patra na zadni stene. Bohuzel starsi agama okamzite zcernala, parkrat zakyvala hlavou a skocila po male a zakousla se ji do krku, pricemz mala agamka mela otevrenou tlamicku.
:-
S vypetim sil se nam tu starsi podarilo oddelit. Vypadalo to straslive, ale nakonec jsme zjistili, ze starsi agama byla zakousla „jen“ do kuze.
Starsi agama je pravdepodobne samecek, soudim tak podle dvou boulicek pod ocasem. Mlade zatim nevime, vypada to na samicku.
Otazkou je co ted? Rikskovat se mi nechce, na druhou stranu… mozna jsme to diky pocatecnimu leknuti videli moc tragicky…
Ted jsou obe v tom samem terarku, ktere jsme rozdelili kartonem.
Mno tohle je docela komplikované oni se samci vůči samici při páření na pohled chovají fakt brutálně. Ale taky to může být tím že to malé mi přijde dost malé na to aby byly pospolu v jednom teráriu ten větší ho snadno zabije pokud bude chtít.
No prave…Je nejaka sance ze ho necha byt? Treba ze ho i po tom kousnuti necha byt?
Ted jsem velkou agamu dala asi 3 cm od te male (v ruce) a ta velka ani nezcernala a nekyvala hlavou.
@Lucie v/d píše:
No prave…Je nejaka sance ze ho necha byt? Treba ze ho i po tom kousnuti necha byt?
Ted jsem velkou agamu dala asi 3 cm od te male (v ruce) a ta velka ani nezcernala a nekyvala hlavou.
Bohužel jediné co bych osobně udělala je udržet je od sebe do doby než ta menší doroste aspoň tak do těch 18cm bez ocásku aby ho nebral jako mládě a nepokoušel se ho zabít. Ale co se týče chovu 1 samec a 1 samice v jednom teráriu tak tam ty šarvátky pářicí budou nezabráníš jim je dokonce možné že samici i užene.
Ono se to tak nejak vyresilo za nas
Vedle toho velkeho terarka jsme natesnali jeste jedno mensi (vypada to teda opravdu „nadherne“, ale da se).
Jsou tedy oddelene. Melo to byt docasne reseni nez maleho i s terarkem prodame, ale… To by nemohl na velkeho pres sklo zacit mavat ![]()
Takze pockame nez doroste a uvidime co potom. Radeji si ho ponechame, nez ho dat nekomu kdo agamu treba nikdy nevidel.
Nebyla to dobra volba, neco takoveho na blind zkouset je proste blbost. Kdyby se alespon pockalo nez budeme vedet jake pohlavi doma mame, bylo by to urcite rozumnejsi ![]()
Ale coz, pozde bycha honit a my se ted kochame nad tim jak maly objevuje novy domov a sem tam si mavne a jak nas rocni drobecek sem tam kyvne hlavou (mavani jsme u nej zatim nevideli)smiren s faktem, ze ma noveho „souseda“ ![]()
@Lucie v/d píše:
Ono se to tak nejak vyresilo za nasVedle toho velkeho terarka jsme natesnali jeste jedno mensi (vypada to teda opravdu „nadherne“, ale da se).
Jsou tedy oddelene. Melo to byt docasne reseni nez maleho i s terarkem prodame, ale… To by nemohl na velkeho pres sklo zacit mavat
Takze pockame nez doroste a uvidime co potom. Radeji si ho ponechame, nez ho dat nekomu kdo agamu treba nikdy nevidel.
Nebyla to dobra volba, neco takoveho na blind zkouset je proste blbost. Kdyby se alespon pockalo nez budeme vedet jake pohlavi doma mame, bylo by to urcite rozumnejsi
Ale coz, pozde bycha honit a my se ted kochame nad tim jak maly objevuje novy domov a sem tam si mavne a jak nas rocni drobecek sem tam kyvne hlavou (mavani jsme u nej zatim nevideli)smiren s faktem, ze ma noveho „souseda“
Z toho si nic nedělej
chyby se prostě stávají.
Hlavní je že jsi našla řešení ke spokojenosti všech.
Tak jsme dneska přijeli domů a koukám a plné terárko vajec
samce neviděla ani z okna, takže jsou neoplodněný, ale teda vůbec jsem tohle nečekala i když mi bylo divný, že pár dní předtím dělala po terárku binec a hrabala
no ale co teď? nebude si ty vajíčka bránit když je budeme chtít vybrat? co s nima? hodit je do koše? ![]()
Takže nejde mít párek u sebe?
I když jsou stejně velké? Jsou teda agamy samotáři jako třeba křečci?
My máme samce a pořád sháníme už dospělou samičku, ale jestli teda nemohou být pořád spolu, tak asi nic…
@nodysek píše:
Tak jsme dneska přijeli domů a koukám a plné terárko vajecsamce neviděla ani z okna, takže jsou neoplodněný, ale teda vůbec jsem tohle nečekala i když mi bylo divný, že pár dní předtím dělala po terárku binec a hrabala
no ale co teď? nebude si ty vajíčka bránit když je budeme chtít vybrat? co s nima? hodit je do koše?
Já je normálně vyhazuju, i když jsou pravděpodobně oplodněná.
@NiKina píše:
Takže nejde mít párek u sebe?
I když jsou stejně velké? Jsou teda agamy samotáři jako třeba křečci?
My máme samce a pořád sháníme už dospělou samičku, ale jestli teda nemohou být pořád spolu, tak asi nic…
Oni pospolu obecně být nemají ale doma mám už 2 roky jednu samici a jednoho samce původně byly 3 ale jedna samice uhynula. A tak či onak spolu absolutně v pohodě vycházej:)
Ahoj holky, chceme si pořídit agamu kočičinskou(vodní). Nevíte, jestli potřebuje podobné pomínky a zákl. potřeby jako agama vousatá? Děkuji
@111verunka111 píše:
Ahoj holky, chceme si pořídit agamu kočičinskou(vodní). Nevíte, jestli potřebuje podobné pomínky a zákl. potřeby jako agama vousatá? Děkuji
Kočičinka potřebuje úplně jiné podmínky. Zatímco vousatka v přírodě obývá polopouště, tak kočičinská žije ve větvích poblíž vody. Mrkni na poradna tam najdeš základní informace.
Ahoj, chtěl bych si pořídit agamu vousatou. Ale mám problém, že mám velké akvárko, myslíte že by vadilo otevíráníz vrchu a jestli ne, co mám použít za materiál na kryt, dík
@blackphoenix píše:
Ahoj, chtěl bych si pořídit agamu vousatou. Ale mám problém, že mám velké akvárko, myslíte že by vadilo otevíráníz vrchu a jestli ne, co mám použít za materiál na kryt, dík
Problém je primárně to akvárko. Agama by měla mít terárium, tzn. že by měla mít někde z boku nejlépe přes celou délku pruh větrání, plus větrání nahoře, klidně celý vršek. Nejlépe z nějakého mušího železného pletiva, aby to bylo cvrčkotěsné. Třeba udělat dřevěný rám, do kterého dát pletivo, či perforovaný plech a zavěsit na to výhřevné i uvb žárovky. Každopádně bez větrání z boku budou u agamy do vdou měsíců zdravotní potíže. No a jak to budete otevírat se žárovkami na stropě si nejsem jistá. Přece jen potřebuje krmit a taky vodu, takže tam polezete často. Mrkněte na teraporadnu
Zdravim vsechny,
Mame doma asi rocni agamu (25 cm bez ocasu). Terarium 120/51/50 cm a dneska jsme dostali asi 4/6ti mesicni miminko (13cm bez ocasu) a chteli jsme je dat k sobe. Mysleli jsme ze s terarium je dostatecne velke a ukrytu je tam take dost, k tomu dve patra na zadni stene. Bohuzel starsi agama okamzite zcernala, parkrat zakyvala hlavou a skocila po male a zakousla se ji do krku, pricemz mala agamka mela otevrenou tlamicku.
S vypetim sil se nam tu starsi podarilo oddelit. Vypadalo to straslive, ale nakonec jsme zjistili, ze starsi agama byla zakousla „jen“ do kuze.
Starsi agama je pravdepodobne samecek, soudim tak podle dvou boulicek pod ocasem. Mlade zatim nevime, vypada to na samicku.
Otazkou je co ted? Rikskovat se mi nechce, na druhou stranu… mozna jsme to diky pocatecnimu leknuti videli moc tragicky…
Ted jsou obe v tom samem terarku, ktere jsme rozdelili kartonem.
:-