Poradna duly
Jana Čurdová
Ahoj, děkuju za přivítání ![]()
July, taky myslím, že jste hrozně stateční a držím palce, ať jste ve Švédsku doopravdy spokojení
Jak to tam máš s mateřskou, jak dlouho můžeš zůstat s dětmi doma? A práci tam najdeš snadno? Omlouvám se, jestli jsi to tu už psala, něco jsem dočetla, ale ne všechno ![]()
Hanulko, když budu doma, budu si ráda povídat, pokud kluci dovolí
V poslední době mi docela dělají scény, když jsem u počítače, případně po mně začnou lézt, nebo mi berou myš z ruky… ![]()
Alichi píše:
Holky, tak jsme přijeli od babičky po víkendu a teď tu koukám a - můžu se ještě přidat?Naše malá bude mít 3 roky ve druhé půlce května. Tak a půjdu to dočíst.
vítej do party ![]()
hanulka78 píše:
Teda July to je obdivuhodný krok.Tohle bych já nedokázala,takhle si říct že chci jít bydlet jinam a jít si za tím,to klobouk dolů teda a ještě k tomu s dětma,to chce vážně kus odvahymuselo to být asi fakt těžký ty začátky co?žádný kamarádi,rodina,podpora atak.fakt vás oba v tom obdivuju.Mě stačilo že jsem se přestěhovala ze západu čech na východ,ale to bylo za manželem z lásky
a furt mě to táhne zpět,ale to už mám smůlu
A jsem zvědavá na kluky jak rychle se naučí jazyk,a zapadnou mezi jiný děti,ale ono se říká že děti se rychle učí vid?A máš tam už aspon náký kamarádky?
no hlavně něž se vyřídili papíry a registrace,tak to byli nervíky,ale jak jsem psala,tady na úřadech je úplně jiný jednání než znám z čech,byli jsme tam i s dětma a v pohodě,ale v čechách to bylo na dlouhý lokte.
Bála jsem se taky té dlouhé cesty,Honzíkovi bylo teprve půl roku a cesta trvá i s trajektem 20 hodin,ale oba to prospali,takže jsem byla překvapená.příjemně:-)taky jsem na kluky zvědavá,jak to zvládnou,Ondra si zatím ani nevšiml asi že mluvěj jinak,na všechno jim kejve a spustí svojí hatmatilku:-)kamarádky nemám,proč myslíš,že oxiduju tady?
ani to na žádné nevypadá,zatím venku pobíhají děti samotné,možná až s lepším počasím vylezou:-)
Taky jsem se za manželem stěhovala do Plzně,to jsem myslela,jak jsem odvážná,a kdyby někdo řekl že za pět let budu žít v cizině,tak bych se mu vysmála a ťukala si na čelo,ale nás už to v čechách fakt štvalo,a myslím,že budoucnost pro kluky žádná…s rodinou moc dobrý vztahy nemám,a byla jsem zvyklá už v Plzni že se nevidíme,tak to není tak hrozný,ale někdy to na mě padne a opravdu se mi stýská po všem ,co jsem dosud znala,hlavně obchody,kavárny,mateřský centrum a tak:-) ale nechybí mi nadávky,sprostoty,bouračky,odpadky,smrad,opilci,a tak…no všechno má svá pro a proti
luon píše:
Ahoj, děkuju za přivítání
July, taky myslím, že jste hrozně stateční a držím palce, ať jste ve Švédsku doopravdy spokojeníJak to tam máš s mateřskou, jak dlouho můžeš zůstat s dětmi doma? A práci tam najdeš snadno? Omlouvám se, jestli jsi to tu už psala, něco jsem dočetla, ale ne všechno
Hanulko, když budu doma, budu si ráda povídat, pokud kluci dovolíV poslední době mi docela dělají scény, když jsem u počítače, případně po mně začnou lézt, nebo mi berou myš z ruky…
nepsala jsem to,a i kdyby tak to napíšu znova:-)mateřská je tu rok,je to pro to,že automaticky chodí i tétové,takže rok je doma matka a pak rok otec,zatím bydlíme na malém městečku(na české poměry spíš vesnice),takže tady práci asi jen tak neseženu,ale když nebudu vybíravá,dá se,hlavně musím umět nejdřív jazyk.
July, tak to je zajímavé, to jsem ještě neslyšela, že mají někde systém, který rovnou počítá s tím, že s dětmi bude doma i otec. Asi to může mít své výhody. I když já jsem tedy ráda, že tady můžu zůstat s dětmi alespoň do těch tří let, dvouleťáci mi připadají ještě docela malí na to, aby šli na „plný úvazek“ do jeslí nebo do školky. Ale mně stejně vezmou mladšího syna do státní školky asi až ve třech letech a osmi měsících, když bude začínat nový školní rok, tak uvidíme, jak to příští rok dořešíme a jak dlouho vlastně budu doma. Hodně záleží i na tom, jak na tom budeme finančně.
Je švédština těžká? Učíš se už?
Tak my asi půjdeme koupat a pak časem uspávat, přeju všem dobrou noc ![]()
Ahoj holky,
July teda fakt vas oba obdivuji, ze jste se odstehovali do Svedska- ja bych na to asi nemela odvahu - nemit tam jiste zamestnani, neznat jejich rec - no jste fakt dobri a odvazni.
Firma pro kterou pracuji je take mezinarodni s centralou v Nemecku, nekteri od nas se odstehovali prave do Nemecka, ale pro me je to zatim fakt nepredstavitelne a to nemecky umim a praci bych vlastne take mela jistou, ale jsem asi srab..
Tak vcera se male divadylko libilo, jdeme za tyden znovu. V sobotu asi pojedeme do aquaparku v Cestlicich, nikdy jsme tam nebyli, je to pro nas precejen pres celou Prahu, tak v sobotu bude asi premiera ![]()
Jsem zvedava, jak se tam Tyne bude libit.
Luon, take te tady vitam, vypada to tady fakt dobre, je fajn, ze se taklhe rozrustame, jsem zvedava, kolik nas nakonec bude pravidelne prispivat.
Hani, drzim palce na laparku, snad bude vse OK.
Me dnes psala kamaradka, ze je tehotna, snazili se 2 roky a 2× o mimco prisli. Tak snad jim to ted vyjde. Oba se moc tesi.
Ahoj holky, tak dítko spí, tak mám konečně vegáč. Dnes to bylo docela náročné, tak si dávám kafčo a jdu relaxovat.
July: teda taky zírám a obdivuji, my měli nabídku pouze do Prahy a já se bála vyjet ze zajetých kolejí. Takže
![]()
Luon: nic si z toho nedělej, nejsi v tom sama, mě mé dítě už u počítače nenechá ani sedět, byla jsem zastáncem, že malé děti mají u telky, pc sedět minimálně, a před 14ti dny jsme byli nemocní a jedině u pc byl klidný, tak jsem byla ráda a teď?
Pomalu zamykám obývák, aby si náhodou nevzpoměl. ![]()
holky,tak nepřehánějte…se červenám ![]()
ne,fakt,kdybyste viděli jak jsme žili v čechách,tak byste se nedivili,že jsme vypadli,chápu,že pro někoho je to nepochopitelný všechno a všechny opustit,ale nám je tu líp…
jo na tv a pc si zvykají rychle,to je pravda,taky jsem občas pustila pohádku a teď slyším jenom - mami,papú ![]()
měla jsem chodit do školy kvůli jzyku,ale pak jsme zjistili,že to bych tu mateřskou nedostala,tak počkáme,přeci jen 5000 je 5000,že…
můžu se učit doma,máme něco ztahlího z netu,ale dokopat se,no…konečně jsem zahnala ty dva raubíře a už sedím tady u vás:-)
Ahojda
tak já už mám taky uspáno
Dneska to byl mazec,malá měla náký uknouraný den
ale ted už spinká tak je to v poho.Jsem zvědavá co bude dělat když budu 3 dny pryč
Páč ona je taková řekla bych na mě nezávislá,a hlavně bude doma s babičkou a tatínkem tak snad to bude dobrý,ale já se bojím,páč jsem bez ní ještě nikdy nebyla,takže si myslím že já na tom budu hůř než ona.
Dneska už tady asi nebudu,musím pučit pc taky manžovi,ale zítra odpol a večer tu budu prudit ju?
Tak se mějte hezky a dobrou noc ![]()
hanulka78 píše:
Ahojdatak já už mám taky uspáno
Dneska to byl mazec,malá měla náký uknouraný den
ale ted už spinká tak je to v poho.Jsem zvědavá co bude dělat když budu 3 dny pryč
Páč ona je taková řekla bych na mě nezávislá,a hlavně bude doma s babičkou a tatínkem tak snad to bude dobrý,ale já se bojím,páč jsem bez ní ještě nikdy nebyla,takže si myslím že já na tom budu hůř než ona.
Dneska už tady asi nebudu,musím pučit pc taky manžovi,ale zítra odpol a večer tu budu prudit ju?Tak se mějte hezky a dobrou noc
držím palečky…dobrou
![]()
HOLKY DÁM SEM MOJE ZAJÍMAVÉ ČLÁNKY Z FB , TAKY POZNÁTE JAK TO CHODÍ VE ŠVÉDSKU..
Udělej si sám .od uživatele Lenka Konjatová dne 21. listopad 2010 v 14:12.
Ne, že by Švédi byli až takoví kutilové, v tomhle je nadpis trošku zavádějící, nejspíš by tam mělo stát - obsluž se sám.
První příklad znáte jistě všichni - slavné a žádané švédské stoly. Jak už to tak bývá - tak jako ve Vídni neznají vídeňskou kávu, tak ani ve Švédsku neznají švédský stůl. Ne, že by je neměli, ale prostě jim tak neříkají. Tady se jim říká bufet, nebo prostě stůl, nyní nejčastěji restaurace zvou na Vánoční stůl. Princip švédského stolu je dostatečně znám, není třeba objasňovat.
Druhá samoobslužná zóna se nachází ojediněle, a v mnohem menším měřítku i u nás - můžete sami zaplatit u pokladny bez pokladní. Tady si navíc sami načtete čárkové kódy, už v průběhu nakupování, takže zboží si hned ukládáte do tašek, pak vložíte čtečku kódů do jakési pokladny a sami zaplatíte. Můžete platit jak hotově, tak platební kartou. K tomu všemu potřebujete jen kartu prodejny, kterou vám vydají na základě jména, adresy a čísla vašeho občanského průkazu. Na tu samou kartu sbíráte bonusy. Fronty na pokladnu tak odpadají.
Výše popsané věci spadají ještě stále do sféry více méně obvyklých věcí, ale vydejme se dál. Když už jsme v těch supermarketech, nezapomeňme se rozhlédnout po dárcích k nákupu. Při mém prvním nákupu tady jedna firma dávala k nákupu vloček, porcelánové misky - všechny byly úhledně vyrovnány vedle uvedeného zboží, a bylo tam také uvedeno, za kolik nakoupených müsli misku dostanete. Misku jsem poctivě vyložila na pás ke zboží, pokladní nemohla najít kód, tak jsem jí řekla, že je to dárek k vločkám, ona opáčila, proč že ho tam tedy dávám. No, řeknu vám, pořád si ještě připadám divně, když dárky v obchodě strkám přímo do kabelky.
Z potravin se přesuneme do obchodu s bytovými doplňky a s metrovým textilem. Výběr široký, obchod veliký, jediné prodavačky u pokladny. Uprostřed prodejny je veliký stůl, metr a instrukce, jak látku změřit a střihnout. U pokladny samozřejmě po vás nikdo látku nepřeměřuje, co nahlásíte, to zaplatíte. Ve světle toho mi nůžky připnuté na řetízku připadají velmi úsměvné.
další častý jev - prodejna, v níž neprodává nikdo. Dost často se to týká bazarů nebo uměleckých prodejen. Sami si zboží vyberete, a třeba i naložíte do auta, a pak najdete návod, jak a kde zaplatit.
Například na ceduli je napsáno, že „Jestliže něco zakoupíte, zaplaťte v Nora Diversehand na náměstí“. Ten zvláštní název je název obchodu. Podotýkám, že náměstí se nacházelo nějakých 500 metrů od tohoto místa, ulička byla poměrně opuštěná.
U nás bych to doporučila jen jako snahu o rychlý a bezplatný úklid.
Vždy a znovu si kladu otázku, jak dlouho tyhle nákupy „na čestné slovo“ ve Švédsku vydrží, přece jenom přistěhovalci přibývají a Švédové si stěžují už na to, že musí zamykat domy auta a kola, což ještě poměrně nedávno nedělali. No, uvidíme.
zajímavosti .od uživatele Lenka Konjatová dne 5. říjen 2010 v 14:50.
Všude se tu tyká , vykání je jen pro význačné osoby ( až potkám krále…tomu musím vykat:-)) )
Nejsou tu drogerie,tento sortiment se koupí v lékárně nebo supermarketu.
Švédové se velmi málo rozčilují.Jednou z nejčastějších reakcí n aproblém je věta Ta det lungt - Jen klid.
Nejběžnější dopravní prostředek je kolo.Není ani vyjímkou vidět tak padeátiletou paní v kostýmku ,jak jede na kole.
Jízda autem je tu mnohem příjemnější…teda z mého pohledu,za prvé menší provoz ,ale hlavně se tu dodržují pravidla a rychlost a řidiči jsou slušní.
Přístup Švédska k alkoholu je velmi opatrný,veřejně se opít je společensky zcela nepřijatelné.V supermarketech není možné sehnat alkohol.Jeho prodej je omezen pouze na specializované obchody Systembolaget .
Pije se tu jen o víkendech
K dětem tu mají benevolentní přístup a počítají s nimi všude.dokonce i v muzeích mají často hernu pro děti.
je tu zakázán fyzický trest ( za plácnutí přes zadek mě můžou zavřít ) a hysterické výlevy batolat přecházejí s úsměvem.
Nejvíc se mi tu líbí klid a čisto,Švédi jsou milí a pohodoví,nadchli mě za rychlé a bezproblémové vyřizování na úřadech a v bance.Úřad tu je jeden,kde se dá vyřídt všechno,nelítáme po celým městě.
Potraviny tu jsou stejné jako v čechách ,jen na vyjímky(třeba meltu jsem nesehnala,taky piškoty,tatarku…),ale je to krátká doba,tak uvidíme.Hlavně není problém kupovat zdravé a kvalitní potraviny,např.šunka má 97% masa .Ale nemají krůtí ,ale krocaní:-)
Budu muset chodit se slovníkem nakupovat,protože když to nemají v anglickém překladu,kolirát si domu přinesu něco jinýho,než byl původní záměr…např.včera místo šlehačky jsem koupila zakysanou smetanu…
Nejčastěji nakupujeme v Lídlu.
Nechutná mi tu chleba,protože ho mají sladkej,přidávají tam cukr a sirup.Co se dá jíst jsou zmrazený bagetky na dopečení.
NĚKDO PO MĚ CHTĚL ZAJÍMAVOSTI ZE ŽIVOTA TADY,TAK SE NEZLOBTE,JESTLI S TÍM OTRAVUJU..
july, moc hezky napsané
A ty nůžky mi také přijdou dost úsměvné
Asi jako v Řecku, kde nechávají třeba skútr i s volně pověšenou helmou stát kde chtějí a vedle je vidět jídelní lístek a štětec na čištění popelníku na provázku. Když jsme dojeli s manželem k lodi na celodenní výlet, nemohla jsem uvěřit, že tam mám nechat motorku jen tak stát u mola a helmy pověsit na řídítka, při večerním návratu jsme samozřejmě našli vše na svém místě ![]()
Háta_x píše:
july, moc hezky napsanéA ty nůžky mi také přijdou dost úsměvné
Asi jako v Řecku, kde nechávají třeba skútr i s volně pověšenou helmou stát kde chtějí a vedle je vidět jídelní lístek a štětec na čištění popelníku na provázku. Když jsme dojeli s manželem k lodi na celodenní výlet, nemohla jsem uvěřit, že tam mám nechat motorku jen tak stát u mola a helmy pověsit na řídítka, při večerním návratu jsme samozřejmě našli vše na svém místě
Teda July, zní to všechno strašně dobře.
Jen si tak říkám, obchody bez prodavaček? To by tu u nás byla ještě větší nezamestnanost než je.
Jsem totiž rozená prodavačka.
Ale každopádně pokrok je pokrok, to se musí nechat.
Já nikdy nebyla jinde než u nás v ČR, takže to pro mě je všechno zajímavě, klidně pokračuj, když tě ještě něco napadne, čte se to fakt dobře.
Taky se mi líbí to pití alkoholu, tady potkáš ožralu i za bílého dne a kolikrát to opravdu není hezký pohled. ![]()