Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@IdealMan neni to zdrobnelina, je to zkracena verze Liliany. A normalne jde dat, kamaradky dcera se tak jmenuje
spis mi jde o to spravne psani te zdrobneliny ![]()
Mi mame lilien a rikame ji lilinko, lilianko, lili atd. Pisu zdrobnele lilinka. Myslim ze je to jedno, jestli zdrobnele napise tvrde y ale taky mi to prijde jako hrubka a bije to do oci.
@Dadulinek Ahoj podle knížky Miloslavy Knappové Jak se bude Vaše dítě jmenovat je povoleno na matrice : Lil, Lila, Lili, Lilia, Lília, Lilian, Liliana, Liliána, Liliane, Lilianna, Lilien, Lilija, Lilijana, Lilit, Lilith, Lilja, Liljan, Liljana, Lill, Lilla, Lilli, Lillian, Lilly, Lilo, Lilou, Lily.
Tohle jsou všechna jména co má Knappová uznaná a na každé matrice ti je musí uznat ![]()
Tak krásný výběr vašeho tvaru jména ![]()
@andrevo Zajímavý. Kamarádce neuznali Lila a malá je Lilla (po porodu neměla na to bojovat, ale prej ji to mrzí… no malá to s tím A nesnáší a nechává si říkat Lilly
)
@Slečna Ferka Mi jsme právě též měli problém s pár jmény tak jsme si objednali nejnovější vydání od Knappové a všechny tyto varianty co jsem psala jsou uznané.
Navíc teď kdyby nám matrika nechtěla uznat jméno tak jim omlátím o hlavu knížku a přesně ukážu kde je to napsané a že je to schválené tou nejvyšší ![]()
@zpevanda píše:
@julie15 Jak se správně napíšou zdrobněliny? Já si myslím, že i když je to Lily nebo Lilly, píše se Lillinka, Lilísek apod., všechno s měkkým i, kamarádka to ale píše s y, Lillynka a mně to přijde divný. Díky
To jedno - Lil, Lilynka - to záleží na každém
.. Osobně preferuju Lily… A co třeba Lilie?
http://www.nasejmena.cz/nj/cetnost.php?…
@Morrígan Ní_Boii Já ale neřešim, jak jí říkat, ale jak se pravopisně správně píše Lillinka/Lillynka, když základní tvar je Lilly.
@zpevanda Tak já si myslím že je to měkká přípona -inka, jako je třeba -ička. Pohrabu v pravidlech moment. ![]()
@zpevanda píše:
@Morrígan Ní_Boii Já ale neřešim, jak jí říkat, ale jak se pravopisně správně píše Lillinka/Lillynka, když základní tvar je Lilly.
Tak je to opravdu tak, jak jsem myslela. ![]()
VI. Deminutivnost a významy odtud odvozené: dívčina; rodina, kotlina, travina
Velmi zajímavá je skupina, která se vyvinula z užití zdrobňovacího (deminutivního).
Ve vlastním zdrobňovacím významu se přípona -ina vyskýtá ovšem zřídka (kluk-klučina, dívčina, kudrlina ke kudrna), většinou i s významem pochvalným (chlapina) nebo hanlivým (dětina, ženština). Častá je však odvozená deminutivní přípona -inka. Původně bylo to zdrobnění slov na -ina deminutivním -ka (dívčina-dívčinka, ledvina-ledvinka, květina-květinka), ale dnes užíváme sekundární přípony -inka u jakýchkoli substantiv rodu ženského: maminka, tetinka, kmotřinka, kuchařinka, slečinka, holubinka, dušinka, hubinka, pracinka, dřímotinka atd.
@Flenka tohle říkám já, ale jim nějaká učitelka řekla, že tím, že je to cizí jméno, takže se tam nechává to y…nevím no
@zpevanda To podle mě říká blbost
, i když je to cizí tak je podle češtiny nutné skloňovat to podle českách pravidel, to nám na gymplu mlátili o hlavu.
Stylu rod Enterococcus bez rodu Enterococcu, ať to v té latině vypadá sebeblběji.
Podle mě je to hezké jméno všechny kamarádky my říkají že je to hezké jméno
![]()
Ahoj vsem, nedala jste nektera nakonec to jmeno Lily Rose? Moc se mi libi..mi jsme zatim rozhodnuti pro Lily, ale to se jeste muze zmenit.. ![]()
@Terez84 píše:
Ahoj vsem, nedala jste nektera nakonec to jmeno Lily Rose? Moc se mi libi..mi jsme zatim rozhodnuti pro Lily, ale to se jeste muze zmenit..
Prijde mi to jako jmeno nekoho z Dinastie nebo z nejakych 60let kde se holky v us jmenovaly Jenny Lou, Amy Jane atd…
takovy pin upky. 2 jmena super ale tohle az moc sladky