Jméno Lili, Lily nebo Lilly?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1175
2.11.15 08:55

@IdealMan neni to zdrobnelina, je to zkracena verze Liliany. A normalne jde dat, kamaradky dcera se tak jmenuje :) spis mi jde o to spravne psani te zdrobneliny :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1531
2.11.15 12:14

Mi mame lilien a rikame ji lilinko, lilianko, lili atd. Pisu zdrobnele lilinka. Myslim ze je to jedno, jestli zdrobnele napise tvrde y ale taky mi to prijde jako hrubka a bije to do oci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
235
2.11.15 12:48

@Dadulinek Ahoj podle knížky Miloslavy Knappové Jak se bude Vaše dítě jmenovat je povoleno na matrice : Lil, Lila, Lili, Lilia, Lília, Lilian, Liliana, Liliána, Liliane, Lilianna, Lilien, Lilija, Lilijana, Lilit, Lilith, Lilja, Liljan, Liljana, Lill, Lilla, Lilli, Lillian, Lilly, Lilo, Lilou, Lily.
Tohle jsou všechna jména co má Knappová uznaná a na každé matrice ti je musí uznat ;-)
Tak krásný výběr vašeho tvaru jména ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11565
2.11.15 17:41

@andrevo Zajímavý. Kamarádce neuznali Lila a malá je Lilla (po porodu neměla na to bojovat, ale prej ji to mrzí… no malá to s tím A nesnáší a nechává si říkat Lilly :D )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
235
3.11.15 11:43

@Slečna Ferka Mi jsme právě též měli problém s pár jmény tak jsme si objednali nejnovější vydání od Knappové a všechny tyto varianty co jsem psala jsou uznané.
Navíc teď kdyby nám matrika nechtěla uznat jméno tak jim omlátím o hlavu knížku a přesně ukážu kde je to napsané a že je to schválené tou nejvyšší :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3.11.15 19:41
@zpevanda píše:
@julie15 Jak se správně napíšou zdrobněliny? Já si myslím, že i když je to Lily nebo Lilly, píše se Lillinka, Lilísek apod., všechno s měkkým i, kamarádka to ale píše s y, Lillynka a mně to přijde divný. Díky

To jedno - Lil, Lilynka - to záleží na každém :).. Osobně preferuju Lily… A co třeba Lilie?
 http://www.nasejmena.cz/nj/cetnost.php?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1175
4.11.15 19:47

@Morrígan Ní_Boii Já ale neřešim, jak jí říkat, ale jak se pravopisně správně píše Lillinka/Lillynka, když základní tvar je Lilly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Flenka
4.11.15 20:24

@zpevanda Tak já si myslím že je to měkká přípona -inka, jako je třeba -ička. Pohrabu v pravidlech moment. :)

• Citovat
  • Upravit
Flenka
4.11.15 20:28
@zpevanda píše:
@Morrígan Ní_Boii Já ale neřešim, jak jí říkat, ale jak se pravopisně správně píše Lillinka/Lillynka, když základní tvar je Lilly.

Tak je to opravdu tak, jak jsem myslela. :)

VI. Deminutivnost a významy odtud odvozené: dívčina; rodina, kotlina, travina

Velmi zajímavá je skupina, která se vyvinula z užití zdrobňovacího (deminutivního).

Ve vlastním zdrobňovacím významu se přípona -ina vyskýtá ovšem zřídka (kluk-klučina, dívčina, kudrlina ke kudrna), většinou i s významem pochvalným (chlapina) nebo hanlivým (dětina, ženština). Častá je však odvozená deminutivní přípona -inka. Původně bylo to zdrobnění slov na -ina deminutivním -ka (dívčina-dívčinka, ledvina-ledvinka, květina-květinka), ale dnes užíváme sekundární přípony -inka u jakýchkoli substantiv rodu ženského: maminka, tetinka, kmotřinka, kuchařinka, slečinka, holubinka, dušinka, hubinka, pracinka, dřímotinka atd.

Zdroj: http://nase-rec.ujc.cas.cz/archiv.php?…

• Citovat
  • Upravit
1175
4.11.15 20:37

@Flenka tohle říkám já, ale jim nějaká učitelka řekla, že tím, že je to cizí jméno, takže se tam nechává to y…nevím no

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Flenka
4.11.15 20:55

@zpevanda To podle mě říká blbost :think:, i když je to cizí tak je podle češtiny nutné skloňovat to podle českách pravidel, to nám na gymplu mlátili o hlavu. :lol: Stylu rod Enterococcus bez rodu Enterococcu, ať to v té latině vypadá sebeblběji.

• Citovat
  • Upravit
1
3.3.17 16:03

Jmenu ji se Liliana

Podle mě je to hezké jméno všechny kamarádky my říkají že je to hezké jméno :* :*

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1
23.5.17 18:04

Lily Rose

Ahoj vsem, nedala jste nektera nakonec to jmeno Lily Rose? Moc se mi libi..mi jsme zatim rozhodnuti pro Lily, ale to se jeste muze zmenit.. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Doe_Jane
23.5.17 18:05
@Terez84 píše:
Ahoj vsem, nedala jste nektera nakonec to jmeno Lily Rose? Moc se mi libi..mi jsme zatim rozhodnuti pro Lily, ale to se jeste muze zmenit.. :)
:mrgreen: doufám že máte aspoň cizí příjmení a ne české ová
  • Citovat
  • Upravit
962
23.5.17 18:16

Prijde mi to jako jmeno nekoho z Dinastie nebo z nejakych 60let kde se holky v us jmenovaly Jenny Lou, Amy Jane atd… :D takovy pin upky. 2 jmena super ale tohle az moc sladky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze