Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Flenka Taky nevím. Kamarádka tehdy měla malou holčičku a novoše, neměla na to se hádat s matrikářkou…
A jinak já neříkám, že se to někomu nemůže líbit - jen že prostě s tímto jménem konkrétně jednu znám a nesnáší to.
(Občas mám pocit, že rodiče si vymýšlejí extravagance, aby byli zajímaví, a dítě tím pak trpí, protože zajímavé být nechce… čímž nechci říct, že by každá měla být Jana nebo Natálka, ale že prostě „vylepšování“ jmen za každou cenu nemusí být pro dítě výhra.)
Mohu se zeptat, zminovana Knappova je autorka nejake knihy jmen? mozna se ptam loupe, ale opravdu nevim ![]()
@julie15 Jak se správně napíšou zdrobněliny? Já si myslím, že i když je to Lily nebo Lilly, píše se Lillinka, Lilísek apod., všechno s měkkým i, kamarádka to ale píše s y, Lillynka a mně to přijde divný. Díky
Na zdrobneline nezáleží. Tu můžeš psát jak chceš. Hlavni je co je v RL ![]()
@anna577 Jako jasně, ale já mám pocit, že Lillynka je prostě hrubka, Klárinka se taky píše s měkkým i, občas se to u dětí píše na nějaké dokumenty, tak by to tam nemusela mít špatně ![]()
@zpevanda kamarádka je předpokládám matka holčičky, takže správně to má ona ![]()
No ja nevím, my teda Máme holčičku Lilianne. Ale varianty jsou i Liliana, Lilly, Lily… tak si nemyslím že by Lilyanka byla spatne. Ano, zarazí to. Spíše bych tam viděla měkké i ale i tvrde v prezdivce není spatne
@Etcetera78 myslis, ze tim, ze je matka, tak urcuje pravopis?
to asi ne, ze jo. My jsme to spolu resily, ze vlastne nevime, jak je to spravne, ja si ale myslim, ze tam je proste mekkej konec ![]()
Já vám nechci kazit náladu dámy, ale mám pocit že Lily/Lilli je zdrobnělina od výše zmíněné Liliany.
Jinak je to nádherné jméno - zdrobnělinka… mě se samozřejmě vybaví slavná písnička od Lili Marlene ![]()
Ano, Lilly je zdrobneline ALE jde napsat i jako normální jmeno do RL
@Slečna Ferka Chápu, že se jí nemusí líbit, jen říkám, že mě ano.
Ale k tomu „…není jméno…“ já jsem četla našla už dávno, když jsme vybírali pro malou (ale nevím kolik té vaší známé holčičce je) tohle: „Lila je ženské křestní jméno nejasného původu. V Sanskrtu se vykládá jako veselá, hravá. V perštině se vykládá jako tmavovlasá kráska. Ve svahilštině se vykládá jako dobrá.“, tak se divím že to nedali.