Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Da. píše:
Zajímalo by mě, kolik rodičů může čerpat 1/2 denní dovolenou na akce ze školky… většina si ji šetří na návštěvy lékařů apod. Navíc pokud mám ještě jedno dítě školou povinné a např. včera měli ředit. volno, tak opravdu tu dovolenou využívám jen na zásadní věci.
Za prvé, na návštěvu lékaře máš ze zákona nárok. Pokud Ti Tvůj zaměstnavatel toto neumožňuje, vyřeš si to s ním… a hned máš volno k dispozici.
Za druhé, pokud máš k akcím ve Vaší školce výhradu, opět - vyřeš si to na místě. Pokud se Vás rodičů sejde víc, kteří budou chtít změnu, domluvte se, sepište si to, dojděte si za ředitelkou, bojkotujte tyto akce hromadně, atd… prostě něco smysluplného s tím dělejte sami.
Tak naše školka (státní) toto pořádá max. 1× za půl roku. Předtím v soukromé byly ale tyto akce co měsíc. Já byla doma s mladším, tak jsem to zvládala. Pracující maminky měly dost často zkrácený úvazek, tak sice trochu brblaly, ale byly tam. Když byl den otců nebo koncert, besídka a tak, vzal si volno i můj muž. Poprvé jsem ho donutila a byl mi pak vděčný - ve školce dělají na den otců sportovní dopoledne a strašně moc si to se synem užili - ten půl den dovolené byl dobře investovaný!
Jinak tam vždy bylo 1 - 2 děti pravidelně nez rodičů (ty samé děti) a těch mi bylo tedy strašně líto. Na poslední školkový den byla zahradní slavnost a jecna holčička - předškolačka to tam celé probrečela - že chce maminku. A to tam měla chůvu… Jinak hodně chodí i prarodiče - nebála bych se je tam poslat, vždyť si to užijí, myslím, že by to mohli brát jako odměnu za to normální vyzvedávání, ne jako přítěž! ![]()
Jinak školka je organizace vzdělávací, ne sociální. Nejde tam o to, aby hlídali děti po celou pracovní dobu rodičů a ještě dělali přesčasy. (Upřímně řečeno, učitelky si ani nesmí vybrat do olenou ve šk. roce, jet třeba v zimě se svými dětmi na hory…) Nehledě na to, že děti už jsou k večeru unavené a odpoledne mají kroužky nebo rodiče vodí na kroužky starší sourozence. Takže by také nemohli.
A obecně tento trend zařazení rodiny do života školy vnímám velice pozitivně. Vyzkoušela jsem si to v té soukromé školce vrchovatou měrou a mělo to jednoznačně na dítě velice pozitivní dopad!
Pokud chcete brát školku jen jako odkladiště dětí, tak prosím. To dítě to tak ale pocítí a bylo by určitě vděčnější za půl vaší dovolené strávené s ním ve školce, třeba i na úkor letní dovolené u moře. Tohle je pro něj důležitější!
@Janička10 píše:
My teda zatim meli jen jednu a ta byla od 17…
U nás je to tak, že pokud jde o akci, které se účastní děti s rodiči, bývá po té třetí, půl čtvrté..Pokud jde třeba o schůzku rodičů, tak byla až v 16:45 hod. aby si rodiče mohli udělat čas.. ![]()
@Silwinka87 píše:
@Levandule121 Hezky napsané..
Taky se mi to líbí.
Já zatím netuším, kdy se takové akce konají, dcera je ve školce od minulého týdne. Ale třeba informativní schůzku pro rodiče nově přijatých dětí jsme měli v 10 hodin…
A myslím si, že ten kdo nebyl, o nic nepřišel, vše se dalo oznámit rodičům přes web školky, ovšem někdo by si musel dát tu práci, to tam napsat. Opět všechno je to o lidech.
U nas jsou tyto odpoledni akce od 15.30 a vetsinou jednou do mesice nekdy i 2× co jsem koukala na rozpis do konce roku
Děkuji za reakce, jsem hodně překvapená
, kolik zaměstnavatelů je velice benevolentních v poskytování 1/2 dovolené či dřívějších odchodů… ![]()
@Silwinka87 píše:
U nás je to tak, že pokud jde o akci, které se účastní děti s rodiči, bývá po té třetí, půl čtvrté..Pokud jde třeba o schůzku rodičů, tak byla až v 16:45 hod. aby si rodiče mohli udělat čas..
No tohle byla normalne akce pro rodice s detma na zahrade - jako na seznameni…
@Ukulina píše:
Taky se mi to líbí.
Jako je to tak..Školka je vzdělávací institut, ne žádná hlídací agentura. Podle mě je důležité, aby rodiče úzce spolupracovali se školkou, s učitelkami..Hlavně děti vidí, že tam jdete s nimi něco zažít, že tam jdete rádi atd. Malý mi vždycky ukazuje s čím si hraje, co vyrobil atd. Děti se nám chtějí,,pochlubit"
Ať je doba jak chce uspěchaná, dětem je potřeba se věnovat a ten čas si pro ně najít..Pak z nich budou jednou skvělí lidi
K lékaři si beru propustku ![]()
ale jak říkám, já mám to štěstí, že na akci jít můžu…ale ono jich zase tolik není
loni jen besídky a letos už jich bude víc…
ale kdybych nemohla já ani manžel, poslala bych aspoň babičku…
@Da. píše:
Děkuji za reakce, jsem hodně překvapená, kolik zaměstnavatelů je velice benevolentních v poskytování 1/2 dovolené či dřívějších odchodů…
A není to spíš tak trochu o tobě/o vás? ![]()
Tak ono taky dost zalezi ja typu zamestnani… Jednoduseji si vezme pulden treba ajtak, sekretarka.. Spatne na tom bude prodavacka majic K/D tyden, ktera je v praci od 9 do 21 a cely kram lezi na ni… tam jedine, ze se da domluvit s kolegyni a smenu prehodit…
A proc by mel mit zamestnavatel nejaky namitky k tomu, ze si beres pul dne dovolene? Kdy si ji vyberes, je snad tvoje vec. Chapu, ze drivejsi odchody jsou u nekterych zamestnani utopii. Ale dovolena?
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.