Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Tučnič Jinak z dalších vyžití mě napadá třeba to již zmíněné plavání, hokej (tam se vybije až až
), turistika (znáte geocaching? Třeba když ho baví chodit po lese, tohle by mu dalo cíle a mohl by být venku celé dny..), docházet někam na statek pečovat a jezdit na koních, florbal, nebo třeba nějaký vědecký kroužek. Možná že ho to ve škole vážně nebaví proto, že se nedovídá nic nového ![]()
Ja taky hlasuju za plavani. Dcera chodi 3× tydne a v brzku ji ceka 5×. Ale je to narocny i pro rodice ![]()
A co třeba orientační běh, vyběhal by se, ale naučil se i něco jiného a až by ve škole brali práci s buzolou, měl by jedničku. Nešlo by i trošku zapojit skautské vedoucí, tam se jeví jak? Já kdysi dávno ve skautu s jednou holčičkou zůstávala a psala s ní úkoly, nebo jsem se i holek ptala co škola, a když třeba řekly, že blbá písemka ze zemáku, do další hry jsem zapojila trochu toho učiva.
Jestli je kluk bystrý, podle mě jen nemá motivaci učit se, když učitelku nemá rád, určitě by mu pomohla funkce ve třídě, třeba sbírat sešity, trochu by se protáhl a cítil se užitečný. Taky je dobré vybrat nějaké celebrity, které by uznával, a které se dobře učily, třeba Petr Čech je známý tím, že zatímco spoluhráči v letadle spali nebo mastili playstation, on se naučil španělsky.
@Tučnič píše:
A dál nevím co mám dělat. Pomohlo by více aktivit, aby neměl čas na hlouposti ve škole nebo co …???
Pomohlo by si správně stanovit priority. Škola je (měla by být) aktivita no. 1, tam to musí klapat aby mohlo být cokoli jiného - kroužky, LEGO, autoboti, TV…
A pokud syn neví „za co to dneska chytil“ tak mnohem více komunikovat s učitelkou, ona to určitě ví a ráda poradí co s tím. Stanovit si cíl např. na vysvědčení max. 2 trojky a žádné napomenutí, důtka nebo snížená známka z chování na pololetní vysvědčení. Splněno znamená OK, hrej si, choď si do skauta, koukej na telku. Nesplněno znamená škoda, žádné kroužky, žádné hračky, naval mobil (tablet, PSP apod.) a mazej se učit (číst, počítat), dokud nebude splněno. A důsledně, to ale u Vás asi bude problém když „je doma tak zlatý“. Chyba se stala už dávno, toto jsou její důsledky a pokud radikálně nezměníte styl výchovy tak bude mnohem hůř.
Jo a ze zkušenosti začínajícího trenéra plavání: Plavání a další férové sporty jsou super pro ukotvení dítěte do reality. Na rozdíl od jiných, kde rodiče mohou ledacos „zajistit jinak“ (stavění do základní sestavy nebo konstatování, že ti rozhodčí byli úplně mimo když neviděli jak to naší Božence krásně šlo), tak tady vyhrává a do závodní lajny postupuje a větší pozornost trenérů získává ten kdo maká, maká hodně a pořád. A to se do života podle mě hodí.
@BaraF já neříkala že je doma zlatý… má svoje dny!!! Když mu zakážu kroužky, tak to je jako kdybych mu zakazovala sport… což je podle mého nejhorší co můžu udělat. To mu radši seberu úúúúplně všechny hračky a zakážu TV, tablet, PC. A jinak nevím co jsou férové sporty…
No já si zas nedovedu představit, jak se dají zakázat kroužky a potom zase povolit? Ono totiž není snadné jednak se tam dostat /kapacita/ a pak taky, když už by se tam mohlo vrátit, jak naváže dál? Když by se jednalo a sportovní kroužek, tak ostatní budou už dávno po čtvrt roce někde jinde… Taky když nebude chodit, tak ho trenér pošle akorát někam… ![]()
Navíc, u nás se teda za sportovní kroužky, které jsou mimo školu platí a to nemalý peníz… ![]()
@Tučnič píše:
A jinak nevím co jsou férové sporty…
To jsou sporty, kde se hodnotí objektivně tj. ideálně měřením. Takže atletika, plavání, rychlostní kanoistika, střelba apod… S tím by se měl na začátku kariéry setkat každý sportovec. A vlastně každý. Že jsou prostě věci, které se nedají okecat, zlehčit, zrelativizovat. Vyhrává nejlepší a mělo by to tak být!
@Black Cat píše:
No já si zas nedovedu představit, jak se dají zakázat kroužky a potom zase povolit? Ono totiž není snadné jednak se tam dostat /kapacita/ a pak taky, když už by se tam mohlo vrátit, jak naváže dál? Když by se jednalo a sportovní kroužek, tak ostatní budou už dávno po čtvrt roce někde jinde… Taky když nebude chodit, tak ho trenér pošle akorát někam…
Navíc, u nás se teda za sportovní kroužky, které jsou mimo školu platí a to nemalý peníz…
Jde to úplně jednoduše. Kdyby moje děti měly potíže se školou odolávající jiným formám řešení (častější příprava pod dozorem, restrikce v osobní zábavě) tak bych se na tom s trenéry dohodla, že prostě teď půl roku musíme víc zabrat ve škole a že jen co se to zlepší, tak se ozveme a budeme pokračovat. Konstatování trenéra „je to škoda, tak zaber a pak zase přijď“ by bylo určitě motivující. Jde v individuálních i kolektivních sportech, alespoň trochu soudný trenér totiž ví, že schopnost oběti a aktivizace sil patří ke každé sportovní kariéře a že bez zvládání základních požadavků (škola, sebekázeň, respektování autorit apod.) z nikoho borec nebude. A kdo chce sportovat jen aby se nenudil tak u toho je pauza v tréninku úplně jedno a omezení zábavy je dobrým motivačním prvkem.
Mno já nevim, jestli by byl zákaz plavání třebas pro moji dcerunku až takový trest a motivace k učení. Spíš by se natáhla jak dlouhá, tak široká na gauč a křičela hurááá a prudila všechny naokolo svými přepubertálními výlevy.