Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
martin75 píše:byron píše:
Já jsem tě nikam neházela- do žádného pytle......Jen jsme řekla, že právě, že jsi dobrý otec, se divím, že hájíš taková individua…To byla reakce na prispevek chatline ze vcerejska z 18:54, kde uvedla:
Nebo jste sám ten,který má dluhy na výživném a proto se jich-chudáčků tak zastáváte?Zameťte si před svým prahem!!!!!!!!!!!!!!!!![]()
![]()
O toho otce mi zas az tolik nejde - poukazuji spis na nesmyslnost vezneni pro dluh na vyzivnem. Nejvic mi je lito toho kluka a cele te situace, kdy vlastne o jednoho z rodicu prisel. Netroufam si ani spekulovat co vlastne bojovne a pomstychtive naladena chatline vypravi o tatovi tomu klukovi doma…
už jsem tohle komentovala tuším na předchozí straně u příspěvku od Sophinky!!!
Jo a párkrát jsme mu půjčila, i přesto, že mi neplatil alimenty......právě proto, že jsme se kdysi milovali a chtěla jsme mu pomoct z problému- tak ted můžeš namítnout, že jsme tuplem blbá.......
Vděku jsem se nedočkala- nevadí.....
Děti se pozornosti a zájmu taky nedočkaly......a fakt nemůžu za to, že on o ně zájem nemá, to mě může fakt naštvat, že tu pak někdo začne chytračit, že za to může ještě matka dětí???
To já mu volala, navrhovala program…všechno k ničemu.....takže jsem se přestala vnucovat, ale vlatsní iniciativu nevyvíjí
Ještě jsem se teď tak zamyslela…pořád vnucuješ myšlenku,že se někdo chce mstít…????Nezdá se ti,že msta nic nikdy nevyřešila,ale vězení má jiný důvod?Důvod nápravy?Třeba se charakterově napraví,uvědomí si,že něco udělal špatně a začne podle toho jednat…???!!!Podle mě je tohle smysl vězení a zákonů tomu předcházejících…Já se nikomu nemstím,jen žádám a chci co mi právně náleží a jdu si za svým cílem.Po dobrém to nešlo!TAKŽE MSTA?NE!NÁPRAVA?ANO!A JESTLI JSEM NĚKDE V PŘEDCHOZÍCH PŘÍSPĚVCÍCH NAPSALA,ŽE SE MSTÍM,TAK SE TÍMTO OMLOUVÁM ZA NEUVÁŽENOST SLOV!!!!!!!!!!!
byron píše:
Jo a párkrát jsme mu půjčila, i přesto, že mi neplatil alimenty......právě proto, že jsme se kdysi milovali a chtěla jsme mu pomoct z problému- tak ted můžeš namítnout, že jsme tuplem blbá.......Vděku jsem se nedočkala- nevadí.....
Děti se pozornosti a zájmu taky nedočkaly......a fakt nemůžu za to, že on o ně zájem nemá, to mě může fakt naštvat, že tu pak někdo začne chytračit, že za to může ještě matka dětí???
To já mu volala, navrhovala program…všechno k ničemu.....takže jsem se přestala vnucovat, ale vlatsní iniciativu nevyvíjí
Tak přesně takhle to bylo u mě a právě proto si jdu za svým…ale máš pravdu,on to opravdu málokdo pochopí.Ten kdo to zažil,tak ano,ten kdo ne,tak může POUZE rozumovat a dedukovat… ![]()
martin75 píše:
S tim neplacenim - nezlobte se, ale nejak se mi to nezda… Ten chlap nema vubec zadny majetek? Rozdal vsechno co proste v zivote mel, nema zadny ucet, platebni kartu, auto, zije na ulici, necha se poslat na rok do vezeni, v podstate nemuze byt nikdy zamestnan, pravdepodobne si neplati ani zdravotni pojisteni, nebude mit duchod, musi odmitnout veskere pripadne dedictvi…
Divil by ses, ale i bez oficiálního majetku se dá žít. Předpokládám, že bydlí v podnájmu, auto má napsané na rodiče, je dlouhodobě přihlášený na pracáku a vydělává načerno (při tom je účet dokonce nežádoucí).
Z čeho mu tedy to výživné mají vzít? ![]()
Ladikacka píše:
Ahojda, bohuzel, ale s tim Ti nepomuzu. Dikybohu,netyka se to me, ale moji kamaradky a jejiho soucasneho pritele…
Co vim, tak dluzi 21 tis. Rozsudek padl v lednu a uz ted v pulce mesice ma nastup trestu. Dekuju za vsechny reakce.
Huh, velmi plodná diskuze.
Doufám, že toto nebudu muset nikdy řešit a jelikož nemám osobní zkušenost, tak nebudu chytračit a nějak se vyjadřovat. Snad jen, že každý by měl nést odpovědnost za své činy a nesnažit se jí zbavit: ať už žena (za výběr partnera, byť se holoubek mohl nečekaně pěkně vybarvit), tak muž, když splodí potomky…
![]()
Jinak si ale myslím, že jste všichni už od začátku dotaz/založení diskuze pochopili špatně. Když se vrátíte na první stranu a přečtete si první 2 příspěvky zakladatelky, tak se podle mě situace má takto:
Ehm, další adeptka na zpackaný život, která si myslí, že s takovým chlapem bude šťastná, že se kvůli ní změní, že k ní (a případným dětem) se bude chovat jinak…
![]()
wiollo aha
Dík za objasnění
martine píšeš to tak jako kdyby se ze života daly vyloučit
a) city
b) náhoda
c) to že se lidé změní
ad a) pár manželství z rozumu jsem viděla, někdy spolu ti partneři rostou a jindy se zas jen čím dál víc nenávidí. Kdo to na začátku ví?
ad b) kolem mě v těch 17-19 letech kroužilo kluků hodně, s manželem jsem se dala dohromady víceméně náhodou a jsem za to osudu neskonale vděčná, což souvisí s
to že ty jsi v prvním manželství nosil „zaté valouny do ghetta“ fakt neznamená, že to tak mají všichni. A že pokud tě někdo okrade si říkáš „to jsem b.bec“ a ne „měli by je chytit a potrestat“ ti také úplně nevěřím…
To víte že to tak je !!! Všichni máme rovná práva , ale jak pozoruju kolem , tak asi někteří mají jiný názor …smích.Víte.Já pocházím z rozvedené rodiny , která se mi rozešla v 6 letech,a tak bych tady některé možná i dost politoval ☺☺☺ Hledíte na vlastní podělaný prospěch , ale děcko je až ten druhý.Jste jistě hrdé matky !!!!
Já osobně hrdá matka jsem a co se týče dětí z rozvedených rodin,tak já jsem jedno z nich,mě se rodiče rozvedli,když mi bylo 7 a to ne zrovna hezkým způsobem.V péči jsme byli i mámy ale NIKDY se nestalo,aby mámě táta dlužil korunu na alimentech,nebo aby nám nepopřál k narozeninám,vánocům,svátkům,nebo aby si nás každý druhý víkend nebral,nebo na prázdniny,nebo nepřispíval na kroužky,musel mít dvě zaměstnání,aby to utáhl,ale ne proto,že ho do toho někdo nutil,ale proto,že nás má a měl rád,byli a jsme jeho děti a on se snažil dělat vše proto,aby jsme byli štastní a měli vše,co potřebujeme…To je prostě mužská(v některých případech i ženská)zodpovědnost a je na každém jak se bude chovat.Když bude příkladný otec(matka)tak je to v pořádku a děti z toho kolikrát těží ještě víc než v úplných rodinách,ale když je to debil,kterýmu za 4 a pul roku nestojí děti ani za pozdrav natož pohled k vánocům?Hm,tak pak můžeš litovat jedině jeho,protože zodpovědnost mu nic neříká a dobře mu tak…Každý svého štěstí strůjce…
@Ladikacka píše:sophinka píše:souhlas se Sophinkou.Navíc zavřený otec kvůli alimentům pak už vůbec nesežene práci a vše se opakuje.Nemáš práci,nemáš peníze a logicky nemůžeš platit alimenty.Vše je jen msta na otci ze strany ženy.Pak se nedivme že některé případy končí tragicky a děti rázem přijdou o oba rodiče.Byly případy, kdy po dvou zavření do vězení za alimenty jí
promiň ale nedalo mi to…![]()
přála bys mu to celý ? já myslím,že za výživný by vězení být nemělo. [/cita
Ja si myslim, ze za vyzivny vezeni je o.k. Samozrejme kazdy ma svuj nazor a tim ho nikomu nevnucuju
po návratu z vězení ubodal.Kriminálce řekl,že stejně neměl co ztratit.Takže vězení je jen o pomstě.Věřim tomu,že kdyby měli v dnešní době práci,platily by řádně a i rádi.Ale v tomto marazmu co se dnes děje,budou tyto případy bohužel přibývat. @sophinka píše:
nevím,prostě tohle by si měli vyřešit ti dva mezi ssebou. nechápu jak dva co se milují a přivedou na svět společně dítě se pak můžou tak nenávidět,že druhému přejí i to vězení a ještě doufají ,že tam bude co nejdéle. Co předmanželská smlouva?Příspěvek upraven 05.05.11 v 20:57
Naprosto s tebou ve všem souhlasím. Ať jdou ne jen do vězení, ale rovnou k čertu. Také otec dítěte není ten kdo ho udělá, ale ten kdo se o něj stará a ne jen třeba penězmi. I bohatý podnikatelé, platit na své dítě po rozvodu nechtějí ne však všichni, nehážu je do jednoho pytle, ale většina nechce ač mají víc než dost. Po rozvodu jde vše deno, denně na bedra matce dítěte. Chodit do práce, starat se o dítě, starat se o veškšré placení o bydlení starost, kroužky dítěte a matka by se musí rozdělit na několik pozic, atd. atd. a nedej bože přijít nějaké zdravotní problém jak u jednoho, nebo u druhého a co dělá otec dítěte ten se jen pak stará o sebe a má spoustu času. V lepším případě si otec dítě vezme jednou za 14 dní na víkend od unavené matky vychovaného, vyžehleného potomka a v neděli ho vrátí úplně jiného. Je to logické matka ač své dítě miluje tak mu dovoluje dost, ale i vychovává a zakazuje a otec v této situaci jen dovoluje co je teda lepší. Ať si k tomu tady píše kdo chce co chce tak to co jsem napsala je podle statistky pravdivé a v reálu většinou opravdové. Tak jak jsem psala zde v úvodu si za tím stojím a souhlasím s Chatli.
@Leontýna10 píše:
Po rozvodu jde vše deno, denně na bedra matce dítěte. Chodit do práce, starat se o dítě, starat se o veškšré placení o bydlení starost, kroužky dítěte a matka by se musí rozdělit na několik pozic, atd. atd. a nedej bože přijít nějaké zdravotní problém jak u jednoho, nebo u druhého a co dělá otec dítěte ten se jen pak stará o sebe a má spoustu času.
Ale tak to přeci nemusí být - i po rozvodu jsou přeci oba rodiče - proč by mělo padnou všechno jen na matku a otec odstaven do role chodící peněženky? Slyšela jste třeba o střídavé péči? V takové úpravě se oba rodiče starají rovným dílem.
Když se dva berou nebo zakládají rodinu, tak asi věří, že to bude napořád, ale nebylo by od věci si u partnera ověřit jestli v případě rozpadu práskne do bot a na děti se vykašle, nebo bude schopen a ochoten dál fungovat jako táta právě třeba v té střídavé péči.
@martin75
a jak bys to ověřoval??? To je skorem na Nobelovku, jestli víš, jak na to
.
Moje advokátka, s letitou praxí v rodinném právu, má takové pořekadlo: „koho jste si vlastně vzala se dozvíte, až při rozvodu“. Má pravdu, řekla bych.
@veri3110 píše:
@martin75
a jak bys to ověřoval??? To je skorem na Nobelovku, jestli víš, jak na to.
Na Nobelovku? No to určitě ne… To jestli má partner a potencionální otec společných dětí prorodinné zaměření a jaký má vztah k dětem jistě není něco, coby se nedalo pozorovat.
Zajímají ho spíš svoje koníčky, nebo je ochoten věnovat svůj čas i dětem? Jezdil třeba jako vedoucí na dětské tábory? Je ochoten zaskočit v rodině s hlídáním? Co když se nabídnete, že pohlídáte o víkendu dítě kamarádce nebo příbuzné? Půjde s vámi do ZOO nebo na Matějskou, nebo vás pošle k šípku, že přeci v TV dávají fotbal, jde s chlapama do hospody, potřebuje dodělat věci do práce, bude spravovat veterána v garáži… Nebo bude s váma rád tlačit kočárek a s prckem prožijete fajn den? Přebalí dítě, když ho požádáte nebo se s odporem odtáhne?
Je zajímavé, že podle zákona můžete sepsat předmanželskou smlouvu - komu v případě rozvodu připadne almara a komu obouchaná škodovka. Co si zahrát na experiment a požádat svého nastávajícího, že byste si ráda ujasnila jak by se postaral o děti. Dá svůj podpis pod to, že vás na rok vystřídá na rodičovské? K tomu se přirozeně nemusíte rozcházet, to doporučuji pro každý případ. Podepíše, že v případě rozvodu bude o společné děti pečovat rovným dílem?
Jasně, že ta dohoda není vymahatelná, ale jako test jistě poslouží. Pokud se bude vykrucovat, argumentovat, že děti jsou přeci „ženská záležitost“ tak ho pošlete k vodě. Když si dítě přesto pořídíte a krachne to, tak pak nenaříkejte jak jste na všechno sama. No a pokud podepíše a pak se k dětem nebude znát, tak ho stáhněte na výživném o poslední korunu. Chlap co naslibuje hory doly a na vlastní děti kašle vám i dětem morálně dluží čas, který on nechce věnovat. Ať přispěje na paní na hlídání, vám, když jste s nemocným dítětem doma, dětem na oblečení, kroužky, sportovní výbavu…
Nemyslím si, že by nešlo pozorovat, zda muž má kladný vztah k dětem a to nejen v teoretické rovině, ale dovede to předvést v praxi. Bohužel mi připadá, že většina žen dá na úplně jiné hodnoty při seznámení (projeďte si seznamku, jaké muže hledají holky do 25ti). Chlapi, který se „dovedou postarat o děti“ je začnou zajímat až když jsou v 35 rozvedené s dvěma dětmi na krku, jenže to už tak nějak není moc kde brát, že…