Alimenty - vězení

Napsat příspěvek
Velikost písma:
30309
23.2.14 16:16

@Padre Paolo Strasny, ale ne nemozny.
Manzel udelal neco podobneho, jen odesel od ex s holou zadnici, tak nemel co rozprodavat,… Po rapidnim poklesu prijmu pozadal ihned soud o snizeni alimentu a ZAcal platit exce „jen " 10 tacu, coz bylo vymereno bezne vyzivne. Dalsi tisice byly na "pro syna na skoly, az nabyde zletilosti“,tohle nadstandartni vyzivne uz dal platit nemohl, coz soudu spravne dolozil.
Exka druhy mesic podala exekuci na plat, takze manzel/a my / zili z deseti tisic mesicne, ze kterych se melo platit DAL BEZNE VYZIVNE DESET TISIC( sporici slozka 8 tis byla strhavana exekucne),dal platit nas byt v pronajmu(muz nechal ex jejich byt),dalsi a dalsi veci nutne k ziti…
Silena doba.
Po 20 mesicich pak soud uznal, ze zadost o snizeni vyzivneho od meho muze na deset tisic bylo adekvatni a vyzivne snizil. Exekuce skoncila, nemela uz oduvodneni.
Ale to vyexekuovane vyzivne uz nikdy nikdo nevratil…Spotrebovane vyzivne se preci nevraci. Co na tom, ze melo jit o "sporici " vyzivne pro syna na zletilost a ze jej panmama utracela za vse jine, nez za studium syna..

I tak se da.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Padre Paolo
23.2.14 16:29

Pokud bylo rozsudkem stanoveno, že se jedná o spořící výživné, pak to z ní vymlátíš. Jedná se totiž o majetek dítěte, který musí rodič spravovat a v dospělosti vypořádat. Postup:

1. Výzva matce z titulu zákonného zástupce k doložení úspor nezletilého a nakládání s těmito úsporami, s cílem zajistit jejich nekrácení.
  2. pokud neprokáže, že peníze existují a jsou evidované na r. č. dítěte, podat předžalobní výzvu na zajištění jmění nezletilého
  3. jako zákonný zástupce podat jménem nezletilého žalobu na vydání bezdůvodného obohacení ve prospěch matky a na úkor dítěte. Vydání dítěti. Matku vyloučit z možnosti zastupování dítěte při tomto sporu na základě střetu zájmů mezi dítětem a rodičem, otec se tak ve věci stane jediným zákonným zástupcem oprávněným a povinným zastupovat dítě.
  4. podat návrh na soud na omezení rodičovské odpovědnosti matky v nakládání se jměním nezletilého z titulu bezdůvodného obohacení o majetek nezletilého.

Podstata tohoto jmění nesmí být dotčena, pouze při souhlasu soudu a to jen tehdy, pokud jsou poměry matky a dítěte v hrubém nepoměru. Tj. nesmí z toho vzít ani korunu, nesmí z toho ani vybavit pokojíček dítěte, ani platit nadstandardní vzdělávání v době nezletilosti, ani jazykový pobyt v době nezletilosti, prostě vůbec nic. Na to slouží to ostatní výživné. Pokud manžel platí 8000 měsíčně na spoření dítěti, nenechte jí to jsou to slušné prachy, které dítěti mohou zajistit podporu vzdělání nebo bydlení. Kdo se zlu neprotiví, sám se proviňuje.
Je k tomu i dost judikátů, např. rodiče museli vrátit dítěti prostředky z jeho stavebního spoření, které použili právě na vybavení jeho pokojíčku.

• Citovat
  • Upravit
Padre Paolo
23.2.14 16:34

@farska dokonce si myslím, že byste ty prachy možná měli mít šanci vymoci i zpět pro sebe. A to přes právě §99, kdy spotřebované výživné se nevrací, ale to na úspory přeci nebylo spotřebováno, i když tady si nejsem úplně jistý, zda není nějaký judikát, že i to už je považováno za spotřebované, to by chtělo prozkoumat. Ale pro dítě ty prachy uhájíte určitě.

• Citovat
  • Upravit
23.2.14 19:51

Chceš mi jako tím říci, že mají děti v péči více můžů (otců)než-li matky? To snad žertuješ? Určitě souhlasím s tebou, že u soudu záleží jak se předseda/předsedkyně,,vyspí" ale jinak co tady píše renda81 úplně sedí. Soud ti to vyměří podle tabulek věku dítěte a podle potvrzení, které k soudu dodáš jinak po ničem jiném nepátrají ať tak řekne kdo chce, co chce je zajímají u stolu jen potvrzení. V opačném případě, když má platit alimenty matka, otci dítěte tak jí dají menší částku, protože opět většina ne však všechny ženy vydělávají méně. Příklad, když je ote, matka v mínusu, nebo nepracuje tak se počítá čím je vyučený, nebo jaké ukončil vzdělání a na internetu si předseda najde kolik by za tu profesi měsíčně dostal měs. výplatu a udělaj výpočet, podle tabulek. Také jak píšeš o té,,base" tak to je individuální, někoho dají na 2 roky do výkonu trestu, někomu dají 1 rok, někomu vezmou řidičák, někomu pomalu se nic nestane. Když chlap neplatí měsíčně alimenty pravidelně dle rozsudku tak se vlastně také pomalu nic neděje stačí, když třeba zaplatí jednou za dva měsíce a třeba jen 200 Kč tak on má snahu a nic s tím neuděláš. Při trochu štěstí opět se vše táhne roky a děti vlastně jídlo atd. nepotřebují než se něco pohne a vyřídí se. Čili to zase zbývá vše na matce, nebo otci samotném. Chápu, že nějaké matky od společných dětí chtějí velkou alimentovou částku a stále jim je i tučné alimenty málo a chtějí více a více, ale vše myslím při normálních situacích. Vše se dá logicky vypočítat není to nic složitého. Když otec nechce platit, nebo jen to, podle tabulek soudu tak to není ani na přežití dítěte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Padre Paolo
23.2.14 20:41

@Leontýna10 Ve čtvrtek ti napíšu, jak mi to vypočítali, jestli se ze 107% příjmu dostanu aspoň pod 100% :mrgreen:
Mimochodem, vyměřit podle průměrného příjmu podle profese a vzdělání je v rozporu se zákonem. Nic takového v zákoně není. Jsou jen tři možnosti:

1. vyměřit z doloženého příjmu
  2. vyměřit z dřívějšího příjmu, jehož se povinný bez vážného důvodu vzdal
  3. vyměřit z příjmu ve výši 12,7 (nově 25) násobku životního minima, pokud povinný neprokáže věrohodně příjmy.

Jinou možnost zákon prostě nedává a jedná se o svévoli soudu. Ani vyměřovat podle nabídek na úřadu práce není ze zákona možné, ale vesele se to děje.

• Citovat
  • Upravit
24.2.14 12:17

Držím palce, vím že to není lehké. Ano myslela jsem ten první bod, výměr z doloženého příjmu, ale pokud to je podnikatel a je jako v mínusu což tak bývá tak soud nezajímá co má za mejetek ač je v reálu dost majetný(ná) a i to si vesměs otcové, matky hlídají a nechávají vše přepisovat na rodiče, atd. Ze zákona jsou tabulky na výměr stáří dítěte a odůvodnění je na výše alimentů většinou jak jsem psala tím čím dostudoval tak tím přihlíží soud na plat i když to není třeba v zákonu. Když je otec, matka zamněstnaný(á) tak tam to je téměř jasné a když je někdo na ÚP tak jejich problém, práce je ač ne třeba v jeho oboru a menší představa měs. výplaty ale práce většinou je, jen chtít. Pokud nemůže otec dítěte platit alimenty což je buď zdravotní porblémy, nebo výkon trestu tak mají platit, nebo přispívat jeho rodiče. Myslím tím i opak, že to je tak u matek dítěte, když má otec ve výchově dítě (děti) a má platit alimenty matka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30309
24.2.14 13:54

@Padre Paolo Dekuju za pomoc, ale cokoliv se minulo ucinkem.
V dobe konceni exekuce nabyl manzeluv syn zletilosti-a tim padem uz by sam musel po matce chtit penize na neexistujicicim uctu zpet…A to by nikdy neudelal. Je dokonale zmanipulovany.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Padre Paolo
24.2.14 15:15
@farska píše:
@Padre Paolo Dekuju za pomoc, ale cokoliv se minulo ucinkem.
V dobe konceni exekuce nabyl manzeluv syn zletilosti-a tim padem uz by sam musel po matce chtit penize na neexistujicicim uctu zpet…A to by nikdy neudelal. Je dokonale zmanipulovany.

Nejsem si úplně jistý, ale můžeš podat podnět na policii i ty, pokud se dozvíš o protiprávním jednání, aby přezkoumali, zda nedošlo ke spáchání tr. činu zpronevěry, kde poškozeným by byl syn manžela.

• Citovat
  • Upravit
30309
24.2.14 15:40

@Padre Paolo Tohle bychom dokazovali jen velice tezko.
Oponovala by nam nejen ex, ale navic by ji kryl i syn…
VEr, ze jsem rozhazovali site vsude mozne a hledali moznosti, jak z ni ty penize vymoct nazpatek…
Jenze to bylo 50:50 (nazory soudcu na to, jak to dopadne) a zalovana castka byla vysoka na to, abychom zaplatili 6% na zactek…
Vzdali jsme to. Ale nasledky neseme a poneseme jeste par let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101
26.2.14 11:12
@renda81 píše:
@Padre Paolo??? alimenty se vypočítávají podle věku dítěte a je to určité procento z příjmu, takže o tom jak tvé alimenty přesahují příjem a rozprodáváš majetek to snad nejde, jen pokud ti dokážou, že dokládáš velmi nízké příjmy abys tolik neplatil -

No vy ste teda dobra! Alimenty se u nas hlavne nijak „nevypocitavaji“ - to si soudkyne nastreli jak se ji zlibi. Neni to zadne procento z prijmu a dva soudci mohou ve stejnem pripadu dojit k diametralne odlisnym vysledkum. A ty vase teorie, ze vyzivne nemuze prekrocit prijem - to byste se tedy divila. Treba muj priklad - na dite ve stridave peci mi soud vymeril vyzovne i presto, ze jsem byl s dalsim ditetem (matka je studentka) na rodicovske. Takze prestoze jsem soudu dolozil, ze zadny prijem nemam a jsem na rodicovske, tak to soudkyne „odhadla“ na tri tisice. Vsechno potvrzene od zamestnavatele - nejsem a nikdy jsem nebyl nejaky vykutaleny podnikatel, jak naznacujete.

Jo a dodam, ze slo o dite ve stridave peci, o ktere se staram stejne jako matka, ktera je nadprumerne vydelavajici vysokoskolacka, bez dalsich vyzivovacich povinnosti. Jak k tomu vyzivovaci povinnost k nove partnerce a druhemu diteti. Takze ty vase teorie, ze se neco nejak „vypocita“ dost nefunguji. Chtel bych videt tu situaci opacne - kdy matce na rodicovsky vystreli soud vyzivni „trojku“ na dite, ktere ma ve stridave peci s otcem, co vydelava 40 tisic mesicne…

Padre Paolo: Uplne chapu a drzim palce. Moje odpoved samozrejme vychazela z toho, ze matka je ochotna se o peci delit - tak jak tady bylo deklarovano. Jasne, ze zadne smlouvy a dohody nic nezajisti napevno, bylo to spis takove zamysleni nad tim, ze proste spousta holek si vybira partnery podle buhviceho a pak pisou na diskuse, ze tatinek po rozvodu „nefunguje“. Jinak to, ze 90% deti jde po rozvodu do vyhradni pece matky je samozrejme k zamysleni a doufam, ze se toto do budoucna zmeni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101
26.2.14 11:17
@Padre Paolo píše:
@Leontýna10 Ve čtvrtek ti napíšu, jak mi to vypočítali, jestli se ze 107% příjmu dostanu aspoň pod 100% :mrgreen:
Mimochodem, vyměřit podle průměrného příjmu podle profese a vzdělání je v rozporu se zákonem. Nic takového v zákoně není. Jsou jen tři možnosti:
  1. vyměřit z doloženého příjmu
  2. vyměřit z dřívějšího příjmu, jehož se povinný bez vážného důvodu vzdal
  3. vyměřit z příjmu ve výši 12,7 (nově 25) násobku životního minima, pokud povinný neprokáže věrohodně příjmy.

Jinou možnost zákon prostě nedává a jedná se o svévoli soudu. Ani vyměřovat podle nabídek na úřadu práce není ze zákona možné, ale vesele se to děje.

A kde jste tohle sebral? Priznam se, ze novy OZ jsem nestudoval, ale podle ZOR je to velmi vagni, kde si soudce podle ustanoveni jako „dite ma pravo podilet se na zivotni urovni“ muze napsat co chce. Ja mam treba rozsudek, kde mi vymerili vyzivne podle jakesi vagni „zivotni urovne“. Protoze jsme si podle soudkyne dovolili jet na „zahranicni dovolenou“ (mimosezonu do Italie do kempu za 17E/den), tak jsem prachac a podle toho vystrelila vyzivne. Na prijmech jsem mel od zamestnavatele dolozenou nulu a bezduvodne jsem se niceho nevzdal (byl jsem na RD).

Uprimne - soudkyni desne zralo, ze by chlap byl na rodicovske a na dite ve SP platila matka, ktera pracovala. Takze si proste „neco“ najit musela, takze podle jakesi „zivotni urovne“. U nas zadna pravidla neexistuji - proslo mi rukama nekolik desitek rozsudku a v tom vyzivnem opravdu neni zadna logika, natoz neco jako „vypocet“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Padre Paolo
26.2.14 12:40

@martin75 No právě - zákon jasně říká, jak se má stanovit výživé, ale soudy to naprosto bezostyšně ignorují. Podali jste odvolání?

• Citovat
  • Upravit
101
26.2.14 17:54
@Padre Paolo píše:
@martin75 No právě - zákon jasně říká, jak se má stanovit výživé, ale soudy to naprosto bezostyšně ignorují. Podali jste odvolání?

Ino takhle fikane rozhodl odvolaci soud - vyzivne dvojnaobek oproti prvni instanci. Proto rikam, ze tu zadny vypocet, vzorec nebo pravidla neplati a rozhoduje se podle libovule…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Padre Paolo
26.2.14 21:27
@martin75 píše:
Ino takhle fikane rozhodl odvolaci soud - vyzivne dvojnaobek oproti prvni instanci. Proto rikam, ze tu zadny vypocet, vzorec nebo pravidla neplati a rozhoduje se podle libovule…

a ústavní stížnost? Zkusili jste?

• Citovat
  • Upravit
27.2.14 20:47

A na to jste přišel kde, že se nevypočítávají? Jsou na to dané tabulky, ale každý má svou pravdu tak nemá cenu o tom debatovat. Plus, mínus se to od jiného ssoudce lišit může to nevyvracím. O vás jsem netvrdila, že jste podnikatel, ale to co se u podnikatelů děje ohledně přjmů, majetku a alimentů na své dítě, když nechce platit!!! Jestli je matka výdělečně činná tak musí také doložit výdělek a odpočet výdajů i když je studující. Pokud má otec ve výchově dítě tak mu platí alimenty zase matka, ale je pravda, že málo kdy platí matka více než v opačném případě. Podle čeho si holky vybírají partnery, manžela, otce dítěte, dětí, to jsem se pobavila a opět opačně, kluci si vybírají holky dle čeho?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma rodinné právo

Ikona - Zoltán Duna

Mgr. Zoltán Duna