Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Můj chlap si dává po práci doma tak 2 piva, ale nevadí mi to. Chápu, že za celý den v práci toho má dost tak proč si nedopřát. Pokud je to víc piv denně tak by mi to už taky vadilo
Zakladatelko, ano tvůj přítel je alkoholik a ty to omlouváš tím, že se tím uvolňuje? až se Vám narodí mimčo, tak věř, že důvodů k uvolňování bude víc. Mě osobně by ani nebavilo dívat se každý den doma na chlapa co lemtá pivo. Tvůj příspěvek mi přijde jako ať si klidně pije, ale ať si kupuje levnější chlast.
![]()
@Anonymní píše:
Právě že mě vadí ty peníze, které do toho strká.. dokud se chová normálně, nechová se jak nějakej ožrala (poprvadně mi ani nepřijde že by byl někdy z toho ožralej) tak mi to nevadí… uvolňuje ho to.. a osm piv to nee.. většinou vypije ty 4, ale někdy si dá i jedno z té druhé petky, proto má doma vždycky 2 petky.. někdy dvoulitrovou flašku někdy 1,5..
Zatím ho to uvolňuje a počítej s tím, že pokud nezabrzdí, tak s postupem času začne pěkně debilnět ![]()
Mám podobný případ v blízkém okolí a z fajn chlapa je blb na zabití. Začíná fest zapomínat, když nepije víc jak 14 dní tak pohoda, ale jak do toho vletí a to mu stačí tak 4× týdně, je s ním k nevydržení…o začínající psychoze nemluvě ![]()
A můžu tě ujistit, že zákazy nepomáhají. jednoduše si to neumí odpustit a jak píšeš, má „pocit“ že ho to uvolňuje.
@Anonymní píše:
No přítel vydělává 24000 čistýho a já mám 15000, teď budu mít asi jen 9000 kvůli nemocenské, jenže máme nějaké dluhy, nájem 4000, dojíždím daleko do práce, za benzín se utrácí 5000.. navíc se furt něco strká do auta, ty peníze prostě miznou ani nevím za co a fakt se začínám bát, že na ty věcičky pro miminko mít prostě nebudeme..
To vydělává docela dobře, ani tvůj plat enní malý, náejm nízký, tady je chyba, že jste si finance nevyřešili před početím mimča, protože pokud se panáček nehodlá uskromnit, tak všechno potáhneš ty a pak tu bude nová diskuze, co mám dělat aby mi přítel přispíval na dítě a domácnost
@catherine100
taky mi přijde, že příjem mají slušný takže nevím proč by ji nemělo stačit na výbavičku ![]()
Asi takhle… mámin „přítel“ je schopný denně vypít 6-12 piv, opravdu denně. Udělal si naproti přes dvůr v garáži takovej kutloch, kde má stůl, kamna (na zimu), rádio, lednici a asi 3 basy piv. Každej den po práci se tam zavře, sedí tam sám a pije - ani nejí… občas se tam přifaří jeho syn. Ještě se mi nestalo, že by někdy, když tam jsem, tam nebyl. Ani nejde domu pozdravit a z práce jde rovnou tam. Do toho kouří denně 2 krabičky. Dům mu padá na hlavu, je potřeba nový okna, střecha, fasáda, plot… ale on prostě jen pije a stěžuje si, jak to nezvládá. My to s mámou počítaly a měsíčně propije a prokouří 6500 Kč. Já jsem mámě řekla, že si myslím, že je to alkoholik, i když pije „jen“ pivo… máma kdyby měla kam, tak odejde. Když jsem se před ním zmínila, když jsme tam snad po roce přespali a dala jsem si s ním jedno pivo na které mě pozval, jestli toho nepije nějak moc… tak si to začal ospravdlňovat. Jak má nervy v práci, že to je jeho relax a ve finále co jako mám, že to je zdravé. Ano doporučuje se třetinka denně a ne půl basy…
Takže ano, myslím si, že tvůj přítel psychicky závislý na pivu. A když on nebude chtít, tak se toho nikdy nevzdá a vždy si to odůvodní. Peníze pryč on nevidí. Přece si na to vydělal, tak si to může utratit za co chce… tuhle výmluvu na mě mámin P taky zkoušel. ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj holky,omlouvám se za anonymitu, je to pro mě teď už citlivé… S přítelem jsme spolu rok. Od začátku našeho vztahu pije pivo. Ze začátku pil tak 3× týdně cca 2 půllitry (nechodí do hospody, pije doma) jenže poslední půl rok pije každý den celou dvoulitrovou petku a někdy si rozdělá další.. Upozorňuji že mi to nevadí, chápu že chlap přijde vyřízenej z práce a vychlazené pivo ho uvolní a relaxuje u toho.. Ten můj sice ve větší míře, ale to je jeho věc, jsem ráda že je doma, že udělá co je potřeba, chová se hezky i když je připitý a nelítá někde po hospodách, navíc já taky byla zvyklá pít ve větší míře víno a nevyčítal mi to takže ho za to nebudu soudit, jsem s tím smířená a takového jsem si ho vybrala… trápí mě něco jiného a to jest ta finanční stránka… Vím že si za den koupí 2× dvoulitrovou petku, což je 100 korun… za měsíc tedy utratí jenom za pití piva cca 2500.. Včera jsem si s ním o tom chtěla promluvit, že by se mohl trošku krotit, protože se nám za 4 měsíce narodí miminko a je potřeba nakoupit výbavičku, postýlku, kočárek atd. a není to zrovna nejlevnější záležitost a to co utratí za pivo každý měsíc by nám hodně pomohlo na výbavu pro prcka.. Jelikož a navíc jsem teď docela často na nemocenské kvůli různým bolestem takže moje výplata je nic moc… na to mi jen řekl že pokud vydělává kolik vydělává, tak si to pivo kupovat bude, jenže já mám strach, že to prostě finančně nezvládneme, ženská přeci jen vidí do financí rodiny lépe a má strach, že bude málo peněz a on to nechápe.. Stačilo by, kdyby měl třeba tu dvoulitrovou petku na 2 dny, tzn 2 piva na den, ale nesouhlasil s tím.. A mě to trápí.. Chci se zeptat, zda s tím máte některá zkušenosti, jestli se chlap sám od sebe změní a uvědomí si, že ty peníze které utrácí za pivo by měl utrácet za miminko, nebo jestli to bude pořád takové? Nebo jestli mám mít pevnou ruku a dupnout si, že bude mít dvoulitrovou petku na dva dny? Asi by potřeboval lekci, aby jsme byly na konci měsíce bez peněz, aby sám viděl že prostě ty peníze na výbavičku postrádáme a aby si uvědomil co je důležitější.. Děkuju za rady
pro mne, osobně, nepochopitelné.. protože mám pocit, že tu dávku bude stále zvyšovat atd.. Jinak nechápu tu cenu, bych mu to asi zkrouhla a koupila mu nějaké „akční“ pivo.. rozhodně nestojí 100 kč za 2l ![]()
@rybka56 píše:
prosím tě, já tady nekritizuji všechny emimiňačky komplet, jenom inkvizici vůči chudákovi, co si po práci rád otevře desítku a druhak všeobecně platné rady typu „když si každý den dává pivo, je určitě alkoholik“Emimino je celkemě rozsáhlý portál, kde se najdou rady ke všemu možnému a také rozumné ženy, bohužel občas jejich hlasy zanikají v balastu. Ale je to zase hodně vypovídající vzorek populace a jejího způsobu přemýšlení
souhlas
Když jdu nakoupit, tak příteli koupím jedno, max. dvě piva ve skle. Když to za den dá, nevadí mi to. Ale když je toho doma víc, vím, že by to zvládnul taky a to už by mi vadilo.
Zkus mu to navrhnout. Navíc, chlapi spíše preferují sklo před plastem a určitě mu můžeš vybrat i něco kvalitnějšího, než je Březňák. A vyjde tě to na 30 Kč za den.
Zkus ho nějak přimět at přejde zase na lahváče, těch tolik nevypije, u te petky sedí dokud to nevydzunkne celé, jsou dost zrádné.
@Anonymní píše:
Nn, mi bydlíme na vesnici okolo Prahy a tady stojí ten březnák nebo co si to kupuje 49.90.. takže opravdu 100 za den za to utrácí..
A to je jako nutný kupovat pivo ve vesnici, kde bydlíte, když jak píšeš projede měsíčně do práce 5000,– to si klidně může ulovit nějaké akční cestou… nebo si ho nechat přivézt od iTeska.
@mexxx píše:
@catherine100
taky mi přijde, že příjem mají slušný takže nevím proč by ji nemělo stačit na výbavičku
Já nevím prostě ty peníze miznou ani nevím kam.. Já si beru peníze na jídlo a přítel se stará o ostatní, byla potřeba koupit novou gumu na auto, kupoval teď nové světla na auto (ani nevím proč) ale prostě takhle se navíc utrácí i když některé věci podle mě vůbec nepotřebujem a podle přítele ano..
@mejdylko
To je hrozný, to bych teda s takovým chlapem ani já nebyla
jak říkám, přítel je pracovitej, stará se o zahradu, o barák, co je doma potřeba spravit tak hned spraví a nenechává na zítra.. a ještě říká že když se napije tak mu ta práce jde líp a má větší sílu.. tak nevím co je na tom pravdy..
Můj tchán začal pít v práci, dělal na dráze. Každý den chodil opilý, občas byl doma agresivní. To ho přešlo, když ho můj manžel přerostl a jednu mu vlepil. Tak přišel na to, že už není pánem domu. Choval se lépe, ale pil pořád stejně. Když jsme začali opravovat jejich chalupu na domek, nacházeli jsme všude poschovávané flašky a krabice od nejlevnějších vín. Před 3mi lety se mu ucpal močový měchýř a měl namále, vydržel nepít jen chvilku.Na jaře upadl do bezvědomí ( má cukrovku), zjistilo se že pil domácí s kamarádem. Zase se z toho dostal, a stejně si ponaučení nevzal a popíjí dál. Tchyně mu dává pár korun na den, a stejně si vždy někde něco sežene. Nepomáhá ani to, že má vnučku. Má ji rád, ale s takovou si ji dlouho neužije. Pomoct nechce, už jsme rezignovali. ![]()
@j.a.n.i1 píše:Do práce jezdím já, on pracuje kousek od tama kde bydlíme, takže si to pivo kupuje sám v té drahé sámošce co tu máme… jak přijedu domů, tak už to má dávno koupený..
A to je jako nutný kupovat pivo ve vesnici, kde bydlíte, když jak píšeš projede měsíčně do práce 5000,– to si klidně může ulovit nějaké akční cestou… nebo si ho nechat přivézt od iTeska.
@madeto píše:
Zkus ho nějak přimět at přejde zase na lahváče, těch tolik nevypije, u te petky sedí dokud to nevydzunkne celé, jsou dost zrádné.
Lahváče nikdy nepil
co jsem s ním tak celou dobu si kupoval piva v plastu.. chutná mu šerák, to pije když jsme u nás na MOravě, ale nevím, jestli se dá tady koupit…
No 4-8 piv denně mi příjde dost. Pokuď by si dal denně jedno či 2 a třeba o víkendu večer 3-4 tak bych to aj pochopila ale takhle? Chápu že chlap příjde z práce stahanej a má na to pivko chuť to ten můj taky ale dá jedno maximálně 2 (a to taky né každodenně ). Jinak pivo v plastu seženeš o dost levnějc. Já tady na malý vesnici kupuju kozla u Toníčka (Větnamec) a stojí 32 Kč a to je to fakt pidi krám… ![]()