Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Kaara za jedno dítě ve školce je to myslím 11 tisíc, za školu 14 tisíc za měsíc. Já tam mám dvě, tak mám dost slevu. Ale je to komplet i se svacinami, pitným režimem, výlety, kroužky,… Jediné, co se platí zvlášť, je škola v přírodě a lyžák. A jsou většinu prázdnin.
@Kaara pokud ale sedí, co je tam napsáno, tak gympl za 17 tisíc o 20 dětech není špatná varianta. Otázkou je, co je v ceně. Radši půjdu do práce a vím, že se jim tam líbí než ve státní, kdy už si prošly šikanou. A den aspoň nevypadá škola, družina, kroužek, úkoly, učení, spát. To je realita okolních státních škol. U nás je o trochu víc angličtiny 70:30, tam píší 50:50. Byly ty dva roky covidu zavřeni? Nebo tam byly podmínky vstupu? Já počítám s tím, že to od podzimu bude pokračovat.
Taky hledám materiály pro holky na aj. Hlavně aby je to pak nepřestalo bavit. Máme pár knížek, obrázkových hlavně, tužku do Albi. Ta je super, ale je to na ně ježtě těžké, nerozumíme tam všemu co říkají, takže to za chvíli odloží. Ale všechno je baví jen chvíli a slovíčka zapomenou. Ve škole z učebnice je to nebaví vůbec ![]()
koukala jsem na nějaké pexesa a tak na megaknihách.
https://www.megaknihy.cz/…-pexeso.html
mají toho tam víc, nebo pak támatické kartičky, dají se s tím hrát i hry píšou:
https://www.memolingo.cz/…ve-slovniky/
máte někdo něco z toho? Vydrží u toho děti? Online kurzy nechci, u obrazek sedí už i tak dost
![]()
@PetrunkaZ tak u nás nejvíc vydrží právě u TV, když už tak ji říkám at to pustí v AJ. I ČT Decko jde přepnout audio do původního znění. U toho vydrží. A nebo kdy si spolu hrajeme a já spustím anglicky. Jinak nic.
@zrcadlo *Ono to od té 3. třídy bohatě stačí, fakt není třeba se zrovna tenhle jazyk učit 10 nebo víc let (většina maturantů, maturuje na úrovni B2 - a je šílená představa, že to někdo piluje třeba fakt od školky, nějakých 15 let, a pak je na tom jako někdo, kdo s angličtinou pořádně začal až na střední).
Samozřejmě, taky jsem měla spolužáky, co dali CPE už v 18, ale zas nevidím úplně praktický rozdíl vůči tomu, dát ho „až“ na VŠ, na nějaké lepší zahraniční programy se člověk stejnak dostane až po bakaláři…
Takže když tam není nějaký relevantní důvod, aby dítě umělo plynně fakt brzy - nutnost mezinárodní školy, nebo zahraničního gymplu - tak ta předškolní výuka víceméně přijde vniveč. Pro plnohodnotné užití cizího jazyka je klíčový ten věk 15+, kdy už člověk měl dostatek příležitostí pochopit gramatiku, a učí se to vědomě*. ![]()
Tak s tímhle přístupem by moje dítko mělo dost problém se svými plány do budoucna. Od mala jelo Helen Doron, od nástupu na gympl soukromé lektorky a Netflix. Před 15. narozeninami si udělalo CAE, dělá odborné kurzy od Centra talentované mládeže, ty jsou jen v angličtině a v současné době uvažuje o přihlášce na zahraniční školu s IB programem v angličtině.
Za mě cokoli, co může dítku zjednodušit učení angličtiny v režimu podobném jako rodný jazyk, je rozhodně lepší, než dítko „nechat nejdřív pochopit gramatiku“.
@Kasandra159 Ty tady ale mícháš různé věci. Já jsem psala, že v běžné ZŠ považuju angličtinu od 1. třídy za zbytečnou, stejně tak předškolní kurzy, pokud se v nich nepokračuje. Jestli tvoje dítě chodilo odmala na Helen Doron a pak k soukromému lektorovi, tak se učilo kontinuálně a smysl to mělo, navíc jde o talentované chytré dítě. Já se vyjadřovala k tomu, jestli na běžné ZŠ se skladbou běžných dětí (kde jsou děti podobně chytré jako to tvoje třeba maximálně 3 ve třídě) má smysl jet angličtinu od první třídy. Za mě ne, protože jsem viděla, kolik je ve třídě dětí s problémy, takže by se ta angličtina buď jela tempem podle nejpomalejších, a ty chytré by se brutálně nudily, nebo by se jelo nějakým standardem, a ty pomalejší by to od angličtiny úplně odradilo, rodiče zdeptalo (protože by měli požadavek s prvňákem denně číst, trénovat počítání bez prstů, psát písanku a ještě se učit anglická slovíčka). V mém okolí mají všichni zkušenost takovou, že děti se za celou 1. třídu v AJ naučí zhruba tolik, co se dá dohnat za dva víkendy. Mluvím o běžných školách, bez rozšířené výuky jazyků.
Pokud někdo chce investovat do Helen Doron, pak ať to dělá, je to smysluplně a pro děti i zábavně strávený čas - když se v tom systému jede pořád, tak se ty děti i něco naučí. Co považuju za zbytečné, je investovat do předškolní výuky Helen Doron, a potom nechat dítě plácat jen ve školní angličtině, protože pak (a mám ve svém okolí víc případů) to dítě úspěšně spoustu věcí zapomene, a v podstatě nijak nevyniká nad svými vrstevníky.
Znám dvě děti (aktuálně sedmá třída), kde jedno chodilo jako malé na Helen Doron a rodiče to stálo do druhé třídy cca 60tis. (výuka 45min. 1×týdně od září do června, v létě nic), pak rodiče přestali a kochali se tím, jak dítě exceluje při školní angličtině a je nejlepší ze třídy. To druhé se AJ začalo učit až ve třetí třídě a rodiče mu platí od páté třídy soukromé vyučování (výuka 90min. 1× týdně) a v létě tábory s angličtinou - stálo je to dosud taky 60tis. Ve druhé třídě to druhé dítě umělo maximálně „hello“ a pár zvířat a barev, teď v té sedmé je proti tomu prvnímu (které výrazně stagnuje) neskutečně napřed. Inteligenčně jsou na tom děti podobně. Pro mě je to jen ukázka toho, že někdy rodiče s batoletem šlápnou na plyn a mají pocit, že budou mít malého génia a rozhazují peníze, a potom najednou dítě nastoupí do školy, vzrostou náklady, rodiče šlápnou prudce na brzdu (už to třeba mají tak, že buď Helen Doron nebo dovolená u moře, a vyhraje to moře), a neuvědomují si, že tím celá ta předchozí investice byla dost znehodnocená.
Pokud si někdo může dovolit dítěti dopřávat vzdělání stále, ať mu platí, co se mu zlíbí. Pokud se ale budeme bavit o omezené možnosti investice, pak za mě jsou lépe investované ty prostředky u dítěte, které už má strukturu jazyka vytvořenou. Z tohoto důvodu jsem já osobně dětem v předškolním věku angličtinu neplatila, a radši ty prostředky využiju později na intenzivní kurz nebo individuální výuku.
@zrcadlo krásné jsi to shrnula.
Mám sestřenici, jazykové je na tom velmi dobře, manžel cizinec, takže dítě přirozeně dvojjazyčné. Má stejně starého syna, tak jsme se bavil před nástupem na zakladku, zda ho bude dávat do nějaké soukromé, nebo jazykové.
Odpověď mě odrovnala ( člověk, který pracuje v diplomacii a několik červených diplomů včetně University Karlovy).
Na co bych utrácela, na gramatiku ho maximálně přhlasim na jazykovku. A pokud pro něj budu chtít angličtinu, požádám si o post v zahraničí a bude studovat tam.
Já taky nechápu, když dítě není z cizojazyčného prostředí, nebo v zahraničí nežijí, nebo to se to v rodině neplánuje, proč na ty jazyky tak tlačí???
Já se všechny tři jazyky naučila střední a dál. Stejně pokud jazyk denně nepouzivas, tak ta znalost jde do kopru
@zrcadlo Tak vzhledem k tomu, že současné děti budou tu angličtinu potřebovat, ať už budou skladníkem ve šroubárně nebo vědeckým pracovníkem a cizí jazyk se ukládá stejně jako mateřský maximálně asi do 6 let, tak mi rozhodně přijde mnohem lepší se dětem tu cestu snažit ulehčit.
Cesty jsou různé a i různě finančně náročné. Spoléhat jen na školní angličtinu, případně ještě s přístupem slovíčka se učíme a testujeme překládáním a nejdůležitější jsou gramatické jevy, mi přijde dost smutné a neúčelné. Před tímto dám přednost těm písničkám spojeným s obrázky a pohybem, pak jim skákající opice nebo ramena, kolena dají rozhodně víc a zapamatují si to děti se všemi druhy paměti nenásilně a bez překládání. To, že má někdo problém v češtině, neznamená, že ho bude mít i v angličtině. Angličtina je pro dost takových dětí dokonce snadnější cestou komunikace.
Dítko angličtinu ve školce milovalo a bylo hrdé, kdy si na dovolené samo něco vyřídilo. Učitel v první třídě angličtinu dítku znechutil tak, že velmi dlouho odmítalo v angličtině komunikovat. Po lektorkách, které jsem po odchodu z Helen Doron platila, jsem chtěla jediné, aby dítě rozmluvily.
@Kasandra159 hele mam dítě s VD, pro které je cizim jazykem.uz cestina…
V podstatě na nej pri vyuce češtiny apliluju vse, jak se učí cizi jazyk…
S jeho.IQ to nemá nic společného, patri dvojite vyjimecnym detem…
Takže anglictina je pro nej momentálně zbytečná zátěž.
Já mluvim plynule tremi. jazyky, pokud jazyk nepouzivat denně, tak se ta znalost ztrácí.
Za mě by úplně stacilo zacit tak v páté/ šesté třídě…
Neni kam spěchat…
Moje dítě chodí do školky a samo od sebe projevilo zájem učit se anglicky. Slyší to v pohádkách a od táty, který celé dny v angličtině telefonuje na home office. Nechci to právě hrotit, taky v tom nevidím úplně smysl a proto jsem ho přihlásila na obyč aj v DDM. Dítě šťastné a hrozně pyšné, že chodí na aj a pro mě hodina volného času, kdy můžu jít třeba na kafe 😁. Takže jsme spokojení všichni. Jedna hodina aj v DDM stojí asi 30 kč, tak proč ne. Hlavně, že je syn spokojený a má co chtěl. A přínos to podle mě má hlavně v tom, že si vyzkouší jaké to je se „učit“, poslouchat zase jinou autoritu atd. Kdyby nechtěl, tak ho nenutím a upřímně mě to i dost překvapilo, že sám projevil zájem.
@Kasandra159 píše:
@zrcadlo Tak vzhledem k tomu, že současné děti budou tu angličtinu potřebovat, ať už budou skladníkem ve šroubárně nebo vědeckým pracovníkem a cizí jazyk se ukládá stejně jako mateřský maximálně asi do 6 let, tak mi rozhodně přijde mnohem lepší se dětem tu cestu snažit ulehčit.
Cesty jsou různé a i různě finančně náročné. Spoléhat jen na školní angličtinu, případně ještě s přístupem slovíčka se učíme a testujeme překládáním a nejdůležitější jsou gramatické jevy, mi přijde dost smutné a neúčelné. Před tímto dám přednost těm písničkám spojeným s obrázky a pohybem, pak jim skákající opice nebo ramena, kolena dají rozhodně víc a zapamatují si to děti se všemi druhy paměti nenásilně a bez překládání. To, že má někdo problém v češtině, neznamená, že ho bude mít i v angličtině. Angličtina je pro dost takových dětí dokonce snadnější cestou komunikace.
Dítko angličtinu ve školce milovalo a bylo hrdé, kdy si na dovolené samo něco vyřídilo. Učitel v první třídě angličtinu dítku znechutil tak, že velmi dlouho odmítalo v angličtině komunikovat. Po lektorkách, které jsem po odchodu z Helen Doron platila, jsem chtěla jediné, aby dítě rozmluvily.
No i to má svoje úskalí. Zažila jsem puberťáka, který když měl říct anglicky „uši“, tak si musel přezpívat celou písničku, a dokonce to „head, shoulders, knees and toes“ dával dvakrát po sobě (neříkal to nahlas, ale hýbaly se mu rty a šlo to odezírat), protože to měl jako rytmus zažité a neuměl bez toho rovnou skočit na další část písničky, a pak se teda dostal k tomu „ears“ a řekl to správně. Byla to dost tragikomická scénka.
Já jsem v tomhle stará škola, myslím si, že staré dobré memorování má svoje opodstatnění. Pokud musí kluk odzpívat celou písničku, aby se dostal k tomu, kde jsou uši, tak to pro něj vhodná metoda není a nestačí, měl by zapojit i to memorování. Stejně tak pokud dítě musí dopočítávat 8×7, tak ho to v matematice brzdí, a lepší způsob učení násobilky, než prostě ji do sebe natlouct tak, abych to vystřelil i o půlnoci, fakt nikdo nevymyslel. Umět si odvodit je hezké, ale v praktickém životě ne vždy dostačující.
Moje dcera (8) má angličtinu ve škole 2× týdně. Od malička ji ale pouštíme pohádky v angličtině a musím říct, že ve škole s ní vůbec nemá problém. Od mala jsem s ní také listovala v různých anglických knížkách a lehká slůvka jsem ji učila v podstatě dvojjazyčně. Když ale začala chodit do školy, tak jsem chtěla, ať má angličtiny víc, proto ještě navštěvuje individuální lekce 1 x týdně, na které se vždy těší. Teď přemýšlím, kdy začít s druhým jazykem ![]()
Některé děti mají nadání na angličtinu, a proto se učí rychle. Když ne, tak je lepší se obrátit na učitele a zkušenosti rodičů, pokud mají nějaké zkušenosti s angličtinou. Hlavně děti neukládejte do sklepa, nemají to rádi.🍐