Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
**:( Holčiny, poraďte mi, prosím. S Manželem jsme se rozhodli pro jméno Anička pro naší holčičku co se nám narodí v září. Pak mu ale přeletělo přes nos, že ve 20-ti nebo 30-ti jí přeci nebudu pořád říkat Aničko nebo Nanynko. Anna se mu tolik nelíbí. Takže tohle jméno zavrhnul a trvá na Martině. Ale to zase přijde mně moc tvrdý a navíc malinká je to furt jen Martinka. Na netu jsem si našla různý tvary obou jmen a pořád se mi víc líbí Anna. Poraďte nějaký tvar tohohle jména aby se manželovi zase líbilo Anička...... Ráda bych měla Andulku. Navíc je to první jméno na kterým jsme se za těch 8 měsíců shodli oba.
**
Anna je i náš favorit (tedy u mě hned po Anděle)
![]()
Je to moooc hezký jméno, a pravda … Any zní moc dobře … musíš být u porodu nebo po rychlejší až budou zapisovat jméno … nebo dejte Anna Martina ![]()
ahojki, jmenuji se Anna, je mi 35 let a dodnes za to jméno rodičům nadávám
nezlob se, ale souhlasím s manželem, pro malou holčičku je to jméno nádherné, ale pro dospěláka už mi to moc nejde. Je tedy pravda, že v práci mi říkají Aničko a nepřijde jim to divný, mně tedy taky ne, ale mám s tím jiný problém a tím je představování. Celá léta mám strach z představování se třeba mezi kamarády, v partě… prostě jménem. Samo že se dospělák nebude představovat „Já jsem Anička“, to je dost trapný /jednu takovou znám a tak můžu potvrdit, že to trapný je/. Tak se představuju Anna, zní mi to tvrdě a tak strašně divně, že si to ani neumíš představit. Své dceři bych tohle jméno nikdy nikdy nedala, abych jí nezadělala na problém. opravdu vidím větší problém v tom představování, než oslovování, v práci budu pro všechny pořád Anička i v padesáti. Ale jinak......:( A píšeš o Andulce..... no to se může líbit opravdu jen rodičům, ale z takové malé Andulky je v dospělosti prostě Andula a to je opravdu příšerné. Vymyslela jsem si tvar „Anik“, mám ho tady jako přezdívku, ale i v bývalé práci mi tak říkaly, protože jsme tam byly Aničky dvě… ta první, to byla ta, co se tak i představuje,,,, tak aby nás odlišily a bylo to OK. Ale byl to mladý a malý kolektiv,,,, teď jsem po mateřské už jinde a tady se to neujalo, tak jsem prostě Anička. Martina, kterou navrhuje manžel, se mi líbí. Jinak moje dcera je Leona, a tak doufám, že mi jednou nevynadá, její jméno je výsledkem několika „hádek“ a strašného kompromisu, momentálně jí jsou tři, tak si ještě počkám, než se dozvím.
Omlouvám se za román, asi i zmatený, ale prostě takhle to cítím, tak promiň, že stojím za chlapem
A.
Děkuju moc za názor! Právě tohle jsem potřebovala. Zkušenosti ze života a praxe. Budu ráda za další takové názory. Jo a super, že jsi to takhle rozvedla, jak ti říkají v práci a tak. ![]()
Ahoj, mamka má kamarádku - teď jí bylo 45 myslim. Říkáme jí Áňo a ani vzhledem k jejímu věku a objemnější postavě mi na tom nepřijde nic divnýho
Sama nevím jestli bych ANNU dala.. přijde mi to „staré jméno“. Nic proti… Já jsem BYLA Ludmila . Strašně mi to vadilo… navíc i mamka říkala že Ludmilu nechtěla, že Lídu, ale tenkrát to nedovolili. Neuměla jsem si představit že se budu vdávat a bude psáno na oznámení Ludmila , když to vůbec nepoužívám. Tak jsem si to asi před dvěma lety nechala za 1tis změnit. Samo že jsem to nejdřív sdělila rodičům, co oni jako na to a žádný protesty nebyly, dokonce měli za mě radost. Na druhou stranu si neumim představit dva dědoušky co sedí někde na vsi pod stromem a oslovují se Nicolasi , mluvíc o Esmeraldě atd ![]()
LÍDA ![]()
Já souhlasím s Anik
máme v práci kolegyni poněkud více kypřejších tvarů a v 50 jí říkají „Aničko“ je mi z toho na ![]()
je to prostě věc názoru. Martina se mi líbí rozhodně víc a Mně nikdo „Martinko“ v dětství neříkal.
Byla jsem „Marti“, „Marťule“ ve školce „Tina“, „Marťásku“ a tak…
Malina od sousedů B-C o)
Jedna holcina tu mela holcicku a jmenovala se Anika - me se to tehdy moc libilo. Co zkusit nejakou variantu od Anny - Anika, Aneta, Anežka, urcite jich je vic.
Jana
Tak mně se naopak hrozně moc jméno Anna líbí a plánuju ho dát jednou holčičce (jestli nějaká bude
).
Spíš mám ale problém s tím, že když si to jméno vyslovím s příjmením, tak mám představu, že to jméno patří nějaké staré paní…
Anka, Aňa, Anina - všecky znám, všecky přes třicet. BW, znám i cca šedesátiletou Aničku a nějak to nikomu nepřijde divé - asi se to za ty roky vžilo. ![]()
vesno,
tak Anna byl můj favorit, ale v okolí bylo přeaničkováno tak vyhrála Jana (Janka, Jaňula, Janik)
. Nemám zkušenost ani jsem nad tím nepřemýšlela, ale jak tu psala Anik, zkouším si tu představování sama sebe.....;-) myslím, že každé jméno má své…jak přesvědšit manžela…pro přátele to bude Anka, Ani, Aňa, Anička, Andula, nebo taky zkratka z příjmení, nebo úplně jiná přezdívka, pro kolegy v práci podle prostředí Anna, Anička…nepřijde mi to zas tak děsivý, co mě nikdy nenapadlo je právě to, že oslovení Anno, mi přijde tvrdé…fakt jsem si to nikdy nezkusila..ale zase já jsem Zdeňka a nelíbí se mi to - mírné zdrobnění, při oslovování i při představování jsem Zdena, pro kamarády Zdenik a i dodnes zkomolenina příjmení ![]()
a mmch k Jance máme dvojče Martinku.....moc se mi to jméno líbilo, záviděla jsem ho švici
a tvrdé mi nepříjde, nejvíc jí říkáme Maťka, Marti, Matýsku, Mates.....Martinka - to používají spíš ve školce
, ona sama se oslovuje a představuje jako Maťka a v dospělosti Martina je ok
je to takové to šídlo s jiskrou v oku takže ji to opravdu sedne.
jj výběr jmen, tak mě napadá jak to bude mít v dospělosti náš Vítek (Vít)
asi možná stejně jako by mohla mít Anička…uvidíme, snad na nás nebude nadávat, ale když k němu to tááák pasuje ![]()
dobře vyberte!
Zdenik
Zdenik já mám taky dvojče Martinku (Anouar)
V dětství Martinka a Lidunka , navzajem jsme si rikali Taptinka a Hankynka/Ganginka ![]()
Taptinko - kdyby Vítek nebyl Vítek tak by byl Lída
, váhala jsem nad Ludmilou, ale dneska už Lída není problém…;-).
Z.
Ahojky,
no já souhlasím spíš s manželem. Anička mi přijde taky spíš pro malou holčičku, to samý Áňa, Andulka apod. Představa mohutnější dospělé paní se jménem Anička mi přijde nic moc. Nanynka (Nána) a Andula se mi nezdá vůbec, to mi přijde jako nadávka ![]()
Martina mi přijde lepší a říkat jí můžeš Martí, Marťo, Marťas apod., je toho spousta. Pravda, sama jsem Martina, takže asi nebudu až tak objektivní, ale jsem ráda, že to jméno je právě Martina a na dospělou ženskou zní ok, na rozdíl od jak už tu bylo zmíněno Ludmila, Anna, Vladimíra apod., kde při představování ona dotyčná neví, jestli uvést zdrobnělinu nebo jméno v originálním tvaru.
Tak dobře vyberte ![]()
Zdenik okolí mě pochopilo, až na starší paní, která řekla takové krásné české jméno ! to už ale nebudete svatá !! což teď ráda používám jako výmluvu ![]()
Já Ludmila opravdu nepoužívala, všude jsem se hlásila jako Lída, veškeré registrace na netu, členské karty atd… Jenže nastal problém když se na poště „omladila generace“ a mladý holky mi odmítly vydávat poštu, protože na obálce bylo Lída a v občance Ludmila. Starší paní věděly že je to jedno a to samé, mladé ne a prostě mi tu poštu nevydaly ![]()