Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
Na 90 procent ano: přebalí, oblece, uspí, hraje s ním líp než já, krmení nevim (kojíme). když ho ale hlídá (třeba k ránu, když ještě spim) tak vše zvládne, ale kapičky (vigantol )nedá, i když ví, že se dávají. neostříhá nehítky a tak. takže detail. ale kdyby bylo akutně potřeba, zvládne to, i plenky by koupil, ale pochybuju že značku co máme.
Na úvod: máme skoro 5.měsíční dvojčátka, já jsem na mateřské přítel pracuje.
Přítel je jednička
kromě kojení zvládá úplně vše ![]()
Oblíká (první týden nemohl pochopit, jak se co oblíká, ale už mu to jde
), přebaluje, koupe (toto je výhradně jeho činnost), o uspávání se snažil (ale moc mu to nešlo, u mě děti usnuly vždy rychleji a klidněji, ale fakt se snažil, teď už usínají krásně po nakojení bez houpání a dalších…), hraje si s dětma, kočárkovat chodíme spolu, cvičí Vojtovku…
Všechno dělá, pokud je doma tzn. po 4-5 odpoledne přes týden a o víkendech, jinak jsem na to sama.
Jediné co nedělá je stříhání nehtů ( že prý je to moc malé a navíc děti nespolupracují a nepodrží ručičky
). Příkrmy zatím nedáváme, ale vigantol na lžičce jim umí dát.
Jestli můžu i já, tak se považuji za 100% otce, jediné co mi žena upřesňuje, je dávkování případných léků při nemoci. Jinak se postarám uplně o vše, včetně chlapské týdenní dovolené. Školka, oblečení, kamarádi, přebalení, vykoupání, nic není problém. Byl jsem zapojen do starání už od porodu a jsem za to moc rád!
Ve svém okolí vidím spíš podobné typy otců, takové ty zevly co se nestarají a nepomáhají, o těch jsem se dočetl až tady na emiminu…
Ani jeden z otců ani náhodou.
V létě dovezl partner dceři triko velikost 92 - nosí 122.
Z obchodu mi zásadně volá s velice zoufalým hlasem, cože jsem to chtěla za pleny a panebože jaké číslo a kolik že to vlastně to naše dítě váží a jestli si pro to radši nechci dojít sama. ![]()
Vykoupat dítě - pravděpodobně noční můra.
Přebalení zvládal tak první hádám 2-3 měsíce, pak ho nějak asi přestalo bavit být rodič.
Kamarádi starší jsou pro chlapa tabu.
Jména učitelek minimálně španělská vesnice.
Nějaké věnování se dětem.. v případě, že oznámím, že přebírá mladého, tak s puberťáckým výrazem ho teda chvíli nosí nebo ho vezme do kočárku na vycházku. Starší za ním musí přijít sama.
Já vlastně už nevím, na co ho mám. Spíš mi práci přidělává než aby mi pomáhal s dětmi a domácností.
Postarat se umí, když je potřeba. když ráno ještě spím, a on je doma akluci vstanou, tak přebalí mladšího, staršímu sundá noční plínku(ať v ní je cokoliv
)převlíkne je, jídloale neřeší, když jsem byla s mladším v porodnici, tak syn měl ten den k obědu pudink v kelímku tesko výhodný nákup
(rok a deset měsíců) ale to je tak jeho nejhorší prohřešek, jinak se o něj normálně postaral, a moc rád si sklukama hraje
To je divná anketa, můj manžel je skvělý táta, koupe, čte pohádky, vypráví, učí nové věci, dítě je školkové, do školky vozí a vyzvedává on, takže se orientuje víc jak já, uvařit pokud hlídá zvládá také, je složité na to odpovídat, když já jsem doma, on v práci, pleny by nakoupil, není blbý, koukne doma na obal a koupí podle toho, kamarády zná, co je potřeba z lékařského hlediska zná, režim dětí zná a zvládne dodržovat. S přehledem jako já to asi nedělá, páč já to dělám šest let denodenně, já zase s přehledem nedělám jeho práci, ale ano, kdybych umřela, zvládl by to týdne všechno tak jako já. Vyjma oblečení myslím, ale to je mým systémem, máme věci na doma, do školky, do města, myslím, že by se velmi rychle zoorientoval a udělal by si svůj systém, zatím nechápe, proč tyhle legíny jsou domácí a nejsou do školky
V podtsatě jsem přesvědčená, že by to zvládl, jenže já odjíždím od dětí jen jednou týdně na půl dne, takže test v praxi jsem nedělala.
Ahoj nevim, jestli tu taky patrim, malemu je teprve 2,5 mesice.Ale muj si s nim zvlada tak max hrat, nez se maly rozerve-to panikari a hned me vola. Jinak se aktivne zapojuje spis do koupani a uspavani maleho, plenku vymenil jednou
Zas kdyz potrebuju klid, vezme maleho do kocarku…Faktem je, ze je cely den v praci a kdyz prijde maly uz spi, tak se spis trochu snazi ty vikendy. Doufam, ze se vic zapoji, az bude maly vetsi a on nebude mit takovy strach, ze mu nejak ublizi ![]()
P. S:jsem na materske.
Ahojky tak můj přítel zvládá vše co jso psala. A navrch k tomu ještě uvaří a pomůže s úklidem
kdybch ho neměla tak ani nevím co bych dělala. Jinak našemu prckovy jsou 4 měsíce ![]()
V případě akutní nouze myslím že by se postaral, ale jestli by to přežil to nevím ![]()
Já jsem na RD, ale chodím do školy+na praxi a od zítřka nastupuju na brigádu. Děti už mám ale trošku větší, ne úplné mimina.
Co se týče přebalování, koupání, uspávání, chystání mlíka, převlékání, tak tyhle činnosti u něj bych spočítala na prstech, u některých by mi dokonce stačila jedna ruka. Uvařit umí, ale ta kuchyň pak podle toho vypadá. Do školky je zavede nebo vyzvedne, ale věci na oblečení jim musím nachystat na hromádku, jinak by šli do školky asi v pyžamech. Kde kdo má jaké oblečení nebo dokonce jakou velikost, to nemá ani páru, prý se v tom nevyzná. Co se týče domácnosti, tak to maximálně pomyje nádobí, vyvenčí psa a vynese koš. Jinak vše ostatní dělám já.
Co to znamená na dvě mínus? Kdo to hodnotí? Je přirozené, že matka má jiné nároky, než otec, takže to, co by jemu přišlo dostačující, mně může přijít na dvě mínus. Jiná matka by třeba hodnotila na dvě mínus mě, můj muž může hodnotit na dvě mínus moji frekvenci žehlení třeba ![]()
Takže - spoustu toho neví, protože to řeším já a jeho by to nenapadlo. Ale poradit si umí, udělat jídlo dětem umí, když chce. Automaticky, když jsem doma, to teda nedělá nebo se ptá. Já nevím zase jiné věci (např. detailně jaké máme různé pojistky, kde to všecko máme apod.) - ale poradila bych si, kdybych musela. Podle mě toto je dělba práce ![]()
Terinka 4444 proč divná anketa?
Mne to příjde moc zajímavé. Konečně jsem se utvrdila v tom, že moderní a současní tatínkové doma normálně pomáhají a někteří i rádi a příjde jim to normální. Můj bohužel ne. Já jsem na rodičáku s 2-letým dítětem. On se vrací z práce kolem 18h. S malou má krásný vztah. Přivítají se, on se nají, pustí si fotbal a u toho si s malou tak nějak občas pohraje. Večer si někdy prohlížejí knížky. Nikdy neví, kde je jaké oblečení (je tam co vždycky) malou neobléká, občas nakrmí, kaši ani mléko nachystat neumí - nemá zájem něco chystat.
Nádobí umyje tak 1× za týden, nevaří, občas nakoupí nebo nakoupí vždy když ho poprosím. Doma neuklízí, ale často si postěžuje, jaký je tu nepořádek. Víkendy trávíme z větší části společně, ale potřebné věci udělám já.
Závidím holkám chlapy, kteří bez řečí pomůžou se vším a nečekají až je k tomu druhý dokope - což ani nedělám, protože se nechci hádat. ![]()
Bez návodu nebo rady ví možná tak kde najde načnuté plínky (na přebalováku přímo na očích). Jinak malé je šest měsíců jsem na RD, ale starám se výhradně já
Ale tím jako netvrdím, že je přítel špatný otec
Malou miluje a hraje si s ní, ovšem co se starání týče, toho moc nepobral
![]()
Muj muz by zvladl uplne vsechno. jenze jak pises, doma jsem ja, on pracuje, takze se vzdycky jedna jen o narazove situace, kdyz je potreba..nikdy treba nebyl s detmi tyden nebo tak podobne. takze tezko budu nejak hodnotit. samozrejme, kdyz dcera vymejsli, ze chce to jediny tricko, vim presne ja, kde ho najit-prave proto ze jsem s nimi doma porad…ale znova, kdyby se neco stalo, duveruju mu na sto procent a vim, ze se postara o obe dve deti.
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat