Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Anonymní píše:
@Adulinka186
já to mám podobně, mám pocit, že je mi spíše hůře…a co ti nakonec pomohlo, jen pro zajímavost?
Změna léku. Místo Brintellixu Velaxin a Lamotrix.
@Adulinka186 píše:
Změna léku. Místo Brintellixu Velaxin a Lamotrix.
Můžu se zeptat, kolik toho Lamotrixu bereš? A na co? Já ho beru od minulého týdne, zatím 50 mg, tedy neberu ho poprvé, kdysi jsem ho už brala, ale vždycky to mám v nějaké jiné kombinaci. Tak doufám, že to třeba alespoň trochu pomůže.
@Lollitka píše:
Můžu se zeptat, kolik toho Lamotrixu bereš? A na co? Já ho beru od minulého týdne, zatím 50 mg, tedy neberu ho poprvé, kdysi jsem ho už brala, ale vždycky to mám v nějaké jiné kombinaci. Tak doufám, že to třeba alespoň trochu pomůže.
Lamotrix beru 2× denně 50mg
Není Lamotrix primárně na bipolární poruchu? Ale asi to je jedno, když to prostě pomáhá od depresí.
@Lollitka - 52 různých druhů AD si vyzkoušela? To mám ještě 50 pokusů
![]()
No nic, snad už ti to zabere, protože co pak? S tím hnusem se moc žít nedá ![]()
@Lcvr píše:
Není Lamotrix primárně na bipolární poruchu? Ale asi to je jedno, když to prostě pomáhá od depresí.@Lollitka - 52 různých druhů AD si vyzkoušela? To mám ještě 50 pokusů
No nic, snad už ti to zabere, protože co pak? S tím hnusem se moc žít nedá![]()
Nene, 52 druhů AD ani není, těch je nějak kolem dvacítky. Já brala i antipsychotika, stabilizátory nálady, benzáče a hypnotika. Lamotrix je primárně na epilepsii, pak na tu bipolárku, ale já to beru na emoční nestabilitu a impulzivitu v rámci HPO.
A ty jsi tedy bral jen Brintellix a Argofan? Tak to máš ještě hodně šancí, to nezoufej, to se snad něco najde ještě. A chodíš i na terapii?
@Lcvr mě předtím fakt úplně perfektně sedl Zoloft. Sice to taky trvalo nekonečně, než zabral, na začátku peklo + jsem chodila na psychoterapii, ale pak to bylo fakt super. Úplně bez problému, neměla jsem ani žádné propady, nijak mě neomezoval, sex bez problémů, emoce fungovaly. A to jsem se ani moc nevyvarovala alkoholu a vše fungovalo. Bohužel teď po druhé nějak nezabral ![]()
@Lollitka ano, 5 let Argofan, pak 2 roky nic a nyní 4.měsíc Brintellix 20mg.
Na terapii jsem chodil, ale musel jsem si to platit ze svého a navíc jsem teda neměl pocit, že by mě to nějak posouvalo ![]()
@Anonymní to je škoda, že to znovu nezabralo, ale snad se nakonec najde něco, co nám sedne a budeme moci žít aspoň trochu normálně ![]()
@Lcvr
Ahoj, tak hlásím, že se mi od včera konečně malinko ulevilo. Možná je to i tím počasím
Konečně mám trochu víc energie a chuť něco dělat. Úzkostné myšlenky mám pořád, ale nečekám zázraky ze dne na den…(teda čekám, ale nejspíše to tak jednoduché nebude
) dneska jsem byla na kontrole u Dr. a necháváme zatím Brintellix 10mg (zítra to bude 3.týden co beru tuhle dávku, předtím jsem měla jen 5mg) a uvidíme, jestli se to bude zlepšovat…
A ty neuvažuješ o změně AD, jestli se pro tebe nenajde něco, co ti více sedne?
V pondělí zkusím požádat mojí paní doktorku, jestli bych mohla mít Brintellix. Jako náhradu za wenlafaxin…beru ho už mnoho let, ale mám pocit, že už neudržím váhu a nějak nezabírá. Přecházel někdo na něj z wenlavaxinu? Díky.
@Anonymní píše:
@Lcvr
Ahoj, tak hlásím, že se mi od včera konečně malinko ulevilo. Možná je to i tím počasímKonečně mám trochu víc energie a chuť něco dělat. Úzkostné myšlenky mám pořád, ale nečekám zázraky ze dne na den…(teda čekám, ale nejspíše to tak jednoduché nebude
) dneska jsem byla na kontrole u Dr. a necháváme zatím Brintellix 10mg (zítra to bude 3.týden co beru tuhle dávku, předtím jsem měla jen 5mg) a uvidíme, jestli se to bude zlepšovat…A ty neuvažuješ o změně AD, jestli se pro tebe nenajde něco, co ti více sedne?
Počasí a pohyb (kolo, procházka, brusle apod..) dělají divy. Mozek začne fungovat tak nějak jinak ![]()
Klidně bych změnil za jiné AD, ale jsou vůbec nějaké, které by neměly žádné nežádoucí účinky? Nechavám to na doktorovi, co mi napíše, to žeru. Ani nevím, jak bych mu měl říct o změnu, to by měl poznat on. Aspoň myslím ![]()
Ahoj děvčata,
přidám i svoji aktuální zkušenost. Zkusím se rozepsat tak, abyste pochopily, v jaké jsem situaci.
Brala jsem skoro 12 let escitalopram (Eliceu) 20 mg a nyní se u mě v době, kdy mi nasadili léky na cholesterol, objevily záchvaty, zřejmě epileptické (křeče, prokousnutý jazyk, porucha vědomí). Léky mi poté ihned vysadili, poslali mě na neurologii, kde na EEG (snad to píšu správně), našli nějaké abnormální vzruchy, CT a magnet byly prý v pořádku. Nasadili mi tedy také neurologické léky - levetiracetam (Dretacen) 500 mg, stavy dezorientace (aury) po nich postupně vymizely, záchvaty se již od vysazení léků na cholesterol neobjevily. Nicméně neuroložka přišla s tím, že escitalopram má v nežádoucích účincích také epileptické záchvaty, takže mi po 12 letech nahradila psychiatrička Eliceu za Brintellix.
Prvních 14 dní jsem brala Eliceu 10 mg + Brintellix 10 mg, nyní dalších 7 dní už beru pouze Brintellix 20 mg, ale bohužel se objevily abstinenční příznaky z Elicey, které už jsem několikrát zažila, když jsem se s psychiatrem snažila léky vysadit. Výkyvy nálad, pocení, bolest v zádech (kříži), pořád je mi do breku, jsem citlivá na jakoukoli hloupou poznámku, ve všem hned vidím to nejhorší. Mám pocit, že můj život nikam nesměřuje, nejsem k ničemu a vůbec nevím, k čemu tady na světe sloužím.
Moje hlavní diagnóza je hraniční porucha osobnosti, s úzkostmi a sociální fóbií. Antipsychotika na mě taky zkoušeli, ale bohužel po všech jsem měla opravdu šílené nežádoucí účinky. Skončila jsem tak tedy aktuálně pouze na Brintellixu 20 mg + mám předepsán Xanax 0,5 mg (dříve jsem měla 1 mg), ale nová psychiatrička mi napsala ten slabší, protože se obává rizika závislosti, i když je neberu nad doporučenou dávku, ani nezvyšuji. V tomhle přechodném období tedy beru denně 0,5 mg - 1 mg denně Xanaxu, protože ty výkyvy nálad a nezájem o práci a nedostatek soustředění, mě opravdu nenechá v klidu fungovat.
Ale k věci - psychiatrička mi říkala, že Brintellix zabírá vcelku rychle do 14 dní, jediný nežádoucí účinek, co lidé údajně hlásili, je bolest hlavy, což mívám večer po vzatí taky, ale není to nic dramatického. Od žaludku mi je také špatně a zmizela mi skoro chuť k jídlu, ale to si spojuji stále s tím escitalopramem, tak jsem to měla i předtím po vysazení.
No, doufala jsem tedy, že Brintellix zabere dříve, zatím nevidím žádné zlepšení, jen skluz k horšímu. Tak snad bude brzy lépe.
Musím se přiznat, že tahle diskuze mě taky trochu vykolejila, psychiatrička mi to líčila jako skoro bezproblémový lék, který mi rychle zabere. Tak uvidíme.
Držte se všichni. ![]()
@1BUBLINA2 Bohužel musím potvrdit, s Dobřany mám podobnou zkušenost. Terapie žádné v podstatě neprobíhaly, jen nás dopovali léky a první týdny jsme nesměli ani ven, max. v doprovodu. Psychologa jsem za celý měsíc viděla jednou.
Odcházela sem na revers, protože jsem v takové „léčbě“ neviděla smysl.
@hhannie
Já bych řekla, že je to fakt hrozně individuální, kdy AD zaberou. Já beru 10 mg Brintellixu necelé 2 měsíce. První mini zlepšení jsem registrovala až po 3 týdnech a doteď to ještě není ideální. Střídají se mi lepší a špatné dny, pořád mám úzkosti, takže u mě si to pořád sedá…stejně tak někdo snáší nasazování, změny dávek apod. relativně v pohodě a se mnou mává úplně všechno
Každopádně držím palce, ať patříš k těm šťastnějším a brzo zaberou ![]()
Přešla jsem na Brintellix asi po 8 - 10 letech wenlafaxinu, byla v tom i „epizoda“, kdy jsem brala Ixell, ale ten bohužel po roce skončil bez náhrady…Psala jsem o pár příspěvků výše, jako anonymní. Tak mám Brintellix 20 mg. Už 5. týden, začínala jsem na 10 mg., to mi přišlo málo, tak teď týden 20 mg. Ze začátku trošku motanice, ale fakt zřejmě staví chuť k jídlu - což je můj primární zájem - zhubnout, sice se mi odpoledne dělá tak nějak „blivno“. Ale zatím mám dole 2 kila, tak uvidíme. Chci k tomu přidat ještě ten Ozempic, jestli mi ho tedy obdovní napíše, protože teď má tento lék prý výpadky…Budu vděčná za -10 kilo, i když podle super tabulek bych měla mít -15, ale to už asi ve svém věku nedám. Je to boj…ale nevzdávám se!