Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý den, jak je z názvu patrno nacházím se teď ve stavu zoufalství. Posledních 16 let užívám antidepresiva, zpočátku Venlafaxine a Mianserin, posledních 8 let Elontril a Trittico. Je mi 44, přesto už jsem před 4 měsíci prodělala přechod, potvrzeno i hladinou hormonů. Nevím zda je to klimakteriem, ale již od září mím vážné psychické problémy, některé měsíce byly super, některé špatné, Již jsem navýšila na max. dávku Elontril v září, teď před třemi týdny Trittico, a od té doby je mi opravdu zle. Dokonce jsem již druhým týdnem na neschopence, což jsem nikdy nechtěla, aby se stalo. Trpím úzkostí z nespavosti. Prostě je mi špatně. A mám pocit, že když mi změní antidepresiva, že to nepomůže. Mám ještě čekat, co udělá to trittico? Vím, že když změním, tak budu se cítit také špatně a pokud by nová nezabrala, asi bych to už nezvládla, přestala věřit. Mám strach, že mi nakonec nezbyde nic jiného než si ublížit. Je tu někdo, kdo měníl antidepresiva z důvodu, že mu už nezabírala a ta nová mu pomohla stejně jako ta první? Děkuji
@rajskáomáčka píše: Více
Urcite bych kontaktovala sveho psychiatra a to co nejdrive..
To už jsem udělala. Já mám prostě strach, že nová AD nezaberou.
Posledních 8 let jsem byla v pohodě, ještě minulý rok jsem si říkala, že tato antidepresiva už budu mít napořád, protože jsem se výkyvy naučila zvládat rychle. Jenže relaps není výkyv a běžné techniky nestačí.
Dceři je 19 a AD měnila už 4×. Bere je od 14 let. Vždycky to bylo na chvíli. Ta poslední zatím drží.
@Anonymní píše: Více
Jaká už vyzkoušela, jaká byla ta první, druhá, třetí a čtvrtá?
@rajskáomáčka
Pokud SSRI nebo SNRI nezabirají a jsou problémy se spánkem přidávají se např. Pregabalin nebo Olanzapin. Mě sám o sobě nezabíral Venlafaxin nebo Asentra.