Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
A probudíte se v pohodě jakoby je Vám dobře? Protože mi straršně buší srdce i když spím třeba do 5 ,hrozná úzkost takže už nemůžu třebe jen ležet chvíli protože úplně vibruju…
@Lajla píše:
A probudíte se v pohodě jakoby je Vám dobře? Protože mi straršně buší srdce i když spím třeba do 5 ,hrozná úzkost takže už nemůžu třebe jen ležet chvíli protože úplně vibruju…
Něco trochu podobného jsem měla, když jsem Trittico začala užívat před rokem a teprve na něj najížděla, než to zabralo. Měla jsem takový divný neklid, úzkost a vnitřní třes přes den, sociální fobii, strach z lidí, strach komunikovat s lidmi, podívat se někomu do očí, protože mi přišlo,že jsem divná a že to na mě všichni poznají - zkrátka,jak už tu někdo v diskusi psal - „očistec“, tak to vystihl přesně, ale asi to k tomu patří, v příbal. letáku o tom trochu píšou a podobné zkušenosti měli i jiní, tak jsem to vydržela. Ale nechci navádět…toto asi posoudí lékař, který léky předepisuje, tak až půjdeš na kontrolu, budeš vědět víc. Tak se drž-naprosto vše chápu.
Holky ted si vzpominam, ze poprve jak jsem trittico zacla uzivat, tak jsem mela zvysovat davku od te jedne tretinky vzdy po trech dnech, tim padem jsem skoncila po tydnu na cele tabletce 75 a celou jsem brala dva dny a pak uz jsem ubrala zpet na dve tretiny, jelikoz jsem mela taky to buseni srdce a diky toho jsem nespala zase. Neni to tim, ze mate moc vysokou tu davku? ![]()
@Delaaa píše:
Holky ted si vzpominam, ze poprve jak jsem trittico zacla uzivat, tak jsem mela zvysovat davku od te jedne tretinky vzdy po trech dnech, tim padem jsem skoncila po tydnu na cele tabletce 75 a celou jsem brala dva dny a pak uz jsem ubrala zpet na dve tretiny, jelikoz jsem mela taky to buseni srdce a diky toho jsem nespala zase. Neni to tim, ze mate moc vysokou tu davku?
No jo, jenže já bych po tak malé dávce asi ze začátku nespala ![]()
@Iveta Černá jasně chapu
me to taky trvalo tak mesic a pul nez to poradne zabralo ![]()
@petruska131 ahoj, kolik jsi prosimtě brala toho tritica v době kojení, nebrala jsi už pak neurol k tomu?jak se ti vstávalo k miminku?
Jen je třeba trefit přesnou dávku. Každý člověk je original. David
@Šiminka2017 75 mg. A ne, neurol jsem nebrala. Proc se ptas???
@petruska131 protože jsem těsně před porodem a taky trpím spánkovou poruchou…po 75 jsem byla ráno kao, tak jsem si vzala 2/3 a neusnula, tak jsem opět na 75 k tomu ještě beru neurol 0,25 a bojím se kojení…přitom mi doporučuje i psychiatrička i gynekolog…ale zároven se bojím, abych neublížila mimi…ono to je prostě strach, že neusnu…večer…přes den se starším chodím spát
@Ou píše:
@kote vydržte, nabíhá to tři, čtyři týdny, než se hladiny ustálí.V prvních týdnech braní antidepresiv se naopak můžou potíže krátkodobě zhoršit, což znamená jedinné, že prostředí v mozku se začíná díku práškům měnit - tj. že to zabírá.
Není to prášek typu neurol, který zabírá hned, ale dlouhodobě ruší neurochemickou rovnováhu, trittico naopak nabíhá pomalu a srovnává hladiny různých neurochemichých látek, které si mozek sám produkuje, ale díky vašim dlouhodobým problémům je tato rovnováha narušená.
Rozhodně neměňte dávkování bez konzultace s ošetřujícím lékařem. Tím se dá nadělat opravdu hodně škody, která se pak velmi složitě napravuje.
Co ovšem je velmi důležité je přibrat k antidepresivům i psychoterapii. Ještě teď se někam objednejte, vezmou vás stejně až po novém roce.
Prášky pomůžou srovnat rozhozenou chemii, jenže ona chemie se nerozhodila sama od sebe, ale jako důsledek ne úplně šťastných vzorců myšlení, chování a prožívání, které jsme si osvojili a používáme. A to žádný prášek změnit neumí. Naopak psychoterapie je nejefektivnější nástroj, jak si uklidit v hlavě a v srdci a začít zkoušet jiné cesty, které vás do úzkostných depresí nedovedou znovu.
Protože pokud vám léky srovnají úzkost a náladu, ale vy se pak budete chovat stejně, jako před tím, než jste je začala brát, tak dříve či později se opět dostanete do té fáze, co vás dovedla k lékaři pro antidepresiva.
Antidepresiva bez psychoterapie jsou něco jako analgetika na zlomenenou nohu bez sádry.
Tritico je pro me pekna
neni tu ta hromadka, a to jsem slusny
Pry 1/3…nic, 2/3 …nic 3/3 …ryma,alergie,vysoky tlak.Ucinek zadny, natoz spani.Ta kyticka na krabicce je ale pekna i sliby o ucinku, na me tedy NE.
@Dave2018 píše:
Jen je třeba trefit přesnou dávku. Každý člověk je original. David
Prdlajs…
Já jsem na tom byla stejně, taky mě doktor ujišťoval, že při mé váze 47 kg mi bude stačit možná jen 1/3, ale nezabraly mi ani 2/3, takže jsem najela na tabletu celou a taky nic, taky jsem propadala zoufalství, až opravdu asi po měsíci, kdy jsem tomu přestala věřitm to teprve začalo zabírat.Takže ze začátku, než to zabralo,jsem k Tritticu brala ještě půlku Neurolu nebo Dormicum, což mi lékař dovolil, schválil, teď už užívám jen to Trittico a dokonce jsem ho asi po dvou měsících normálního spaní snížila na 2/3 a zatím (ať to zaklepu) spím. Ale každý jsme opravdu jiný a Trittico není určitě jediné antidepresivum, tak kdyby náhodou…třeba Vám sedne něco úplně jiného. Jo a ze začátku užívání jsem měla šíleně ucpaný nos, asi po měsíci a něco to pomalu odeznělo. Tak držím moc palce, vím,co to je!
Holky a v kolik Trittico berete než jdete spát? Hned, nebo kolik x předem? Já jsem noční pták a musím se hlídat, abych brala T, včas ( cca do 22.30) jinak jsem pak ráno KO.
Jinak k původnímu dotazu: Beru cca 5let na nespavost, funguje perfektně, beru 1/3 tbl.síla75mg, na mě stačí, vedlejší účinky žádné, krom únavy.
prosím o anonym.
@Anonymní píše:
Holky a v kolik Trittico berete než jdete spát? Hned, nebo kolik x předem? Já jsem noční pták a musím se hlídat, abych brala T, včas ( cca do 22.30) jinak jsem pak ráno KO.
Jinak k původnímu dotazu: Beru cca 5let na nespavost, funguje perfektně, beru 1/3 tbl.síla75mg, na mě stačí, vedlejší účinky žádné, krom únavy.
prosím o anonym.
Ja beru tesne pred spanim. Muzu se zeptat proc berete tech 5 let? Nespavost se vracela? Ja bych chtela po pul roce vysadit…
Nespím dlouhodobě. Má dcera má ADHD a od 4 měsíců vstávala 25× za noc!! /plně mi zničila spánkový režim, takže i když už je dospělá má nespavost bohužel nabrala grády. Dlouho jsem zápasila, jakože to sama zvládnu, ale to nejde. Takže, když si nic nevezmu ( kdž jsem to zkoušela bez léků) buď-nespím vůbec-ležím a čumím do 5 do rána, anebo usnu na dvě hodiny a dost, jenže to mi nestačí. Mám normální potřebu spánku a dlouhodobě je to na blázinec…a anyonym je pryč… ![]()