Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Mě by holky zajímalo, jak to děláte s kondomy…to se docela prodraží ne? A pořád je kupujete, nebo nakoupíte najednou, do zásoby?
jako kupovala jsem u nás na vsi a přijít do krámu 2× do týdne nebylo příjemný ![]()
@Ebixa píše:
Mě by holky zajímalo, jak to děláte s kondomy…to se docela prodraží ne? A pořád je kupujete, nebo nakoupíte najednou, do zásoby?jako kupovala jsem u nás na vsi a přijít do krámu 2× do týdne nebylo příjemný
kupujem rossmannovský rodinný balení
a klidně bych brala víc naráz ![]()
Brala jsem nějakou dobu, teď neberu, a proč:
Důvod č…
1. Nejsem schopná brát něco denně ve stejnou dobu a nezapomenout
2. Mám cyklus 33-35 dní. Pokud vím, je to naprosto v pořádku, také jsem 2× otěhotněla úplně v pohodě. Problém je při cyklu kratším než 22 nebo delším než 35 dní. No a když jsem byla kdysi poprvé na gyndě kvůli HAK, tak jsem se na to naivně ptala, jestli se ten můj cyklus dá nějak sladit s HAK. Sestra rozhodně mávla rukou: prášky vám to srovnají. Jako co mi mají co rovnat, když jsem v pohodě? Spíš mi to rozhodí, ne? Tohle ve mně rozhodně důvěru nebudí.
3. Riziko rakoviny -
A) nevím, jak je to se současnou HAK, ale když jsem před těmi cca 10 lety četla příbalový leták (bohužel si nevzpomenu na jméno AK, ale brala jsem něco běžného, něco jako MIR…?), stálo tam, že tento přípravek mírně snižuje riziko rakoviny vaječníků, ale zase mírně zvyšuje riziko rakoviny prsu (nebo naopak?). Do příbalového letáku koneckonců nahlédnout můžete, docela by mě zajímalo, jestli se to tam ještě vyskytuje.
B) Měla jsem také známého onkologa, který se rozčiloval nad nezodpovědností gynekologů, kteří bez rozmyslu předepisují HAK od 15 let, ale už pak nevidí, kolik mladých žen pak končí u nich na onkologii.
4. Divím se, že tu ještě nikdo nezmínil vliv na životní prostředí - jistě jste již slyšeli o tom, že přebytečné hormony se vylučují z těla s močí, proniknou do vody a způsobují, že u některých druhů ryb to má za následek přeměnu samečků na samičky - tyto druhy se pak nemohou rozmnožovat. Nehledě k tomu, že se ty hormony mohou dostat i do pitné vody, a tak se dostanou k lidem - ženám, dětem, mužům. Na toto téma byl natočen film Hormonální akvárium, trailer a rozhovor o něm zde
http://www.vice.com/…-nepotrebuje
@Gosi aha no Rossmann tu v okolí není…takže větší balení se dělá, super
dík
@Ebixa tak záleží na frekvenci
Nemám tušení, kolik se teď za HAK doplácí, ale třeba při sexu 1× týdně si myslím, že se kondomy vyplatí
nehledě k tomu, že při takové frekvenci by mě nebavilo denně něco zobat ![]()
My nekupujem menší balení než 9ks. Tady v anonymitě Prahy není problém si toto zboží pořídit třeba 7× týdně, ale kdybychom bydleli na malém městě nebo měli větší spotřebu, asi bych volila e-shop a nechala si je poslat. Balení je diskrétní.
Zrovna před pár dny jsem koukala na jednom e-shopu, že existují i kondomy pro ženy, ale jsou teda dražší
http://www.kalisek.cz/…y-kondom.php
@Ebixa píše:
@Gosi aha no Rossmann tu v okolí není…takže větší balení se dělá, superdík
dm, a myslím ještě lidl..?
@Ebixa ty větší balení, 9-12ks, mají i v supermarketech u pokladny, Billa, Lidl… Jestli občas jezdíte nakupovat do města
No frekvence je vyšší…přemýšlím taky o změně antikoncepce. Beru prášky a je mi po nich blbě. DM je daleko a Lidl u nás miniaturní…jestli budeme používat kondomy, je dobrý nápad ta zásilková služba díky.
@Ebixa píše:
Mě by holky zajímalo, jak to děláte s kondomy…to se docela prodraží ne? A pořád je kupujete, nebo nakoupíte najednou, do zásoby?jako kupovala jsem u nás na vsi a přijít do krámu 2× do týdne nebylo příjemný
Víš jak? Objednáváme z internetu, naše oblíbené balení je 144 kusů na 1000 Kč
.
https://www.kondomshop.cz/…s-balen-p217
myslím, že cenově to vyjde stejně jako HA. No a když máme chuť, skočíme do obchodu pro nějaké banánové nebo borůvkové na zpestření
. A že se na tebe bude někdo dívat divně, protože kupuješ 2× týdně kondomy? No a co, akorát závidí. Sex je přece zdravý
![]()
@Ebixa píše:
My jsme kupovali balení po 12 kusech, dělá určitě Durex, Pepino, mívají jak už bylo psáno u pokladen v supermarketech nebo i v jiných drogeriích (Teta, DM…). Teď už jsme skoro dva roky nic nekupovali (viz metříky
, takže nevím, jaká je aktuální situace, ale neměl by být problém.
Jinak co se týká ceny, nám se určitě kondomy oproti HA vyplatily i finančně. Kombinovali jsme se symptotermální metodou (resp. mám pravidelný cyklus a ovulaci bezpečně poznám), takže jsme používali kondomy jen v období kolem ovulace.
@Hoa Mai no zatím nevím..ještě zkusím změnu HA a pak se uvidí. Bez ničeho být nechci, dítě už nechci.
@Hoa Mai já vlastně ani nevím jaký mám cyklus a jestli pravidelný, beru od 14 let HA a ovulaci nepoznám ani náhodou… ![]()
@Ebixa Třeba poznáš, až vysadíš (jestli teda vysadíš). HA ty příznaky blokuje.
No a bylo to někde publikované? Nebo aspoň nějaké jméno, aby to šlo vygooglit?
Jasně je to byznys za miliardy, na druhé straně to zase prochází důslednou kotrolou ze strany regulačních orgánů, no a právě ať googlím jak googlím, nic se mi nedaří najít, myslím jako důkaz PROTI. Obvykle to skončí u toho že to někdo někde psal…no a fakt bych nerad aby mi umřela manželka takže za nějakou konkrétní informaci budu vděčný.