Ashermanův syndrom

Napsat příspěvek
Velikost písma:
228
28.4.13 19:23

Mishka

Myslím, že Andrejka má pravdu, jeden cyklus ještě nemusí nic znamenat a srovnávat to zrovna s tou jednou MS, kterou jsi dostala po roce asi nemá cenu. Zkus ještě počkat jaká bude ta další (pokud vůbec bude :-) a uvidíš. Já mám taky 6mm v půlce cyklu a taky třídenní slabou MS, ale tím se už vůbec nezabývám. Teď razím teorii, že nezáleží jen na výšce sliznice, ale hlavně na její kvalitě a tu snad místy mám a ty rozhodně, takže hlavně klííííd :D
Jinak s tím CARem to není zas tak jednoduché… Je to asi blbý takhle napsat, ale všechny ty kliniky nebyly založené jen proto, aby pomohly neplodným párům, ale taky proto, že je to obrovský byznys a tak to taky funguje. Nejde tam přijít na inseminaci jako do krámu pro rohlíky. I když víš, že vlastně neplodní nejste. To by jim utekly peníze za odběry, UTZ, kontroly, hormony apod. Navíc na nějakou první schůzku se i u těch míň vytížených čeká 2-3 týdny, u lepších i měsíc, takže ze dne na den si troufám říct, že tě nikdo nevezme. Napřed musíš absolvovat vstupní konzultaci, pak hormonální profil (jedno jestli jich máš z poslední doby už několik, oni chtějí svůj), pak spermiogram (i když jestli jsi několikrát otěhotněla přirozeně, tak byste to mohli ukecat), pak teda ten UTZ, injekci a vlastní inseminaci. Navíc jsem teď zjistila, že inseminace je zdarma většinou pouze ve státních CAR (při nemocnicích), soukromé ji jako zdarma prezentují, ale pak chtějí od 800 do 1500 Kč za „nadstandardní“ katetr, že bys chtěla „obyčejný“ je nezajímá, protože o tom katetru to není… Jako jsou to v tom všem už drobné, ale z principu je to nechutný. Takže dřív než v dalším cyklu se na IUI stejně asi nedostaneš. Nicméně nedáš nic za to, pokud se už teď někam objednáš, tento cyklus to zkusíš normálně a když to nevyjde, tak příští zkusíš IUI. Ono i kdyby se tam nějaké tenké srůsty udělaly, tak ten katetr by je mohl rozrušit a to sperma „dopravit“, takže bych se časem zas tak nestresovala.
Se sílením srůstů časem zastávám názor, že je to jako třeba u jizvy po slepáku nebo po jakémkoli říznutí - na začátku, kdy se ty poraněné části sotva spojí je velmi jednoduché je zase oddělit, protože jsou tenoučké, ale časem ne že by sílily, ale jakoby se zabudují víc do těla, zatuhnou a třeba rozdělit zase po roce takovou jizvu je určitě obtížnější než týden po jejím vytvoření.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32
29.4.13 16:39

Ahoj Ashermnko,

Příspěvek upraven 31.07.15 v 09:28

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
365
29.4.13 18:56

Ahoj Holky, tak moc děkuju za podporu..MS mi přišla krásná a v plné síle..= když kouknu jak jsem šílela a běsnila tak se stydím, ale vážně jsem měla strašný strach a nervy..=(
No a teď už vážně za 14dní můžem hupsat.. :srdce: :srdce: :srdce: strašně se těším a už jsem oprvud ta správná „snažilka“.. Andrej a Teruš, Díky..

Radaru, moc mě to mrzí a snad se ten asherman nepotvrdí, v každém případě pozor na to kdo ti tu hsk bude dělat a kdo ti to bude rozrušovat aby neudělal víc paseky než užitku, na to mě tenkrát upozorňovala i Ashermanka, zvolila jsem si Máru a jsem za to moc ráda.. Tak držím palce.. :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
228
29.4.13 21:03

Radaru

Tak to mě vážně mrzí, to vypadá celkem jasně… :? Prostě jak je to myometrium v histolce, tak je to průser, ale naděje umírá poslední, ten UTZ je jenom nepřímý odhad, jestli by tam srůsty mohly nebo nemohly být, tak třeba… Každopádně i kdyby byly, tak čas je opravdu na tvojí straně, děkuj svýmu dr., že na to měl hned podezření a že se mu to nezdálo. Mě s takovou histolkou poslali ještě na druhou revizi a pak mi rok a půl tvrdili, že se nemohlo nic stát… :cert:
Jdeš do Podolí? Snad to tam budou umět a budeš v dobrých rukách. Každopádně se zatím moc netrap, času na spravení a další otěhotnění máš hodně, já vím, že jsi si to takto určitě nepředstavovala (ani já ne), ale když už se stalo, tak aspoň máš náskok a rozrušíš srůsty zavčasu a pak bude ještě dost času na regeneraci dělohy, tak snad to bude v pořádku. Škoda jen, že to není obráceně, vždycky je lepší mít poškozenou tu spodní část (když už), ale snad to bude pár srůstů jen v jednom rohu a to jsou šance také veliké, tak držím palce! Drž se a užívej každou možnou chvíli s miminkem! :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
39
29.4.13 21:48

Podoli je podle meho nazoru moc dobra volba. Sama jsem tam chtela jit, chtel mi tam mailem objednat muj gynekolog, co tam sam dela.. Ale nakonec jsem se rozhodla pro Apolinare a Maru, protoze jsem dala penize za konzultaci a mel tak veskere informace. Mara je navic dobrej v tom, ze je dost psavej a do hodiny odpovi s pripadnou komplikaci po zakroku…fakt je nonstop online :mrgreen:

Jinak je pech Radaru, ze se ti to takhle zkomplikovalo, ale cim driv se to zacne resit, tim lepsi jsou vyhlidky. Hodne stesti :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32
30.4.13 08:22

Příspěvek upraven 31.07.15 v 09:28

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
39
30.4.13 12:12

No, muze byt moznost, ze mas jen poskozenou sliznici, nic neni vyloucene. U me po detailni prohlidce rikali, ze mam srusty tak 50 na 50 a kdyz, tak ve spodni casti. Nakonec sem je mela par drobnych srustu o velikosti 0,5 cm v oblasti fundu cili nahore.

Po tech dvou revizich mam snizenou sliznici na 6 mm. Rozrust se samozrejme da, pokud bude tvoje sliznice reagovat na spravne podavane hormony a nebude funkcne poskozena. Dava se uz vyse zminovany Tamoxifen nebo FHS, jen FHS podle toho co jsem cetla fakt funguje, ostatni je hodne diskutabilni.

Mara mi po HSK ve zprave napsal jako lecbu sliznice, aby se rozrostla prave tyhle dva hormony. Jenze tyhle hormony ti nedaji jen tak. Gynekolog se mi ptal, chcete mit v nejblizsi dobe deti, pak tedy to zacneme stimulovat v ramci IVF, protoze FHS se neda podavat samostatne v prirozenem cyklu…

Prezit bez narkozy se to da, pokud si rodila bude tohle asi jako nic…takze doporucuju bez at to vidis a komunikujes s operaterem.

Ja myslim, ze priroda je mocna, takze verim, ze budou existivat pripady, kdy se to zahnizdilo mimo fundus. Hlavni je mit zachovanou funkcnost abspon nejakych casti sliznice…

Muj gynekolog mi rikal, ze hlavni je pak najit nekoho, kdo umi spravne ty hormony davkovat a vybirat, to je klicovy…ja tam zatim u toho doporucovaneho lekare nebyla, takze nemuzu rict, jak dobrej ten clovek je. Ale pokud k nemu pujdu, napisu zkusenost…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Marsi-mar
30.4.13 12:43

Misko velikáááá gratulace :hug:

• Citovat
  • Upravit
228
30.4.13 13:41

Radaru

Nevím, jestli jsem nebyla špatně pochopená, já to s tím Podolím myslela tak, že je to dobrá porodnice, takže by tam HSK měli umět, ne že bych protlačovala jen MM :D Jinak co se týká té sliznice, tak vzhledem k tomu, že jsi měla v histologii myometrium, tak musí existovat nějaké místo, kde je poškozená i ta bazální vrstva, protože myometrium je až pod ní. Takže v tomto místě může, ale taky nemusí být srůst (záleží, jestli bylo poškozené i místo naproti, které by se „přilepilo“). Každopádně v tomto místě sliznice nebude, ale může se tam časem rozrůst jakoby ze stran, že sliznice ze zdravého okolí to poškozené místo přemostí, jestli jsi ten dotaz myslela takhle.
Co se týká nidace embrya, tak není to JEN ve fundu, ale přednostně ve fundu. K nidaci si může embryo vybrat jakoukoliv část dělohy kromě děložních rohů (kornuální gravidita - považuje se za mimoděložní) a čípku (cervikální gravidita), záleží jen na embryu, kde zaniduje, nijak to ovlivnit nemůžeš ani v rámci IVF, že bys dávala to embryo na určitý místo, to nejde. Takže v tomhle ohledu můžeš být klidná, míst k implantaci máš určitě dost a navíc, to že sliznice ve fundu na UTZ není moc vidět neznamená, že tam žádná není, že by byla všechna poškozená. Stačí, že budeš mít dva tři srůsty někde v rohu a ty drží ty děložní stěny natolik pevně při sobě, že neumožní té zbylé zdravé sliznici v okolí narůst na víc než třeba 2-3mm, proto se tam zdá tak nízká až vymizelá, ale třeba je celý fundus v pořádku až na pár míst, které ho takto omezí a jakmile to rozruší, tak to naskočí na potřebné mm. Zatím rozhodně nezoufej a v úterý ti moc držím palce!
PS: Jinak co psala Andrejka - pokud jsi přežila porod, přežiješ i tohle, je to jen mírně nepříjemné (pro mě) a ještě ne celou dobu. Za to, že to uvidíš na vlastní oči a můžeš komunikovat s operatérem to určitě stojí, o tom, že ušetříš narkózu nemluvě. A kdybys to nemohla vydržet, tak tě prostě uspí. Tak hlavu vzhůru a snad dobré zprávy!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
39
30.4.13 14:18

Laicky z me zkusenosti si myslim, ze nejdulezitejsi je si zjistit, jak to pracoviste resi prevenci NAVRATU srustu. Aspon ja bych se podle toho rozhodovala kam pujdu. Zda ti tam pak daj prevencne protisrustovej gel, balonek nebo telisko nebo nevim co jeste za metody existuje…Tusim, ze Apolinar byl jeden z prvnich prukopniku, co zacal davat protisrustovy gel. Muj gynekolog mi totiz rikal, poslu Vas do Podoli,, tam to rozrusej a pak se tam dava telisko nebo bolonek, pak se ale zarazil a rikal, ze tyhle metody uz ustupuji v CR a ze se nove preferuje ten gel, kterej ma nespirny vyhody, muzes se rychle zacit snazit atd. Snad v Podoli gel davaj, kdyz to rikal clovek z Podoli. V Motole treba davaj pry balonek. Treba se pletu a nekdo mi opravi…tady v Anglii davaji top pracoviste na Ashermana balonek v kombinaci s antibiotiky proti zanetum plus nasledna hormonalni lecba. Pravda je takova, ze neexistuji moc statistiky ani odborne prace, co fakt pomohlo, abys mela srovnani, jaka metoda je nejucinejsi a podle toho si vybrala…Dalsi vyhodu mas, ze v Podoli vedi celou tvoji zdravotni historii, pujde to rychle. K Marovi se clovek musi objednat do soukrome ordinace a pak jeste trva objednani na HSK. A jde o cas…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32
30.4.13 14:47

Příspěvek upraven 31.07.15 v 09:29

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32
30.4.13 15:11

A jak se jmenuje ten Tvůj dr. v Podolí?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
228
30.4.13 15:19

Hormony se dávají jen někde a jen na regeneraci sliznice. Při těch vysokých dávkách, kdybys je dostala, tak stejně neotěhotníš, blokují ovulaci a fungují jako antikoncepce. Názor MM je, že pokud jsi zdravá, tak by měly stačit tvoje přirozené hormony, že tyto nadbytečné dávky tělo nemusí vůbec zpracovat (receptory pro estrogen už nemají kapacitu na to, aby je pobraly) a pak je zbytečné jimi zatěžovat játra a ledviny. Navíc jde o estrogeny a ty u kojení rozhodně brát nesmíš, protože přechází do mléka. Ale tím, že kojíš, tak budeš mít taky sníženou svou vlastní produkci estrogenů, tak uvidíš, co v tvém případě vymyslí. Gel je základ, bez toho bych do toho nešla, tělísku bych se zas tak nebránila pokud by tam nebylo to riziko zánětu… :think: Takže já bych ho nebrala, ale záleží, co ti doporučí v tvé situaci. Zase si myslím, že z dlouhodobého hlediska je účinnější než gel, protože ten působí cca týden (ale myslím, že to dostačuje, mně se pak znovuvytvořilo srůstů jen malinko), zatímco tělísko se zavádí na 3-6 měsíců (třeba po té době už by se mi neutvořily žádné :nevim: )
Každopádně se nenech natlačit do něčeho, co nechceš, prosaď si svou za každou cenu, i kdyby se jim to nezdálo. Jde o tebe a tvoje zdraví, oni ti sice rádi pomůžou, ale když se jim to náhodou nepodaří, tak jim to taky bude celkem jedno - o jednoho víc nebo míň… Tak ještě jednou držím palce!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
39
30.4.13 15:58

Radaru, je to pan H. Herman, je strasne moc hodnej a dekuju kazdej den Bohu, ze sem ho nasla. Ted se uz bojim mnohem min dalsiho tehotenstvi.

Hormony se podavaji cilene v okamziku kdy budes chtit planovane otehotnet, presne jak pise Ashermanka…pridaji nekolik mm, pokud sliznice dobre na hormon reaguje. Napr. Na blogu psala zena, ze podavanim FHS v ramci IVF sla z 3,5 na 7 mm.

Jsou pripady, kdy zeny otehotnily i na 3 mm, takze zase je to individualni a priroda je mocna…

Jinak stav sliznice jde zlepsit i prirozene. Necekala bych ale zadny zazraky jako u chemie.. Dost toho je na anglickych zdrojich, na ceskych sem temer nic nenasla. V tvem pripade bych o tom uvazovala az po kojeni. Vedle tveho prirozeneho estrogenu je pro rust sliznice prokrvovani delohy, takze lehky cviceni, hodne pit.. Dal tam doporucovali materi kasicku, okyslicuje krev, ma to hroznou chut, ale chutna to manzelovi. Pak maca pudr. Z caju malinovnik a ty listy jahody. A kde je estrogen je sojovy mliko, ktery koupis v kazdy zdravy vyzive, ale to je trosku kontroverzni vec podle me a nevim, zda bych ho doporucila. Je tam tolik estrogenu, ze to u nekoho dokaze ovlivnit i menstruacni cyklus. Nemeli by ho pit kvuli hormonu prave muzi, tehotne a uz vubec ne kojenci muzskeho pohlavi. A pak pry hodne ponaha akupunktura a masaze…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32
30.4.13 16:17

A po Ashrmannovi není možné přirozeně otěhotnět, musí se na umělé?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí