Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Marsi-mar
Tak to je mi fakt líto. Já tomu MOc nerozumím, ale myslím, že je-li to jen trochu průchodné, mělo by to projít, ne? Spíš, aby to nebylo mimoděložně. Ale to tě straší lajk. Příroda je mocná. Pokud se vajíčko oplodní, může se opravdu uhnízdit dobře. Musíš věřit. Já měla taky průchodnost jen na jedné straně. Nedávali mi moc šancí.
A nyní se valím s břichem už v nemocnici.Je to pro mě hrozný pocit, ale co by za to kdo dal, co? Je mi zatím stále fajn, ale…
Domů už se nedostanu. Nemůžu ani do parčíku před oddělení. Jsem si myslela, že se tam budu chdit vyhřívat s knížkou. A o délce těhotenství se dá taky spekulovat. Prý to bude brzy před termínem, aby ta placenta neprorostla moc hluboko. Zítra mi udělají podrobný UZ a dle výsledků MZ.Tak jsem díky této diskuse nebyla překvapena, když mi to řekli
Červenec
MZ? Jako magnetickou rezonanci? A jak by se to tam mělo zobrazit? Omlouvám se za takové dotazy, ale tohle mě docela zajímá, vůbec nevím jak to funguje. A taky jsem nevěděla, že s časem ta placenta prorůstá hlouběji, to je pro mě novinka.
A v nemocnici dobrý? Teda že nemůžeš ani do parku na lavičku je fakt psycho, chudino… Ale zase je teda vidina, že když to bude před termínem, tak tam zas tak dlouho nebudeš
A určitě to neudělají zas tak moc brzo, aby to miminko ohrozilo, tak snad všechno dobře dopadne! Už jsi fakt daleko, už se jenom těš!
Marsi
Teda je mi to líto, doufala jsem v lepší zprávy
O ty srůsty ani tak nejde, ty jde rozrušit vždycky a jednou už se prostě znovu nevytvoří, ale ta průchodnost je na teda na houby. A ty srůsty se udělaly znovu v místech, kde bylo špatně vložené to tělísko nebo i přes něj? A kde všude? Já doteď myslela, že přes tělísko se ty děložní stěny nemůžou dotknout, takže to ani nemůže srůst…
Jinak co se týká té průchodnosti, tak abys otěhotněla, tak ti určitě stačí i jeden průchodný vejcovod a pokud jím aspoň něco prošlo, tak je šance, že i to sperma a pak oplodněné vajíčko projde, tak neboj. A nakonec se to někdy může i časem trošku upravit - viděli ústí vejcovodů a jen neprošel ten roztok nebo neviděli ani ústí? Může tam být nějaký srůst před tím vejcovodem a když se pak rozruší při další HSK, tak to může být v pořádku. Nakonec ti přece dělali i tu laparku a tam to průchozí viděli, ne? Já vím, že na toho minulého dr. už moc nedáš, ale ta laparoskopie je mnohem přesnější co se týká průchodnost. Nakonec i já, když jsem po tom pátrala, tak mi říkali, že když sleduješ průchodnost vejcovodů jen pomocí UTZ, jestli tam doteče ten roztok, tak výsledek není stoprocentní, že i když tam nedoteče, tak to automaticky neznamená, že jsou vejcovody neprůchodné, může tam být jen nějaký „nepřehledný terén“, který tam ten roztok nepropustí a při další MS to může třeba odkrvácet a je to v pořádku. Právě mi říkali, že v tomhle je jedinou spolehlivou stoprocentní metodou laparoskopie. Tak zkus doufat! A kdy chtějí tělísko vytahovat? Teprv pak se ukáže a třeba to bude nakonec vypadat líp než by teď čekali…
Omlouvám se. Myslela jsem MR. Mám tu jen malý tablet a špatně se mi na něm píše a pracuje.Na té MR by mělo být vidět více, ale taky ne jasně. Jsem zvědavá na výsledky. Budu vás informovat.
Holky, tak vrostlou placentu mám už jistou.Je to dle UZ.Ta MR bude už jen doplňkové vyšetření. Dělohu mi teda vezmou. Přesto, že toto vše vím, zas jsem to obrečela. Já už toho mám po těch vše h zákrocích s Ashermanem prostě plný zuby. Síly a optimismus mě nějak opustily. A když se doktoři naklání nad monitorem UZ a jen klaní hlavou a říkají „Hm, hm“,tak si připadám, jak exot.
Dokonce už dostávám i kortikoidy na vyzrání plic. Chtějí být připraveni…
Teď by mě zajímaly nějaké informace ohledně té hysterektomie.Co mě čeká. Mám taky strach, že budu na JIP po porodu a nebudu tudíž s děckem a nepodpořím včas laktaci.Aby mu nedali lahev a nazdar.To by mně už dostalo. První dítě jsem kojila bez problémů hned. A co pak doma? Dvě děti, plno práce a já bolavá.
Jinak HK super, sestry i doktoři a celý personál moc milý a věřím jim.Jen sem nemůžou děti a z toho mám taky depku, že to svý sluníčko dlouho neuvidím.
Holky přeji vám, abyste otěhotněly a pak už jen těhulkovaly bez komplikací. Ale píši to, ptotože to k AS patří. Snad jen teda ojediněle.
Pa.:-)
Červenec
To je dobře s těma kortikoidama, věřím sice, že to ještě pár týdnů vydržíš, ale jak píšeš, je lepší aby miminko bylo připravené. O laktaci se neboj, samozřejmě, že je lepší od začátku kojit, ale tyhlety lepší porodnice mají kojení taky na zřeteli a flašku nedají - nedonošená miminka dostávají mat. mléko od maminek, které mají nadbytky a musí odstříkávat a dávají jim to inj. stříkačkou, právě aby je nenaučili na flašku. Ono stejně jestli to mimčo bude moc malinké, tak by asi bylo i slabé na to sání z prsu, tak stejně by ho asi museli trošku přikrmovat. Hlavně si s nimi zkus domluvit, aby ti půjčovali odsávačku na tu JIPku a pak i na normální pokoj, abys kdyžtak miminko nahradila odsávačkou a mlíko nezmizelo. A to že nebude malý u tebe si nevyčítej, prostě to tak dopadlo a musíš to tak brát, i když je to člověku líto, hlavně když bude v pořádku a všechno mu pak vynahradíš později. Ono když bude nedonošený, tak bys ho stejně asi neměla u sebe ale v inkubátoru a jen bys za ním chodila na kojení a když maminy rodí císařem, tak taky ty první dva dny jim to miminko nosí sestry jen na kojení a na pokoji ho nemají. Možná to tak budou dělat i u tebe, jen to bude trvat o pár dní dýl, počítám, že asi když budou dělat toho císaře, tak rovnou vytáhnou dělohu „břichem“, takže rekonvalescence by měla být snad podobná. A doma už to určitě zvládneš, protože to půjdeš až tak 2-3 týdny po porodu, ne kvůli hysterektomii, ale kvůli miminku, pokud to teda nedáš až aspoň do 36tt, takže to už budeš úplně čupr
Neboj!
Moc ti držím palce, ať je to trápení co nejdřív zdárně za tebou. ![]()
Ashermanko děkuju… tělísko mi vyndali hned, prý už stejně nemělo žádný význam. Laparoskopii mi dělali v loni v říjnu a bylo vše v pořádku… fakt to nechápu.. copak toho už tak není dost??? Pak se člověk nemá nervovat, ale říkal že hned v novém roce by jsme zkusili umělé… jinak zpráva zní asi takto :
děloha malá, IUAD situ, endometrium nízké, dutina děložní asymetrická, oboustraně se zobrazuje menší ovarium typického zhledu, za dělohou není přítomná volná tek. dutina děložní tunelovitá, s čestnými adhezemi, které fixujíé IUAD endometrium cárovité, levé tubární ústí je patrné a je zjevný patrný vír fyziologického roztoku do tub. Nejdříve provádíme extrakci IUAD - velmi bolestivé - poté opět zavádíme hysteroskop a přerušujeme blanité adheze. Dutina děložní připomíná nyní uterus unicornis I.sin . Při zpětném prostupu cervikálním kanálem jsem nezaznamenal patologický nález, hrdlo vystláno nízkou nesuspektní sliznicí. Po výkonu děloha v AVF, v adnexálních krajinách není patrný sactosalpinx. vpravo v malém množství volné tek. je patrná tuba. norm. fimbriální růžice, v levo tubu nevidím. závěr : paricální asaschermannův syndrom, nyní dutina děložní připravena pro inplantaci. Pravděpodobná průchodnost vejcovodu vlevo, v pravo norm. tuba, ale není spojení s dutinou děložní. Estrimax a proveru brát ještě měsíc, pak vysadit a kontrola.
Kreslil mi i obrázek, byl milí a myslím, že konečně někdo kdo ví očem mluví… tak snad si ten můj " zázrak " kterej jsem hledala 2 roky poradí i stím to…
Ashermanko za Tvůj názor Ti budu vděčná… vlastně kdo koliv by měl zkušenost…
Marsi
Tak myslím, že to zas tak špatné zprávy nejsou - parciální znamená částečný, takže částečně ta děloha v pořádku je. Nízkou sliznicí bych se teď netrápila, může to znamenat, že jsi těsně po MS a to je normální, navíc na to mohlo mít vliv i to tělísko, že nemohla lépe narůst, kdo ví, uvidíš příští měsíc na kontrole. Ale vlastně už jsi tu psala o 6mm, tak to je fakt dobrý. Ono při té HSK ta výška nejde dobře odečíst, na to je právě lepší UTZ. Myslím, že na ten levý vejcovod bude spolehnutí, jak je vidět to ústí, tak už to je dobré znamení (to bys musela mít nějaký zánět, který by ho zneprůchodnil, na vejcovody kyreta vliv nemá). Mně teda nesledovali žádné víry fyz. roztoku u ústí, ale kontrolovali UTZ jestli se mi objevuje ten roztok v břiše a to znamenalo, že jsou průchodné (dá se to udělat i v CAR dodatečně jako sonoHSG - HyCoSy). Srůsty byly blanité, tak to je dobrý, ty by mohly mít menší tendenci ke znovuvytvoření než ty masivní. Teď teda ta tvoje děloha vypadá jako jednorohá, tzn. není úplně symetrická, což není ideál, ale nemusí to nic znamenat, je otázka, jestli ji takto nemáš třeba vrozenou nebo jestli s tím mohl ještě něco udělat (neviděl ani tubární ústí, tak buď bylo „maskované“ srůstem - ale ten by vidět měl - nebo to tak máš odjakživa), to těžko říct. Každopádně i s takovou dělohou těhotní ženské ostošest, tak tím bych se netrápila. Jen ti asi nedovolí v případě IVF (pokud na něj dojde) transfer dvou embryí. Ten Estrimax ti teď bude působit trošku protisrůstově a navíc trošku nakopne tu sliznici, spíš mě trošku zaráží, že už ti nedali ani ten gel, tak asi tam bylo těch srůstů málo a zdálo se jim, že se snad znovu nevytvoří. Doufám, že ještě pak chtějí udělat nějakou kontrolní HSK třeba za tři měsíce? A kdy tě nechají těhotnět přirozeně? Určitě bych to do toho IVF zkoušela, podařit se může leccos a třeba když tomu nebudeš moc dávat naději, tak se to just podaří ![]()
Tak držím palce a přeju hodně optimismu! ![]()
Jééé Ashermanko děkuju moc za okamžitou odpověď… jsi mě celkem utěšila. Jelikož nová pojišťovna mi začne platit až od nového roku tak to teď bude chtít nechat náhodě… protože by jsme se nedoplatili. Přesně jak píšeš, ta děloha není taková jaká by měla být. Tak přemýšlím jaký to bude mít vliv pokud se zadaří. Mám blbou otázku - když v loni v říjnu bylo vše průchozí jak je možný, že teď není? Je to vliv těch srůstů? A kdyby se udělala další laparoskopie tak to nejde " zprůchodnit "??? Já myslela, že se u mě řeší jen ten asherman a k tomu ještě tohle, tak docela koukám
, ale pokud je aspoň malá šance, tak jsem nesmírně ráda i za ní. Mám se stavit v půlce cyklu aby právě viděl tu sliznici, kdyžtak se tomu asi pomůže. A do konce roku se to nechá, ale pokud je šance ještě umělé, tak je to pořád lepší než to co mi řekli v Hradci - JEN NÁHRADNÍ MATEŘSTVÍ!! Nevím proč, ale opravdu tenhle doktor na mě působí velice dobrým dojmem, fakt mu věřím…
Ashermanko, děkuju… potřebovala jsem to slyšet v " naší řečí ", by Ti měli platit, za to jak nás tady držíš
![]()
To zas nee, útěcha u mě je zadara
Rozená Vendulka Utěšitelka… ![]()
No s tou průchodností je to složitější - někdo má neprůchodný vejcovody už odvždycky, ani se neví z čeho. Někdo jako následek zánětu vejcovodu nebo dělohy, který se pak rozšíří na vejcovody - ten může vzniknout buď z rozkladu nějaké nekrotické tkáně v děloze (ZT, zbytky placenty) nebo právě při revizi nebo jiné nitroděložní operaci jako následek toho vstupu do dělohy (děloha je sterilní, nástroje taky, ale můžou se tam zatáhnout nějaké bakterie, kvasinky nebo něco z pochvy a to tam pak nadělá paseku). Ve vejcovodu se pak udělají srůsty a když se porovná náročnost a nejistota výsledku nějaké „zprůchodňovací“ operace a snadnost, dostupnost a úspěšnost IVF, tak už se dnes skoro nikdo o zprůchodnění nesnaží a pošlou tě rovnou na IVF, kde je šance (se zdravou dělohou - budu upřímná) velká. Ono i kdyby ten vejcovod zprůchodnili, tak je pak poměrně vysoké riziko mimoděložního, protože v tom místě, kde byl nějaký srůst, tak už je ten vejcovod narušený a jak on se jakoby pohybuje a posunuje to vajíčko do dělohy (ono neplave jen tak samo od sebe), tak v tom místě už ho posunout nemůže, protože je tam jakoby sklerotický a vajíčko tam uvázne a je z toho mimoděložní…
Takže pokud LPSK ukázala průchodnost a od té doby si žádného zánětu vědomá nejsi, tak bych tomu věřila (i když některé záněty můžou být i bezpříznakové) a určitě bych zkoušela doma. Srůsty v děloze vzniklé poškozením sliznice s vejcovody nesouvisí, pokud vyloženě nepřekryjí to vnitřní ústí vejcovodu, ale jakmile se to tam rozruší, tak by vejcovod měl být krásně průchodný. Nezoufej.
Podívej na mě. Na začátku neviděli ani jedno ústí vejcovodu a ani se ani jedno to ústí nesnažili „odkrýt“, že je to moc náročný a nejistý
Pak jsem se dostala k MM a ejhle, jedno bylo úplně zřetelné i mně jako laikovi a druhé mi vystříhal během pár minut. Ten jeden viděl jako velmi pravděpodobně průchodný, druhému moc šancí nedával, ale říkal, že klidně průchodný být může, měla jsem tam to ústí taky trochu nepřehledné, přesto mi doporučil spíše IVF. Pak jsem si nechala udělat to HyCoSy a ten první je průchodnej určitě, druhý ne úplně jistě, ale pravděpodobně taky. A na jaře jsem šla na diagnostickou HSK k MM, abych s odstupem půl roku viděla, jestli se ta děloha drží a žádné srůsty se znovu nevytvořily, ústí vejcovodů byla vidět krásně obě a řekl mi, že s takovou dělohou mám velkou šanci otěhotnět i přirozeně…
Samozřejmě že má ta děloha následky, ta zjizvená místa byla vidět celkem zřetelně, ale jinak i spousta jiné zdravé sliznice, takže jsem teď na jaro hezky navnaděná
Ono se prý někdy může stát, že se některé srůsty mohou dělat jakoby povrchově a pak je můžeš odmenstruovat se sliznicí - jinak si teda nedokážu vysvětlit, proč bych při dvou HSK srůst v tom ústí měla a za tři měsíce při další by bylo ústí ZCELA volné - leda by to byli úplní blbci, což vzhledem k jejich nedávnému chování zas tak nevylučuju… ![]()
Tak se zkus uklidnit, myslet pozitivně (ÚÚÚŽASNÁ rada) a příští měsíc krásnou sliznici!
wau… ty jo… bych Tě potřebovala poslouchat každej den - ale aspoň si to tady budu moc denně číst
snažím se na to koukat pozitivně. Potom co mi říkal " doktor " v Hradci, tak vlastně jsem fakt ráda, že jsem neváhala a šla jinam. Fakt mám pocit, že tenhle ví co dělá. Ale hlava mi teda nebere to, co Ty vše musíš mít už za sebou. No já doufám, že tenhle rok se konečně zlomí a bude štědrý k nám všem
!!! Je fakt neuvěřitelné jak to umíš krásně popsat, teď teda všemu rozumím i já. Vysvětloval mi to doktor, ale při tom když mi vytahoval to tělísko mi před očima proběhl celej můj život - fakt jsem málem prokousla i tu masku s rajským plynem co mi drželi na puse!!! Říkal, že to tělísko bylo dost srostlé a že nečekal že až tolik
. Takže pak už jsem vnímala jen jedno slovo s deseti
. Ale přišel za mnou a vše mi pak vysvětloval znova i s obrázkama
Fakt jsi neuvěřitelná a bejt tu smajlík s kloboukem tak smekám… ![]()
Zas tak obdivuhodný to není, to jen že pořád chodím od doktora k doktorovi, tak se pořád ptám… ![]()
Mně ti ani nepřijde, že bych toho měla za sebou tolik, spíš, že se to tak táhlo a dokud jsem nenarazila na MM, tak to byla jen ztráta času a nervů. Smutnej paradox je, že kdybych se k němu dostala hned, tak bych si vlastně myslela, že na tom tak špatně zase nejsem, protože by mě zoperoval hned napoprvé, za měsíc bych šla na kontrolu a teď už jsem třeba mohla jezdit s kočárkem… Žádný řeči o špatné děloze a náhradní matce, žila bych v tom, že „operace šla velice dobře, máte to tam teď krásný“ a byla bych v klidu, netlačila bych tolik na to otěhotnění a tím spíš by třeba přišlo. Takhle jsem googlila informace k nálezům, který jsem v reálu vlastně neměla a zbytečně se nervovala. Ale tak aspoň že je to k užitku vám ostatním. Já mám fakt radost, že je pro mě Asherman definitivně minulost a těším se na věci příští. Fakt tomu věřím… ![]()
Holky přišla jsem vás jenom pozdravit, moc nestíhám, malému už bude 8 měsíců a strašně to s ním utíká, koukám, že je tu holčiny přibyli s AS, to mě moc mrzí, že se to pořád děje, my se zatím na druhé dítě nechystáme, ale jsem zvědavá, co bych musela zase absolvovat, to ležení 7 měsíců v posteli za prcka stálo červenec držím palce at jsi co nejdéle 2v1, já ležela jak jsem psala 7 měsíců za celé těhu 8,5 mesíce a nakonec jsem rodila císařem, měli právě strach, že po rozrušení srůstů mi mohla vrost placenta, ale neměla jsem to jako ty, po císaři se mi mlíko nespustilo a malému dali láhev, to jsem obrečela, ale laktaci jsem nevzdala a do 3 týdnu jsem se tak rozkojila, že ted můžu kojit dvojčata a pořád malý chce jen prso a na příkrmy mi kašle a v 8 měsících má pomalu 8,5kg, takže se laktace neboj a nevzdávej to, držím ti palečky a všem holkám tady
Pajkax
Ráda tě tady zase čtu! Téda, to uteklo, malej už je tak velikej! Jsi dobrá, že jsi to kojení nevzdala, ono je k tomu někdy potřeba velká trpělivost, ale stojí to za to, aspoň já na to hrozně ráda vzpomínám… A jak píšeš, člověk rád vydrží cokoliv, pokud to vede k tomu zdárnému cíli. Stojí to za to!
Díky za povzbuzení a hodně štěstí s druhým, smůla už je snad vybraná… ![]()
@červenec píše:
Holky, tak vrostlou placentu mám už jistou.Je to dle UZ.Ta MR bude už jen doplňkové vyšetření. Dělohu mi teda vezmou. Přesto, že toto vše vím, zas jsem to obrečela. Já už toho mám po těch vše h zákrocích s Ashermanem prostě plný zuby. Síly a optimismus mě nějak opustily. A když se doktoři naklání nad monitorem UZ a jen klaní hlavou a říkají „Hm, hm“,tak si připadám, jak exot.
Dokonce už dostávám i kortikoidy na vyzrání plic. Chtějí být připraveni…
Teď by mě zajímaly nějaké informace ohledně té hysterektomie.Co mě čeká. Mám taky strach, že budu na JIP po porodu a nebudu tudíž s děckem a nepodpořím včas laktaci.Aby mu nedali lahev a nazdar.To by mně už dostalo. První dítě jsem kojila bez problémů hned. A co pak doma? Dvě děti, plno práce a já bolavá.
Jinak HK super, sestry i doktoři a celý personál moc milý a věřím jim.Jen sem nemůžou děti a z toho mám taky depku, že to svý sluníčko dlouho neuvidím.
Holky přeji vám, abyste otěhotněly a pak už jen těhulkovaly bez komplikací. Ale píši to, ptotože to k AS patří. Snad jen teda ojediněle.
Pa.:-)
Zdravim, tak jak je v nemocnici? Jsou na tebe hodni? U me to zatim vypada lepe nez to videl muj gynekolog.Tak ja za 14dni znovu ultrazvuk a pak ev. ta MR. Zatim, ale fakt jen zatim se nemocnice konat nebude.Dasi po dalsim ultrazvuku.Jsem rada. Peta
Ahoj holky… tak mini HSK, srůsty opět obnoveny - a rovnou rozrušeny. Tělísko vyndané a test průchodnosti dopadl tak, že průchodnost tekutiny je možný jen na jedné straně a to minimálně… Tak by mě zajímalo, co mě čeká dál??? Prej hormony mám brát ještě měsíc a pak vysadit a na kontrolu. Tak nevím čeho se bát víc. Jestli toho, aby se to zpátky neposlepovalo a nebo, abych vůbec měla nějakou šanci stou průchodností
Dá se vůbec nějak léčit ta průchodnost???
???