Asi mám pomalé dítě

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
6.7.20 19:30
@Pocahonta píše:
Podle nadpisu diskuze jsem čekala kdo ví co, ale tohle opravdu nee… Přečti si něco o vývoji hrubé motoriky v prvním roce života dítěte - visí to snad u každého pediatra. Podle toho zjistíš, že máš úplně normální dítě (ne-li možná i rychlejší). Ještě mi k tomu chybělo, že tchyně by tvrdila, že tvůj manžel v té době byl už bez plen a říkal básničku…

Manžela už si nepamatuje, ale svagrova prý v 6ti měsících seděla, v 7mi stala u nábytku, v 9ti chodila.. Ve dvouchetech plavala na prehrade… Prý jsou kluci pomalejší, takže manžel asi o dost dyl..

• Citovat
  • Upravit
3990
6.7.20 19:33

Můj malej má taky 7 měsíců. Na bříško se přetočí přes levý bok, pravý ignoruje i přes cvičení. Mám teď tak týden pocit, že sesnaží zvednout na čtyči, ale nejde mu to. Z bříška na záda neumí. Na bříšku se teda točí jako čamrda, to ho baví…

Starší v tuhle dobu uměl přetáčení přes oba boky, na záda zkoušel, ale nešlo mu to a péroval na kolínkách a zkoumal kudy do lezení…

Mladší je trošku těžší bež brácha, tka mu to asi potrvá dýl, s MUDr. řešíme, zatím prý v pohodě… takže kliiid.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
123
6.7.20 19:35
:mavam: :mavam:
@Anonymní píše:
Ahoj holky.. Jdu se svěřit, možná ani nečekám žádnou radu, spis útěchu. :( Mám dceru, narozena ve 38+2tt, měla necely 3kg. Teď má za týden 7 měsíců, na 6ti měsíční kontrole měla 65cm, 6200g. Ve 3 měsících pasla koníky, v necelých 4 měsících se začala otáčet na jednu stranu na brisko, a za 14 dní i na druhou stranu. Zpátky se dokáže otočit, ale chce být pořád na brisku.. Celý den si hraje na břiše, otáčí se kolem své osy za hrackami. Nějak se sune dozadu, ale neplazi se, neleze, nesedi. Cca před měsícem se začala stavět na 4 na kolena, sem tam posune nožičky pod sebe, ale ruce nechá tam kde jsou a přepadne přes ně.. Tchyně mi furt tvrdí že už by měla sedět… Nemám kamarádky s dětmi, ale koukám na různé youtuberky, a jejich stejně staré děti se už plazi, některé sedí.. A co mě dneska dorazilo, staví se i u nábytku. Jinak se dcera směje, povídá si, jak jsem psala už předtím, když někam chce, dokáže se tam dostat. Máme lino, takže se tak nějak klouže pozadu po něm, ale zvládá se pozadu posunovat i na koberci, a puzzlich.. Popredu ji to prostě nejde… Natož aby třeba seděla, nebo se stavěla.. To si neumím představit. :think: :(

Neblbni, to opravdu všechno dožene, muj kluk do 9 mesicu byl total leňoch, ted ma 10m a najednou chce všechno dohnat, je všude😀maš uplně v pohodě ditě, hlavne že je spokojena, vše ostatní přijde

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14376
6.7.20 19:41

Hele, mně se obě děti v tomhle věku teprve přetáčely. A oba začaly v deseti měsících chodit. Dělaly pak pokrok týden po týdnu. Nejdřív na čtyři, pak plazení, lezení, vstávání u nábytku a první krůčky. Oba si do šikmého sedu sedly až potom, co už obstojně lezly a stály u nábytku, syn ještě o trochu dýl. U dcery jsem si myslela, že bude pomalejší, byla takový flegmouš, lézt se jí nechtělo, plazit taky ne. A dneska tu lítá z jednoho konce bytu na druhý a ještě jí není rok. Nedej se rozhodit, moje maminka mi tvrdí, že jsem v roce byla bez plen a mluvila v souvislých větách :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6.7.20 19:45

Mám syna, kterému mu bude ta týden 7 měsíců. Jsem ráda, že se přetoči na bříško, hlavě přes pravou stranu, levou umí taky, ale proč by se namahal… Zpátky se ještě neotoci vůbec, na bříšku se mu moc nelíbí, protože se většinou hned poblinkal, ale jinak se snaží o druhé vzpřímení, točí se dokola a semtam couve. Chce dopředu ale nejde mu to. Teď si konečně trošku hraje s hračkami, ale na bříšku ještě po nich nesahá…
Starší syn byl úplně jinde, ten už peroval a možná už i seděl. Já jsem teď u syna ráda za jakýkoliv posun dopředu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Pet32
6.7.20 19:50

Nesrovnávej své dítě s jiným dítětem. Každý má svůj čas, jedno dítě chodí už v 9 měsících, další si teprve sedne. Třeba bude dřív mluvit, doktor řekl, že je něco v nepořádku? Někdy pomůže cvičení

• Citovat
  • Upravit
3392
6.7.20 20:06
@Anonymní píše:
Manžela už si nepamatuje, ale svagrova prý v 6ti měsících seděla, v 7mi stala u nábytku, v 9ti chodila.. Ve dvouchetech plavala na prehrade… Prý jsou kluci pomalejší, takže manžel asi o dost dyl..

Pokud ti nekdo nekde rekne nebo napise, ze mu dite sedelo uz v 6 mesicich, tak na 95% ho ten clovek posazoval nebo mimco delalo sed z lehu. Deti to okolo 4 mesice delaji, ze zacnou jakoby posilovat a pritahovat horni cast tela jako kdyz dospelak dela sedlehy, ovsem nemaji se v tom podporovat a co nejsetrneji je treba jim v tom branit. Spravny sed ma byt proveden ze ctyrech ze sikma, coz byva od toho 7-10 mesice. Jasne ze pulka nasi generace uz v puli roce sedela neb nas na silu posazovali a to je spatne ;) Takze tvoje dcera je naprosto v norme a velmi sikovna. Ty neposlouchej tyhle reci od ostatnich, kteri se svym detem tak akorat podepsali na budoucich problemech se zady a s pateri. To samy kdyz se dite velmi brzy stavi. Je to zatez na pater jako prase. Vseobecne u stani a chuze plati ze naopak je lepsi kdyz ditko nespecha, ale tam chapu ze mu to moc nevysvetlite. Vzdy je dulezitejsi technika nez to ze Blazenka Vopickova uz ve 4 mesicich psala a pocitala. Dalsi vec je ta ze spousta maminek si vymysli, hlavne na netu… neptej se proc, nevim to :lol: Ale internet snese vse, nebo si to minimalne prikrasluji. Kdyz neco podobneho ctu, tak si vzdy vzpomenu na jednu diskuzi, kde maminka tvrdila, ze jeji dite, ktere ma 2 mesice uz dela paci paci pacicky :lol: :lol: :lol: Myslim ze to bylo dokonce tady na emiminu. Takze klid zakladatelko ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35998
6.7.20 20:12

Nemáš, máš uplně normální dítě. To co popisuješ jsou extremy deti ve vyvoji. Mám skoro 8m, nesedí, asi 14 dní leze po kolenou. A je to uplne normalni zdrave dite, dle doktorky dokonce napred :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6650
6.7.20 20:13

Můj syn, teď skoro 5 letý velmi šikovný chlapec se poprvé na bříško otočil v 6 měsících, jednou, potom měsíc nic a na sedmi měsících se začal otáčet na břicho na obě strany. Plazit se pozpátku začal na 9 měsících, obcházet nábytek až po roce a chodit začal až v roce a půl a to jenom doma. Venku odmítal udělat krok. Dcerka, zítra jí budou dva, se otočila ve 3 měsících a v 5 měsících lezla a ve 13 měsících ušla 2 kilometry. Každé dítě je jiné.

Edit: Oba se posadili až potom co začali obcházet nábytek.

Příspěvek upraven 06.07.20 v 20:15

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19986
6.7.20 20:13

Tchyni pošli někam a užívej si malou. Neporovnavej a buď v klidu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.7.20 20:44
@Mysticlipstick píše:
Pokud ti nekdo nekde rekne nebo napise, ze mu dite sedelo uz v 6 mesicich, tak na 95% ho ten clovek posazoval nebo mimco delalo sed z lehu. Deti to okolo 4 mesice delaji, ze zacnou jakoby posilovat a pritahovat horni cast tela jako kdyz dospelak dela sedlehy, ovsem nemaji se v tom podporovat a co nejsetrneji je treba jim v tom branit. Spravny sed ma byt proveden ze ctyrech ze sikma, coz byva od toho 7-10 mesice. Jasne ze pulka nasi generace uz v puli roce sedela neb nas na silu posazovali a to je spatne ;) Takze tvoje dcera je naprosto v norme a velmi sikovna. Ty neposlouchej tyhle reci od ostatnich, kteri se svym detem tak akorat podepsali na budoucich problemech se zady a s pateri. To samy kdyz se dite velmi brzy stavi. Je to zatez na pater jako prase. Vseobecne u stani a chuze plati ze naopak je lepsi kdyz ditko nespecha, ale tam chapu ze mu to moc nevysvetlite. Vzdy je dulezitejsi technika nez to ze Blazenka Vopickova uz ve 4 mesicich psala a pocitala. Dalsi vec je ta ze spousta maminek si vymysli, hlavne na netu… neptej se proc, nevim to :lol: Ale internet snese vse, nebo si to minimalne prikrasluji. Kdyz neco podobneho ctu, tak si vzdy vzpomenu na jednu diskuzi, kde maminka tvrdila, ze jeji dite, ktere ma 2 mesice uz dela paci paci pacicky :lol: :lol: :lol: Myslim ze to bylo dokonce tady na emiminu. Takze klid zakladatelko ;)

Děkuju, stím zvedáním máš určitě pravdu, to se snaží dělat.. Tchyně mi říkala že ji mám dávat do postýlky aby se chytala boků, a tím se zvedala… Ale právě jsem četla že se to dělat nemá, že se má dítě posadit z pozice na čtyřech.. Navíc dcera mi v postýlce stejně jenom spí, tudíž nemá šanci dělat blbosti..
Jinak všem moc dekuju, jsem klidnější. :kytka:

• Citovat
  • Upravit
25897
6.7.20 20:54

Na tchyni se vykašli, stejně si prd pamatuje. Většina dětí si v 7 měsících sama nesedne. Tvoje dítě je šikovné a na kecy okolí nedej!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
477
6.7.20 21:32

Víš co, přestaň koukat na youtuberky s dětma a raději si najdi nějaké vzdělávací kanály, aby sis na mateřské rozšířila obzory. Ty holky v těch videích pochopitelně chtějí vypadat co nejdokonaleji a dost to přehánějí. Realita je ovšem jinde. Tchýni pošli někam, nemá ti co kecat do výchovy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
910
6.7.20 21:44

Zdravý vývoj dítěte je pozvolný a v souladu s jeho vlastním tempem! Mám potvrzeno několika odborníky (fyzioterapeuti, neurolog atd), kolik ŠKODY může rodič napáchat tím, že se snaží ve vývoji pomáhat posazováním, chodítky atd. V 7 měsících houby poznáš, zda máš dítě rychlé nebo pomalé. Ve dvou letech to může být s přehledem nejakčnější dítě na hřišti, i když si sedne „až“ v 10 měsících. Mně syn začal chodit později než v roce a čtvrt. Zase se do dvou let věku nádherně rozmluvil, v tom byl „popředu“. A co z toho plyne - no houby, taky může za pár let excelovat ve sportu a nosit mi pětky z češtiny :nevim: Pokud na kontrolách je vše ok, vykašli se na řeči tchýně. Já tohle vypouštím. Jéje, co už jsem vyslechla od své mámy i své babičky, že co by dítě v jakém věku mělo umět, jak už od půl roka bych měla posazovat na nočník, porovnávání s ostatními dětmi v rodině atd… To je na palici. Pokud je dítě zdravé, spokojené a má prostě jen své klidné tempo, fakt není co řešit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.7.20 22:13

Ach, tchýně a vývoj dítěte :srdce: Starší byl teda vždycky dost šikovný motoricky, až napřed - ale zase nemluvil… Si vzpomínám na ty krásný chvilky s tchýní, když mi vysvětlovala, že to dítě ve dvou letech - normálně komunikující posunštinou, učenlivý a kdesi cosi - je docela určitě autista a jestli už jsem s ním byla u logopeda??? A to nemluvím o té hrůze, že o prvních narozeninách ještě nechodil na nočník :think:

(No, ale ona je vůbec profík… Kdysi dávno četla časopis Rodina či co, a vlastnímu dítěti před třetím rokem podomácku diagnostikovala ADHD. A tak se na něj zaměřila, až mu to ADHD stavěním kostiček vyléčila! :dance: Škoda, že to nepublikovala, byl by z ní dneska druhý Matějček… )

Nenechat se znervóznit, nenechat se vyvést z míry, malé děti prostě mají své tempo. Kdyby bylo zle, pediatr by si všiml, ty individuální rozdíly jsou fakt velké…

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí

Pure