Asi se zblaznim - jsem matka/manzelka na nic

Napsat příspěvek
Velikost písma:
31292
21.6.22 11:58

Jak píšou holky nade mnou, ono je to opravdu celkem normální stav s dvěma dětma, bez babiček a s manželem, pro kterého je udělání svačiny rovno vyrobení vodíkové bomby. Upřímně, já právě z tohoto důvodu, že sem takhle dopadnout nechtěla, mám dítě jen jedno. Okolí taky tlačilo - a ostatně tlačí i s novým partnerem, ale já právě vím, že tohle bych nedala… :oops:
Takže jako první bych se vykašlala na ostatní a co si o tom myslí, ať už je to lítání za dítkem po hřišti nebo návrat do práce. Do toho nikomu nic není, nikdo tvůj život nežije.
Za druhé, bych dítko tedy posílala do školky častěji než jednou týdně, ať si zvyká. Třeba mu zrovna pravidelný režim a denně celodenní „zaměstnání“ ve školce pomůže k normálnímu spánku.

Prvotně bych si asi promluvila s psychiatričkou, jakým způsobem to zvládnout ( i třeba pomocí medikace, nemyslím přímo AD, ale existují i jiné léky, jestli řešíte možné tvoje ADHD, tak zapřemýšlet i tímto směrem.
Můj kamarád se roky plácal mezi depresemi a antidepresivy, pak řešili s novým lékařem právě ADHD a narcistní poruchu, no nakonec zkusili Ritalin a haleluja ;) kámoš má po letech pocit, že je normální a funguje). Nechybí ti jiné látky? Hořčík, kvalitní tuky (rybí olej), vitamín E,…
Spánek je strašlivě důležitý, takže co promluvit s dětskou doktorkou, jestli nemá rady a pomoci zde? Nemůže v tom mít taky prsty třeba to ADHD, hyperaktivita atd.
Tím by se ti moc ulevilo a ostatní věci by se z poloviny vyřešily taky :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
39
21.6.22 12:00

Dobrý den.
Po přečtení Vašeho trápení se musím usmívat - jako by jste popisovala mou minulost( až na pár odchylek :) ). Unavená, zoufalá, nešťastná. Člověk občas po něčem touží a jak to dostane, tak je nevděčný. A přibíráte, protože jste nešťastná a unavená - to vím téměř najisto.
Napíšu, co pomohlo mé maličkosti. Omlouvám se, jestli to bude kostrbaté.

Já cítila, že problém mám já. Já byla ta nespokojená matka, manželka, žena - tak jsem to vyhodnotila jako můj problém a začala na sobě „pracovat“, přečetla jsem toho hodně…
1. únava - naučte se šetřit čas. např. Když jsem v kuchyni, tak zrovna uvařím na dva dny - ne stejné jídlo, v troubě upeču maso a na pánvi udělám třeba čínu. - druhý den mám „klid“. Naučila jsem se mít plánovací sešit -mám napsané - co kdy jak je potřeba - taky to šetří čas. Taky jsem se naučila dát si „patnáct minut“ - když můžu :D a rozhodně se za to nestydím(lepší než narážet do zdi)

2. „JÁ“ - V jedné diskuzi napsala paní, že jí pomohla knížka: Druhý život začíná ve chvíli, kdy pochopíš, že máš jen jeden. Úžasná knížka. (Na megaknihy.cz ji mají ve výprodeji) změnila mi pohled na svět.
Taky jsem měla „deníček štěstí“ - tam jsem psala jen to co mi dělá radost, zážitky, pěkný věci, citáty, motivační, obrázky - bylo strašně prima v tom listovat.

3. Mám ve svém okolí člověka, který se stará o partnera, který je je nemocný a neuzdraví se. Když ji potkám, tak si nestěžuje, je veselá, věří v lepší zítřek. (i když ví, že nepřijde) Tak proč bych se měla trápit já? Vždy si na ni vzpomenu.

Budete se mít líp. Myslíte, že Váš malý bude potřebovat Vaši pozornost ve třinácti :D?!
Nebudu Vám psát, ať to berete pozitivně, že máte děti a zdravé děti, fajn manžela… na to si budete muset přijít sama. Ale jde to - to mi věře, je to makačka. ALE STOJÍ TO ZA TO!!! Držím pěsti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15436

Určitě nejsi jediná, kdo se takto občas cítí. Myslím si, že by ti pomohlo dát malého od září do školky v normálním režimu a jít do práce :kytka:. Vypadneš z domu, přijdeš na jiné myšlenky a bude tobě i vám všem líp. Co se týče spaní, střídejte se v noci s manželem, ob noc se choď vyspat jinam, kde tě nebudou rušit, protože bez spánku je ten den potom na houby.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1704

Prostě jsi vyčerpaná. Poradila bych nějaký víkend pro sebe (sama), ale pak se zase vrátíš domu a spadne do toho. Jde něco dělat jinak? Třeba objednávat jídlo a nevarit? Nebo paní na úklid? Nebo kamarádku (tetu), co vezme deti a pohlida? Může manžel pomáhat víc?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.6.22 12:03

@Karolína13210 ano, uzkostnou poruchu mam. K tomu take panickou produchu, depresivni poruchu, sociofobii, hranicni poruchu osobnosti. No, kdeco :mrgreen: problem je v tom, ze diagnostika ADHD u zen v podstate neexistovala a ze vsechno to, s cim jsem dlouhe roky bojovala, nebyla pricina, ale nasledek. Treba ta sociofobie nebyla sociofobii, ale prehlceni mozku v pritomnosti vetsi skupiny lidi vlivem ADHD. Uzkostni porucha zase vznikala vlivem toho, ze muj mozek neni schopny se soustredit a neco delat normalne, z duvodu roztekanosti a nesoustredeni mam pocit, ze vlastne nic nezvladam, mam strach, uzkost, ze zase dalsi vec nedam, neudelam spravne… A mam strach, ze nezvladnu roli matky, ze sve deti poskodim, ze jim nedam vse, co potrebuji… Problem je, ze odborniku na to je tady malo :nevim:
Dlouhe roky jsem zila s tim, ze je to moje vina, ze se dost nesnazim a ze bez AD proste nikdy nebudu fungovat, protoze jsem uzkostliva, mam sklony k depresim, protoze jsem prilis slaba na to, abych s tema „depkama“ bojovala… A tak jsem 20 let brala leky a dnes netusim, kdo jsem :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
21.6.22 12:10

@Gortyna ja vim, ze nejsem sama a sama sebe kolikrat stvu, ze si stezuju… Ale napsala se to i proto, ze chci mit pocit, ze v tom nejsem sama :nevim:
Jinak jidlo zaky obcas objednavame… Problem je v tom, ze za chvili uz na to nebudem mit :(

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
21.6.22 12:17

@cverunka diky :hug: mam stejny vekovy rozdil a tak doufam, ze to prave bude lepsi. Starsi, kdyz zrovna nejsem zahlcena tim jeho hmyzem (coz mi obcas fakt, ale FAKT BRUTALNE leze na nervy), je v pohode. I co se skoly tyce, naucil se uz hodne samostatnosti (a ja se hlavne naucila skolu tak silene nehrotit, prestala jsem s nim treba delat ukoly, bo jsem po nem rvala, jak to dela blbe, a dosla k tomu, ze je to na jeho zodpovednosti a taky ze se svet nepodela, kdyz neco bude mit spatne). Tak verim, ze maly treba v te skolce se nauci vic samostatnosti a bude s nim lehci domluva…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
21.6.22 12:22

@Masina popravne, nemam kamaradky skoro zadne. Jsem introvert a mezi lidma se necitim dobre :nevim: mam momentalne tuhle jednu, mame podobne stare deti, ale ty jeji uz jsou vsechny ve skole/skolce, ona v praci, navic ma stridavku, takze momentalne vidi vsechno mnohem jednoduseji, nez treba pred rokem.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
21.6.22 12:24

@Svetluska55 protoze, jak rekl, on musi byt vyspany do prace, protoze ja to s malym doma nejak zvladnu, muzu si treba na chvili lehnout, ale kdyz nebude vyspany do prace on, nebude prodktivni, bude mit problemy, prijde o praci…
Ma pravdu no, co mu mam na to rict :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Svetluska55
21.6.22 12:27
@Anonymní píše:
@Svetluska55 protoze, jak rekl, on musi byt vyspany do prace, protoze ja to s malym doma nejak zvladnu, muzu si treba na chvili lehnout, ale kdyz nebude vyspany do prace on, nebude prodktivni, bude mit problemy, prijde o praci…
Ma pravdu no, co mu mam na to rict :nevim:

I o víkendu, že..
Je na vás, jak to máte..Ale já už bych asi zapojila pánvičku:)

• Citovat
  • Upravit
12700
21.6.22 12:32
@Anonymní píše:
@bjetuschka verim, ze tohle zaziva spousta matek, prave proto jsem to i chtela napsat takto konkretne a ptam se tech, co to zazivali, jeslti to preslo, jestli se to s vekem deti zlepsi, jak z toho ven? Univerzalni odpoved - vyspi se + najdi cas pro sebe - mi pomaha jen kratce, protoze jednou jsem se rozhodla pro takovyto zivot a musim si nejak poradit. Byla jsem tak nejak ok, nez jsem dosla do stavu, ze lituju toho, ze mam deti, a to me pekelne vydesilo.

Zkus si věci usnadňovat co nejlíp to půjde. Co třeba paní na úklid? A neřeš, co si o tom myslí ostatní. Tobě to pomůže a to je nejdůležitější. Udělá třeba 1× týdně větší úklid a ty pak jen budeš po zbytek týdne šmrdlat údržbu. Nehroutit se, když nestíháš vařit třeba, sem tam jídlo objednat. Prostě jet na pohodu a ne na dokonalost. Ono to té psychice moc pomůže.
Jinak souhlasím jak tu někdo psal, jestli je teď vhodná doba na to vysazovat prášky?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.6.22 12:37

@Mar__tanka1983 trochu jsem to s psychiatrickou resila a ona mi za posledni dva roky zmenila nekolikrat leky, bud nezabiraly, nebo zabiraly ale mely vedlejsi ucinky (byla jsem jak nadrogovala), po tech poslednich jsem za pul roku nabrala 10 kg (a vubec, behem brani AD jsem dycky hrozne nabrala a nemohla zhubnoti a to jsem z toho byla uplne v pr…)
ADHD je dedicne a je mozne, ze to maji i moje deti. Kdyz doktorka videla mladsiho, rekla, ze jo, trosku asi hyperaktivni bude, ale nic hrozneho :nevim: obcas si rikam, ze zkusim dat malemu na noc kinedryl :mrgreen: :mrgreen:

Ale jo, vim, ze bych se mela vykaslat na ostatni a to co si mysli. Je to jedna z nejdulezijesich veci a se kterou bojuju nevic. Co si kdo o mne pomysli - ze jsem matka na prd, zena na prd, ze nemam praci, ktera je „dostatecna“ (to hlavne ze strany meho taty), ze nejsem dost hezka, dost hubena… Ale to, ze nejsem dost dobra matka me stve fakt nejvic.

Veskere takove ty knihy o kontaktnim rodicovstvi jsem uz prodala, ale porad je to plny internet, ze. Ted jsem treba sama presla na bf obuv, mela jsem problemy a pomohlo mi to. Jenze to byla silena investice a nemam na to, abych ty bf kupovala i svym detem, takze mladsi je jeste ma, starsi uz chodi v klasikach, protoze mu kupuju nove boty kazde dva mesice :nevim: A vycitam si to, ze za boty pro sebe utracim tolik penez a na deti kaslu :,( :,( Uz jsem musela prestat sledovat vsechny takove ty instamamy jako ester bezdek a medicka mudruje, protoze jsem si vycitala, ze detem davam sladkosti a ne domaci buchty, nebo ze je mazu klasickym opalovakem z drogerie a ne nejakym non-toxic… No ja jsem fakt desna, vim to :mrgreen: :zed: :mrgreen: :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
21.6.22 12:45

@Svetluska55 o vikendu musi dostavat to, ze pres tyden vstava v 5:45 do prace… :nevim: co ti mam na to rict, nesouhlasim s tim, trapi me to, ale on ma proste na tohle svuj nazor… vsak jednou jsem uz byla tak vycerpana, ze jsem mela spatnou imunitu, chytla boreliozu a skoncila ve spitale… Malemu bylo tehdy 6m… Tehdy se ale o deti starala moje mamka, bo je ucitelka a byly prazdniny… Takze on vi, ze i kdybych se zhroutila a nebyla schopna se o deti starat, babicky to vyresi… :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
21.6.22 12:49

@bjetuschka tak ta pani na uklid neco stoji, ze. Me by nevadilo ji mit, necitila bych se trapne, ale pani na uklid by k nam musela chodit kazdy den, aby to melo efekt 😁 😁 ja uklidim a za pet minut to nejde poznat, nadobi ve drezu (nemame mycku, mame starou umakartovou kuchyn), spinava linka, drobky, fleky na podlaze, vsude hracky, vsude manzelovy sklenicky od piti nebo misky po chipsech, pohazene obleceni, v koupelne bordel na umyvadle od jeho fousu… To, ze bych mela od pani na uklid umyte podlahy a utreny prach by bylo uplne fuk 😁 😁

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
21.6.22 12:51

@Adaneli dekuji :kytka: ja si tohle vsechno uvedomuji, co bych mela delat… A byva obdobi, kdy to zvladam, myslet hlavne na sebe a stara se o sebe. Jenze pak se toho nakupi, nevyspani, neporadek, neco ve skole, spatne vypocitane penize na tyden a nezbyva mi na nakup, nedejboze PMS… A jsem zas tam, kde jsem byla :,(

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML