Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
to je teda “kamaradka”
moc me
to mrzi, ze te tak vydesila. vyslovovat tak zavaznou diagnozu je jako kdyby rekla hele to znaminko co ma,no tak to ma rakovinu.existuje opozdeny vyvoj reci a vyvojova dysfazie, kdy deti mluvi pozdeji. synkovi nemusi byt vubec nic. jen s bim trenuj jemnou motoriku (souvisi s reci)a zkus rybi tuk. jinak autiste v tomto veku sice toci predmety, ale delaji to podezrele dlouho a u toho mavaji ruckama nebo se kolibaji (je to jejich stimulace a maji zachvat vzteku, kdyz je chces z teto aktivity vyrusit), neukazuji jednim prstem, nesdili pozornost (neukaze stylem hele mami divej nebo neukazi na predmet, ktery chteji), neprinesou ti ukazat hracku nebo vytvor, nepouzivaji gesta a nerozumi jim, maji problem s napodobou…nerozumi pokynum a neplni je. muj syn je jiny, takze mam hodne nastudovano.
Kristova noho - kéž by každýmu, kdo vyděsí svoje „kamarády“ nějakou módní diagnozou hozenou od plotny, upadl jazyk.
To že dvouletý kluk moc nemluví je zcela v normě. Nemusí to být známka žádné poruchy.
Jestli máte nějaké pochbynosti, řešte to s pediatrem, ne s internetem. A rozhodně ne s pipinama, co jen tak na pískovišti mávají lékařskými diagnozami.
@Teresa.p do tří let u kluků to není žádná porucha, většinou ani okolo toho třetího roku ne.
Tak hned jsem klidnější holky
ona to mozna kamaradka nemyslela spatne,ale podala to dost sebejistě - Hele,tobe prijde normalni,ze si otoci odrazedlo a toci si tema koleckama ? ja byt tebou,tak zavolam detskymu a konzultuju s nim,jestli nemuze byt treba autista,, .Takze pak se holky nedivte,ze me to zarazilo. @nonina dekuji za odpoved,holt jsem jen mamina,ktera,mozna az moc,ma starost o sve dite,tak me to nenechalo klidnou ![]()
Chlapecek pusobi normalne, zato kamaradka moc rozumu nepobrala…
Dítě je nejspíš v pořádku, ale matka má dost zásadní problém, když jí rozhodí „diagnóza“ od kdejakého jelita.
@Ou ja nepisu, ze ma syn zakladatelky poruchu. navic ma jen dva roky.
@Teresska666 neznám dítě, které by si neotočilo odrážedlo a netočilo kolečkama, prostě to zkoumá, to snad je normální. to by mě zajímalo, co dělá dítě kamarádky, když jí tohle přijde divné
@Teresska666 píše:
Tak hned jsem klidnější holkyona to mozna kamaradka nemyslela spatne,ale podala to dost sebejistě - Hele,tobe prijde normalni,ze si otoci odrazedlo a toci si tema koleckama ? ja byt tebou,tak zavolam detskymu a konzultuju s nim,jestli nemuze byt treba autista,, .Takze pak se holky nedivte,ze me to zarazilo. @nonina dekuji za odpoved,holt jsem jen mamina,ktera,mozna az moc,ma starost o sve dite,tak me to nenechalo klidnou
Muj syn mezi rokem a pul a cca dcema lett jenim tocil a tocil, ted mu je 6 a zadnou diagnozu, alespon zatim, mu nikdo nemel potrebu prisit. Ps sama se obcas pristihnu, ze zalibne koukam do pracky. Taaaaak uklidnujici
…
@Teresska666 Bych jí v té chvíli řekla „jo, přijde mi to normální - zjišťuje kde to má osku a jak dobre se to točí.“ Fakt je to normální. Znám děti co na odrážedle moc nejezdili, ale zato kolečkami točilo na všem a pokud vím, ani jedno není autista…
Ve 2 letech je moc brzo. Kluci jsou pohodlnější. A když jim okolí (máma) rpzumí, nemaj tolik potřebu mluvit. Prostě proč
I ten dotazník na 1,5 leté prohlídce mi přijde „zavádějící“. Nás se naštěstí neptala konkrétně těma otázkami, ale obecně jak se dítě chová doma.
Buď fakt v klidu. Ale chápu, že pak chvíli člověk přemýšlí co kdyby náhodou…
@Poison Eve Jj, u nás chtěl i chlap pračku do kuchyňské linky, ať má „televizi“ po ruce ![]()
prosim te posli mi tu rádoby kamarádku, ja ji pujcim svého syna. tomu by určila minimalne moribundus
tvůj je naprosto ok,pokud chces podporit rec,davej rybi tuk. Dobry a kvalitni,ale koukni na vek,vetsina se muze az od tri let. Ja mam syna s tezkou vadou reci,koncentace,porozumeni a třeba ten rybi tuk mu fakt udelal posun.ale tvůj se mi jevi jako normalni dvoulete dite a kamoska je koza
prechytrala.
@TMana no vis,ono jsi asi nikdy nezazila,ze od prvniho mesice veku ditete jezdis po nemocnicich s tim ze ti takhle male dite napichaji kanilama,protoze ma pres 40 teploty a nemuzou najit pricinu,pak ti o par mesicu pozdeji zjisti,ze ma mononukleozu a pak v roce po ockovani,ze ochrnul na 3 tydny na nozky.. a to nepocitam,ze ma spatnou imunitu a casto ma anginy atd. Tak ano,jsem starostliva matka a mozna teda mam i vice obavy,tak se omlouvam,ze mi to neni jedno
.. jo holky,je pravda,ze s tou prackou to delam obcas taky:D takze asi usuzuju,ze prcek je v pohode
nebo mozna nejsem v pohode ja ![]()
A co se tyce te kamaradky,ono je hodne tabulkova mamina a jeji deti jsou v ,,norme,, jak rika,v roce chodili,ve dvou letech normalne mluvi atd… takze spis to asi clovek musi brat s nadhledem ![]()
@TMana píše:
Dítě je nejspíš v pořádku, ale matka má dost zásadní problém, když jí rozhodí „diagnóza“ od kdejakého jelita.
proč by měla mít problém?polekala se ,co je na tom…ty asi nemáš děti,že