Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Teresska666 kluci začínají mluvit později…a kolečka,ty bych vůběc neřešila
Znám dost blízce jednoho autistu a ačkoliv se autismus u každého projevuje trochu jinak, je to opravdu velmi poznat, člověk váhá, jestli je dítě jen pozadu nebo už je to na nějakou diagnózu, ale poznáš to v podstatě na první pohled, autista prostě je jiný už odmalička. Takže v tvém případě se jedná jen o kamarádku plašanku - dnes je prostě móda za každým projevem chování hledat diagnózy, tak tomu nepodléhej taky. Od toho autisty, co znám - „moc nemluvit“ znamená opravdu jen vydávat nespecifikovatelné zvuky, točit si věcmi znamená opravdu celé minuty točit vším, co mu přijde pod ruku a spokojeně se u toho kývat, nereagovat na pokyn znamená opravdu z 50 případů reagovat tak na jeden atd. Mimochodem, oční kontakt má výborný, ale i v těch očičkách vidíš něco „jinak“, jakoby byl ve svém světě. Takže klid, věřím, že je těžké nepodléhat těm strachům, co kdyby mu přeci jen něco bylo, ale zase nehledejme diagnózy na každém pohledu. Rozmluvit se může klidně ze dne na den, začne víc opakovat a už to fičí, kolečka jsou prostě zajímavé, pokud s nimi netočí 5 hodin denně, ale prostě si potočí kolečkem, tak je to úplně normální. ![]()
Teď jsem psala informace pro podezreni na PAS. Máme podobný problem. Mam dva pul letého chlapečka. Nepodceňujte a makejte s prckem
. Hned to okopíruji a dám to sem ![]()
shrnutí pro maminky, které maji podezření na PAS: 1. Vypněte televizi, radio, tablety a schovejte elektronické hračky (proč myslíte, že bylo dříve méně autistů? No protože dětí měli socialni interakci s lidmi a ne s věcmi) 2. Dle Straussové dětí rozesmivat, lochtat 20× denně (prostě se smály. Tím mozek trénuje komunikaci a socializaci) 3. Vynechte lepek, bílek, mléčné produkty, cukry, čokoládu. Zařaďte do jídelníčku zeleninu, luštěniny, králíka, jehněčí a panenské oleje 4. Sirná koupel 2× týdně kvůli detoxikaci 5. Napodobujte své dítě v hraní a zvukach, tak aktuvujete zrcadlové neurony 6. nezakazujte ismy a využijte je k zrcadlení 7. Netlačte na své dítě, když nechce 8' nemanipulujte dětmi pomocí čokolád atd, využijte motivaci
8. Nechte dítěti provést imunologické vyšetření na imunoligii (nezaplatíte ani korunu, pokud budou výsledky špatné, neočkujte) A samozřejmě, když budete chtít nastavit střeva, tak ta dieta je stěžejní a pukud chcete jit cíleně, tak v Plzni nechavaji v Německu kintrolovat stolici a krev na intolerance. To už by pak bylo ušité na míru.
Ale jak to čtu, tak není důležité, jestli mluvi, ale jestli ukazuje a pri tom se podívá na předmět a pak na vás. Tomu se říká sdílená pozornost. Pokud to dělá, tak podle toho, co píšete, bych byla štátná, co vaše dítě umí. Mně připadá jako NAPROSTO normální dítě. Tohle není autismus ani náhodou. Pozorujte to ukazování a hodně si s nim povídejte v jednoduchých větách a rozesmivejte, lechtejte. On to pak bude i od vás vyžadovat.....tim tu komunikaci nastartujete ![]()
@stana333 Jako s tou televizi je to peklo,sice jsme prakticky porad venku,ale doma proste vyzaduje sve oblibene pohadky,nastesti u toho vydrzi jen chvili
Cvicim s nim pomoci knizek,je proste ctu a ctu,ukazuju obrazky,rikam slova,aby opakoval. Ale proste verim,ze se to nauci
vzhledem k tomu,ze chodim do prace,tak s nim nejsem cely den a nemam zase tolik casu se mu venovat,jak bych chtela. Na imunologie chodime,ale vse v poradku,tedy krome par alegii,na ktere mame kapky,kdyz ho to zasahne. Lepek jsme zkouseli vynechat,ale i tak se mi osypaval. Ve finale jsem mu zjistila intoleranci na cokoladu,kakao. On je jinak v pohode dite,takze vekem se ukaze ![]()
Ale vazne me ta kamaradka vysedila.Ale zase jako,ted behem tydne uz prcek zacal pouzivat dalsich par novych slov a naucil se rikat ,,ach jo,, ,,co to je,, a mam te aad,,
takze ted uz jsem v pohode ![]()
Víte, ono je někdy lepší vystrašit než něco zanedbat. Mně nikdo nestrašil, až když přišel manžel s tím, že se mu Artik nejak nezdá. Já mám ještě 4 letého syna a taky není úplně ok. Takže se mi nějak přehlédnout toho mladsiho. Byla bych raději, kdyby mě někdo vystrašil
Ahoj,maminky, chtěla jsem se zeptat,jestli nemáte nejakenzkusenosti s lékaři v Brně,kteří diagnostikuji autismus?