Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Tak já musím nesouhlasit s tím, že přesahující nožičky vadí. Nevadí vůbec, narozdíl od hlavičky, ta přesahovat nesmí v žádném případě. Takže pokud se dítě do vajíčka vejde, není důvod ho předčasně stěhovat do větší sedačky. Naopak bych řekla, že to je zbytečné riziko. Naše holka se do vajíčka - do 13ti kil - vešla skoro do roka a půl. Teprve pak jsme ji dali do větší sedačky.
Přeji pěkný večer:-)
Přečetla jsem si příspěvky a je zde spousta názorů. Mám známeho, který se zabývá testy autosedaček a ten mi řekl, že vajíčko je príma, ale úplnou bezpečnost zajístí pouze v případě, že do někoho narazíte vy, protože pouze tehdy se mimiku hlavička opře do sedačky, v případě, že někdo narazí do vás jde mu hlavička opačným směrem! Takže z toho plyne, že záleží na tom odkud jde náraz, zda ze předu či ze zadu.....
Vajíčka se upevňují do protisměru hlavně z důvodu, že nejsou konstruovány na opačné připevnění......
Jsem sice naprostý laik, ale myslím, že vajíčka jsou konstruována proti směru jízdy z jednoho docela důležitého důvodu. V autě docela často dochází k situaci, že brzdíš, a někdy i celkem prudce. To se většině lidí stává častěji než náraz třeba s jiným autem. Hlava a tělo se při brždění zapře do sedačky, takže je to pro malé dítě bezpečnější.
Takže třeba 9-ti měsíčnímu dítěti, které hlavičku už dlouho dobře drží, by v případě prudkého zabrždění ta hlava pěkně letěla do předu, pokud by sedělo ve větší sedačce. To se mi zdá zbytečné riskovat.
Milé maminky,
musím také reagovat na příspěvky zde uvedené. Za posledních 7 let jsem měl 2 autonehody. Ani jednu z nich jsem nezavinil a obě nehody byly NÁRAZ ZEZADU. Při té poslední došlo ke zranění krčních páteří všech osob ve voze. Byli jsme ve voze 3 dospělé osoby a naštěstí ani jedno dítě. Předpokládám, že rozumný rodič jezdí s dítětem v autě nadmíru bezpečně a z toho usuzuji, že daleko větší nebezpečí hrozí při nárazu zezadu. Proto jsme už koupili autosedačku MAXI COSO PRIORI XP a začínáme ji používat, ikdyž malému je jen 8,5 měsíce a váží 8,5kg. Zdravím Vás a přeju všem, aby jste jezdily bez nehod.
Manžel od Klarisy
Malé je 8 měsíců a taky jsme začali pokukovat po jiné autosedačce. Objednali jsme Romer Duo Plus (Isofix), ale ještě tak měsíc až dva budeme ve vajíčku, podle toho, jak porosteme rychle do délky. Teď máme vajíčko tak tip top (hlavička).
V 9,5 měsících bych se už nebála přesedlat na větší.
Andrea
Ahojky holky, mohly byste mi prosím doporučit bezpečnou sedačku s isofixem za „rozumný“ peníz? Děkuji moc
@chcimimi No, na to by ještě chtělo specifikovat pro jak staré / velké dítě ![]()
@j.a.n.i1 jééé pardon, chtěla bych pro přechod z vajíčka 9-18 kg ![]()
@chcimimi Tak v isofixových se moc neorientuju (nemáme ho), ale obecně jsou dobré Romerky a Cybexky
Mame romer safefix a jsme spokojeni, ma dobre ADAC testy. Nechteli jsme pultikovou.
Ahoj vsem, shanime autosedacku pro syna. Ma 3 roky (je kvetnovy) a ma lehce pres 19 kg. Do ted jezdil v Cybexu Sirona S-iSize (otocna), ale vahove uz je nad (je do 18 kg), i se hur zapinaji pasy. Koukala jsem na Britax Evolva (potrebujeme i neco, co lze dat do auta babicce, nema isofix), mela by byt i do 25 kg (?!), ale nekde je psano, ze 3 bodovy pas lze zapnout jen do 18 kg. Nerada bych ho ale uz davala do sedacky jen na pasy v aute.
Poradite prosim, jake jsou moznosti? Jezdi po smeru jizdy. Diky ![]()
Tříbodové pásy jsou většinou jen do 18kg, do 25kg málo. Popravdě, neznám sedačku, co by měla pětibodový pás do 25 kg a nebyla na izofix. Asi jedině koupit dvě sedačky, jednu k vám a druhou k babičce.
@Janli píše: Více
Prave jsem hledala a nic nenasla. Napadlo me, ze treba se v tom nekdo vic pohybuje, tak ze tewba vi… Nedokazu si je ale jeste predstavit v pase v aute. Porad by byl vyvliknuty urcite
sice ma 3, ale nekdy s nim neni moc domluva, kdyz ma naladicku… Tak vubec nevim, jak to resit. Preci jen v sedacce ho dotahneme a nemuze ven… Ale i k te babicce bych poterebovala nejakou sedacku, aby byla na pasy sedacky a ne na pasy v aute… Tak vubec nevim, jakou…