Averze proti prvorozenému

Napsat příspěvek
Velikost písma:
pet p
28.4.21 16:34

Přehnané emocionální reakce můžou souviset s tím, že jsi nevyspaná. Přečti si něco o spánkové deprivaci.
Možná by pomohlo, kdyby starší spal s manželem jinde a ty by ses líp vyspala.
A jak tu někdo psal, že ve 3,5 letech už by dítě mělo pochopit, že někoho nemá budit - no, některé dítě to v tomto věku chápe, jiné ne. Neřekla bych, že to platí obecně.

• Citovat
  • Upravit
173
28.4.21 16:52

K řešení s odborníkem je rozhodně chování staršího syna. To, jak se chová k miminku a jak mu ubližuje, je těžce za hranou. To, co popisuješ, si dovolit nesmí! Je mi miminka líto a ty ho musíš ochránit, než se stane nějaký průšvih! Mám dvě dcery, věkový rozdíl necelé tři roky. Starší už moc dobře od začátku chápala, jak se k miminku chovat. Žárlení zlehka taky proběhlo a jednou malou štípla a jednou ji trochu šťouchla (moc dobře věděla, že udělala něco, co se nesmí). Rychle pochopila, že takovéhle chování je absolutně nepřípustné a dělat to prostě nebude..Já jsem jim teda stála neustále za zadkem a nenechala je ani chvilku o samotě. Přece jen starší byla dost divoká a nevěděla jsem, co ji napadne a nechtěla jsem, aby miminku, byt z neopatrnosti, ublížila. Tobě se vůbec nedivím, že jsi nervní, unavená a naštvaná na staršího. Mně kdyby starší schválně skočila na mimino, tak mně rupnou nervy a dostala by na zadek, aby si jednou provždy zapamatovala, že tohle se dělat prostě nebude! A to jsem normálně dost klidas a flegmatik.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.4.21 17:37

@Nanna30 Po mém hysterickém výstupu už kolem našlapuje po špičkách, takže jo, dloube do mimina, ale má to nějaké řekněme životu zdravé hranice. Prostě teď už vím, že by ho nezabil.

Ale nesouhlasím s tím, že to je nenormální. V okolí máme teda hodně lidí s dětmi, kde ti starší se snaží ubližovat mladšímu ještě o dost hnusněji. Syn to dělá hlavně když jsem u něj - asi provokace. Když je s miminem sám, tak hladí, utěšuje. Ale závidím, že to tak někdo nemá, protože je to pak o dost jednodušší nebýt na staršího furt naštvanej :(

• Citovat
  • Upravit
173
28.4.21 18:09
@Anonymní píše:
@Nanna30 Po mém hysterickém výstupu už kolem našlapuje po špičkách, takže jo, dloube do mimina, ale má to nějaké řekněme životu zdravé hranice. Prostě teď už vím, že by ho nezabil.Ale nesouhlasím s tím, že to je nenormální. V okolí máme teda hodně lidí s dětmi, kde ti starší se snaží ubližovat mladšímu ještě o dost hnusněji. Syn to dělá hlavně když jsem u něj - asi provokace. Když je s miminem sám, tak hladí, utěšuje. Ale závidím, že to tak někdo nemá, protože je to pak o dost jednodušší nebýt na staršího furt naštvanej :(

Tak to jsem ráda, že to na něj zabralo a polepšil se! Nechápu, proč si teda vyčítáš, že to byla přehnaná reakce? Podle mě to teda vůbec přehnané v dané situaci nebylo..Ono kolikrát klidné vysvětlování nestačí a je potřeba trochu přísnější přístup..Myslím, že jsi k sobě hodně kritická. Mně taky občas ujedou nervy, když děti zlobí, sprdnu je, to je úplně normální, stane se to každýmu..A nijak se za to teda nebičuju, naopak si říkám, jen at děti klidně vidí, že jim neprojde všechno a že maminka není pořád trpělivá a usměvavá:))…S tím ubližováním mladším sourozencům mě teda překvapuješ. Znám spoustu rodin s malými dětmi s věkovým rozdílem 2-3 roky a nikdy jsem od nikoho o takovém ubližování teda neslyšela (no možná mi to jen neřekli)…Jen jednou mi známá říkala o takovém případu u kamarádky, kde dva starší sourozenci ubližovali miminku a tam se to teda řešilo pak prý hodně, to miminko pak bylo celé chudák ulekané, ustrašené, uplakané..jak to dopadlo nevím, tu známou jsem dlouho neviděla. No každopádně tím odborníkem nic nezkazíš, určitě by poradil nějaké „finty“ jak si se starším synem co nejlíp poradit…Jako mně z tvého popisu nepříjde, že bys ho nějak odstrkovala, naopak si s ním hraješ, věnuješ se mu, čteš pohádky..To děláš právě dobře, takže u tebe bych problém neviděla..možná že jsi moc mírná. Kdybys třeba synovi pohrozila trestem, když by se choval špatně k miminku, to by nezabralo? Držím palce, at je u vás brzy situace lepší!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.4.21 19:36

@Nanna30 My jsme zavedli chvili, ze jsem mu brala hracky. Ale moc to nezabralo. Ja nikdy nevim, jestli tomu miminu vlastne ublizuje. Ono vetsinou nerve. Proste je na mimi drsny, trebas mu zacne prudce trast brichem a tak. Snazim se pochvalit mu co nejvic, kdyz jemne hladi. Ale dost casto mi prijde ze to je spis provokace. Ja vlastne nevim. Nechci ho buzerovat pokazdy, kdyz sahne na mimi, ale dopada to tak. Hodne se drzim, abych ho uz preventivne nepodezirala, ale nekdy se neubranim. On je teda desne temperamentni. Musela bys ho videt. To skakani a valeni se dela se svymi vrstevniky, tak mu to asi ani neprislo divne. Proto me mrzi, ze jsem vystartovala. On si neuvedomuje, co muze zpusobit.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
28.4.21 19:41

@Capretta Hrozne moc dekuju :srdce: A kdy si to u vas sedlo? Vazne nechci starsinu ublizovat, jsem sama podesena jak na nej vyjizdim. Teda…ze jsem drsnejsi nez driv. Zarekla jsem se, ze na dite nikdy nevztahnu ruku (otec ne hodne bil), a delam to same. Nedavam mu nazadek ale jaky je rozdil mezi dostat na zadek a tahnout pevne za ruku vriskajici dite do koupelny? Zadnej.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
28.4.21 20:03

Ziram, jak tu vsichni pisi, ze je starsi jeste malinky. To bych brala, kdyby mu byly max.2 roky. Mame rozdil 33 mesicu, takze mensi. Starsi taky parkrat zkusil nejake provokace (a jednou jsem ho fakt vyhodila ven z bytu), ale pak pochopil (klidnym vysvetlovanim, ne na zaklade nejakeho meho teroru), ze kdyz necha mimino spat, ja si s nim mohu mezitim hrat. Pozdeji si treba nechal poradit, ze ma sourozenci postavit neco na zniceni, aby mu nenicil stavbu, ne ktere mu zalezi. Byl ve 3 letech normalni tvor schopny logickeho uvazovani, zadne bezbranne mimino.

• Citovat
  • Upravit
9880
28.4.21 20:17

Věnuj mu pozornost, ale nenech se,, sežrat. Já půjdu proti proudu, protože, říct, že 3,5 nechápe, slovo nesmíš mimču něco dělat, tak nesouhlasím., že za to nemůže,. V tomto bych byla rázná.. Budem si hrát, budem spolu vařit, budem spolu blbnout, ale ty, když pokládám malého budeš potichu a nebudeš mu dělat zle a hned říct, nachystej zatím knížku, stavebnici něco si zahrajem..
Jako nevím teda, ale to je dítě, které chodí už do školky, a myslím, že zase nechce, moc, aby schálně neřval a nestrkal do mimina :nevim:
Je to uplně stejn jako všechno - neubližuj pejskovi, kočičce, nekopej do babičky, netřebíhej přes silnici.. Jenom o poslech no nic jiného..
Pokud se mu věnuje, a píše, že jo, tak zase si nemyslím, že je ok, omlouvat, neposlech, aby náhodou nebyl odstrkovaný..
A nebo nevím, možná každý má doma jiné děti, u nás to starší pochopil, švagrová má ted staršího, taky rázně i tchýně, když se uspává, musí být ticho, jinak s ním dělají blbosti, věnují se mu, a le toto musí poslechnout, co vím kamarádky, taky, uspalo se, a klidně hodinku, dvě byly pro staršího..
Ale souhlasím, že noční situace byla trochu vyhrocený

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9880
28.4.21 20:27
@Anonymní píše:
@Nanna30 Po mém hysterickém výstupu už kolem našlapuje po špičkách, takže jo, dloube do mimina, ale má to nějaké řekněme životu zdravé hranice. Prostě teď už vím, že by ho nezabil.Ale nesouhlasím s tím, že to je nenormální. V okolí máme teda hodně lidí s dětmi, kde ti starší se snaží ubližovat mladšímu ještě o dost hnusněji. Syn to dělá hlavně když jsem u něj - asi provokace. Když je s miminem sám, tak hladí, utěšuje. Ale závidím, že to tak někdo nemá, protože je to pak o dost jednodušší nebýt na staršího furt naštvanej :(

A nemají to taky tak nasteno, hlavně ticho a klid a nic dítěti neříkat, aby nemělo pocit odstrčenosti, a pak to dítě si dělá co chce.. SOurozenci do sebe šijí, ale v rámci sourozeneckých pří, hádkách, ale ne bezbranné mimčo a starší. To mě přijde uplně stejné, jako, když někdo omluví to, že 3 letý kope do psa, že to ne nechápe.. Chápe, to ale otázka je, jak se k tomu rodiče postaví

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7947
28.4.21 20:39
@Anonymní píše:
@Bebeluska8 Tak už zase brečím, tohle mě aspoň pohladilo po duši…

Já si myslím že dělám hodně, ale prostě když mi starší šije do mimina, ať už ubližuje nebo ho budí, tak do mně vjede šílený vztek… teprve jsme skončili šestinedělí, tak asi únava, hormony, ale to mě neomlouvá

Moc ráda bych se ovládala víc…zkusím třebas to dýchání, co tu doporučujete, a víc odpočívat (ale nevím jak, manžel je do večera v práci a prarodiče máme stovky kilometrů daleko). Než se narodilo druhé tak přísahám že jsem byla nadšená matka. Většinou už se nekontroluju v noci, únavou…

Proč spíš sama s oběma dětma a vstáváš na střídačku a milostpán manžel si hoví někde vedle? Já fakt nechápu, proč si tohle ženský dělaj.
Jste dva rodiče, máte dvě děti, tak ať se v noci každej stará o jedno. :nevim:
Hned budeš trochu míň unavená a trochu líp schopná fungovat přes den.

A jinak na sebe nebuď tvrdá, nejsi žádná krkavčí matka, jenom toho máš prostě hodně. :hug: Ale vydrž, ono se to za pár týdnů srovná. A jak tak čtu tvoje příspěvky, tak tomu tvému staršímu princátku vůbec neuškodí, že přestal být středobodem světa. ;) Půjde v září do školky?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.4.21 20:53

@Sonmi Doufam, ze jo, upinam se k tomu. On se taky zakonite vic nudi. Proste i kdyz se snazim, uz nemam tolik casu.

No on hlavne starsi chce jedine mamu. On by i muz svolny byl.

• Citovat
  • Upravit
7947
28.4.21 21:03
@Anonymní píše:
@Sonmi Doufam, ze jo, upinam se k tomu. On se taky zakonite vic nudi. Proste i kdyz se snazim, uz nemam tolik casu.No on hlavne starsi chce jedine mamu. On by i muz svolny byl.

Tak ono je mu tři a půl, to je věk, kdy by ho to postupně přestávalo bavit jenom s mámou i bez mimina k tomu. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22661
28.4.21 22:48

Ahoj, mam deti 2roky a 8mesicu od sebe. Starsi ma ADHD a jeho porozumeni bylo vzdy na horsi urovni a za celou dobu mi vzbudil mimino asi 2krat. Nejake ublizovani mimcu taky prakticky neexistovalo. Jo, parkrat neco neodhad, posoudil situaci spatne, ale stouchat do nej nechodil. Jako i on pochopil, ze se mimino nebudi a neublizuje se mu. Ted, kdyz jsou starsi tak se ruzne perou. To jo. Neni to lehke. Zadnou scenu si nevycitej. Nervy ma clovek jen jedny. Obcas je to u nas hoodne divoky. Jak se rika, nesud cloveka, dokud jsi neusel mily v jeho botach. Jinak ja jsem spala s miminem a manzel se starsim, tak jsme se vsichni celkem vyspali. Casem si to urcite u vas sedne. Aby si dite urcovalo, jak mam lezet, tak to fakt nee. U nas se mimino maximalne prizpusobilo programu starsiho a dostaval celkove dost prednost. Asi to ani jinak neslo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85454
28.4.21 22:57

To si sedne. Ja bych teda nechala spat starsi dite s tatinkem a spala s mladsim sama, at se aspon trochu vic vyspis. A pres den at si miminko zvyka na hluk a nauci se spat i v revu starsiho, vyhoda do budoucna. Tvrdila jsem, ze to nejde zezacatku a po par tydnech to slo samo od sebe. At se mladsi prizpusobuje vic starsimu, to pomaha a ne naopak

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1818
29.4.21 10:46
@Anonymní píše:
@Capretta Hrozne moc dekuju :srdce: A kdy si to u vas sedlo? Vazne nechci starsinu ublizovat, jsem sama podesena jak na nej vyjizdim. Teda…ze jsem drsnejsi nez driv. Zarekla jsem se, ze na dite nikdy nevztahnu ruku (otec ne hodne bil), a delam to same. Nedavam mu nazadek ale jaky je rozdil mezi dostat na zadek a tahnout pevne za ruku vriskajici dite do koupelny? Zadnej.

Ja nepsala, ze si to sedlo :mrgreen: :mrgreen: dost situaci zlepsily dve veci: kdyz se mi podarilo starsiho presvedcit, at mi rekne, kdyz se citi odstrceny. Kdyz chce taky pochovat jako miminko. Nebo krmit jako segra, pomazlit, ponosit, cokoli. Dobiji ho to a predejdeme teroristickym akcim za pozornost.

Malou miluje, ale kdyz zduraznuju, jak se na nej smeje, jak se na nej tesila, kdyz byl ve skolce, ze chce nakrmit (namydlit, namazat olejem) jen od nej, vidim, jak to pomaha a starsi roste. Nebo zvelicim, kdyz ho taha za vlasy/sundava mu ponozky, v legraci male rikam tytyty - a starsi opet zari a pak treba sam rekne:ale mami, vzdyt je to miminko.

Prijmula jsem, ze musim hlidat nonstop. I objeti a pusinky muzou byt nebezpecne - starsi svoje akce nema uplne pod kontrolou, je hrozne zrychleny a hlasity, porad modriny/odreniny. Necekat, ze zazracne zpomali. Odpustit si, kdyz ho odstrcim, kdyz leti nebezpecne rychle pobliz mimina. Kdyz zajecim, placnu pres ruku. Oba jsme proste temperamentni. Kdyz jsem klidnejsi, je klidnejsi i on, soustredit se hlavne na to.

Proc ho tahat kriciciho do koupelny. Nechces se koupat? A kdyz si vyberes penu/hracky/ pustime si v pozadi pisnicku, co vyberes/ strcim segru chvilku k tobe a oplachneme ji. Neco, o cem rozhodne a nebude se soustredit na to, ze tu je dalsi prikaz. Nebo blbost typu: dobre, kdyz nechces s mamou, je tu Hulk, s krikem ho popadnout a poskakovat s nim do koupelny- to na nej neplati?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí