Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
A ještě napíšu co se mi stalo, tedy mé dceři…jak jsem psala nahoře v diskuzi, je velmi přátelská atd. ale byla jsem s kamarádkou v cukrárně, která má o 2 měsíce staršího chlapečka, obě jsme stály u pultu a objednávaly, děti hospodařily v dětském koutku v domečku. Najednou takový pláč, který jsem u ní ještě nezažila, přiběhnu tam, ležela na zemi, na ní chlapeček a zuřivě ji objímal až spadla na zem a on jí vahou svých 16 kil zalehl… No. nemohla jsem jí uklidnit dobře 5 minut a celý den o tom mluvila a bylo vidět, že ji to vykolejilo, opravdu. A to vím, že když něco nechce, umí si to říct, jistě mu říkala, že ne. Maminka chlapečkovi řekla, že to dělat nesmí…a tím to zhaslo. Je mi jasný, že nic jiného nejde, ale nějak mě to neuspokojilo ![]()
A to ještě byla spíš ta lepší varianta. Taky ti mohla vysvětlit, že to ten chlapeček myslel dobře, tak proč ho napomínat.:-)
Když jsme to probírali s manželem - už víckrát, tak taky říkal, že se nejspíš maminky bojí nemocí. Za sebe můžu říct, že naše malá ještě nebyla nemocná, jen jednou slabá rýma, a s tou jsme byly víc jak týden doma, aby šla ven úplně ok (a to ještě nechodila a byla v kočárku). Takže my určitě nepatříme k těm nezodpovědným. Ono to má asi více stupňů, naše malá je asi na tom prvním (a doufám, že tam i zůstane), tzn. dělá malá a to ještě pomalu ![]()
Děkuji všem, hlavně za názory z druhé strany ![]()
ZuzoM, já vím, že se to nemusí ostatním maminkám líbit (a taky nelíbí), ale nebudu přeci dceři nadávat nebo ji snad mlátit za to, že má ráda děti? Jak jsem napsala, odvedu ji pryč, odpoutám pozornost, ale trestat ji za to? Ve školce se taky najdou různé děti a nikdo jim nebude stát za zadkem jako anděl strážný. Je jasný, že když je malá nemocná, netahám ji mezi ostatní a taky ještě jednou píšu, že chápu nelibost ostatních maminek. To je můj názor ![]()
Někdo psal, že ji za to máš trestat nebo bít??? Zkus si ještě jednou přečíst všechny reakce.
Obnovuji diskuzi. Dcera každého objímá. Dokud byla menší, tak jsem ji nechala, ale ted už jí jsou 4 roky a dělá to pořád. Objímá děti, ale mazlí se i s dospělými lidmi, které vidí poprvé v životě. Např. dnes jsme byli v herně a při odchodu se začla mazlit s barmankou, v týdnu se takto mazlila se sousedkou, kterou jsme potkali na schodech. Většina lidí je z toho celkem zaskočena. Už jsem jí to několikrát vysvětlovala, že každému to nemusí být příjemné, ale je jí to asi jedno. Máte taky někdo doma takové dítě? ![]()
@zuzukobylka ne nemám, al teda jsme ráda, protože takové dítě jsem zažila v okolí a vím, že se maminky mamince vyhýbaly, protože je to otravovalo pořád něco řešit a hlavně, jejich děti to docela otravovalo a neměly to rády a pak, když se třeba některé ohnalo- při opakovaném utisku, tak jenom z toho bylo divadlo, kdo za to může, když objímací holčička začala plakat, že jí Pepík plácl..
myslím, že ve 4 letech je dobré už vysvětlit, že se cizí lidi neobjímají, a asi bych to ukázala na sobě, že maminka se taky netiskne na ulici ke každému
![]()
@zuzukobylka Znam takovou, treba jde po ulici a da pusu kolem jdoucimu diteti. Postupne se to zlepsovalo. Take ji bylo pri podobnych akcich 4 roky. Vsechno jsi ji vysvetlila, vysvetlujes, ted uz jen musi zapracovat asi cas.
Obnovuji diskuzi.
Dceři bude v prosinci 6let a už jsem neštastná. Neustále všechny objímá. Ve školce učitelky,kuchařky,lektorku na tancování,všechny příbuzné.....Zatím jsem se nesetkala s žádnou negativní reakcí,ale mě osobně už je to nepříjemné. Je už předškolák a myslím,že už by si mohla nechat vysvětlit,že se to nedělá,ale zatím žádná domluva nepomohla. Nevíte někdo,co s tím? Už mě napadl i psycholog. Doma se s ní mazlíme,povídáme…žádnou deprivací by trpět neměla…Ve školce učitelka jen říká,že je hodně extrovertní,že je o ní hodně slyšet.
@dendule4 já bych byla v klidu - ve škole ji to přejde ![]()
Zkrátka má tu potřebu, vyjadřuje tak kladný vztah k těm lidem
Asi bych jí řekla, že takto důverné kontakty nejsou úplně běžné, ale nedramatizovala bych to
Pokud se takto nevrhá na souseda, popeláře nebo na poštáka, zdá se mi to v normě ![]()
@dendule4 píše:
Obnovuji diskuzi.
Dceři bude v prosinci 6let a už jsem neštastná. Neustále všechny objímá. Ve školce učitelky,kuchařky,lektorku na tancování,všechny příbuzné.....Zatím jsem se nesetkala s žádnou negativní reakcí,ale mě osobně už je to nepříjemné. Je už předškolák a myslím,že už by si mohla nechat vysvětlit,že se to nedělá,ale zatím žádná domluva nepomohla. Nevíte někdo,co s tím? Už mě napadl i psycholog. Doma se s ní mazlíme,povídáme…žádnou deprivací by trpět neměla…Ve školce učitelka jen říká,že je hodně extrovertní,že je o ní hodně slyšet.
A není tvoje dcera jedináček? Mám to se svou tříletou dcerou podobně - jsem skoro pořád s ní sám a tak je prostě ráda v kolektivu dětí. Možná by to chtělo se s někým seznámit,aby měla nějaké kamarádky. ![]()
@mrav nene má mladšího bráchu..kamarádek má taky spoustu,s dětmi je prakticky neustále,ve školce,na hřišti,v rodině u přátel…
@pe-terka k úplně cizím lidem nejde,ale k těm co vídá denně se hlásí hodně ![]()
@dendule4 píše:
@pe-terka k úplně cizím lidem nejde,ale k těm co vídá denně se hlásí hodně
sama píšeš, že rodině a známým to nevadí
Moje dcera je taky živelná, zase jinak
Když se ti holka nevěší na popeláře, nech to plavat ![]()