Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@Zulia80 a jak dlouho je pritel po ozařování? Nám totiž řekli, že se muže tvorba spermií v horizontu pěti let obnovit.
a jestli jsi těhotna ti řekne jen test nebo pak dr ![]()
@JanduleD No uz je to 20 let a spg vysel nedavno, ze tam nic neni, ale ted bere skoro 3mes vitaminy a ja tu listovku-neverim tomu, ze se to po lécích zlepšilo, proto nevim jestli je to tehu nebo horm. porucha…ale toto se mi stalo poprve, ze bych 6dpo začala slíbit a uz 4 den…je mi 35 let. Dekuju za reakci ![]()
@Zulia80 no jestli je tak dlouho po léčbě a čerstvý spg je azoospermie, tak bohužel mas spíše hormonálních poruchu. Manžel je po onko léčbě a zrovna mu řekli že vitamíny atd na tvorbu spermií vliv nemají, protoze tim ozařováním má spalene v tele ty buňky, kde se spermie tvoří. My máme spermie před léčbou zamrazene, jinak nám nabízeli k ivf darcovske spermie.
@JanduleD Aha,hmm, myslela jsem si to, že asi vitamíny nebudou mít vliv. Tak aspon že vím, že to je spíš ta blbá porucha
Tak snad se mi to brzy pořádně rozjede, at můžu počítat nový cyklus. Nechápu to, ale asi se to stává-všechno je jednou poprvé
Děkuju moc a kdyby to bylo těhu
dám vědět. ![]()
Ahoj všem,
shrnu nas pribeh. Azoo, operace M/T, spermie se nasly, vyslo 2. IVF, rizikove tehu i porod (nakonec cisarem), ale na svete je krasny chlapecek Lukasek. Davali nam sanci na ziskani spermii 5%, Pronatal Praha. Bojujte, verte, nadeje umira posledni. P. S. Kdyby se nenasli, do darce bychom sli, ten malej poklad stoji za to.
@Busy gratuluju!
hlavně vám všem přeju moře zdraví
to je totiž nejdůležitější
Jinak já jsem nyní v 16tt, tak doufám, že vše bude probíhat v pořádku a v lednu budeme tři ![]()
Ahoj holky, my jsme sice museli jit nakonec do dárce, ale Nase 4mesicni Betulka je nás největší dárek, co jsme kdy mohli dostat!!! ![]()
Ahoj holky po dlouhé době jsem nakoukla a moc vám gratuluji @Busy @Anonym82 to je úžasné
My jsme vybrali už všechny ivf a nic. Do větších pokusu už jít nechci přijdu si taková rozbouraná i ve vnitř po posledním pokusu, pořád se necítím dobře a je to 4 měsíce. Nejdřív jsem o dalším jakémkoli pokusu nechtěla slyšet, ale ted si pořád říkám, že bych možná zkusila ještě pár iui. Přece jen jiné centrum a soukromé což znamé i jiný dárce a okolo iui méně stresu. Chvílema vše vzdávám, ale chvílema si říkám, že to prostě musím ještě vydžet. ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj holky po dlouhé době jsem nakoukla a moc vám gratuluji @Busy @Anonym82 to je úžasné![]()
My jsme vybrali už všechny ivf a nic. Do větších pokusu už jít nechci přijdu si taková rozbouraná i ve vnitř po posledním pokusu, pořád se necítím dobře a je to 4 měsíce. Nejdřív jsem o dalším jakémkoli pokusu nechtěla slyšet, ale ted si pořád říkám, že bych možná zkusila ještě pár iui. Přece jen jiné centrum a soukromé což znamé i jiný dárce a okolo iui méně stresu. Chvílema vše vzdávám, ale chvílema si říkám, že to prostě musím ještě vydžet.
A co zkusit minimálku nebo nativ? Přeci jen je tam vetsi šance než pri IUI a zároveň to neni taková zátěž pro tělo jako pri velkém IVF;) nam se povedla prave minimálka.
@Anonym82 Zatím si nechávám tu iui, ale záleží také co řekne dr. třeba u té minimálky nakonec skončim. Jen jsem se rozhodla tentokrát budu chodit do práce i když dělám ve fabrice, protože to čekání 14 dní doma to je na nervy :/ tak si řikám, že to tentokrát vemu z jiného konce. Jen už to necháme po novém roce, dohodli sme se s manželem, protože než bychom to zas rozjeli bude před vánocema a kdyby to zas nevyšlo budem zase jako hromádky neštěstí u stromku.
Tak si tělo odpočine a budem doufat v lepší nový rok ![]()
Ahoj holky. Máme s manželem syna. „Povedl“ se hned na první pokus. Vše v pohodě. Nikdy jsme neměli žádný problém. Jenže pak se mu objevila z ničeho nic krev ve spermatu, do té doby vše bez bolesti. Došel si hned k doktoru, který mu od stolu diagnostikoval zánět. Nasadil mu antibiotika (hooodne zvýšený dávky), které bral měsíc. A od té doby to vzalo rychlý spád. Začalo ho bolet varle, krev nemizela. Doktoři si ho přehazovali až skončil s novou diagnózou. Nízká hladina testosteronu. Dali mu 3 injekce s tím že krev i bolest do týdne ustoupí a že se klidně s cistym svědomím můžeme snažit i dalšího potomka, kteryho strašně moc chceme. Jenze nám začali problémy s infekcema atd. Tak šel dobrovolně na spermiogram. A!!! Vysledek azoospermie. Nevite někdo co se mohlo stát? Před tím byl víc než v pořádku. A teď? Neplodnost? Nechápeme co se stalo. Máte někdo zkušenosti? Může se třeba stát že jeden spermiogram vyjde nějak a jiný zase jinak? Já nevěřím že prijedem o šanci mít další dítě normálni cestou. Manzela to úplně odrovnalo. A já si přijdu na všechno sama, protože před ním slabost nemůžu dát najevo a okolí se tak chlubit nechci. Proto hledám někoho kdo by mi alespoň poradil nebo předal osobni zkušenost.
@skabik ahoj, prošli jsme si tím samým přesně před rokem… Manžel si jednou asi před 3mi lety postěžoval, že ho to tam dole pobolívá, ale během dvou dnů nic, nevěnovali jsme tomu ani jeden pozornost… pak asi po roce jsme se začali snažit o druhé dítě (dcera má teď 4,5 roku), rok jsme se snažili a nic, tak do CARu, a tam hned první spermiogram AZO. Po dvou měsících se udělal znovu a zase AZO. Manžel byl odeslán k urologovi-andrologovi a ten na nic nepřišel, takže se to shrnulo jako taky proběhlý tichý zánět. Rohodli jsme se pro operaci MESA-TESA, kde se odebere tkáň z varlete a hledají se zárodky spermií přímo tam, bohužel neúspěšně. Do dárce spermatu jsme jít nechtěli, takže jsme se smířili s jedním dítětem. Jo a manžel měl taky málo testorsteronu a LH hormonu, po ukončení snahy o druhé dítě začal brát testosteron v mastích. Tak to jsem tě asi moc nepotěšila, ale je to alchymie všechno a třeba dopadnete lépe než my. Manželovi dělali ještě konrolní spermiogram těsně před zákrokem, protože je to docela bolestivá a drahá operace, tak poslední pokus, bohužel nic.
Ahoj holky, příteli našli Azoospermii, musíme podstoupit IVF. Můžete mi prosím poradit, jestli se s touto nemoci někomu podařilo otěhotnět i přes IUI? Dále řešíme, jestli zůstat na Obilnim trhu v kde jsme už měli první sezení, kde mi brali zatím jen krev na AMH (doplacelo se nějak okolo 600,–) a jsme domluveni na pokračování dále nebo jestli raději přejít jinam, např. do Reprofitu.