Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Třeba se také nechtějí vnucovat… Navíc mají už svůj věk. Zkus se s přítelem domluvit, jestli by to s nimi třeba nějak opatrně nechtěl dohodnout.
Holt málokdo má v dnešní době štěstí na aspoň jednu hlidaci babičku, já třeba nemám žádnou, obě jsou daleko
smůla, no
ano i moji tchyni i mě máme hlidaly babičky děti často, pamatuju si, ze mě babičky hlídaly třeba i nemocnou, aby si máma nemusela brat ocr. V dnešní době myslím vůbec toto nehrozi, člověk si holt musí nějak poradit sam ![]()
je jim 80!!!
Nezáleží na tom, jestli se zvládnou postarat o barák.
Když si řekneš, pohlídají? Pohlídají. A že si sami neřeknou? No je jim 80 a nejspíš se vám nechtějí vnucovat do života. Tak holt budeš muset návštěvy plánovat ty. A to hodné klidné dítě vidíš ty, staříčci v 80 můžou mít na to jiný názor.
Už si v tomhle věku třeba netroufají na tak malé dítě. Co si budeme. Už nejsou úplně nejmladší. Ona je to totiž zodpovědnost. Čím je dítě menší, tím větší je risk. Nestihnou batole doběhnout, někde jim spadne. Něco se stane a průser půjde za nimi. Stojí to za to? Tak kup koláče nebo něco upeč. Vezmi dítě a jděte pravidelně na návštěvu. Možná se nechtějí vnucovat a čekají, že ty přijdeš.
Myslím, že je fajn, že ti v 80 letech pohlídají, když jdeš k doktorovi. Naši prarodiče jsou šedesátníci, už v důchodu…a ochotní nejsou skoro vůbec.
Bohužel v jejich věku od nich fakt nemůžeš chtít, aby tvému dítěti dělali ty aktivní prarodiče. Nejspíš partnera měli dost pozdě, ne?
Moji máme je 75 a chodí stále na poloviční úvazek do práce, hlídá děti sestře (bydlí blízko a docela spolu vychází). Těch 5 let není podle mě nejakej extra rozdíl. Moje ex-“tchyne” má taky přes 70, dodnes si volame, denně hlídá vnoučata (4 a 1 rok), maká na zahradě. Kdyby byli tcháni nemohoucí, neřeknu ani popel. Ale oni nemohoucí nejsou. Proto mě to štve.
V 80 letech hlídají několik hodin, co bys po nich chtěla víc. Pokud chceš, občas se jich zeptej, jestli na chvíli dceru chtějí jen tak. Ale že se sami nehlásí se fakt nedivím. Mně dává vnuk záhul už ted a to mám ještě do důchodu poměrně daleko.
@Anonymní píše: Více
Tak se s nima domluv, jestli by třeba byla možnost nějakého pravidelného hlídání. Ne každý přijde sám, třeba čekají, že se ozveš ty
Lidi jsou různí, oni to mají, tak jak to mají a to nezměníš. Ne každý prarodič je nastavený tak, aby vnoučata byla jednou z hlavních náplní jeho života. Pro spoustu lidí ve věku 50+ je už častý a delší kontakt s batolaty navíc za situace, kdy s nimi mají být sami tudíž se jim plně věnovat a zodpovídat za ně něco na co už prostě nemají potenciál. V dnešní době, kdy jsou v zaměstnání nároky na výkon takové jaké jsou a do důchodu se odchází ve věku 60+ se tomu ani nedivím. Na druhou stranu taky přibývá seniorů, kteří mají i v tomto vyšším věku přátele, koníčky, svůj vlastní aktivní život…a je to tak v pořádku.
Píšeš, že když nutně potřebuješ pohlídají Ti. Dost lidí nemá ani to.
S jedním zdravým dítětem fakt nemáš nárok být vyřízená natolik, abys tchánům zazlívala, že se v tomto směru málo angažují, to se nezlob ![]()
5 let v tomhle věku je kujva rozdíl, ale to poznáš, až se tam dohrabeš.
Nemá tě co štvát, jejich výpomoc není nárokovatelná. Když chceš, pohlídají. Buď ráda, někdo nemá ani to. A jestli tam chceš mít dceru častěji, tak si to budeš muset ošéfovat sama.
no jo, to je ta daň za pozdní rodičovství, lépe řečeno za staré tatínky, s tím nic nenaděláš, s tím jsi musela počítat- buď ráda, že rádi pohlídají, když jdeš k lékaři,
to že zvládnou zahradu, neznamená že zvládnou batole - a oni ho i zvládnou, jak píšeš, ale víc už po nich fakt nemůžeš chtít
@Kelsey
Upřímně? Celá domácnost je na mně, mám svoje zájmy, navíc ještě k rodičáku částečně pracuji z domu. Fakt nemám čas chodit po kafíčkách. Navíc když mám pocit, že o nás vlastně ani nestojí. Tak se mi tam vůbec nechce.
No a proč se nezeptáš, jestli malou nechtějí na návštěvu? Třeba jim je taky blbé se vnucovat. Navíc v 80 už ta. kondice není jako bývala a třeba mají strach hlídat.
Tak moje dcera to má možná ještě horší. Mají dceru necelé 3 roky a i když bydlí „jen“ 120 km, nejezdím kvůli zdraví víc než 2× ročně a její muž pochází z Argentiny, kde žije jeho maminka. Ta už tady byla 3× na delší dobu, jinak jsou na všech sami. Jen tam mají spoustu dobrých známých a kamarádů i na zalévání květin v domě a na zahradě.
Teď se to možná trochu zlepší, protože se poblíž stěhuje moje mladší dcera ( poprvé těhotná ), takže si budou moct trochu pomáhat. Ale opět menší komplikace, ani jeden pár nemá zatím auto. V okolí Prahy jsou asi výjimka. Zatím si vystačili s MHD a vlakem.
Holky (a kluci),
klidně si hraje sama, skládá si kostky, prohlíží si knížky, není to ulítanej drak, co ještě neposedí, nepostojí, jestli mi rozumíte. No. Ale i tak je to proste náročné. Chlap jezdí často na sluzebky, vecer pozde domu. Tak jsem na to tak nějak sama a je toho už proste moc…Tak jsem se vypsala no. Je tu někdo, kdo to má/mel podobně? Změnilo se u vás něco?
jsem naštvaná. Nebo ne naštvaná, ale prostě smutná. Nejsem typ člověka, co se vnucuje nebo tak. Jsme s partnerem už 6 let. Máme 15 měsíční dceru. Moje máma vídá dceru 1-2× ročně. (velká vzdálenost, blbé vztahy), můj otec nežije. Ale tchyně s tchánem bydlí od nás asi 200 m. Možná 300. Nejsem člověk, který by se někomu cpal do baráku, chodil na přepadové návštěvy, denně vyvolával apod. Když potrebuju třeba k lékaři, tak je pravda, že tam mohu dceru třeba na 2-3 hodiny dát, mají ji rádi. Pohlídají. Ale tím to končí. Neozvou se, nezavolají, že by si ji vzali sami od sebe!!! To vůbec nehrozí! Přitom tchýni hlídala děti babička imrvére (partner u babičky vyrostl). Je jim už skoro 80, ale zvládají se starat o zahradu, jsou soběstační, občas jim jezdím na nakup, vozim po doktorech. Ale proste mě to za dceru mrzí, no. Nedělala jsem si samozřejmě dítě proto, aby mi je někdo hlídal. Ale proste mě štve ten přístup. Vím, že mají věk, ale malá je opravdu moc hodná, oproti ostatním dětem jejího věku je taková až moc klidná bych řekla