Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše: Více
Ty jsi výborná ![]()
Máš svoje zájmy, kafe s tchány je jenom ztráta času, ale že v 80ti nesmekají z vlastní iniciativy kolem batolete, aby ty sis mohla hodit nožky na stůl, to je podle Tebe z jejich strany nezájem a vyznívá to tak, že i vrchol drzosti, který se jim z Tvojí strany oprávněně vrací. ![]()
Myslim, ze to tak mame vetsina. My vyrustali u babicek, mame na to krasne vzpominky a diky tomu i k prarodicum uctu. Co budou mit dnesni deti k prarodicum? Lhostejnost stejne jako ji maji prarodice k nim. Opravdu kamaradce zavidim babicku, ktera si ob vikend bere vnucku a travi s ni cas.
Nechat takhle malý batole osmdesátníkům je hlavně nezodpovědnost ![]()
Babi bude 80 tchánovi 79 a nepřipadá v úvahu, abych jim nechala na krku čtyřletého
Spíš už starší děti dopomáhají jim ![]()
A buď ráda, že se tchán s tchyní zajímají. Máti nebylo ani 50, když se stala babičkou, a nehlídala nikdy ![]()
5 let je v tomhle sakra rozdil. Proste se na to neciti. Mas luxus, ze obcas pohlidaji. Mozna se nechteji vnucovat. Moji rodice tvrdi, ze iniciativa ma prijit od deti. Muj otec taky zvlada pracovat, ale hlidat a mit zodpovednost za male deti mit nechteji.
O mych detech rika siroke okoli, ze jsou klidne. Podle mych rodicu 75 let jsou to hypraktivni divosi ![]()
A ted realita v 80 letech lide bezne umiraji na stari. Pise se mi to tezce, nebot mam starsi rodice, ale je to tak. Taky jsem si prosla obdobim, ze jsem byla nastvana, ze nemam pomoc (tchyne je mrtva), ale pak jsem to pochopila…
Normálně bych si zaplatila slečnu na hlídání.
Podle mě vám hlídají relativně dost, já k doktorům většinou prostě nechodím když nemůže muž
A nemají žádnou povinnost hlídat.
Ono je beztak lepší rodině nic moc nedlužit, zvlášť té vyvdané ![]()
Edit: Já nějak přehlédla, že je jim 80 ![]()
No tak to už vůbec nevíme, co bys po nich chtěla, jsou dobří, že vůbec zvládnou ty tři hodiny na doktora. Zaplať si jedno odpoledne slečnu a sháněj dětskou skupinu od dvou let ![]()
Příspěvek upraven 02.07.24 v 21:09
Už tě vidím kdyby se něco stalo. Že by jim třeba zdrhla a oni nebyli schopni ji dohnat. Tvl v 80 by mě ani nenapadlo dát někomu dítě na hlídání, v rámci jeho bezpečí. K prababickam v tomhle věku jsme dítě jen dovezli aby si ho ponuchnali a jeli domů. Fakt, proboha prosím, ať si synové jednou přivedou normální holky. ![]()
Měla bych strašný strach svěřit tak malé dítě 80 letým prarodičům a odejí. Neudělala bych to. Tak staré dítě pomoc nezavolá a může se kdykoliv něco stát. Z minuty na minutu z plného zdraví. U nás se stalo. V podobném věku. Za bílého dne. Nikdo to nečekal. Samozřejmě v tomto věku nehlídali samostatně tak malé dítě. O barák a domácnost se taky postarali. To není žádná meta hodnocení.
Pustila bych to z hlavy a jezdila tam s dítětem sem tam na návštěvy.
Coze? Vazne jsi v klidu strcit batole 80 letym lidem a jeste se rozcilujes, ze se aktivne nehlasi? Mazec… ja mam 90 letou babicku a ta chtela porad brat prvni vnouce, meho syna, nekam sama. Absolutne nesoudna, vzdy bylo tezke to vykomunikovat, jelikoz je to z manzelovy strany. I kdyby byl klidne dite, neprijde mi to normalni. A 5 let jde v tomto veku sakra poznat. Vzpamatuj se a zapoj manzela. Ke tchanum chodte na navstevy nebo je pozvi k vam, at si hraji doma (predpokladam v bezpecnem prostredi) a ty se zavri vedle v pokoji a vyrid si, co potrebujes.
Tvoje patnáctiměsíční dítě vydrží půl hodiny sedět v nejedoucím kočárku? Moje v tomto věku vydržely leda když spaly. Jinak by se snad vyvlékly z těch kšír a zdrhly
![]()
Mám tchány 75+ a jsem ráda, že jsou soběstační, moji rodiče už dávno nežijí…napadlo tě se jich zeptat, jestli třeba oni nepotřebují pomoc? V tomhle věku se často začínají starat děti o rodiče, než naopak
Já půjdu proti proudu, úplně tě chápu. Máme takovou situaci ve vzdálenější rodině a upřímně moc nerozumím tomu, proč prarodiče každý rok obhospodaří gigantickou zahradu, věčně vymýšlejí nějaké oslavy a návštěvy (na které jim pak nezbývaji síly), ale nemůžou pomoct svým dětem a vzít si na dvě hodiny měsíčně vnouče…a třeba mu číst tyjo, však s ním nemusí skákat v lanovém centru. Je jasné, že sil ubývá, ale ještě jdou trochu zvláštním směrem.
A jinak mně nehlídá ani vitální padesátnice, ale to je o něčem jiném, tam se nemůže ani na ten věk vymlouvat. ![]()
@elinka90 píše: Více
Ale té babičce není 80 ne? Já bych se bála takhle malé dítě svěřit na hlídání už opravdu starým lidem. To už je fakt spíš na to zajít k nim na kávu, ale o to zakladatelka nestojí. To je pak těžké.
Mně naši pomáhají až nadstandardně, ale je jim kousek přes 60, takže ještě mají tu energii.
Ale okurčičky a rajčátka si od nich vesele vezmeš, že? Takové vychcánky miluju. Co nevědí, jaký je rozdíl mezi pěstováním zeleniny a hlidanim dítěte.
Známá mi vyprávěla, že v sousedstvi cca 70+ děda hlídal vnoučka asi 5leteho, seděl na lavičce, kluk si pobíhal po hřišti a najednou děda dostal infarkt a nebyl…kluk tam zůstal sám, než si toho někdo všiml.
Taky bych 80 letym malé dítě nesverila. Ani nahodou. Ono něco jiného je starat se o zahradu, kdy si můžou každou chvilku odpočinout a nesou zodpovědnost jen za to, jestli vytrhnou plevel nebo rajče a něco jiného je malé dítě. Tady to prezentujes jak chceš, aby mělo dítě vztah s prarodici, ale chodit tam s ním sama nechceš. Pokud je malá tak hodná a klidná, tak ji přeci zvládáš jako mladice (oproti prarodicum) levou zadní…