Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Děkuju takže stačí koupit pár těch bamboliku a jen koupit hodně těch vložek…zkusit to takhle? ![]()
@mareškaa píše:
Děkuju takže stačí koupit pár těch bamboliku a jen koupit hodně těch vložek…zkusit to takhle?
Já bych se vážně neupínala na jeden „systém“. Koupila bych třeba na začátek jedny svrchňí kalhotky bamboolik a třeba 3 vnitřky. K tomu nějaké klasické čtverce (stejně je budeš používat pod hlavičku, na zabalení k doktorce, na odbrknutí). Až bude mimčo doma a bude mít odhojený pupík, vyzkoušíš Bamboolika SIO, pak zkusíš poskládat čtverec na novorozenecký sklad a přes to dáš jen ty vrchní kalhotky od Bamboolika, může zkusit i jednu klasickou kahotkovou a na to svrchňáky Bamboolik. Uvidíš, co Ti bude na mimču i z hlediska manipulace a údržby vyhovovat nejvíc a pak dokoupíš potřebný počet kusů. Když objednáš na netu, za 2 dny to máš doma. Tu chvilku Ti dítě v papírovce přežije. ![]()
@mareškaa jo…ale ty kalhotky prave aspon dvoje…spis troje, protoze kdyz novorozenec kaka tak to vetsinou zaspini i kridelka nebo lem kalhotek kolem nozicek…ale pokud budes kupovet bamboolik podivej se na jejich sady. vyjde to levneji.ja koupila tu uplne nejmensi myslim za 800 a jelikoz se mi osvedcily tak jsem pak dokupovala.
@Svistice jj souhlasim…presne takto jsem to udelala…fakt je lepsi to zkusit…stejnak kdyz ti budou vyhovovat tak pres net si je muzes kdykoli doobjednat a za 3dny je mas doma ![]()
Ok moc děkuju mám teda ještě 3 měsíce čas ale už začínám trochu panikařit abych měla vše a zase vybrat správně, klasické čtvercové mám doma už taky samozdřejmě. ![]()
@mareškaa Pokud se rozhodneš pro látkovky, doporučuji to rozhlásit po příbuzenstvu a kamarádkách. Ať Ti koupí nějakou tu plenku nebo svrchňáčky do výbavičky. Moje mamka třeba vnoučkovi koupila jedny svrchňáky a jednu SIO plenku
. Myslím, že to bylo mnohem užitečnější, než nějaký roztomiloučký setík pro novorozence za několik set, který by stejně nosil max. měsíc.
@Svistice píše:
@mareškaa Pokud se rozhodneš pro látkovky, doporučuji to rozhlásit po příbuzenstvu a kamarádkách. Ať Ti koupí nějakou tu plenku nebo svrchňáčky do výbavičky. Moje mamka třeba vnoučkovi koupila jedny svrchňáky a jednu SIO plenku. Myslím, že to bylo mnohem užitečnější, než nějaký roztomiloučký setík pro novorozence za několik set, který by stejně nosil max. měsíc.
hmmm…to je fakt dobrej napad ![]()
@KlarkaK Samo jsme to vybíraly spolu, protože se mamka v těch " moderních" plenkách nevyzná.
@mareškaa Ahoj ![]()
Nečetla jsem celou diskusi, tak jen pár poznámek:
http://www.mimibazar.cz/foto.php?…
Přeju hodně pohody při látkování (a nenech si do toho kecat, babičky bývají rýpavé).
Ahoj Holky, tak jsem si to všechno přečetla, ale v těch názvech se ještě trochu ztrácím
jsem těhu teprve 11tt ale už ted se zajímám o výbavičku(abych měla představu) a velmi mě lákají látkové pleny-hlavně na léto(čekám květnové mimi) mi to příjde pro mimčo příjemnější než jednorázovky a něco málo co jsem o tom četla, tak by to mělo být i zdravější…nicméně jsem v tom naprostý nováček a studuji co jak se používá a chtěla jsem se optat, jestli jsou i nějaké ty separační pleny co se pak vyhazují? Nebo spíš jak na stolici? Když to jsou prací pleny, tak se to nejdříve musí nechat odmočit a pak prát?
teda to je jasný že jo, ale nedokáži si to zatím představit v praxi, jako to skladování použitých pokaděných plínek do vypraní…může mi to prosím někdo říci, jak nejjednodušeji naložit s pokaděnýma plínkama??? ![]()
@Dorrinka Je to celkem jednoduchý. Vždycky dáváš separační plínku (aspoň já ji vždycky dávám). Počůraná se pere, já i žehlím (třeba Imse Vimse vydrží tak 3-5 praní a žehlení). Pokaděná separačka se vyhodí do záchodu i s tím bobkem. Příp. se může dát do koše, záleží na tom, zda to odpady v domě zvládnou, myslím tím zda se neucpe záchod. Když stolice vyteče mimo separačku, zvláště u malých mimin se to stává, máš dvě možnosti. Buď to necháš a dáš ji pokaděnou k ostatním plínkám, anebo to zapereš a dáš to k ostatním plínkám. Moje zkušenost je taková, že u malého mimina plíny nesmrdí cca 48 hodin, prostě od praní do praní v uzavřeném koši „nasucho“ vydrží. U větších dětí, tak od roka, asi víc čůrají, nebo nevím, bývá koš cítit, takže skladuju „namokro“ normálně v pokoji. Peru každých 48 hodin. Přebaluju každé 3 hodiny, prostě vždycky před jídlem.
Ale systém si vymyslíš svůj, uvidíš. Mně osobně by přišlo divné plínku se zbytkem bobku nechávat v koši, ale vím, že to holky dělají, zvláště když skladují „namokro“, prostě čekají, že se to odmočí. Ale každého věc.
![]()
@rychnov3 píše:
@Dorrinka Je to celkem jednoduchý. Vždycky dáváš separační plínku (aspoň já ji vždycky dávám). Počůraná se pere, já i žehlím (třeba Imse Vimse vydrží tak 3-5 praní a žehlení). Pokaděná separačka se vyhodí do záchodu i s tím bobkem. Příp. se může dát do koše, záleží na tom, zda to odpady v domě zvládnou, myslím tím zda se neucpe záchod. Když stolice vyteče mimo separačku, zvláště u malých mimin se to stává, máš dvě možnosti. Buď to necháš a dáš ji pokaděnou k ostatním plínkám, anebo to zapereš a dáš to k ostatním plínkám. Moje zkušenost je taková, že u malého mimina plíny nesmrdí cca 48 hodin, prostě od praní do praní v uzavřeném koši „nasucho“ vydrží. U větších dětí, tak od roka, asi víc čůrají, nebo nevím, bývá koš cítit, takže skladuju „namokro“ normálně v pokoji. Peru každých 48 hodin. Přebaluju každé 3 hodiny, prostě vždycky před jídlem.
Ale systém si vymyslíš svůj, uvidíš. Mně osobně by přišlo divné plínku se zbytkem bobku nechávat v koši, ale vím, že to holky dělají, zvláště když skladují „namokro“, prostě čekají, že se to odmočí. Ale každého věc.
děkuji za radu:-) dneska jsem našla docela hezký článek na netu, tak jsem zase o malinko chytřejší
a začnu asi postupně nakupovat aby ty náklady nebyly tak velké pak najednou:-)
@Dorrinka Zvaž AIO (vše v jednom) plenky. Jsou sice super, to zvládne přebalit i tatínek, ale zase nejsou tolik prodyšné jako klasická látkovka plus kalhotky, třeba vlňáčky. A když jsme u toho bobku, AIO jsou jedna vrstva a u těch malých mimin, jak protékají papírovky, tak protékají AIO, u klasických látkovek to chytnou svrchní kalhotky, takže dítě nepřevlékáš. AIO berem spíš na návštěvu, ale doma dávám látkovku plus kalhotky, většinou s PUL zátěrem.
@rychnov3 píše:
@Dorrinka Zvaž AIO (vše v jednom) plenky. Jsou sice super, to zvládne přebalit i tatínek, ale zase nejsou tolik prodyšné jako klasická látkovka plus kalhotky, třeba vlňáčky. A když jsme u toho bobku, AIO jsou jedna vrstva a u těch malých mimin, jak protékají papírovky, tak protékají AIO, u klasických látkovek to chytnou svrchní kalhotky, takže dítě nepřevlékáš. AIO berem spíš na návštěvu, ale doma dávám látkovku plus kalhotky, většinou s PUL zátěrem.
a látkovku mám rozumět složenej čtverec nebo takové ty co už vypadá jako plína?
![]()