Krmení zvířete syrovou stravou - BARF

• Fotoalbum (8)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
1267
10.1.15 23:01

@Halka Urcite muze, vyvazenost je dulezita v radu tydnu/mesicu. Pokud mu z toho nic nebude (a nepadnes smrady), zadny problem. Jinak ja velke kusy necham povolit, rozdelim treba na 5 casti a dam zase zmrznout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
277
11.1.15 00:28

Já to tak dělám normálně, že vytáhnu balík třeba 2kg a žerou to třeba tři nebo čtyři dny. Jen já nedávám přílohy :).Teď jsme dovezli 10kg zvěřiny, nechám povolit, nadělám balíčky a krmím po těch dvou kg. Samozřejmě maso střídám :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4373
11.1.15 01:51

@moje prdelky psovi brambory?? 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1727
11.1.15 03:16

K zeleným nepraným drštkám bych žádné přílohy nedávala. Ale já obecně nedávám krom zeleniny/ovoce žádné přílohy…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
11.1.15 11:06

Ahoj,
vetřu se vám sem s dotazem, omlouvám se, jestli tady už odpovědi jsou, ale bohužel nemám čas to studovat, tak bych chtěla poprosit zkušené o ucelenou radu.
Mám známé, kteří mají 4 psy. Protože mají ještě 3 děti, velký barák, hospodářství se spoustou jiných zvířat a jsaou na to sami dva, tak psy krmí sajrajt-granulema. Kamarádka se mi na poslední návštěvě zmínila, že změnili granule za levnější a nedělá to úplně dobrotu, ale že prostě potřebují snížit náklady. Mě to trochu rve srdce, ale já jim svými zkušenostmi nepomůžu, protože mám zkušenost jen s vařenou psí stravou a kvalitními granulemi. Chtěla bych jim tedy navrhnout BARF, ale osobně s ním zkušenost nemám, takže bych potřebovala vědět, jestli splňuje dvě základní podmínky, které jsou pro kamarády důležité: aby to bylo relativně levné a aby s tím nebylo moc práce. Pokud ano, mohli byste mi poradit, odkud třeba kupovat suroviny. Kamarádi bydlí na vesnici, takže by bylo ideální, kdyby to šlo s dodáním domů, případně kdybyste poradili nějakého prodejce na Ostravsku/Těšínsku. Díky moc předem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4151
11.1.15 11:09

@Hoa Mai rozhodně to není levné, hlavně pokud přešli na ještě levnější granule
a pokud by připravovali doma, práce s tím je

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1727
11.1.15 11:10

Maso jde koupit levně, ale pokud krmí granulema někde z Tesca 20kg pytel za 300, tak takové ceně BARF opravdu konkurovat nemůže. Pokud jde o větší odběry masa, což lze při vlastnictví 4 psů očekávat, firmy rády zavážejí až domů, v tom problém není.
BARF pracný také není, ale je s ním víc práce než s nasypáním granulí do misky.

Je to o přístupu k těm psům ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
11.1.15 11:22

@boule76 a můžu se zeptat, na kolik měsíčně tě vyjde krmení vašeho psa a jaká je jeho váha?
Jako mi je jasné, že s tím bude víc práce než s granulema, ale aby to nebyla moc piplačka. Kamarádka připravuje krmení i pro ostatní zvířata na jejich farmě (zeleninu atd.), tak to dělá tak jako tak. Ale u hospodářských zvířat s tím moc piplání není, v jaké formě jim třeba dáváte přílohy/ovoce/zeleninu?

Zmínila se mi o granulích Arion, což jsem se koukala, že stojí asi 850 korun za 15 kilo, takže takový extrém, jak jsi zmínila, to není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1727
11.1.15 11:30

@Hoa Mai Mám dva retrievery, jeden váží 36 kilo (6 let - má už trošku sklony k tloustnutí) a druhý 30 (mladý pes v pubertě).

Kalkulace je jednoduchá, protože nekupuji vůbec mletiny, mám maso dražší. V průměru dám za maso cca 45 Kč za kilo (maso vč. kostí - prostě kupuji jak hov. kusové, tak drštky, tak plíce, tak kosti atd. - počítám z toho všeho absolutní průměr). Každý ze psů sežere denně cca 750 gr. za cenu viz výše. K tomu občas přihodím trochu zeleniny nebo ovoce, případně mořskou řasu atd., ale není toho mnoho.

Tzn. každý pes mě stojí měsíčně tisícovku plus zelenina, doplňky, občas nějaký pamlsek atd. V tom není samozřejmě započítaná elektřina, kterou spotřebuje pultový mražák, ve kterém mám maso uskladněno…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21893
11.1.15 11:42

@moje prdelky brambory jsou pro psa naprosto nevhodny, neumi je stravit a je to zbytecna zatez.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
277
11.1.15 11:48

@Hoa Mai maso dnes už rozváží po celé ČR až do domu, nebo někam poblíž. Navíc na Ostravsku je docela dobrá síť prodejců. BARF by byl pro ty psy jistě lepší, cena se odvíjí od toho jak jsou velcí a jakou mají zátěž. Dávkování je 2-3 % hmotnosti psa, to je u 10kg psa 200-300gramů a jsou v tom započítané i kosti. Kosti musí být s masem, nesmí být holé a už vůbec ne vařené. Hodně informací o BARF se dá najít na www.manwe.eu . Hodně lidí přidává doplňky a zeleninu, já osobně dávám jen Roboran který stojí 50kč a zeleninu když se mi chce. Mám psy na chov i výstavy a stačí to. Problém u BARFu je to že v počátku si člověk musí koupit mražák, což je docela velká částka. Pokud mají známí v okolí jatka, lze krmit doslova za pár korun, dají se tam sehnat levné odpadní produkty pro lidi nezpracovatelné, pro psy ideální jako různé ořezy, hrtany, trachey, plíce,..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
11.1.15 12:40

@rozmyš @boule76 díky moc. Oni mají mražáky velké, skladují tam maso těch zvířat, která chovají, ale to mají pro vlastní spotřebu, případně pro rodinu. Tak by se jim tam mohlo snad ještě neco vejít. O jatkách vím, že jsou celkem nedaleko, tak jim to zkusím doporučit. Moc děkuju za info.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
277
11.1.15 13:49

@Hoa Mai pokud mají vlastní zvířata můžou jistě použít i něco z vlastního zdroje, co pro sebe neupotřebí. Vnitřnosti, šlachy a podobně. Důležité při tomto způsobu krmení je nezapomínat na to že nemá jít o čistou svalovinu, spíš o ty ořezy, vnitřnosti, trubice, ohryzky a podobně. Nesmí se zapomínat na kosti, z těch má pes získat vápník.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
11.1.15 18:18

@rozmyš Aha, vidíš, to by mě třeba nenapadlo. Info předám.
Oni jim ty „zbytky“ z vlastních zvířat dávají, ale spíš jen tak na přilepšenou, tolik toho nemají, aby to vystačilo na komplet stravování. Ale vaří jim to. Když jsem před kamarádkou zmínila, že by je mohli krmit syrovým masem, že s tím nebude taková práce, tak na mě nevěřícně valila oči, a to je vystudovaná zootechnička a její manžel krmivář. Tak doufám, že si ty informace aspoň přečtou, než to šmahem shodí ze stolu :-).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
277
11.1.15 19:30

Ať mrknou na ten web co jsem psala nebo pokud chodí na FB tak je tam skupina barfování. Lidi poradí a předají i info kde v dané lokalitě maso nakoupit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný