Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Helik123 píše:
to co píšete je s prominutím nesmysl… Když už nebudu řešit to, že se chovatelé krmící syrovou stravou snaží krmit PŘIROZENĚ, tudíž je podávání nejrůznějších pofidérních příloh poněkud diskutabilní, tak hlavně - jak už napsala wifi.. - pes rostlinnou složku potravy nutně potřebuje. Jednak potřebuje vitamíny a minerály ze zeleniny a ovoce a jednak co třeba taková dost nutná vláknina?
Při krmení výhradně masem hrozí psovi dříve či později avitaminóza, nemluvě o tom, že i druhy masa se musí pro psa vybírat a samozřejmě vhodně kombinovat - mluvím o dostatku kostí, vnitřností a k tomu správném poměru svaloviny.
Pes rostlinou složku potravy potřebuje, ale proč dávat mrkev? Místo mrkve přidejte např. jako zdroj vlákniny banán 5% váhy masa /ten pes takřka beze zbytku stráví/ a jako zdroj vitamínů např. kustovnici čínskou, tou doplníte i veškeré nezbytné aminokyseliny.
Mráka
@Mráka píše:
Pes rostlinou složku potravy potřebuje, ale proč dávat mrkev? Místo mrkve přidejte např. jako zdroj vlákniny banán 5% váhy masa /ten pes takřka beze zbytku stráví/ a jako zdroj vitamínů např. kustovnici čínskou, tou doplníte i veškeré nezbytné aminokyseliny.
Mráka
No, tak třeba já dávám mrkev našemu červenobílému psu kvůli pigmentaci. Pro srovnání můžu dát klidně fotky před a po nějaké době
Rozdíl je obrovský.
Jinak tedy - veškerá zelenina, pokud se do masa najemnou nastrouhá, je pro psa bez problémů vstřebatelná a využitelná. K některé se samozřejmě musí přidat olej.
Jinak tedy osobně jsem zastáncem krmení takovým způsobem, aby psi dostávali „české“ suroviny - ne proto, že bych byla takovej vlastenec, ale proto, že si myslím, že pes těžko stráví něco, co roste tisíc kilometrů od nás v jiném pásmu a prostředí, atd. Tudíž dávám zeleninu naprosto běžnou a zdejší.
Navíc - kustovnici čínskou neznám - ale některé druhy zeleniny psy silně nadýmají a proto by je psi neměli dostávat.
@Mráka píše:
Vitamíny rozpustné v tucích-/A, D.E, K,/,jsou plně využivatelné prostřednictvím tuku obsaženém v mase. Přidávat rostlinný tuk do potravy pro psy /v případě, že krmíte masem/ je úplná zbytečnost.
Bohužel v době kdy jsem dělal já diplomku nebylo plagiátorství v kurzu.
Mráka.
jasně, v mase tuk je, ale standartně se dává olivoví olej - ani ne tak kvůli vstřebatelnosti vitamínů, jako spíš proto, že prostě v tom oliváči jsou další vitamíny, který pes využije. Navíc převážně se v ČR krmí kuřecím, který zas až tak tučný není…
@cuttysark píše:…asi jsme četly stejné články, které ale nečetl MVDr. Mrákainak k nam prichadza stena RR a budem ho krmit barfom. A vsetky clanky a info o barfe jednoznacne pripisuju dolezitost zelenine. Naopak prilohy az tak dolezite niesu.
@ET-Lucius píše:
jasně, v mase tuk je, ale standartně se dává olivoví olej - ani ne tak kvůli vstřebatelnosti vitamínů, jako spíš proto, že prostě v tom oliváči jsou další vitamíny, který pes využije. Navíc převážně se v ČR krmí kuřecím, který zas až tak tučný není…
Máte pravdu, v Č. R. se krmí převážně kuřecím, /rozemleté skelety a jiný odpad z drůbeže/ s minimální nutriční hodnotou, které jsou vhodné maximálně jako zdroj vápníku jako přídavek k masu. Jinak bych opravdu rád věděl, co tak nezbytného pro psa je v olivovém oleji.
Mráka
@Helik123 píše:
No, tak třeba já dávám mrkev našemu červenobílému psu kvůli pigmentaci. Pro srovnání můžu dát klidně fotky před a po nějaké doběRozdíl je obrovský.
Jinak tedy - veškerá zelenina, pokud se do masa najemnou nastrouhá, je pro psa bez problémů vstřebatelná a využitelná. K některé se samozřejmě musí přidat olej.
Jinak tedy osobně jsem zastáncem krmení takovým způsobem, aby psi dostávali „české“ suroviny - ne proto, že bych byla takovej vlastenec, ale proto, že si myslím, že pes těžko stráví něco, co roste tisíc kilometrů od nás v jiném pásmu a prostředí, atd. Tudíž dávám zeleninu naprosto běžnou a zdejší.
Navíc - kustovnici čínskou neznám - ale některé druhy zeleniny psy silně nadýmají a proto by je psi neměli dostávat.
Pro Vaši informaci pouze uvádím:
Kustovnice není zalenina, je to ovoce /malé, červené bobulky rostoucí na keři/ a roste i u nás. Dle výzkumu se řadí mezi nejhodnotnější ovoce na planetě. Obsahuje 18.druhů aminokyselin a 21. stopových prvků. Je jeden s nejbohatších zdrojů karotenoidů ze všech rostlin na světě.
Karotenu obsahuje 6× více než li mrkev.
Mráka
@ET-Lucius píše: …asi jsme četly stejné články, které ale nečetl MVDr. Mráka
Samozřejmě mám na mysli rostlinou přílohu./zelenina, ovoce
Mráka
Pan Mraka, ale vy v uplne prvom prispevku pisete, doslova, ze Zelenina a ovocie pre psa je blbost. Potom zrazu pisete len o mrkvi. Podla mojich informacii o Barfe, elenina, ktora je rozrusena (posekana, podusena) je pre psa dolezita a nutne ju potrebuje. Z coho vychadzate, ze je to blbost? Prosila by som linky na clanky atd, kde toto mate podlozene. Dakujem
Pan Mráka, pokud jsem jeho příspěvky správně pochopila, se v tom sám trošku ztrácí…
Nejdříve psal, že ideální je krmit přílohu Proton plus maso, přičemž napsal, že pes rostlinnou složku potravy nepotřebuje a nevyužije. Dál už ale mluví jen o mrkvi ![]()
A já bych ještě dodala - olivový olej (a všechny ostatní za studena lisované oleje) obsahují vit E - tokoferol…
@Mráka píše:
Máte pravdu, v Č. R. se krmí převážně kuřecím, /rozemleté skelety a jiný odpad z drůbeže/ s minimální nutriční hodnotou, které jsou vhodné maximálně jako zdroj vápníku jako přídavek k masu. Jinak bych opravdu rád věděl, co tak nezbytného pro psa je v olivovém oleji.
Mráka
ano, jelikož je to nejlevnější způsob - co si budeme povídat..ovšem kdo se o BARF zajímá ví, že se musí doplňovat i jinými druhy masa - hovězí, vepřové… a nejen tyto mleté směsi, ale i vnitřnostmi a kostmi…velmi by mě zajímalo na které veterinární klinice pracujete, Vaše jméno jsem si zadala do vyhledávače a ani po velké snaze jsem Vás nikde nenašla..
@Helik123 píše:
Pan Mráka, pokud jsem jeho příspěvky správně pochopila, se v tom sám trošku ztrácí…
Nejdříve psal, že ideální je krmit přílohu Proton plus maso, přičemž napsal, že pes rostlinnou složku potravy nepotřebuje a nevyužije. Dál už ale mluví jen o mrkvi
A já bych ještě dodala - olivový olej (a všechny ostatní za studena lisované oleje) obsahují vit E - tokoferol…
Vážená paní, moc Vás prosím, naučte se číst. Nepsal jsem nikdy o zelenině jako jako takové, ale konkrétně o mrkvi. Dále jsem nikdy nepsal, že je ideální krmit přílohou k masu Proton/ zejména proto, že ji v Č. R. neseženete/, ale, že je to perfektní příloha, která mimochodem obsahuje pouze tepelně neupravené ovoce a zeleninu v takovém druhovém složení, že není již třeba psovi dodávat další vitamíny či minerály.
Mráka
@ET-Lucius píše:
ano, jelikož je to nejlevnější způsob - co si budeme povídat..ovšem kdo se o BARF zajímá ví, že se musí doplňovat i jinými druhy masa - hovězí, vepřové… a nejen tyto mleté směsi, ale i vnitřnostmi a kostmi…velmi by mě zajímalo na které veterinární klinice pracujete, Vaše jméno jsem si zadala do vyhledávače a ani po velké snaze jsem Vás nikde nenašla..
Bohužel, na žádné, jsem poněkud starší ročník.
Mráka
Pan Mraka, citujem Vas:
Krmení s přídavkem zeleniny je hloupost.Pes si z toho nic nevezme. Krmit syrovým masem je nejlepší krmení. Maso je však nutné doplnit vhodnou přílohou. /ne kolínka, jiné těstoviny apod./
Co je to teda vhodna priloha, ked nie zelenina? Prosim neprekrucujte vlastne slova! Chcela by som si precitat, preco zelenina nie je vhodna.
@cuttysark píše:
Pan Mraka, citujem Vas:Krmení s přídavkem zeleniny je hloupost.Pes si z toho nic nevezme. Krmit syrovým masem je nejlepší krmení. Maso je však nutné doplnit vhodnou přílohou. /ne kolínka, jiné těstoviny apod./
Co je to teda vhodna priloha, ked nie zelenina? Prosim neprekrucujte vlastne slova! Chcela by som si precitat, preco zelenina nie je vhodna.
Některá zalenina psovi opravdu neublíží,/ mrkev určitě ne/ale využije ji minimálně. Doba trávení přijaté potravy se v případě krmení syrovým masem zkrátila 4.x oproti trávení granulí. Za tuto zkrácenou /ale naprosto přirozenou dobu/ není pes schopen využít kvalitně rostlinnou složku potravy. Proto že rostlinná složka potravy by měla tvořit max. 10% složky živočišné je jasný deficit některých látek.
Proto je ideální zkrmovat jako přílohu k masu bobuloviny a některé druhy ovoce, které mají komplexní skladbu vhodných chybějících látek.
Mráka
Jako zdroj vlákniny /rozpustné i nerozpustné/jsou daleko lepší rostlinné komponenty než mrkev.
Mráka