Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@GregoryViolet Synovi je 4,5 a cca jednou měsíčně mu pustím animovaného Spidermana, Iron mana, Ninja želvy a další superhrdiny.
Koukají na to i jeho kamarádi ze školky, malí kluci suprhrdiny žijí.
Na druhou stranu se mu pak občas zdají divočejší sny. Pravidelně bych mu tyto příběhy nepouštěla.
Filmové ne, i v 7 letech mi to přijde moc. Ty tak od 12.
@GregoryViolet píše:
Ahoj maminky, syn (7) se začal hodně zajímat o superhrdiny a tak se ptám- je pro něj vhodný třeba Batman (filmový), X meni a podobné? Zase si říkám že je tam hodně násilí a nemusel by to pobrat…
Muj ctyrlety syn obcas kouka na animovanyho spidermana, kouka chvili, pak uz ho to neba. Klasickyho filmovyho nekouka, stejne by to jeste nechapal.
Synovi je čerstvě 8, občas něco pustíme. Zrovna teda klasickyho starýho Batmana jsme svorně vypnuli, nebavil nas ![]()
Ale Spidermana všechny tři díly v pohodě, jen tuším u dvojky pretacim tu scénu, jak se tam objeví ten chobotnicovy doktor a chytá lidí, ta je poměrně drastická.
Jinak jsme zhlédli i Sirotčinec slečny Peregrinove, líbilo se.
Většinou jsou tyhle superhrdinské filmy zaměřené na mladistvé, tak tam nic extrémně zavadneho není.
@GregoryViolet Jako vážně? Sice to je podklad z komiksů, ale jinak to jsou filmy pro dospělé. Pokud se teda bavíme opravdu o filmech a ne kreslených dětských seriálech.
Neříkám všechny, na Avengers a Kapitána Ameriku čučí i můj dvanáctiletý synovec, a stopy to na něm teda nezanechalo… nebo rozhodně menší než na mně a kámoších
Ani se nepokouší na laně spouštět z okna paneláku nebo něco.
Nicméně na filmové X-meny čučí třicátníci, a Wolverine fakt není dětská pohádka
Novější díly X-menů mají přesah do koncentračního tábora, dotýkají se genocidy… tohle bys chtěla pouštět dětem a věřila, že to pochopí…? Stejně třeba podstata Deadpoola je rakovina, spousta krve a dost svérázný jazyk, když to řeknu mírně.
To, že je to komiks, ještě neznamená, že je to pro děti jako… dřív se jako pohádky pro dospělé točil Hříšný tanec a Pretty woman, dneska holt marvelovské filmy, a knižně se vydávají komiksy Joe Hilla - syn Stephena Kinga, kdyby někdo nevěděl.
Komiks = pro děti dávno, dááávno neplatí, bacha na to.
A pokud jde o Batmana, nevím jak novější varianty, ale na originální od Tima Burtona jsem nevydržela koukat ani já, to je na okamžitou hlubokou depresi. Pusť si od Burtona Frankenweenieho z 2012, ale ač animák, tak bez syna… pochopíš, kde je v dnešně době animovaný film a komiksový žánr. ![]()
@GregoryViolet píše:
Ahoj maminky, syn (7) se začal hodně zajímat o superhrdiny a tak se ptám- je pro něj vhodný třeba Batman (filmový), X meni a podobné? Zase si říkám že je tam hodně násilí a nemusel by to pobrat…
já jsem hodně přísná co se týče filmů..ale školákovi už bych možná občas něco takového pustila v animované vezi. U školkových dětí s tím nesouhlasím.
Hrané celovečerní superhrdinské filmy mají věkové doporučení 13-15 a myslím, že u většiny to odpovídá.
S mužem občas koukneme na animovaného Batmana, Supermana nebo Ligu spravedlivých a přijde nám to mnohem drastičtější než hraný. Mimochodem, naše dcera (4 roky) miluje hranýho Batmana od Nolana a Muže z oceli. Následky nepozoruju
Synovi 9 let tyhle filmy vůbec nepouštím, zatím jenom animované verze nebo LEGO verze. Teď mě ukecává na Piráty z Karibiku, ale asi bude mít ještě smůlu. Nepřipadá mi to dobré, aby se na tyhle filmu koukal, času má dost…
@LAlezane
Je, zrovna Frankenweenie u nas dost frci ![]()
Filmy o superhrdinech bych harantum nepoustela, protoze nebavi me. Leda Superman 1. Tohy by se sedmilete mozna i mohlo libit