Batole vegan?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1388
5.12.17 19:15
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
542
5.12.17 19:34

Jeste bych dodala, ze i kdyz ja sama se vegansky stravuju, vidim dva duvody, proc tak nestravovat sve deti. Prvni je, ze mi nesni uplne vsechno, takze napr. u starsiho by se mi tezko zajistoval dostatek vapniku (jde to lehce, kdyz davate hodne listove zeleniny, tofu s vapnikem a rostlinna mleka s vapnikem, ale on toho moc nesni). Druhy a hlavni duvod ale je, ze jim nechci delat stres. Chci, aby si mohlo neco dat, kdyz jim ti nekdo nabidne a netrapili se tim. Doma ji vetsinou vegansky a to mi staci. At se jednou rozhodnou sami. Ale ty nazory, ze deti potrebuji maso apod jsou opravdu zastarale. Jsou spousty studii o tom, ze se zvysenym prijmem ziboc. vyrobku stoupaji i pripady srd. potizi, rakoviny, diabetes a dalsich civil. chorob a proto myslim, ze lide, kteri davaji detem ziv. vyrobky denne (obzvlast jidlo typu sunka, parek, termix apod)delaji chybu. Ale to je muj nazor (podlozeny intenzivni cetbou a vyzivovym kurzem). Kazdy by se mel dobre informovat o vyzive i o eticke strance a pak se rozhodnout podle sveho svedomi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
542
5.12.17 19:37

A to mas odkud, o tech lusteninach? Naopak, vyzivove doporuceni je lusteniny min.4× tydne @klenott

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1380
5.12.17 19:40

@Vendy31 tak kdyz uz jsi studovala tu vyzivovou poradkyni, tak bys asi mela vedet neco o lektinech, ne? :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
542
5.12.17 19:45

K tem vajickam - je to na dlouho, ale cholesterol opravdu zvysuji. Jinak vit D ani niceho jineho neni ve vejcich dost. Vlastne niceho. Zato zvysuji risk rakoviny, bohuzel. A diky cholesterolu srdecnich prihod. Ale o vyzive bychom se mohly hadat donekonecna. Pro me je dulezite, ze zvirata trpi naprosto zbytecne, protoze zivic. vyrobky nepotrebujeme. A k tomu umelemu doplnovani: B12 se zviratum pridava do krmiva, pripadne pichs, protoze diky neprirozenemu prostredi velkochovu ho nemaji dost. Takze i nevegani ho vlastne maji z doplnku. Vit. D je v potrave malo celkove, chybi vsem, co nejsou hodne na slunicku. O jodu jsem uz psala. A na velkochovech nic prirozeneho nevidim. Nikomu teda nenutim at ji vegansky, ale nesouhlasim s nazory, ze veganska strava nestaci. Ani kaloricky nemusi byt problem, jde opravdu jen o to, co clovek ji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1380
5.12.17 19:47

@Vendy31 Lusteniny hodne drazdi streva a lektiny zpusobuji otevirani spoju tlusteho streva (leaky gut) a pak dochazi k propustnosti spatnych latek ze strev. Takze ten tvuj kurz nepracuje asi s uplne novymi poznatky. Nehlede na to, ze pro velke procento lidi jsou lusteniny nestravitelne, nadymave. Musi se namacet a jinak zpracovavat aby vubec byly k jidlu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9658
5.12.17 20:30

@Vendy31 Michio kushi, říká ti to jméno něco? Vegan, který i přes vegsnskou stravu onemocněl rakovinou žaludku ;)
Zmiňované tofu taky není zrovna OK ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
542
5.12.17 20:33

@klenott Pozor, nejsem žádná výživová poradkyně, je n hodně čtu o výživě a sama pro sebe jsem navštívila kurz. K těm lektinům: ano, ve velkém množství jsou toxické (špatně uvařené fazole), správnou přípravou je jich v luštěninách minimum a to bylo dokonce prokázané jako prospěšné (pokud umíte angl, doporučuju např. https://nutritionfacts.org/…bad-for-you/). Luštěniny je potřeba opravdu dlouho namáčet (min 24 hod)a pak povařit třeba se sodou nebo mořskou řasou, potom zažívací problémy nezpůsobují. Z konzervy jsou potřeba pořádně propláchnout.

Příspěvek upraven 05.12.17 v 22:24

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9658
5.12.17 20:35
@zelená7 píše:
@Vendy31 No vždyť jsem psala, že to víš líp, než lidé co vystudovali medicínu. Výživový poradce nemá doktorát a nestudoval 6 let lidské tělo. Ale když myslíš, že výživový poradce tomu rozumí víc, něco to o tobě vypovídá. :zed:

Vyzivovy poradce je i vysokoškolským programem, takže bych to zas nedegradovala a skutečně doktoři o stravě vědí mnohokrát velký kulový. Vlastní zkušenost s těžce nemocnym člověkem, který už měl byt cca tři roky na speciální dietě a řešit se to začalo až když už bylo za pět dvanáct a víš kam hi doktoři odeslali? K vyzivovemu poradci, který je schopny za základě laboratorních vysledku zpracovat jídelníček s přesným složením potřebných zdroju

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
542
5.12.17 20:37

@Pam12 neříká, ale nikdo netvrdí, že vegani nemůžou umřít na rakovinu, vždy je nějaké procento případů, jen u veganů ho je míň. Tofu a tempeh jsou zdravé, to je další mýtus z pokusů na krysách, když zkoumali vliv soji na lidi, zjistili, že je skvělá jako prevence rakoviny prsu a prostaty. Lidé často mluví o estrogenech v s§oji, ale neví, že s§oja má fytoestrogeny, které tělu naopak prospívají. Zato mléko má hromadu estrogenů a růstových hormonů, protože krávy jsou většina svého života těhotné a proto, že úkol mléka je co nejrychleji udělat z telete velkou krávu. Právě tyto látky opět bývají spojovány s výskytem rakoviny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9658
5.12.17 20:39
@Vendy31 píše:
@Pam12 neříká, ale nikdo netvrdí, že vegani nemůžou umřít na rakovinu, vždy je nějaké procento případů, jen u veganů ho je míň. Tofu a tempeh jsou zdravé, to je další mýtus z pokusů na krysách, když zkoumali vliv soji na lidi, zjistili, že je skvělá jako prevence rakoviny prsu a prostaty. Lidé často mluví o estrogenech v s§oji, ale neví, že s§oja má fytoestrogeny, které tělu naopak prospívají. Zato mléko má hromadu estrogenů a růstových hormonů, protože krávy jsou většina svého života těhotné a proto, že úkol mléka je co nejrychleji udělat z telete velkou krávu. Právě tyto látky opět bývají spojovány s výskytem rakoviny.

Bývají spojovány, ale nikdy to nebylo potvrzeno. Internetem prolitla zprava jak japonky začaly trpět rakovinou prsu a dalo se to do souvislosti s vyšší konzumaci mleka. Ale už se nikde nepsalo, ze v Mongolsku je potrava ze 70 % založena na mleku a mongolky patří mezi národy s nejnižším výskytem rakoviny prsu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
542
5.12.17 20:43
@Pam12 píše:
Ani lékaři opravdu odborníci přes stravu nejsou, jejich informovanost je leckdy tristní.
Ale i když mas sestaveny vege jídelníček a dobře, tak to neznámena, ze tělo nebude stradat. Já na vege stravě jela, hlavně ze zvědavosti a nesedelo mi to. Neustálá tvorba modrin, únava, potrhane koutky a sestavoval mi to odborník na výživu..

A když jsi měla ty problémy, zkusilas zjistit, co za tím je? Třeba krevními testy? Nebo další konzultací? Napadá mě železo nebo zinek. Třeba to železo se špatně vstřebá, pokud k němu nejíš vitamín C (t. j. čočka a k tomu třeba paprika). Ono někdy stačí jen jinak kombinovat. Nebo to může být kafem po jídle. Tělo může na veganské stravě strádat, to nepopírám, jen myslím, že jde udělat nějaká změna v rámci veganské stravy. Ale každý jsme jiný, těžko říct. Zpět k dětem: kdybych dítě stravovala vegansky a nebylo by zdravé, zkoumala bych, co je špatně a neváhala dát i to maso, kdyby to byla jediná cesta. Ale když se člověk koukne na množství těch živin, tak maso zase není takový zázrak a k tomu má svá negativa. U rostlinné stravy je ale potřeba pohlídat kombinace a správné zpracování potravin (namáčení luštěnin aideálně i semínek a ořechů)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9658
5.12.17 20:49
@Vendy31 píše:
A když jsi měla ty problémy, zkusilas zjistit, co za tím je? Třeba krevními testy? Nebo další konzultací? Napadá mě železo nebo zinek. Třeba to železo se špatně vstřebá, pokud k němu nejíš vitamín C (t. j. čočka a k tomu třeba paprika). Ono někdy stačí jen jinak kombinovat. Nebo to může být kafem po jídle. Tělo může na veganské stravě strádat, to nepopírám, jen myslím, že jde udělat nějaká změna v rámci veganské stravy. Ale každý jsme jiný, těžko říct. Zpět k dětem: kdybych dítě stravovala vegansky a nebylo by zdravé, zkoumala bych, co je špatně a neváhala dát i to maso, kdyby to byla jediná cesta. Ale když se člověk koukne na množství těch živin, tak maso zase není takový zázrak a k tomu má svá negativa. U rostlinné stravy je ale potřeba pohlídat kombinace a správné zpracování potravin (namáčení luštěnin aideálně i semínek a ořechů)

Jo špatně se mi vstřebávalo železo a byla jsem silné anemicka. Úpravy probelhly a potravinové doplňky a vitaminy jsem odmítla užívat, protože z mého pohledu je daleko zdravější vyvážená strava při který problemy nemám, než se vyhýbat něčemu co mi způsobuje problém a cpát se chemii

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24747
5.12.17 20:53
@Vendy31 píše:
K tem vajickam - je to na dlouho, ale cholesterol opravdu zvysuji. Jinak vit D ani niceho jineho neni ve vejcich dost. Vlastne niceho. Zato zvysuji risk rakoviny, bohuzel. A diky cholesterolu srdecnich prihod. Ale o vyzive bychom se mohly hadat donekonecna. Pro me je dulezite, ze zvirata trpi naprosto zbytecne, protoze zivic. vyrobky nepotrebujeme. A k tomu umelemu doplnovani: B12 se zviratum pridava do krmiva, pripadne pichs, protoze diky neprirozenemu prostredi velkochovu ho nemaji dost. Takze i nevegani ho vlastne maji z doplnku. Vit. D je v potrave malo celkove, chybi vsem, co nejsou hodne na slunicku. O jodu jsem uz psala. A na velkochovech nic prirozeneho nevidim. Nikomu teda nenutim at ji vegansky, ale nesouhlasim s nazory, ze veganska strava nestaci. Ani kaloricky nemusi byt problem, jde opravdu jen o to, co clovek ji

Vitamín B12 je snad jediny hotovy vitamín, ktery neexistuje v rostlinné stravě. Vznika pouze syntézou bakterií. B12,který existuje v mase, rybách, vajickach/zloutek a mléce
se produkuje syntezou bakterií, ktere se přirozené nachazeji ve zvířatech. I v člověku se nacházejí bakterie, ktere produkují B12. Clovek si je ale nedokáže „zuzitkovat“,protoze se nacházejí v tlustém střevě. Prijem B12 se ale děje v tenkém střevě, ktere se anatomicky nachází před strevem tlustym. Třeba kravy si dokazou syntézou bakterii vyrobit B12 ve střevech. Takže žádne napichovani či umele dodávání B12.
Inaktivni B12 existuje např. v řasách. A tenhle neaktivní B12 brání tomu aktivnímu B12 se vstrebat. Tyhle analogy/neaktivní formy působí negativne na vstřebávání B12
tim, ze vážou B12-receptor, který se tímhle blokuje a zamezuje, ev. aktivnimu B12, přístup k receptoru a tim znemoznuje absorbovani. Priklad-vodní rasy(wakame, kombu),kvašene sojové produkty(tempeh, miso),spirulina.
Nicméně, to není zdraví škodlivé, každý máme jiné informace a každý ať si baští, co se mu zlíbí. Ale moje děti a vnoučata bych od toho odrazovala. I kdyz u nich takové nebezpečí nehrozi :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24747
5.12.17 21:09

@Vendy31 jo a ty vajíčka
B2 0,44 - 31,4%
B3 0 - 0%
B6 0,09 - 6,4%
B12 1,95 - 78%

Ve 100g RDI%(% z doporucene denní „davky“)
Takže Tebou zminovane to nic moc, je docela moc :lol:
Ale ani ty vajíčka nikomu nenutim :mrgreen:
Dlužno podotknout, že jde o ekologicky vajicka :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík