Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@aiwwa Bakterie a sinice jsou bakterie a sinice. K živočichům mají hodně daleko.
@aiwwa ono prilis bilkovin neni dobre. Potrebujeme cca tolik bilkovin v g, kolik vazime v kg. Ja jim jen vegansky a vse si pisu a nejvetsi prekvapeni pro me bylo, ze jim kazdy den vic bilkovin, nez potrebuju. A prave zivocisne bilkoviny ve velkem mnozstvi zpusobuju zdravotni problemy. Soja zdrava je, ale jako kazdou jinou potravinu, je ji potreba stridat s jinymi vecmi. Jednou soja, jednou cocka, jednou hrasek…
@aiwwa píše:
Jojo to já se nepřu, vím že luštěniny se dají jíst jako zdroj bílkovin, ale chtělo by to aspoň ta vejce a mléčné výrobky. Z kamaráda udělalo několikaleté veganstvi trosku, zkazily se mu zuby, věčně nemocný, chudokrevny, jakmile začal přidávat maso, vejce a mléčné výrobky, zlepšení bylo asi po čtvrt roce znát na odběrech krve.
A co mu chybelo? Ono to casto neni veganskou stravou jakou takovou, ale tim, ze clovek nenahradi urcity zdroj zivin. Podle popisu mi to prijde na vitamin D, mozna i vapnik. Ve veganske strave neni tezke mit dost vapniku a D je v urcitych rostlinnych mlekach, ze slunicka a v zime se ma doplnovat. Chce to jen vedet, co chybi.
@rozmaryna1234 píše:
@Evita.z Promiň, přece nemůžeš srovnávat cigarety a maso? Maso přece není škodlivé jako cigara. U nás doma jíme téměř všechno a upřímně si nedokážu představit zakazovat dětem jíst co jim chutná. Já nemám ráda houby, ale starší dcera je miluje, tak ji občas houbovou omáčku uvarim.
Zpracovane maso (parky, sunka apod) je stejne jako cigarety v nejhorsi skupine karcinogenu, tedy prokazatelny karcinogen. Cervene maso (hovezi, jehneci, veprove..)je hned ve skupine druhe, tedy velmi pravdepodobne. Takze srovnani je na miste.
Ano, mym detem by taky chutnaly parky, hromady sladkosti, bramburky a pravdepodobne az budpu starsi i cigarety. Ale s dobrym svedomim bych jim to dat nemohla
A nezapomeňte, že tato debata byla původně o tom, jestli dávat batoleti jen veganskou stravu je nezdravé. Není. To je zastaralý názor. Jen je potřeba stravu dobře rozmyslet.
K tomu zakazování to není o veganství, ale o přístupu. Já dětěm nezakazuju nic, ale v batolecím věku si o nic neříkali a jedli logicky jen to, co jsem jim dala, takže nejedli cukr a spoustu dalších nezdravých věcí. Teď jsou větší, doma jí podle mých představ, mimo domov podle babiček nebo svého výběru. Nebo vy někdo dětem dáváte vybrat, co chtějí jíst? Já prostě nakupuju a vařím podle toho, co si myslím, že je pro ně nejlepší a co nám všem chutná, to je snad normální, ne?
Zároveň ale nechci z žádného jídla dělat tabu, ani z masa, protože z vlastní zkušenosti vím, že to potom víc láká. Když si chtějí dát v restauraci maso nebo smažený sýr, ať si dají, ale doma to vařit nechci.
@Vendy31 Dobře, třeba je to podle tebe špatné. Určitě jíš zeleninu, byla jsem na brigádě v zahradnictví, kde se třeba rajčata od malé rostlinky stříkají aby se podpořil růst nebo naopak spomalí, proti plísním a sazenice se pak prodávají jako bio. To by ti nevadilo, ze si doma vypestujes rajčata, který jsou v podstatě strikany neuvěřitelným sajrajtem.
@rozmaryna1234 píše:
@Vendy31 Dobře, třeba je to podle tebe špatné. Určitě jíš zeleninu, byla jsem na brigádě v zahradnictví, kde se třeba rajčata od malé rostlinky stříkají aby se podpořil růst nebo naopak spomalí, proti plísním a sazenice se pak prodávají jako bio. To by ti nevadilo, ze si doma vypestujes rajčata, který jsou v podstatě strikany neuvěřitelným sajrajtem.
Promiň, ale nějak nechápu. Co je špatné? A proč by mi nemělo vadit jíst rajčata stříkaná kdoví čím? Jak to souvisí s veganskou stravou? ![]()
@Vendy31 píše:
Promiň, ale nějak nechápu. Co je špatné? A proč by mi nemělo vadit jíst rajčata stříkaná kdoví čím? Jak to souvisí s veganskou stravou?
třeba proto, že tou skvělou veganskou stravou do sebe nacpeš podobná neli horší svinstva než tím, že si do stravy zařadíš kousek masa
@Vendy31 To je jen příklad, ze třeba i rajče je od rostlinky plné různých sajrajtu a pak ho člověk pěstuje v domnění, ze má bio rajčata. Jen jsem reagovala na to když srovnáváš hovězí maso a cigarety.
@rozmaryna1234 aha, jenže zelenina není na seznamu světové zdravotní společnosti jako karcinogen, maso ano. Ale chápu, co tím chceš říct, všude je spousta chemikálií a hnusu. Jen některým se vyhýbá jednodušeji. Navíc zeleninu jí snad všichni, ať jsou vegani, nebo ne. Ale samozřejmě to, že je některé maso na seznamu karcinogenů je pro málokoho jediný důvod ho nedávat. jen jsem chtěla poukázat na to, proč se někdy srovnává s cigaretama.
@lucenka píše:
třeba proto, že tou skvělou veganskou stravou do sebe nacpeš podobná neli horší svinstva než tím, že si do stravy zařadíš kousek masa
například co? Myslím, že veganskou stravou jako takovou můžeš a nemusíš do těla nacpat svinstva, jak píšeš. Jde o to, co jíš místo živ. výrobků. Klasický příklad svinstva je, když lidi začnou místo másla používat ztužené tuky Když ale nahradíš nevegan věci luštěninami, tofu, zeleninou, celozrn, výrobky apod, uděláš tělu jen dobře
Tady říkají něco úplně jiného. 1 z 5 případů rakoviny v USA je zaviněny zeleninou.
Tak nevím
Och det är inte bara cancer, det är hjärtsjukdomar också – faktum är att grönsaker orsakar 1 av 5 dödsfall i USA, eller 480 000 för tidiga dödsfall varje år, enligt American Cancer Society.
Konsumtion av grönsaker orsakar många gånger fler dödsfall än processat kött.
A nejenom cancer, ale i choroby srdce. Faktum je, ze 1 z 5 případů v USA, neboli 480 000 předčasných úmrtí každý rok/American Cancer Society.
Konzumace zeleniny způsobuje mnohem více úmrtí než „processat“ maso/parky, buřty, konzervy, uzene, solené maso.
@stock hm, zkusim mrknout. Vim, ze nektera nakladana zelenina zpusobuje rakovinu zaludku. Taky vim, ze spousta druhu ovoce a zeleniny maji protirakovinne ucinky. Konkretne treba brokolice. Mozna to je druhem? Typem upravy? V anglictine teda nemuzu nic najit, naopak, American Cancer Society prave doporucuje zvysit prijem ovoce a zeleniny. A zeleniny typu kvetak a brokolice jsou vylozene doporucovane https://www.cancer.gov/…s-fact-sheet
Kazdopadne to opravdu nesouvisi s veganstvim. Vegan i nevegan muze a nemusi jist zeleninu. Muzes si dat ryzi s kuretem nebo ryzi s fazolema. Ale predpokladam, ze vetsina lidi si k tomu zeleninu da a podle me dela dobre
@lucenka píše:
jeste jedna vec: co se tyce zdravi, male mnozstvi zivocisnych vyrobku podle toho co vim vubec nevadi. T. j. treba maso jednou tydne, mleko nebo vajicka treba dvakrat. Proste vetsina kalorii rostlinnych a zivocisne na zpestreni. S tim mam problem uz „jen“ eticky, ale zdravotne urcite ne. Rostlinna strava je o tom, jist cca 90 procent kalorii z rostlin a zbytek podle sveho uvazeni. Ja si kvuli zviratum volim tech 90 procent nezvireciho puvodu, ale to je ma eticka volba, ne kvuli rakovine apod.
tak chtělo by to přečíst si nadpis diskuze
a tedy takové zmrzky se v ČR dají sehnat, dokonce i zajímavější kombinace.