Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Proč by to nebylo vhodné? Výživa dospělého nebo dítěte je vždy jen o skladbě jídelníčku. v rostlinné stravě jsou obsaženy všechny složky potravy, jako v živočišné stravě. Pokud si tedy vegan zajistí kompletní přísun všech aminokyselin ze stravy rostlinné, nic mu nechybí.
Sama jsem vegetariánem od malička, veganem už několik let. Jsem naprosto zdravá, s otěhotněním jsem neměla žádný problém a stejně tak malé se daří výborně. Samozřejmě se bude také stravovat vegansky.
Nikdy to není o tom, že jedno nebo druhé je špatně, ale o celkové skladbě jídelníčku a příjmu kompletních živin, vitamínů a minerálů. Bohužel v této zemi se všem od malička cpe, že maso = bílkovina, mléko = vápník a že bez živočišné stravy téměř nepřežijeme. Podívejte se ale na vyspělejší evropské státy a meziroční statistku nárůstu veganů a vegetariánů, proti tomu pak výskyt rakoviny, infarktů a podobně.
Zkuste si o tom něco přečíst a rozumně se nad tím zamyslet, než začnete chrlit svoje pravdy, které jste si vsugerovali už v dětství.
@Nikkka4 píše:
Proč by to nebylo vhodné? Výživa dospělého nebo dítěte je vždy jen o skladbě jídelníčku. v rostlinné stravě jsou obsaženy všechny složky potravy, jako v živočišné stravě. Pokud si tedy vegan zajistí kompletní přísun všech aminokyselin ze stravy rostlinné, nic mu nechybí.
Sama jsem vegetariánem od malička, veganem už několik let. Jsem naprosto zdravá, s otěhotněním jsem neměla žádný problém a stejně tak malé se daří výborně. Samozřejmě se bude také stravovat vegansky.
Nikdy to není o tom, že jedno nebo druhé je špatně, ale o celkové skladbě jídelníčku a příjmu kompletních živin, vitamínů a minerálů. Bohužel v této zemi se všem od malička cpe, že maso = bílkovina, mléko = vápník a že bez živočišné stravy téměř nepřežijeme. Podívejte se ale na vyspělejší evropské státy a meziroční statistku nárůstu veganů a vegetariánů, proti tomu pak výskyt rakoviny, infarktů a podobně.
Zkuste si o tom něco přečíst a rozumně se nad tím zamyslet, než začnete chrlit svoje pravdy, které jste si vsugerovali už v dětství.
ale notak, znám dost veganu a vegetariánů na to, abych s tímhle příspěvkem mohla souhlasit. jak například doplňuješ B12, protože s tou mají vegani problém a je to dokázáno. znám vegana, který má žlučové kameny, veganku, která má vysoký cholesterol, veganku s rozstroušenou sklerozou, vegetariána se systémovým lupusem, jistě, když se v tom pohybuješ znáš Kushiho (makrobiotik - vegan), který měl rakovinu žaludku, jeho manželka, rakovinu vaječníků… a mohla bych pokračovat ve výčtu ![]()
vůbec to není dle mě o mase nebo nemase, ale o vyváženosti jídleníčku ![]()
Veganska strava je vhodna pro kohokoliv, ale je potreba si pohlidat par veci:
1. uplne nejdulezitejsi je B12 - byva v nekterych veg. produktech, je ale potreba doplnovat
2. vapnik - staci pit obohacena mleka, jist sojove jogurty a tofu urcitych znacek. K tomu obcas zelenou zeleninu a seminka a je vystarano. (a ne, soja neni nezdrava, jak se traduje, naopak, prokazatelne snizuje napr. riziko rakoviny prsu)
3. zelezo - v rostlinne strave je ho dost, ale chce davat kombinace s vit C (napr. spenat uz ma oboji, k fazolim ci cocce treba rajce/rajskou omacku, k vlockam treba jahody apod)
4. vit D - toho mame nedostatek vsichni, v lete ok, v zime to chce doplnovat
5. mozna omega 3 (rostlinne byvaji ok -seminka, orechy, ale misto ryb ci rybiho tuku je potreba koupit omega 3 z morskych ras)
To je vse. Kdo toto uhlida, ma mnohem zdravejsi stravovani nez bezny Cech, ktery ma prilis mnoho nasycenych tuku, cholesterolu a malo vlakniny. Navic nektere maso uz je oficialne prohlaseno za karcinogen (prumyslove zpracovane urcite, cervene pravdepodobne), takze vsechny maminky, co se tu rozciluji nad veganskou stravou vy vasim detem nedavate parky, sunku nebo treba hovezi maso? Pokud jo, pravdepodobne jim skodite vic nez maminka veganka a urcite jim skodite vic, nez veganka, ktera ma dostatek informaci.
Jediny problem ve veganske strave deti vidim to, ze je to muze dost omezovat. Myslim, ze asi neni prijemne odmitat dorty na oslavach apod. Ale z hlediska vyzivy by to nemel byt problem. A mimochodem: kdosi tu zminoval aminokyseliny, ty jsou i v rostlinne strave, takze to je uplne nesmyslny argument.
Jinak existuje spousta studii, ktere se zabyvaji vlivem zivoc. vyrobku na zdravi. Prichazi se na to, ze zvysuji riziko rakoviny, cukrovky a samaorejme srdecnich problemu (cholesterol a nadmira nasyc. mastnych kyselin). Kdyz si zadate plant based diet, najdete hromadu info a napr. Dr Greger vydal velmi objemnou knihu, ktera vysla i v cestine. Samozrejme ne kazdeho to zajima a mnozi tomu neveri, ale WHO i dalsi organizace doporucuji prevazne rostlinnou stravu, hodne zeleniny, lustenin apod.
Kazdopade i kdyby toto nebyla pravda, utrpeni zvirat i niceni prirody kvuli produkci zvirat, mleka a vajec je fakt. A to, dobre sestavena veganska strava je mnohymi institucemi uznavana jako zdrava a vhodna je taky fakt. Viz napr. http://soucitne.cz/…je-veganstvi
@Vendy31 Problémy s nedostatečným příjmem aminokyselin, konkrétně lysinu, při veganství jsou naopak relativně časté u osob, které špatně snášejí sojové výrobky nebo mají nedostatečný kalorický příjem.
@kotyk lysin je v lusteninach, arasidech, pistaciich a nekterych seminkach. Mz=yslim, ze kdo nemuze vsechny lusteniny, mel by problem, soja se da vynechat. A ano, kdo neji dost kalorii, budou mu chybet ziviny, to je jasne
@Vendy31 Co dělají rodiče-vegani, jejichž děti odmítají jíst luštěniny?
@shanin to nevim, ale to bych videla jako problem. Ja detem davam hlavne veganska jidla, ale ne jen. V podstate kdyz mi sni lusteniny nebo tofu, super, kdyz ne, dostanou misto toho rybu nebo syr apod. Protoze jen na ryzi se zeleninou bych je nenechala. Ale dost lustenin se da schovat, mixuju jim je treba do omacek. A hodne je to o zvyku, cim vic doma lusteniny jime, tim vic jsou ochotne. Navic lysin je i v hrasku a arasidech, s tim deti nemaji problem ![]()
Moji 2,5 letou dceru krmím z veganskou stravou. Prospívá stejně jako její vrstevníci. Narozdíl od mnohých nemá žádné exémy, potíže se zažíváním, špatné spaní, neklid v sobě, není agresivní a takto bych mohla jmenovat spoustu dalších věcí. Dneska dokonce zpívala sama před lidmi jednoduchou písničku. Má úžasného pamatováka. Víte, když říkáte, že veganská strava není vhodná, můžete mi někdo říct proč??? Co je v mase a mlíce takové, že to nemůže dítě mít z rostlinné stravy? Zamysleli jste se nad tím? A zamýšlíte se taky nad tím, z čeho mají poslední dvě dekády holky menses a prsa o dost dříve? A proč se ženám nedaří otěhotnět? A z čeho mají muži prsa? Dochází vám, že zvířata krmená pro masový a mléčný průmysl musí výrůst daleko rychleji a proto dostávají růstové hormony? A co ATB? Není přece možné udržet ve zdraví stádo krav zavřených na jednom místě bez antibiotik. Když říkáte, že dítě má jíst vše, myslíte tím taky tyto dvě zmíněné látky? Navíc - všimli jste si, jak krávy v kravíně žijí? Mají denně výběh na čerstvou trávu a sluníčko? Mají pohyb? Když vy budete sedět zavřene u TV a nebudete se hýbat, budete zdravé? Když není kráva zdravá, jak může mít zdravé mléko? A co je vlastně maso? Mrtvola. Když vám někde chcípne krysa, za jak dlouho ji ucítíte? Tak za den, že? Jíte maso, které není starší než jeden den? Co asi tak obsahuje to, které jíte vy a vaše děti? Soli, konzervanty… A jedeme dál, aby se dalo pozřít, nacpou vám do toho výrobci ještě plno dalších eček, aby to vam a detem šmakovalo. To je ta pestrá strava pro díte? Trpět podvýživou může jak všežravec, tak vegan. Jen je větší procento vegansky se stravujících, co skutečně přemýšlí nad tím, čím děti krmí. U veganů neuvidíte 6 leté dítě s colou v ruce, vegany nekrmí děti bonbony s brilantí modří a karmíny a zase bych mohla jmenovat dál. Myslím, že jsem dotaz tazatelky odpověděla a pokud potřebujete nějaké další informace ***
edit admin - odstraněn odkaz
Znám několik rodin, kde jsou děti do vege stravy nuceny a buď ji otevřeně odmítají, nebo tají že se za rohem nacpou čipsama. To vám přijde výchovně ok?
@pst007 vsemozne příspěvky dokazuji, ze rodice casteji detem cpou maso, i ja toho byla svědkem. Minimalne ve skole/skolce často zni: Dokud nesnis to maso, nejdes od stolu. To vam prijde v poradku? Nutit = nekomu něco cpát, ne nekomu něco nedat. Veg. strava se sklada pouze z toho, co by i zbytek lidi mel jist (luštěniny, obiloviny, zelenina, ovoce, ořechy, semínka). Tak o jakem nuceni je tady rec?
@Evita.z Jak dlouho jsi vegan? Nepřijde Ti trošku alibistické se třeba do 20ti let cpát masem apod. a dceři nedat ani ochutnat? Myslíš, že nikdy nebude chtít ochutnat? A co potom, když chtít bude? Vydědíš ji? Neměla by se jednou rozhodnout sama, co chce jíst? Promiň, já proti veganům nic nemám, ale mám tohohodně proti takovým hysterkám, jako jsi Ty. A hesla typu “Jíte mrtvoly”, “Mlíko je vražda”, “ Vajíčka jsou smrt”, si strc za klobouk. To je jak pres kopirák u některých veganů s vymytým mozkem.;)
@Lychee13 Nevsimla jsem si, ze bychom si tykaly. Masem jsem se necpala vůbec, rodice mi ho cpali. Takze nevidim nic alibistického v tom, ze dcera neji zvířata. Kdybych zkusila nekdy koureni, tak taky male zapalim, aby si to zkusila? To asi ne, ze? Na otázky „co tom“ je jako odpovídat na scifi. Az bude chtit, bude chtit, zatím neche, nevidim v tom zadny důvod. Uz v tak ranem vekku umi rict, ze zvířata nepapame. Prijde mi spis alibisticke se podivat na pohádku o zviratech, kde zvířata vystupuji jako lide, mají cit, mají prožitky, mají pribeh a pak bum a dostat mrtvy prase k veceri. Ona se rozhodne sama, kecy o vydedeni je trochu prilis, nemyslite? Pokud je zivy tvor zabit, je to vražda, ne kec.
Příspěvek upraven 05.12.17 v 11:17
NO vžďyt ona ti taky nevyká, ty jedna veganko!!! dobrý, to pobavilo.
@Evita.z píše:
@Lychee13 Nevsimla jsem si, ze bychom si vykaly. Masem jsem se necpala vůbec, rodice mi ho cpaly. Takze nevidim nic alibistického v tom, ze dcera neji zvířata. Kdybych zkusila nekdy koureni, tak taky male zapalim, aby si to zkusila? To asi ne, ze? Na otázky „co tom“ je jako odpovídat na scifi. Az bude chtit, bude chtit, zatím neche, nevidim v tom zadny důvod. Uz v tak ranem vekku umi rict, ze zvířata nepapame. Prijde mi spis alibisticke se podivat na pohádku o zviratech, kde zvířata vystupuji jako lide, mají cit, mají prožitky, mají pribeh a pak bum a dostat mrtvy prase k veceri. Ona se rozhodne sama, kecy o vydedeni je trochu prilis, nemyslite? Pokud je zivy tvor zabit, je to vražda, ne kec.
A nějaký relevantni odkaz k tomu tvrzení, ze veganske děti prospívají lépe? ![]()