Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Vcera me velmi prekvapil clanek od Margit Slimakove a velmi stoupla v mych ocich tim, ze dokaze priznat, ze ne vse, co doporucovala, byla, jak se ukazuje, pravda. Takze ji tleskam ![]()
http://blog.aktualne.cz/…limakova.php?…
@amorkc píše:
Zdravim maminky..musim pridar nazor, i kdyz je to uz starsi diskuse..Tak za 1. Je to vec maminky a za 2. Spatnou stravu muzou davat i konvencne stravujici se maminky…jsem vegetarian z etickych duvodu uz 17let a vegan 3roky..
mlecne vyrobky jsem vypustila. hlavne z duvodu, kdyz jsem zjistila, co musi kravicky prozit (9 mesicu noseni telatka, porod, 1den s maminkou, aby se rozbehlo mlicko a pak ji telatko vezmou…bycek jde hned na jatka a kravicka ma stejny osud jako maminka)…Moje tehu kamaradky se cpaly v koblihama, pochoutkovejma salatama, hamburgrama…za to ja si stravu hlidam, abych mela kazdy den dostatek vsech mineralu, vitaminu, bilkovin…(neni to tak slozite jak se zda)..
Jako jedina z tech kamaradek, jsem u porodu nemela transfuzi
..
Zalezi opravdu na jedinci, kdyz se budu kazdy den jist jen rohliky s horcici, tak opravdu bude neco spatne..
Moje dceruska je zatim jeste mala(2mesice), ale pribira krasnych cca 300g tydne..a zase moji kamaradky dcera probirala jen 500g mesicne!
Příspěvek upraven 04.02.17 v 15:11
Myslim si, ze clovek co o tom nic nevi, by to nemel hned zavrhovat a odsuzovat..
Hezky den maminky..
Ježíš to je blábol… jez si jak chceš, ale neplácej blbosti. Jak souvisí vege strava s transfuzi? Nijak… to ze jsi jedla v těhotenství zdrave, tak to ti tleskam a přeju. Já jim taky zdravě, ale v těhotenství mi bylo celých devět měsíců tak blbě, ze jsem nepozrela skoro nic a byla jsem rada, když jsem snedla pitomou koblihu, kterou jsem deset roku nejedla a nevyzvracela ji.
Takže buď rada, ze ti nebylo blbě a mohla jsi jist, co jsi chtěla ![]()
@Petulka1234 píše:
Já sama jsem si za poslední rok začala uvědomovat více věcí, které navzájem souvisejí. Začala se více zajímat o dění kolem sebe, více číst knihy, dívat se na dokumenty, zajímat se o sebe, o svou rodinu, o svět. Není mi to jedno. Já nespadám do žádné skupiny, já prostě jsem. Živočišné produkty jsem co nejvíce stáhla, dávám si maso svátečně a to jen rybu, králíka a bažanta. Mléčné nejím z etických a zdravotních důvodů.
Přítel má obědy v práci, starší dcerka ve škole a mladší jí jako já + sem tam mléčné výjimky, minulý týden v obchodě si vybrala z regálu termix kapsičku
O víkendu vařím zvlášť pro každého co má rád a s láskou - nejlepší ingredience![]()
![]()
Díky za předchozí komentář a ano. Naprosto se ztotožňuju s tím, že je dobré se zajímat a hledat informace, a ty hlavně následně propojovat a ne je vytrhovat z kontextu a používat k útokům.
![]()
Co me hned napadate zeny? Zapomnela jsem dodat, ze me moje gynekoloska mi jednou rekla, ze diky moji strave u porodu vykrvacim…a hle to me strasilo nejvic.
Jidelnicek si clovek hlidat uz nemusis, kdyz vis co vse obsahuje ![]()
Nikdo si nefandi, sama me na to upozornila, ze ji pribirala takto do prikrmu.. @Aletheia
Kde se ve vas bere ta agrese? Hned me nanapadate, jen aby jste byly vitezky..proc ztrapnit? Vim, ze psana zprava muze vyznit, jak si to clovek prebere…ale hned ty utoky…kazdopadne brat jidlo jako KONICEK, to je sranda??Jak tu nekdo zminil..m opravdu tleskam
..
@amorkc My tě nenapadáme. Jenom prostě kecáš blbosti.
Transfuze není běžná součást porodu. Jestli většina tvých kamarádek potřebovala transfuzi během porodu, tak je to prostě hustý. Nespletla sis to s nástřihem?
Veganky nemají horší ani lepší porody než zbytek populace a to bez ohledu na to, co ti řekl gynekolog. A nechápu, proč sis to neověřila, když tě to tak děsilo.
Měla bys chodit na kontrolu železa a vitamínu B12 a podle toho jídelníček upravovat.
Průměrný měsíční přírůstek u miminek do tří měsíců je 700g za měsíc. Následující tři měsíce 500-600. Pokud bylo miminko kamarádky drobnější, klidně mohlo pro něj být normální a zdravé nabírat po 500 gramech. Na druhou stranu přírůstky 900g (pardon 1200), pokud trvaly až do šestého měsíce, jsou abnormální. Může to znamenat i to, že dítě muselo vypít mnohem víc kalorií na to, aby získalo potřebné živiny. Stejně jako to, že prostě máte v rodině miminka, co rychleji kynou ![]()
Příspěvek upraven 04.02.17 v 22:38
@amorkc píše:
Kde se ve vas bere ta agrese? Hned me nanapadate, jen aby jste byly vitezky..proc ztrapnit? Vim, ze psana zprava muze vyznit, jak si to clovek prebere…ale hned ty utoky…kazdopadne brat jidlo jako KONICEK, to je sranda??Jak tu nekdo zminil..m opravdu tleskam..
Agrese se v nás bere z masa přece, ne?
Dělám si srandu,.Nemyslím si, že by to ostatní myslely nějak zle, ale fakt jsi plácla nesmysl. Já třeba jím maso a piju mléko skoro každý den a transfuzi jsem neměla, protože to nemá absolutní spojitost. ![]()
@Jana525
Márgit si potlesk za ty svoje bláboly nezasluhovala ani dříve a a nezasluhuje si je ani nyní
na druhé straně, umí se zviditelnit jako málokdo, tož, jestli je zviditelnování za každou cenu hodno potlesku…kdo ví ![]()
@amorkc
transfuse se podávají jen když je to nutné, krev je velmi cenná
u porodů se statisticky podávají cca v půl procentech případů
půl procenta, to je
z dvou set jedna porodivší ![]()
takže, co dodat na údajné "všechny kamarádky potřebovaly transfuzi "
asi už nic ![]()
veganství není pro batole přirozené a můžete mu způsobit deficit pro vývoj důležitých látek
navíc reálně hrozí poškození vývoje mozku / tvorba myelinu, deficit B 12, chybění taurinu /
veganskému batoleti reálně chybí pro růst vitamin D, železo, i vápník.
Vstřebávání vápníku zhoršují kyselina šťavelová a vláknina. Železa je sice v rostlinné potravě jakoby dostatek, ale nachází se zde ve formě špatně stravitelného fytátu.
Neumíme jej vstřebat a vláknina sníží jeho vstřebání až k nule.
Mé veganské hledačky železa v ovesných vločkách bývají chudokrevné, více nebo méně.
Dále veganům chybí taurin, omega-3 nenasycené mastné kyseliny
pravda, když vidím některé militantní vegany a jejich podivné argumenty, tak si říkám, že se museli vegansky stravovat snad již od narození…
/ a ne, není v tom nic osobního, nejsem žádný velký masožrout, dám si jen když mám potřebu aka chutě, spíše rybu a kuře, tu a tam, a takto nyní v zimě křupavá kachýnka, zelí a plznička…padne /
my jsme taková mléčná rodinka, piju mléko po litrech, mám tu potřebu, nevím proč ale mám
děti taktéž
vzdorujeme všem mýtům, nejsme zahlenění, nechybí nám vápník ani se neměníme na telata
argument s telaty / mléko je vhodné jen pro telata / je obecně vtipný, řekněte ho naší kočce
a ježkům co jí choděj do misky lemtat a upíjet
a ano veverka nebo kočka nebo cojávím kterej savec by jistě rád přilepšil svému mláděti i kravským mlékem, kdyby jej uměl získat, kravku vychovat, podojit a. t.d.
neumí to, a tak halt mladé zvířátek skutečně mléko od kravky nepijí, bo je nemaj jak získat
/ když dospělákovi mléko nechutná, o. k. a nemusí se do něj nijak nutit, měl by si ale kvůli kostem dopřát alespon tu a tam tvaroh, kvalitní tvrdý sýr nebo dobrý jogurt. Když chutná, nemusí nic řešit. /
všechny stravovací extremismy a novotrendy jsou jen znakem toho že jsme skutečně bohatá společnost a že nikdo nehladoví
a ani neví co to je hladovět…takže od rozežranosti jsou zde každé 2 roky nové trendy a cool pojmy
a dojmy
ortorexie skutečně existuje a vlivem internetu se docela i šíří, jde o jednu z forem úzkostné poruchy
v zemích kde se hladuje žádná ortorexie ani mlékofobie neexistuje
@Borrealis píše: ortorexie skutečně existuje a vlivem internetu se docela i šíří, jde o jednu z forem úzkostné poruchy
Ano, už dlouho si říkám, že někteří lidé mají hrůzu už jen z toho, že vůbec existují ![]()
Omlouvám se, ale nějak mi to blbne. Takže to putovalo dvakrát.
Příspěvek upraven 04.02.17 v 22:39
@marketa612 píše:
Ahoj holky,
najde se tu někdo, kdo by mi zasvědceně, a hlavně nezaujatě mohl napsat, jestli je pro dvouleté dítě vhodná veganská strava? Nejedná se o mé dítě, ale jedna známá tak začala stravovat dvouletou dceru. Kecat jí to toho nechci, a ani nebudu, jen by mě to zajímalo.
Ale to je naprosto v pořádku. Kdyby se třeba rozhodla ji krmit jenom nadrcenými skořápkami z vajec, i tak to bude v pořádku. Příroda si poradí a sama zastaví šíření genů hlouposti.
@Borrealis Souhlasím do puntíku.
Mě osobně přijdou tahle veganská hesla k smíchu. Syn mléko miluje, chlap si otevře flašku a je schopný bvypít ten litr na jeden zátah.
A sýry? Tak ty my nejíme, my je doslova žereme. Pokud by začalo hořet, tak do jedné ruky beru syna, do druhé Lanýžovej sýr.
Největší moje prokletí je, že si kamarád otevřel sýrarnu. ![]()