Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Brunifid píše:
Tak jsem koupila Ulrich a málem přivedla kozuProberu to s chlapem, jestli ji přivedeme později, já bych ráda.
Kozu
:Kamarádka kdysi koupila babičce kozu a kozla k vánocům. A oni je nechtěli, kozu někomu dala vesnici a kozla si nechala. Měla se ho ve stáji spolu s koněm. Bydlí v Praze v RD, koně mají na zahradě.-)
Gladys: Slepice sežere lautr všechno, to je nejlepší strávník
Čtvrt litru jedno dítě, čtvrt druhé, půllitr já, cestou od kozy ucvrndnu psinám,...... Nemám strach, že bych vylejvala ![]()
Osteoporóza - to má naše bába. Denně od malička mlíko, vůbec to nemohla pochopit, když má přece tolik vápníku.
Jasně, mléko je pochutina, já ho mám ráda, to krabicové už tolik ne, to už není mléko. Já jen jestli není nějaké riziko jakože třeba do tří let kozí vůbec nedávat, ani z dálky neukazovat ![]()
Zastávám takový názor v jídle, že například rostlinné tuky nekupuju vůbec (Rama apod.), neb výroba margarínu a výroba mýdla se pozná jen podle nápisu na krabičce, kam se to balí. Není nad máslo ze smetany z mlíka a nad sádlo. Nekupuju nic s označením „Light“ (a když, tak náhodou a velmi výjimečně, třeba když plnotučnou verzi nemají). Vajíčko není jed, ale mňam, zejména to domácí s žloutkem jak pomeranč ![]()
asha píše:
A u nas to pokracuje, Ben horeckuje od noci, ted mel 39,2… a Mates ve skole, to jsem zvedava, jak ho odtamdud dostanu
TAk at je brzy v pořádku. ![]()
Mirii: Však od vás z ostrova jerseyka pochází, je to taková větší koza
Ale mají krásný oči, to ale všechny krávy ![]()
Jo jo, u psů (hlavně štěňat) se sledoval vzájemný poměr vápníku a fosforu. A tuším k tomu vitamín D kvůli vstřebávání? Jestli si to dobře pamatuju.
Prostě všeho moc škodí.
Jak s těmi tuky. Vitamíny se dělí na rozpustné ve vodě a rozpustné v tucích. Když nebudu řrát tuky, nemůžu do sebe dostat všechny vitamíny, že jo.
Prostě strava má být pestrá nejradši mám pravidlo „Co je dobrý, to je zdravý“ (a hlavně, když je toho HODNĚ
)
Achdarek píše:
Kozu:Kamarádka kdysi koupila babičce kozu a kozla k vánocům. A oni je nechtěli, kozu někomu dala vesnici a kozla si nechala. Měla se ho ve stáji spolu s koněm. Bydlí v Praze v RD, koně mají na zahradě.-)
Kozla bych nechtěla, faaaakt smrdí, hlavně když připouští ![]()
Jinak když jsem při VŠ v Praze dělala brigádně u Baby Sittingové agentury, jezdila jsem hlídat k jedněm lidem, kteří kozu měli. Pak už jsme se domlouvali mimo agenturu, že jsem přijela hlídat holku a dojit kozu ![]()
Brunifid píše:
Gladys: Slepice sežere lautr všechno, to je nejlepší strávníkČtvrt litru jedno dítě, čtvrt druhé, půllitr já, cestou od kozy ucvrndnu psinám,...... Nemám strach, že bych vylejvala
![]()
Osteoporóza - to má naše bába. Denně od malička mlíko, vůbec to nemohla pochopit, když má přece tolik vápníku.
Jasně, mléko je pochutina, já ho mám ráda, to krabicové už tolik ne, to už není mléko. Já jen jestli není nějaké riziko jakože třeba do tří let kozí vůbec nedávat, ani z dálky neukazovat
Zastávám takový názor v jídle, že například rostlinné tuky nekupuju vůbec (Rama apod.), neb výroba margarínu a výroba mýdla se pozná jen podle nápisu na krabičce, kam se to balí. Není nad máslo ze smetany z mlíka a nad sádlo. Nekupuju nic s označením „Light“ (a když, tak náhodou a velmi výjimečně, třeba když plnotučnou verzi nemají). Vajíčko není jed, ale mňam, zejména to domácí s žloutkem jak pomeranč
Presne
Ja myslim, ze kozi je ok, kdyz se tim nebudete prolivat
Misto treba UM pro kojence bych to nedala…nebo dala, ale primerene. Mam dojem, ze kdysi se kozi mliko davalo, kdyz MM nebylo a nebyla ani kojna. Melo prednost pred kravskym. Odolni jedinci ho zvladli i jako novorozenci…
Achdarek píše:Brunifid píše:Kozu
Tak jsem koupila Ulrich a málem přivedla kozuProberu to s chlapem, jestli ji přivedeme později, já bych ráda.
:Kamarádka kdysi koupila babičce kozu a kozla k vánocům. A oni je nechtěli, kozu někomu dala vesnici a kozla si nechala. Měla se ho ve stáji spolu s koněm. Bydlí v Praze v RD, koně mají na zahradě.-)
Tyy blaho, nechali si kozla???
To je museli sousedi docela milovat, ne? ![]()
Bruni, taky nekupuju margaríny
Máslo je máslo.
Asho, vidíš, tak to jsem vůbec nevěděla, že to může mít takový opačný efekt. Chjo
A nemůže to být nedostatkem koenzymu? Protože vím, že aby bylo tělo schopné vápník využít, potřebuje k tomu q10. A ten snad máme nějak daný, tělo ho postupně spotřebovává a pak může tak nějak dojít. A když dojde, tak by tělo už ten vápník neumělo tak správně využívat. Mě to s tím koenzymem nějak vysvětlovala zubní hygienistka, když mi ho doporučovala brát kvůli zánětu dásní.
Asi jdu googlit ![]()
Akorát problém je, že mi dítě nejí vůbec žádné kysané mléčné výrobky, nežere jogurty, nepije kyšky, zkrátka nic
Takže to mlíko je u nás vlastně jediný mléčný výrobek, co pravidelně pozře (občasnou lučinu na chlebu nepočítám)
Achdarek píše:asha píše:TAk at je brzy v pořádku.
A u nas to pokracuje, Ben horeckuje od noci, ted mel 39,2… a Mates ve skole, to jsem zvedava, jak ho odtamdud dostanu
Dekuju
Problem vyresen, privede ho kamoska…ufff.
Gladys píše:
Bruni, taky nekupuju margarínyMáslo je máslo.Asho, vidíš, tak to jsem vůbec nevěděla, že to může mít takový opačný efekt. Chjo
A nemůže to být nedostatkem koenzymu? Protože vím, že aby bylo tělo schopné vápník využít, potřebuje k tomu q10. A ten snad máme nějak daný, tělo ho postupně spotřebovává a pak může tak nějak dojít. A když dojde, tak by tělo už ten vápník neumělo tak správně využívat. Mě to s tím koenzymem nějak vysvětlovala zubní hygienistka, když mi ho doporučovala brát kvůli zánětu dásní.
Asi jdu googlit
Akorát problém je, že mi dítě nejí vůbec žádné kysané mléčné výrobky, nežere jogurty, nepije kyšky, zkrátka nicTakže to mlíko je u nás vlastně jediný mléčný výrobek, co pravidelně pozře (občasnou lučinu na chlebu nepočítám)
Jasne, lidi se deli v podstate do dvou skupin, jedna tenhle enzym ma i v dospelosti, takze mliko stravi. Druha ho straci behem dospivani. Tam asi patrim ja, nevim… Ale tohle je neco jinyho, mliko muzes travit v pohode, ale kdyz ho bude moc a bude vapniku vic, nez telo zvladne, zacne ten vapnik vylucovat. Ale fakt je to davno, co jsem se timhle zabyvala, tak mozna, ze uz je vyzkum jinde
Kazdopadne fura lidi, co mlikem zili, maji ke staru osteoporozu (muj tata uz pred 50!) coz je vzhledem k prijmu mlika divny… (pokud by to nemelo tak fungovat s tim vapnikem).
asha píše:
PresneJa myslim, ze kozi je ok, kdyz se tim nebudete prolivat
Misto treba UM pro kojence bych to nedala…nebo dala, ale primerene. Mam dojem, ze kdysi se kozi mliko davalo, kdyz MM nebylo a nebyla ani kojna. Melo prednost pred kravskym. Odolni jedinci ho zvladli i jako novorozenci…
Super, takhle nějak jsem si to myslela, to jsem ráda, že nejsem úplně vedle.
A tedy klíčová otázka - kdypak se díťátku tak dává mléko? A výrobky z něj typu kaše, jogurt, tvaroh, sýr?
Do půl roka bych ráda kojila, ale pak už nějak se dávají ty kaše, ne? Nebo mi, prosím, někdo hoďte ROZUMNÝ link, najít si to umím taky, ale nevím, co a jak je rozumné, abych nenašla informace na úrovni těch, že látkové plíny se žehlí po vyvaření v aviváži… ![]()
Asho to marodeni nezavidim, at si to odbudete co nejdrive a co nejrychleji ![]()
Palandu tak planujeme kupovat,ale az tak za rok ![]()
Kamoska tady ted byla u homeopata,pac maji prpblem s atopickym ekzemem a taky doporucil kozi mleko misto kravskeho.....
Mimochodem dokolika let jste davali UM? Ja teda Denisce jeste porad davam 2 x denne 150 ml UM a jen k vlockam ohrivam rano kravske mleko…ja mela za to ze,kravske mleko je do 3 let zatez na ledviny,ne?
Bruni to ja vim,ze je od nas z ostrova
,tady ani jinou kravu nez jerseyku nenajdes
a to bys mela ochutnat mliko,smetany,jogurty apod…co tu z nich mame ![]()
Brunifid píše:asha píše:Super, takhle nějak jsem si to myslela, to jsem ráda, že nejsem úplně vedle.
PresneJa myslim, ze kozi je ok, kdyz se tim nebudete prolivat
A tedy klíčová otázka - kdypak se díťátku tak dává mléko? A výrobky z něj typu kaše, jogurt, tvaroh, sýr?
Do půl roka bych ráda kojila, ale pak už nějak se dávají ty kaše, ne? Nebo mi, prosím, někdo hoďte ROZUMNÝ link, najít si to umím taky, ale nevím, co a jak je rozumné, abych nenašla informace na úrovni těch, že látkové plíny se žehlí po vyvaření v aviváži…
Ja s kravskym zacinam az po roce, kdyz jsem Matymu delala po pul roce kasi, odstrikavala jsem svoje. Tyna mela kasi bez mlika a Ben vubec
Bez kase to jde v pohode, Tyna ji taky mela jen parkrat. Ale to fakt zalezi, no. Kazdy to dela jinak. Ja jim davam obcas jogurty, B. ho ted ma denne a obcas syr. Kojim 3× denne, rano je teda prisosly nonstop, ale uz moc nevypije.
UM mel jen Mates po odstaveni v 19ti mesicich. Za mesic mi zacal kaslat a kaslal rok, dr. to lecila klasicky
Pak jsme sli k homeopatovi a po hodine ze mne dostal, ze moc nesnesu mliko, ze mne zahlenuje. Tak jsem mela vysadit to UM…po tydnu byl bez kasle.
Tyna ho nemela vubec, kojena 21 mesicu, pak semotamo jogurt, syry atd. Ben to bude mit stejny.
Ale kazdy to ma fakt jinak no, nekdo proste dava UM do tri let, nekdo nedava zadny mliko ![]()
Mmch. kravsky mliko neni moc vhodny do roka… pak se o tom siri hlavne vyrobci, nejradsi by meli UM az do puberty ![]()
Tak jsem googlila, takže žádný koenzym, ale fosfor, vitamín D, C a kyselina listová. Přemíra tuků a cukrů naopak vstřebávání vápníku brzdí, tudíž třeba takový špenátek se smetanou je sice dobrý, ale vápníku z něj člověk moc nevymáčkne. ![]()
A nějaká tabulka říkala, že ženy mezi 25-50lety by měli mít denní příjem 1000mg, což odpovídá zhruba litru mléka. No tak co je teda přemíra mlíka?
Jsem z toho poněkud jelen ![]()
Mirri, dítko má KM od 14m. Vím, že existuje i UM do 6let. Ale to už má v podstatě parametry normálního sušeného kravského mléka, jen nějaké přidané vitamíny
Bílkovina může zatížit ledviny, to je fakt, ale mnohem víc jsou zatěžované třeba pribiňáky a ochucenými tvarohy. Takže pokud dítě nemá ještě nějaký významný zdroj bílkoviny odjinud, třeba nějaká přemíra masa, vajec, tak podle mě může dostávat KM už od roka