Beck a jiní šmejdi

Napsat příspěvek
Velikost písma:
46669
19.12.13 17:33

@eumedon, mě tyhle otravné telefonáty docela naučily asertivitě. Taky už vím, jak je nejlíp a celkem slušně poslat do řiti…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19790
19.12.13 17:35

@cilly Já řeknu, že nechci (půjčku, kreditní kartu,…).
Oni: „A proč nechcete kreditní kartu?“
Já: „Protože nechci kreditní kartu.“
Oni: „Vy nechcete kreditní kartu, protože nechcete kreditní kartu?“
Já: „Přesně tak!“
Oni: „Hm… Tak nashledanou“.

To je vážené dámy, jedno z pravidel asertivity: Nikomu nemusíte zdůvodňovat, proč něco chcete nebo nechcete (maximálně tak svému partnerovi, se kterým spolufinancujete domácnost, ale ten operátor to za vás fakt financovat nebude)! Chcete/nechcete to, protože to chcete/nechcete a amen!

Vůbec nemusíte hledat žádné výmluvy: Musí jim stačit, že nechcete. Hledat výmluvy je ponižující.

Pravidla asertivity

2.neposkytování výmluv a vysvětlení za vlastní chování
8.dělání nelogických rozhodnutí

Druhé asertivní právo

Právo neposkytovat žádné výmluvy, ani omluvy vysvětlující tvoje chování.

Pověra

Za svoje jednání a chování jsi zodpovědný druhým lidem a měl bys svoje jednání vždy omluvit nebo alespoň vysvětlit.

Když necháte za sebe rozhodnout jiné, že JE POVINNOSTÍ svoje chování ZDŮVODNIT, dáváte jim tím možnost vysvětlit, jak se chovat máte, nebo jste měli, co se vám má líbit a nelíbit. Váš manipulativní partner v komunikaci si osvojuje právo vaše důvody udobřit, stává se jejich soudcem. Možností je nevysvětlovat. Na otázku: Jak to, že se Ti tato košile nelíbí, není třeba uvést důvod, stačí jen oznámit: nemám žádný důvod, prostě se mi nelíbí.

Příspěvek upraven 19.12.13 v 17:48

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46669
19.12.13 17:48

A taky je docela dobrý dát najevo, že volají naprosto nevhod, například „to myslíte vážně, že mi kvůli novému tarifu voláte v neděli v poledne??“. To je zaručeně vyvede z konceptu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19790
19.12.13 17:49

@KPKristy Případně… že vy mi voláte vždycky, když s.ru …

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46669
19.12.13 17:51
@eumedon píše:
@KPKristy Případně… že vy mi voláte vždycky, když s.ru …
:mrgreen: to mě ještě nenapadlo :mrgreen:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22236
19.12.13 21:05

@eumedon Ja si nehledam vymluvy. Ja se bavim koktajicim operatorem, ktery nema v manualu, jak mi odpovedet. A rozhodne si kvuli telemarketingu „netrham zily“, nechava me to naprosto v klidu. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2873
19.12.13 21:07

@Bábi Zlopočasná to je taky síla 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2873
19.12.13 21:09

@KPKristy jak je pošleš? ja vetsinou mluvim a mezitím to tipnu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2873
19.12.13 21:11

@eumedon no,manipulatora znám..je to silne kafe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2816
19.12.13 21:20

No ti co volají, jsou vlastně taky trochu chudáci. snad se mi ještě nestalo aby byl někdo výmluvný a přesvědčivý :D většinou to vzdají velmi rychle :D. je mi jich občas líto.. holt je to jejich práce :nevim: Taky jsem dělala operátorku, i když já nikam nevolala… Je to na nich slyšet, že jsou nervozní a s mnohým si chuděry neví rady :D Bo čtou prostě manuál a nazdar :D. Jo a jedna paní nebo slečna, do telefonu ták kuňkala, že jí fakt nebylo rozumět. tak jsem jí zarazila, že za prvé jí vůbec nerozumím protože kuňká a za druhé nic nechci a rozloučila se :D.

Já na nabídku kreditní karty řekla, že mi stačí karta manželova :D taky se sama dobíjí a nemusím nic vracet :D

Mojí mamku jsem naučila aby jim řekla že nic nechce, naschledanou… a zavěsit. :nevim:
Babičku jsem musela přesvědčit, že se opravdu nechová neslušně, když jim rázně řekne že nic nechce a zavěsí. u ní byl problém, že to nepovažovala za slušný no.. ale už to dává :D.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46669
19.12.13 21:44
@BabyBella píše:
@KPKristy jak je pošleš? ja vetsinou mluvim a mezitím to tipnu.

No právě těma řečma o tom, že ušetřit nepotřebuju, že jsem spokojená s tím, co mám nebo že „mě teda jako obtěžují ale naprosto nevhod, když volají při obědě“. Když mám čas, klidně je poslouchám, u toho něco dělám, a pak řeknu, že nemám zájem. Když se mi nechce poslouchat blbý plky, tak říkám rovnou, že „tohle mě nezajímá, neboť už mi volají po stopadesáté, a kdybych něco chtěla, ozvu se sama, nashle“, pokládám telefon…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46669
19.12.13 21:46

@jalemina, já hlavně nesnáším, když někdo volá, je medovej, já řeknu, že prostě néééé a on začne být nepříjemnej 8o. Jednou už jsem mu řekla, že tímhle tónem se mnou mluvit nebude a zavěsila jsem. Tak jako opruzuje s kravinama a ještě bude drzej :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19790
19.12.13 22:18
@jalemina píše:
No ti co volají, jsou vlastně taky trochu chudáci. snad se mi ještě nestalo aby byl někdo výmluvný a přesvědčivý :D většinou to vzdají velmi rychle :D. je mi jich občas líto.. holt je to jejich práce :nevim:

Ptoto většinou slušně odmítnu a rozhovor ukončím.

Nepříjemný začnu být až tehdy, když odmítnutí neakceptují, případně pokud volají opravdu nevhod. Jednou mi zavolali zrovna, jdyž jsem podlézal elektrický ohradník.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46669
19.12.13 22:45
@eumedon píše:
Ptoto většinou slušně odmítnu a rozhovor ukončím.Nepříjemný začnu být až tehdy, když odmítnutí neakceptují, případně pokud volají opravdu nevhod. Jednou mi zavolali zrovna, jdyž jsem podlézal elektrický ohradník.
:mrgreen:
Ještěže jsi ho nepřelézal. Velebnosti, vy svítíte…
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2816
19.12.13 23:08
@eumedon píše:
Ptoto většinou slušně odmítnu a rozhovor ukončím.Nepříjemný začnu být až tehdy, když odmítnutí neakceptují, případně pokud volají opravdu nevhod. Jednou mi zavolali zrovna, jdyž jsem podlézal elektrický ohradník.
:mrgreen: :mrgreen: to chápu, že to bylo nevhod :D

Já s nima hovořím dle toho, jakou mám náladu. Když se mi nechce, odpálkuju je hned v počátku. nejlepší jsou ty hovory: " dobrý den, mluvím s paní Novákovou? Mám pro Vás skvělou zprávu. byla jste vylosována ve vašem regionu a máme pro vás připraven dárek… a bla bla.." Tak jsem paní utla hned, že rozhodně na žádnou předváděčku nejdu a naschle :D. Když se mi chce, zjišťuju informace a pořád se ptám na to či ono :D. jednou jsem se ještě jednou optala na název firmy, která u nás má už desetiletou tradici (nejméně!!) a pak jsem se divila: " joo?? hm, o téhle firmě jsem v životě neslyšela. Opravdu jste na trhu tak dlouho? A máte webové stránky? já bych se podívala a pak by jsme se domluvili… " :mrgreen: většinou jsou stejně v pr**li :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová