Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše: Více
A tobě ten obrázek matky roku, která vše zvládne(bez obtěžování pána tvorstva), přišel jako dobrý způsob, jak vychovat svoje děti?
Jo, asi jsou ženy, které to zvládnou(a mají spolupracující děti), ale to přece není způsob výchovy, který by měl být v našich končinách akceptovatelný. Někdy mi přijde, že žiju na blízkém výhodě a ne ve střední Evropě a ženy si nevšimly, že je potřeba ty děti vychovat tak, že ženy mají volební právo a povinnosti muže nekončí u chození do práce.
Uved priklady z okoli. Pokud v tomhle vyrostl, nevidi to. Nejsi jeho matka, nechces zit zivot stejne.
Ano, bohužel tam bude mnohem hlubší problém než jeden týden dovolené
A chlap pro kterého je moc strávit s vlastními dětmi týden sám (s tím, že by to bylo vlastně jen do oběda
) to je fakt výhra
Chtěl vůbec mít děti?
Můj manžel má naštěstí vždycky ČT, PÁ, SO volné, pokud nemá přesčas, takže na brigády při RD jsem chodila v těchto dnech.
Na dovolenou teda jezdíme vždy spolu. Ale až nebude dítě chodit do školky a ještě bude malé na to být doma samo tak si to asi taky budeme muset přes léto rozdělit. Nejsem z té představy nadšená, že jeden bude v práci a druhý mít dovolenou sám, ale asi se nebude dát nic dělat než aby člověk platil x táborů přes léto (babičky nemáme). Ale to se ještě uvidí jak to bude.
Řekla bych mu, že od-do nebudu doma a když si odmítá vzít dovolenou, tak ať pro svoje děti zajistí hlídání ![]()
A proč si to od něj necháš líbit? Já bych teda rázně bouchla do stolu a řekla takto teda ne. Sme si rovni. Žádný, že jeden bude rýt hubou v zemi a doprošovat se a druhý si užívat života.
Hlavně bych mu přestala dělat full servis jestli hodlá takto fungovat.
Umis komunikovat, umis sdelit potrebne. Sednete si a ty mu to rekni presne takhle. Bez vycitek. Vzal si tebe, ne svoji matku. Tvym snem neni sedet cely zivot doma a starat se o VASE deti. Nema to tak vetsina zen v tehle generaci, vetsina chce studovat a realizovat se i jinak. Nechces nic nezvykleho, mas na to plne pravo. Snad sis nevzala tupce, co to nepochopi. A pokud ano, budes se podle toho muset zaridit.
Každý může udělat chybu.
Tak jsi se spletla, teď už to víš.
Od teď zapracuj na pomalých změnách, ať vaše rodinné nastavení přepracuješ podle svých potřeb. Držím palce ![]()
Rozumím postoji tvého muže, že si nechce brát dovolenou…a stejně tak rozumím tomu, proč to chceš ty. Tuhle „bitvu“ bych se nesnažila vyhrát, ale řešila bych soukromou školkou/skupinou/ příměstským táborem (podle věku dítěte).
Co se celkové „války“ týče, tak jsem doma měla to samé a tenhle typ chlapa se nezmění, nepochopí, neulehčí ti v té péči. Buď se s tím srovnej - vezmi to jako fakt a zařizuj se podle toho nebo budeš časem víc a víc traumatizovaná a za pár let to bude k nežití.
Jo a s tou střídavkou bys na tom sice teoreticky byla líp, ale v praxi právě tenhle typ chlapa na střídavku ani nepomyslí a bude si děti brát na jednu noc za měsíc, (jako teď ten můj
)protože víc by vůbec nezvládl, nemá na to čas…a bla bla…
@vulpes píše: Více
takže sis na to taky nezvykla a rozvedla se… nedivím se..
@Lucy75 píše: Více
tak ono to třeba 10-15 let vydržíš, snažíš se, bereš to jako osobní výzvu… no a pak ti prostě začne docházet, že nemáš rovnocenného partnera, nemáš pomoc, neexistuje zastupitelnost, a hlavně když ještě mu sloužíš jako externí paměťová jednotka a veškerá mentální zátěž rodiny (děti, domácnost, dům, zahrada, zvířata, auta, volnočasové aktivity, zdraví…) je jen a jen na tvojí hlavě… tak začne mizet ten důvod si ho doma pěstovat ![]()
Krásný příklad extrémního nevyvážení té mentální zátěže - když dítě dostane nějakou poznámku od učitelky a přijde notifikace z Bakalářů, tak můj ex, ač má naprosto stejné přístupy jako já - tak než by to rozkliknul a přečetl, tak zatelefonuje nebo napíše mně, aby se mě zeptal, o co zas jde. Nebo-li - ty to přečti a ještě mi z toho udělej výtah a napiš.
Drobnost - ale po těch letech jsou to už ty přetékající kapičky
@vulpes píše: Více
Přiznám se že těmto postojům, které se od některých ukázaly i v diskuzi, že matka musí zvládnout všechno, je osočována z toho jak nemá ráda svého muze a děti, zatimco muž co mu dělá problém být s vlastními dětmi zanedbatelný čas je braný v pohodě a má právo ne-dělat cokoli hodně nerozumím a to mladá matka nejsem dávno.
@Anna766 píše: Více
Ona má pravdu v tom, že tuhle bitvu nelze ve vztahu vyhrát. Ještě jsem nezažila jedinného z těch mnoha, kteří mají tento postoj, že by ho změnili. Oni se opravdu radši rozvedou a zničí dětem domov, než by začali fungovat jako dospělí lidé.
Někteří začnou alespoň pro děti fungovat po rozvodu.
Ve slušných rodinách to normální není.
To je normální v rodinách buranů, misogynů a podobných primitivů.
Nedivím se, že jste měli krizi. Bohužel si myslím, že ne zdaleka poslední.