Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Já samozřejmě chápu, že muže štve, když partnerka ze začátku mateřství nemá náladu ani síly na intimnosti. I já jsem to tak měla cca první 3 měsíce. Málo spánku, únava, všechno nové…Ale když si to zpětně uvědomím, tak náš sex. život byl v té době sice mizerný, ale rozhodně mnohokrát lepší než teď. V té doby jsme spolu o tom mluvili, říkala jsem manželovi, že bych ráda, ale když naspím sotva 3 hodinky za celou noc, tak jsem prostě unavená a ta chuť moc není. Ale že časem se to zlepší a taky se to zlepšilo. On to chápal a říkal, že taky vlastně nemá chuť. U mě se ta chuť s lepším spánkem vrátila, u něj ne. Tehdy jsme spolu spali třeba jednou měsíčně, teď ani to ne. A celkově je to horší. Už se mnou prakticky ani nemluví. Dřívější společná témata už ho nezajímají, baví se jen s kamarády o fotbale, autech, práci a podobném plus je pořád na pc/TV/mobilu. Se mnou se o tomhle nebaví, protože by mě to prý nezajímalo a ani tomu nerozumím (bohužel je to pravda, ale aspoň bych ho vyslechla a kdyby to podal na mé „slepičí“ úrovni, třeba bych se byla schopná do diskuze zapojit). No a mé věci zas nezajímají jeho, taky nemám bůhví jak zajímavý život (pračka, sporák, žehlička, plíny). Společná témata NULA.
Jinak je mi samozřejmě jasné, že chyba je vždy na obou stranách!
zakladatelka
Myslím, ze te uz nemá rad, nechce s tebou byt a přežívá hen kvůli dítěti. Dle svych slov se sbazis, ale bez výsledku. Ja bych to po takové době asi vyřešila důrazněji a rázně.
Zakladatelko… ono se to blbě radí, nechodím v tvých životních stopách. Zkus místo společného popovídání třeba nějaký společný projekt, který by bavil jak tebe, tak jeho. Například, společné pečení cukroví, když budou ty vánoce. Nebo nějakou úpravu bydlení. Pusť si fantazii na špacír, ty jej znáš. Zkus. Minimálně budeš mít perfektně napečeno
.
@Ostravak76 pokud by on měl zájem, tak dobrý, ale on ho evidentně uz nemá ![]()
@alimdar a jak to můžeme tady na foru vědět? Neptali jsme se jej. Jediné co můžeme je vcítit se do popisu situace od zakladatelky. Ale my se vciťujeme na základě naší vlastní zkušenosti. Jenže, já mám zcela jiné zkušenosti než ty, ty máš jiné zkušenosti než zakladatelka. Takže jeho chování tedy má tři vysvětlení zde na foru.
Jediný, kdo na tom může stále pracovat je zakladatelka, ta jej zná, ta je s ním v denním kontaktu. Pořád je zde šance, že on jí prostě nerozumí.
@Ostravak76 píše:
Protože chování partnerky nemusí nutně vidět jako dolézání, nemusí vnímat vztah jako ohrožený. Jeho pohled na vztah nemusí být nutně stejný jako zakladatelky. Co tím chci říct? Zkoušet, zkoušet, zkoušet, pokud na něm (partnerovi a vztahu) zakladatelce záleží. Pokud nefunguje jedna cesta, tak možná bude fungovat jiná. Jenže se nikdy nedovíme, zda funguje, pokud to nezkusíme.
tak pokud mně partner konfrontuje se situací a chce po mně reakci, tak je potřeba ten svůj pohled na vztah vysvětlit a zjistit nakolik se shoduje s partnerovým a pokud ne, jak se to bude řešit
@Ostravak76 souhlasim, však jsem uz i psala, ze vidimer vše jen jednostranně. Já vycházím jen ze zakl. popisu situace, který mě moc pozitivní uz nepřijde. Ale souhlasím, ze každý vycházíme ze svého. Nicméně chapu, ze pokud to trvá uz rak dlouho, chystá se zakl. rezihnovat. Každý potřebuje citit a vninat city, at uz slovně nebo ciny. Bez citu se dlouhodobě zit nedá a takový vztah mi orihde jako ztrata času. Ale samozřejmě že počítám, ze už zkusili vše
@Ostravak76 Strašně ráda bych, ale manžel - ještě před nějakými 2 roky nadšenec do spousty věcí, mi všecko zarytě bojkotuje. Jediné, co ho zajímá, je jeho oblíbený sport, čehož já se s dítětem nejsem schopna nějak víc účastnit.
Vylepšit malé pokoj - proč, když je malá, nemá z toho rozum a stejně všechno akorát zničí. To raději půjde s kámošema na fotbal a ušetřené peníze uloží na účet. Tak jsem jí vyzdobila stěny sama.
Společný výlet, dovolená…Ne, s malou ho to nebaví.
Dělala jsem věnce na hřbitov a další podzimní výzdobu - dle něj kravina. Nechtěl se mnou ani v lese sbírat materiál.
Se cukrovím by to neklaplo, sladké nejí.
Furt něco vymýšlím, on vždycky jen převrátí oči. Kdybych třeba vymyslela aktivitu typu Vyrážíme do Himalájí na K2 bez dítěte, tak to by možná kývnul, ale to jaksi nejde, že…:D
Pro zajímavost žhavá novinka je, že neví, jestli chce s námi slavit Vánoce. Vše je drahé, stromek je kravina, dárky ho nebaví vymýšlet ani platit, tak to prý možná bojkotuje ![]()
Nějak mi dochází fantazie a asi i trpělivost a psychické síly.
Zakladatelko, doporučila bych se zkusit vrátit do dob, kdy jste neměli dítě. Co Vás bavilo, co Vás spojovalo, čím jste se zabývali? Navštívit místa, kde jste se seznámili, zavzpomínat a zkusit se dobrat k tomu, co Vás tak rozdělilo? Dítě, únava…? Jak tu někdo psal najít nějaký společný „projekt“, aby si každý nejel na svém písečku. Ovšem tedy společné pečení cukroví se mně nejeví jako dobrý nápad.
Vykašlat se na nějakou pračku, vaření a podniknout nějaký společný výlet (i s dítětem se dá užít pěkný den).
@Anonymní píše:
@Ostravak76 Strašně ráda bych, ale manžel - ještě před nějakými 2 roky nadšenec do spousty věcí, mi všecko zarytě bojkotuje. Jediné, co ho zajímá, je jeho oblíbený sport, čehož já se s dítětem nejsem schopna nějak víc účastnit.
Vylepšit malé pokoj - proč, když je malá, nemá z toho rozum a stejně všechno akorát zničí. To raději půjde s kámošema na fotbal a ušetřené peníze uloží na účet. Tak jsem jí vyzdobila stěny sama.
Společný výlet, dovolená…Ne, s malou ho to nebaví.
Dělala jsem věnce na hřbitov a další podzimní výzdobu - dle něj kravina. Nechtěl se mnou ani v lese sbírat materiál.
Se cukrovím by to neklaplo, sladké nejí.
Furt něco vymýšlím, on vždycky jen převrátí oči. Kdybych třeba vymyslela aktivitu typu Vyrážíme do Himalájí na K2 bez dítěte, tak to by možná kývnul, ale to jaksi nejde, že…:D
Pro zajímavost žhavá novinka je, že neví, jestli chce s námi slavit Vánoce. Vše je drahé, stromek je kravina, dárky ho nebaví vymýšlet ani platit, tak to prý možná bojkotuje
Nějak mi dochází fantazie a asi i trpělivost a psychické síly.
Promin, ale ty vánoce asi mluví za vše, nemyslis? Ja bych ho posalala k šipku, tohle neni ani nic pozitivniho pro dítě. Máš jistotu, že hraje fotbal? Ja bych řekla, ze buduje někde něco novyho a vy s dítětem do toho nepatrite. Promiň mi mou uprimnost, ale ty vanoce jsou pro mě toho důkazem
Zakladatelko, držím ti palce a oceňuji tvojí snahu.
Všimni si svého posledního příspěvku, peníze, peníze, peníze a jejich nedostatek. Zkus přijít na to, proč to tak cítí. Proč má pocit že nemá peníze? Ztratil práci a zapomněl ti to říct? Má sen, který si chce splnit a je pekelně drahý? Musí platit něco co nechce? Má možná pocit, že je jen peněženkou (jak zaznělo na foru)? Ber ty otázky jako inspiraci.
Navrhni mu ty Himaláje. Chceš se projít okolo Annapurny
Nebo výlet na Kilimandžáro.
Píšeš o tom bláznivém nápadu.:) Ale někdy je potřeba udělat pro vztah i toto. Neříkám hned, když je dítě takto malé. Ale třeba si něco takového naplánovat do budoucna. Život se má žít a ne přežívat. Manžel měl zpočátku taky takový jeden bláznivý nápad.:) Mně se to zkraje moc nezdálo, ale nakonec jsem musela uznat, že to má něco do sebe. Když se třeba podívám na sebe, tak se určitě každý věkem mění. U těch chlapů většinou zůstává větší touha po dobrodružství a žít život, tak jako předtím a jakmile se cítí omezen, tak se uzavírá. A kamarádi mají děti? Co s nimi naplánovat z počátku společnou akci?
@Ostravak76 hele, prijdesmi velice rozumný a ochoten se pro vztah skoro az obětovat a opravdu zkusit vše dostupné, což se mi na tobě libi
.
Nicméně mi v tomto případě příjdeš az trochu naivní. Precti si, co zakl. psala. On neví, jestli chce vanoce slavit s nimi, vzdyt vanoce mohou být hezké i pri svicce s vetvickou chvoji, když na to přijde. Dítě je ještě malé a určitě by nemělo trauma z toho, že v 1,5 roce nemělo doma stromeček a kupu dárků.
Samozřejmě i já jsem pro zachranu, ale když není vůle, tak se to nedá do nekonečna. A věř, ze vim, o cem mluvim. Já se snažila skoro 5,let
Společná akce s kamarády co mají děti je dvousečná zbraň. Buď to bude super, nebo budeš s jejich dětmi a chlapi si budou užívat sami.
Nebo zkus nějaký „wellness“ pobyt jen s ním. Ať ví (fyzicky), že jej miluješ, že je pro tebe stále moc důležitý.
@Anonymní píše:
Píšeš o tom bláznivém nápadu.:) Ale někdy je potřeba udělat pro vztah i toto. Neříkám hned, když je dítě takto malé. Ale třeba si něco takového naplánovat do budoucna. Život se má žít a ne přežívat. Manžel měl zpočátku taky takový jeden bláznivý nápad.:) Mně se to zkraje moc nezdálo, ale nakonec jsem musela uznat, že to má něco do sebe. Když se třeba podívám na sebe, tak se určitě každý věkem mění. U těch chlapů většinou zůstává větší touha po dobrodružství a žít život, tak jako předtím a jakmile se cítí omezen, tak se uzavírá. A kamarádi mají děti? Co s nimi naplánovat z počátku společnou akci?
Pár kamarádů děti má, ale s nimi to právě manžela nebaví. Celkově nemá rád společnost dětí, otravuje ho to. Jeho to baví se svobodnýma bezdětnýma, kteří mají času habaděj a žádné povinnosti mimo práci.
O práci nepřišel, to vím jistě. Naopak ho nedávno povýšili
Jenže on je odjakživa takový, furt chce víc a víc.
Dříve jsme ještě hledali kešky, to mi teď taky zavrhl. Jezdili jsme na hory, ale to ho s dítětem vůbec nebaví, nechce. Víc už nevím, nenapadá mě nic.
Já už ho v podstatě opravdu vnímám jen jako peněženku, ale nechci to tak! Chci, aby se aktivně účastnil rodinného života.
@Ostravak76 to sice máš pravdu, ale myslela jsem tím pobyt s celými rodinami. Ne aby tam byla ona sama a chlapi s cizími dětmi.
Spíše pro začátek, aby se naučil trávit čas s rodinou a ne s bezdětnými kamarády, kteří mu napovídají ledacos. ![]()