Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Ostravak76 píše:
Pozor, teď je to úmyslně hodně přehnané, ale **„celý den jsem rubal uhlí, máme na nájem a tvoje šminky, na pivo nechodím a nemlátím tě, kdybych tě nemiloval tak by mě ani nehlo“.****
S tím nesouhlasím. Hodně často si vzpomenu na výrok psychologa Jeronýma Klimeše, který se zabývá partnerstvím:
„Chlap dá často přednost životu v polorozpadlém vztahu. K psychologovi jde, až když je i ten polovztah rozpadlý. Jenže tou dobou už ženu usmažil ve vlastní šťávě a ta se už dávno smířila s tím, že o vztah přišla.“
To, že chlap nemluví, vůbec nemusí znamenat, že je všechno v pořádku.
@adam75 píše:
S tím nesouhlasím. Hodně často si vzpomenu na výrok psychologa Jeronýma Klimeše, který se zabývá partnerstvím:„Chlap dá často přednost životu v polorozpadlém vztahu. K psychologovi jde, až když je i ten polovztah rozpadlý. Jenže tou dobou už ženu usmažil ve vlastní šťávě a ta se už dávno smířila s tím, že o vztah přišla.“
To, že chlap nemluví, vůbec nemusí znamenat, že je všechno v pořádku.
Výrok jsem neznala, ale přesně vystihuje mé manželství.
Už exmanzelstvi
Zakladatelko, dítě je ve vztahu obrovskou změnou, kteoru spolu s manželem zažíváte rok. Je to náročné pro oba, ikdyž třeba víc práce zastaneš ty. Překvapivě hodně chlapů vnímá dítě jako určitou konkurenci a vnitřně těžce nese takové ty okamžiky, kdy on musí počkat, protože dítě tě potřebuje.
Pokud ty o něj stojíš, tak bys mu to měla umět říct. Měla bys mu říct, že ty ho máš ráda, že chceš být s ním i vaším dítětem. Že víš, že dítě znamená, že k sobě máte teď trochu dál, ale že chceš, abyste oba pracovali na nápravě a našli si čas na ty věci, co vás spolu vždycky bavily a znovu spolu zažívat ty věci, kvůli kterým jste se dali dohromady. Zároveň, ale, že pokud on s vámi být nechce, nechceš prodlužovat jeho, své ani dceřino tráení a že bude pro všechny lepší, když nebudete pokračovat ve vztahu, kde se jeden z vás necítí dobře.
Vše v klidu, bez zbytečných výlevů emocí, konstruktivně, stále dávat najevo pochopení a zájem na nápravě, nevytýkat, že je to jeho vina…
@Premek_Orac píše:
Zakladatelko, dítě je ve vztahu obrovskou změnou, kteoru spolu s manželem zažíváte rok. Je to náročné pro oba, ikdyž třeba víc práce zastaneš ty. Překvapivě hodně chlapů vnímá dítě jako určitou konkurenci a vnitřně těžce nese takové ty okamžiky, kdy on musí počkat, protože dítě tě potřebuje.
Pokud ty o něj stojíš, tak bys mu to měla umět říct. Měla bys mu říct, že ty ho máš ráda, že chceš být s ním i vaším dítětem. Že víš, že dítě znamená, že k sobě máte teď trochu dál, ale že chceš, abyste oba pracovali na nápravě a našli si čas na ty věci, co vás spolu vždycky bavily a znovu spolu zažívat ty věci, kvůli kterým jste se dali dohromady. Zároveň, ale, že pokud on s vámi být nechce, nechceš prodlužovat jeho, své ani dceřino tráení a že bude pro všechny lepší, když nebudete pokračovat ve vztahu, kde se jeden z vás necítí dobře.
Vše v klidu, bez zbytečných výlevů emocí, konstruktivně, stále dávat najevo pochopení a zájem na nápravě, nevytýkat, že je to jeho vina…
@Premek_Orac píše:
A neměl by si tohle ten chlap vyřešit sám? Jak chlap pomáhá ženě v tom, že se po porodu necítí atraktivní, že se cítí víc jako mlíkárna než jako žena, že je obrovský, až neúnosný tlak okolí na to, aby byla především dokonalou matkou a na sebe zapomněla? Jakou je chlap oporou rodině, když má mentalitu jako malé dítě? Žena má na starosti sebe, dítě a ještě se má starat o muže, aby si náhodou nepřipadal odstrčený? Aby jí muž potom řekl, že je vlastně babochlap a všechno zastane sama a on si připadá chudáček jako peněženka?
Chlap, kterého popisuješ, by potřeboval spíš pár facek než politovat. Nicméně máš pravdu, vyskytuje se to, protože chlapci a muži nejsou v naší společnosti vůbec vedeni k tomu, aby sami sebe občas upozadili. Holčičky a mladé ženy k tomu jsou naopak vedeny neustále.
a vnitřně těžce nese takové ty okamžiky, kdy on musí počkat, protože dítě tě potřebuje.
To už snad ani komentář nepotřebuje. Slza mi ukápla…
@Kobliha51 píše:
@Premek_Oraca vnitřně těžce nese takové ty okamžiky, kdy on musí počkat, protože dítě tě potřebuje.
Jen aby se dočkal, když už počká…
@Kobliha51 píše:
@Premek_Oraca vnitřně těžce nese takové ty okamžiky, kdy on musí počkat, protože dítě tě potřebuje.
Přesně.
@adam75 píše:
A neměl by si tohle ten chlap vyřešit sám? Jak chlap pomáhá ženě v tom, že se po porodu necítí atraktivní, že se cítí víc jako mlíkárna než jako žena, že je obrovský, až neúnosný tlak okolí na to, aby byla především dokonalou matkou a na sebe zapomněla? Jakou je chlap oporou rodině, když má mentalitu jako malé dítě? Žena má na starosti sebe, dítě a ještě se má starat o muže, aby si náhodou nepřipadal odstrčený? Aby jí muž potom řekl, že je vlastně babochlap a všechno zastane sama a on si připadá chudáček jako peněženka?Chlap, kterého popisuješ, by potřeboval spíš pár facek než politovat. Nicméně máš pravdu, vyskytuje se to, protože chlapci a muži nejsou v naší společnosti vůbec vedeni k tomu, aby sami sebe občas upozadili. Holčičky a mladé ženy k tomu jsou naopak vedeny neustále.
Dokonale vystizeno ![]()
@opulus píše:
Jen aby se dočkal, když už počká…
Žena, která chce, manzela / partnera neupozadi a umi se k nemu chovat jako zena i ve fázi novopecene matky. Bohužel ale spousta matek vidí skutečně jen to miminko a na muže zapomíná a pak se jen diví. Ja mam deti plánované 1,5roku od sebe a nikdy exmanzel nepoznal, ze je neco míň než byval. Rozvod byl z jinych důvodů.
@adam75 píše:
A neměl by si tohle ten chlap vyřešit sám? Jak chlap pomáhá ženě v tom, že se po porodu necítí atraktivní, že se cítí víc jako mlíkárna než jako žena, že je obrovský, až neúnosný tlak okolí na to, aby byla především dokonalou matkou a na sebe zapomněla? Jakou je chlap oporou rodině, když má mentalitu jako malé dítě? Žena má na starosti sebe, dítě a ještě se má starat o muže, aby si náhodou nepřipadal odstrčený? Aby jí muž potom řekl, že je vlastně babochlap a všechno zastane sama a on si připadá chudáček jako peněženka?Chlap, kterého popisuješ, by potřeboval spíš pár facek než politovat. Nicméně máš pravdu, vyskytuje se to, protože chlapci a muži nejsou v naší společnosti vůbec vedeni k tomu, aby sami sebe občas upozadili. Holčičky a mladé ženy k tomu jsou naopak vedeny neustále.
Jak si má sám vyřešit vnitřní pocit nezájmu od partnerky? On si to nějak vyřeší, ale zase se to nejspíše nebude líbit té ženě - a to ani nemyslím řešení nevěrou.
Pro tebe se role ženy smrskne v době rodičovství jen na roli matky. Myslím si, že rodiče jsou oba dva, partneři také, a toto citové „odříznutí“ druhého partnera je podle mého zcela špatně. Ať už z jedné nebo druhé strany.
Muž bývá do role „peněženky“ často vmanipulován, i když nepopírám, že jsou určitě i tací, kterým to tak vyhovuje. Cítit to, že mě partner(ka) potřebuje, a že jsem žádaný je podle mého základním kamenem ve vztahu, alespoň pro mě.
To, co popisuješ v druhém odstavci se pak často přetransformuje na závislost matky na dítěti a závislost dítěte na matce, což neprospívá ani jednomu.
Výsledkem toho jsou „mamánci“, „mamáhotel“, zženštilí chlapy apod. přesně to, co kritizuješ.
@alimdar Přiznám se, že jsem z tebe trochu zmaten ![]()
Na jednu stranu souhlasíš se mnou na druhou stranu souhlasíš s @adam75 .
Přičemž bych řekl, že naše názory jsou velmi rozdílné, dokonce bych řekl, že opačné.
@opulus jak si to má sám vyřešit? Možná vyvolat konstruktivní konverzaci se ženou a nabídnout svou maximální pomoc v péči o dítě, aby žena měla trochu času pro sebe a mohla se věnovat i partnerskému životu. On cítí problém, on má vyvolat řešení a nabídnout možnosti vyřešení. Sedět v koutě, krčit rameny a čekat, že to někdo vyřeší za něj - jo, to dělá malé dítě.
Výrok „chlap je do role peněženky vmanipulován“ jenom krásně vystihuje tvůj názor, že chlap je pouze pasivním prvkem a nikoli aktivním tvůrcem reality v domácnosti. Což já říkám, že je špatně.
Mamahotel a schopnost upozadit se je dost něco jiného.
@adam75 Hele, já osobně jsem byl do role peněženky vmaninupulován. Jak se narodilo třetí dítě, tak jsem byl de facto pro dobro malého vyhozen z manželské postele. Ano, ve chvíli kdy jsem měl vážně chuť na intimitu (a to se nebavíme o plnohodnotném sexu), tak si vzala v posteli do náruče nejmenšího. Byl jsem ale příliš zamilovaný a tedy jsem to toleroval. Snad pochopíte jak to myslím. Jako manžela a milence mě odhazovala a já to nevěděl.
Takže ano, po narození dítěte se oba musí snažit. Ona aby manžel v ní znovu viděl milenku, on aby ji maximálně podporoval.
A ještě k tomu to ani nevíš, protože on ti to neřekne. Tohle tedy nechápu. Sex pro mě není tedy jediný a nejvyšší smysl života, ale to se ani neobejmete, nepřitisknete, nedáte si pusu? Bez toho si partnerský život představit nedokážu.