Od kdy s dítětem na běžky

441
12.2.13 18:59

běžky-od kdy s dítětem na běžky

Ahoj. chtěla jsem se zeptat na vaši zkušenost od kolika let s dětmi na běžky. Nemyslím žádné dlouhé tratě. jak staré děti jste vzali poprvé na běžky a jak to zvládali :D, díky moc :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
zichisek
12.2.13 19:03

Nemám ještě zkušenost, ale plánuju tak nejdříve v pěti. Dřív si myslím, že nepochopí co se po ní chce aby „jela“ a asi by jí to ani nebavilo. Bratranci jezdí závodně od 6.let, ale bydlí na horách a na běžkách jezdili i denodenně do školy.

• Citovat
  • Upravit
2034
12.2.13 21:14

Ve 4a1/2 jsme začli, nikam moc nedojeli, 1km tam, 1 zpět, on splaven, my promrzlí, mohli jsme rok počkat… V 5a1/2 už dal 5km do nejbližší hospody, pauza, zpět. Tolik nepadal. Vloni už to byl slušnej výlet, většínou 10 - 15km a letos se už těší, prvně nechce na sjezdovky, ale stává se z něj běžkař.
Za sezonu jsme na běžkách ca 3-4 víkendy plus 6 dní celé jarní prázdniny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
zichisek
21.11.14 09:28

Zdravím, oživuji diskuzi :mavam:
Máte někdo nějaké nové zkušenosti?
Přemýšlím, zda už etos dceři pořídit běžky, má 4 a půl. Baví to takhle malé prcky? Na sjezdkách zkoušela už loni, v létě ji chytly inline.
Budeme mít u domu upravovanou běžkařskou trasu :think:

• Citovat
  • Upravit
5073
21.11.14 11:07

@zichisek Děti vozíme ve vozíku a samostatně jezdí cca od 6 let s tím, že třeba dvouleťákovi budeme lyže už kupovat a prostě je občas nasadíme a až ho to nebude bavit přesune se do vozíku. Od 6 let už je to úplně v pohodě, některé děti to baví i dřív. Je potřeba počítat s tím, že ze začátku je 5 km na celodenní výlet :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81481
21.11.14 14:19

Kluk začal neplánovaně ve 3,5. prostě se seknul, že chce taky na běžky jako táta, tak jsme mu je půjčili. ale bylo to spíš zábava a vyplnění času, než nějaký výlet. ušel třeba 500m. nešlo mu to vůbec, ale bavilo ho to klidně 1,5 hodiny. loni na to nebylo počasí, uvidíme letos.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2034
13.12.14 10:09

Ono je to asi u každého dítěte jinak. Může to bavit i čtyřleté prtě, naše děti tomu přišly na chuť až v 5-6ti letech, chce to každopádně motivaci, nějaký smysluplný cíl a chválit, chválit, chválit!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10482
22.3.16 01:39

Vím, že diskuze je stará, ale nedá mi to :-) Chtěla bych podpořit všechny, kdo chtějí děti na běžky postavit.

Naše děti jsou nejspíš unikát. Mám dva kluky a oba stáli na běžkách prvně ve 3 letech, společně se sjezdovkami. Rozhodli jsme se, že jim oba typy lyžování představíme současně. Oba s manželem lyžujeme od malička a rádi.

No a výsledek?
Naše děti jsou asi extrém i v tom, ale bavilo je to oba už ve 3 letech, milují sníh, a všechno s tím spojené. Je to mnohem přirozenější pohyb, než sjezdovky, od první chvíle na běžkách capkali, a každou zimu se zlepšovali. cca v 5 letech pochopili, jak používat správně hůlky a začalo to nějak vypadat.. Když spadli, vstávali oba mnohem dřív sami na běžkách, a dokonce bych řekla, že běžky jim pomohly pochopit třeba použití hůlek na sjezdovkách, a i oblouk, zatěžování nohou.. Oba typy lyží jsou pro ně srovnatelné,..

Teď je staršímu 8 a mladšímu 5. Baví je to, starší běhá fakt dobře, technika tedy zatím nic moc, ale je to bijec a předbíhá i dospělé 8o (nechápu), mladší v 5 je ještě prcek, ale miluje to. Technicky je lepší, než starší, neuvěřitelně jezdí z kopce, tu stabilitu mu fakt závidím :oops:, no a obecně je to každý rok lepší.

Asi jak oba chodí/běhají od mala, tak to neberou jako něco zvláštního, nikdy se nevztekali, že mají jít do kopce, nebo tak.. Díky tomu i na sjezdovkách nemají problém vylézt někde kopec..

Řekla bych, že to hodně záleží na tom, co je rodič ochotný udělat, resp. jak dlouho se bude pohybovat pár km od chalupy… My máme tu výhodu, že manžel, když je potřeba, dítě prostě vytlačí do kopce, pomůže mu, což hodně ulehčuje situaci. Strašně důležité je, když dítě vidí, že na běžkách běhají všichni v jeho okolí. U nás děti už od malinka pozorovali všechny členy rodiny, jak běhají. Mladší nás dokonce ve 2 letech tak prudil v croozerovi (kde jsme ho vozili na běžkách), že musel na dřevěné lyžičky a pak byl spokojen.. :-)

Takže za mě - hurá do toho, nebát se, a hlavně, jít příkladem. Chválení je samozřejmé, ale ten příklad opravdu hodně, ale hodně táhne. Nemyslet si, že dítě hnedka někam dojde, zpočátku se hodně obléknut, dělat blbiny, jako tunely z hůlek, jezdit dokola někde na plácku, super jsou upravené stopy (pro kluky koleje pro mašinky:-)).. a tak.. tady jsme měli výhodu, učit děti na Horních Mísečkách je fakt bezva. kousek od baráku upravené stopy, stadion, střelnice (což je taky zážitek..:-))
Skol! :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5010
22.3.16 02:13

@Nataša Mě naši postavili na lyže, sotva jsem začala pořádně chodit, to je výhoda života na horách, vyrostla jsem v Jizerkách :-) Sjezdovat teda neumím do dneška, ale bežky jsem jako malé dítě taky zvládla a prý mě to pak i bavilo, když mi to už šlo a přestala jsem se vztekat :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma jóga pro zdravé tělo

Ikona - Karolína Racková

Karolína Racková