Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
LucaLuca píše:Pudloslava píše:Já bych jela hned, program mě zaujal a hlavně už 6 let nebo kolik to držím jedem pár receptů a potravin, tak by mě zajímal vývoj a nové tipy… Jenže 14 dní je moc brzo na to, aby se manžel rozhodl.
holky tak jedem nakonec na tu bezlepkovou akci do jeseníků 11-13.6 - nejedete někdo taky? http://www.bezlepkovadieta.cz/…-v-roce-2010
a diky za tip, uz nevim, ktera jste ho tady psala.I jsem to nadnesla, ale bez šance.
já nad tím také přemýšlela, ale už dávno, někdy v březnu, únoru došel buletin od paní Bušinové co má stránky o bezlepkové dietě a angažuje se v celostátním svazu celiaků. Jenže my máme naplánované na červen moc akcí …
holky tiez premyslam ze by sme tam sli.. aj ked sme mali povodne v plane nejaky vikend s manzelom, ako oslavu prveho vyrocia svadby. ale mozno by sa nam to podarilo nejak sklbit dohromady. treba sa tam nejak rezervovat dopredu ubytovanie?
raději bych to zarezervovala předem, sice myslím, že plní nebudou, ale jistota je jistota
manzel se kupodivu rozhodl, njejdriv jet nechtel a pak najednou jo - celkem se taky divim
psala jsem te pani z hotelu email a nabidla mi dva pokoje, za 700 v jine budove a za 950 v hlavni. vzali jsme ten levnejsi (coz v praxi znamena, ze asi nebudu na zadne prednasce, protoze kdyz bude spat, chuvicka nedosahne a kdyz bude vzhuru, bude rusit)
kdybyste nektera jela, urcite mi napiste, at se seznamime
Tak malá má držet bezmléčnou dietu a mám si přijít pro žádanku na gastro. Zatím se tedy rozhoduji, které zvolit mléko. Nestlé Althéra, Nestlé Alfaré nebo Nutrilon Allergy Care? Máte zkušenost, které je třeba chuťově nejlepší? Prý jsou hořká.
my měli NAC a neocate - obě především smrdí (mě jak plesnivina)a jsou nahořklý, mě víc smrděl NAC, rafánkovi podle mě chutnal ale víc.
Aha, to Neocate neznám. No, plesnivina, to je něco na mě. Mně smrděl i Hipp 2, normální mlíko. Ale to jsem byla těhotná… Jediné, co mi voní a chutná, je Sunar. Mám ho blbec koupený do zásoby, když jsme měla dm kupony. Tak z něho asi budu dělat cukroví.
Pudloslava píše:
manzel se kupodivu rozhodl, njejdriv jet nechtel a pak najednou jo - celkem se taky divimpsala jsem te pani z hotelu email a nabidla mi dva pokoje, za 700 v jine budove a za 950 v hlavni. vzali jsme ten levnejsi (coz v praxi znamena, ze asi nebudu na zadne prednasce, protoze kdyz bude spat, chuvicka nedosahne a kdyz bude vzhuru, bude rusit)
kdybyste nektera jela, urcite mi napiste, at se seznamime
Pudlo ona ta druhá budova není daleko, možná by to chůvička zvládla, nebo nech chlapy o samotě a vyraž na přednášku ![]()
jinak doporučuji i výlet na elektrárnu Dlouhé Stráně, Rafánek to asi neocení, ale manželovi by se to mohlo líbit
hailliejade píše:
Pudlo ona ta druhá budova není daleko, možná by to chůvička zvládla, nebo nech chlapy o samotě a vyraž na přednášku
jinak doporučuji i výlet na elektrárnu Dlouhé Stráně, Rafánek to asi neocení, ale manželovi by se to mohlo líbit
Ten vejlet mě na té akci láká skoro nejvíc
, ale nejedem. ![]()
tam uz manzel samozrejme byl nevim, uz pri jake prilezitosti
uz kdysi mi o ni nadsene vykladal ![]()
na prednsky pujde spi asi sam lada, celiakii ma on a o nutnosti diety pochybuje on… v nejhorsim to budu mit jako pobyt v krasne prirode a super hotelu ![]()
LucaLuca píše:
Tak malá má držet bezmléčnou dietu a mám si přijít pro žádanku na gastro. Zatím se tedy rozhoduji, které zvolit mléko. Nestlé Althéra, Nestlé Alfaré nebo Nutrilon Allergy Care? Máte zkušenost, které je třeba chuťově nejlepší? Prý jsou hořká.
Luco, bacha, všechny tyhle mléka jsou z kravského mléka … upozorňovala mě na o naše alergoložka, když jsem jí říkala, že syn nemůže mléko kvůli problému s laktozou a musí vysadit veškerou stopu mléka na nějaký čas, než se střevo otřepe a bude schopné ji trávit. Ona právě říkala, že si tohle dost často lidi neuvědomí, že je to ze základu kravského mléka a ikdyž je to štěpené na x-krát, tak to stále obsahuje mléčnou bílkovinu …poradila bych se s alergologem, co je vhodné dávat za mléko, páč u nás to v praxi znamená že pije sojové, pohankové a podobně …
simpe píše:
Luco, bacha, všechny tyhle mléka jsou z kravského mléka … upozorňovala mě na o naše alergoložka, když jsem jí říkala, že syn nemůže mléko kvůli problému s laktozou a musí vysadit veškerou stopu mléka na nějaký čas, než se střevo otřepe a bude schopné ji trávit. Ona právě říkala, že si tohle dost často lidi neuvědomí, že je to ze základu kravského mléka a ikdyž je to štěpené na x-krát, tak to stále obsahuje mléčnou bílkovinu …poradila bych se s alergologem, co je vhodné dávat za mléko, páč u nás to v praxi znamená že pije sojové, pohankové a podobně …
Simpe, já věděla, že sem nemám lézt, že mi zas něco napíšeš.
Já už jsem na totálních pochybách. Před sojovým mě dr. vyloženě varovala, že ty alergie mohou být zkřížené, tak že ze sóji nedávat nic. Já dávám třeba ovesmilk do chleba nebo do buchet, ale na pití se mi to nezdá. To je snad až od 3 let. Malá má 16 měs. Tak jestli to pohankové a rýžové mléko nebude taky až od 3 let.
Jinak to ž jí vyšla BML může být třeba celiakií, synovi to po 2 měsících diety vyšlo také, takže jsme bezlepka a ještě bezmléčná dieta a je to pěkný voprusale už pomalu zkouším, co snese a co ne, zatím mně toleruje sýry …
To, že vyšla ABKM, je falešně pozitivní výsledek kvůli vysazenému lepku nebo fakt má tu alergii? Nějak teď nevím, čemu věřit a tak, hlavně nemá žádné problémy, tak se mi nechce věřit, že má ABKM. Představovala jsem si, že děti s takovou alergií mají bolesti bříška, průjmy, ekzémy… Malá se mi výrazně zlepšila po vysazení lepku v roce, tak jsem dál už nepátrala. Tak s tou alergií se mi to fakt nezdá. Chjo. Ale nedat jí dietu si nelajsnu, že… Nemůžu si pomoct, ale fakt furt víc věřím EAV než nějakému dietou zkreslenému krevnímu testu.
Jinak k tomu EVa – je to tohle vyšetření ? http://www.celostnilecba.cz/eav
Ano.
Luco, ano s tou sójou je to pravda a buď opatrná. Sem tam jí ho dej, ale né často, taky ho nepije pořád. Má rád akové ty ochucené sójové mlíčka, třeba čokoládové, chutná to jako řídký pudink.
Až budeš péct chleba, zkus dát místo mléka vodu, já běžně peču jen s vodou a není to na chuti znát. Bratr je pekař a pečiou v pekárně běžně taky z vody.
Doktorka malé dělala testy na laktozu a mléčnou bílkovinu, či na jakém základě ti řekla, že máš dát tu bezmléčnou dietu? Synovi se to projevovalo právě bolestí bříška a průjmem … ale celiakie se mu naopak neprojevovala tímhle vůbec, ale vysokou nemocností, kdy měl potíže a má potíže s imunitou, anémií, krvinkama a dalšíma neduhama.
Dělala testy na BKM a výsledek je pozitivní (ale nemám ještě výsledky v ruce, nevím, která přesně hodnota). Testy proběhly 3 měsíce po zavedení blp diety. Endomysium a transglutamináza jsou negativní (překvapivě).
Abych ještě vysvětlila, proč jsem jí dala blp dietu bez vyšetření. V roce měla malá ani né 8 kg, percentil 4. Žádala jsem o testy na celiakii, protože neprospívá a já mám celiakii. Dr. mi je odmítla, že není pod 3. percentilem. Malá neprospívala, měla průjmy, tak jsem se na milou dr. vykvákla a blp dietu jí začala dávat sama. Malá začala přibírat.
Pak jsme bohužel byli v nemocnici s průjmem (únor) a z krve vyšla ABKM. Naše dr. řekla, že to bylo tím průjmem a že dietu nemusí držet a že test zopakujeme po 2 měs. Tehdy (duben) rovnou udělala i endomysium a transglutaminázu, ač jsem jí řekla, že je na bezlepku. Takže trochu s křížkem po funuse.
Simpe, kolik má tvé bezlepkové a bezmléčné dítě?
A jak poznáš, že ti toleruje sýr?