Máte zkušenosti s bezlepkovou dietou?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
892
7.6.10 21:27

tak se stravováním venku jsme na tom podobně jako Knihomolka, přítel si vybere nějaké rizoto, steak, salát a já si radši nepřemýšlím, jestli to je v mouce obaleno, taky si říkám, že to případně není tak často a problémy to přítelovi žádné nedělá, ale více ukážou až pořádné testy, na které se doufám brzo vypraví

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4486
7.6.10 21:36
Knihomolka píše:
Luco, tam už jsem byla s holkama z bezlepkové debaty, fakt dobré, ale nedovedu si představit, že bych tam děti vzala na slavnostní oběd - to není ten styl restaurace. Jinak se veřejnému stravování fakt vyhýbáme.Na druhé straně… když jdeme do zoo a jdeme všichni, nechci je honit domů a najíme se tam. Ono to má i psychickou stránku, už takhle jsou ta omezení na dítě těžká, nechci mu to ještě víc ztěžovat.

Aha, já jsem nepochopila, že to má být slavnostní. :-) My zas jíme v restauraci stylem znouzectnost, prostě jsi celý den mimo domov a co máš dělat. Na slavnostní obědy moc nechodíme.
Tak zkuste třeba indické restaurace, tam se klasicky nezahušťuje a s obsluhou byste se určitě domluvili. Místo placek si dáte rýži. Jedna je na Běhounské www.tajbrno.cz a jedna u Žid. hřbitova http://www.restaurant-goa.cz/.

Jinak s tím udržováním bezl. nádobí apod. Doma jsme neměli lepek krom pečiva pro návštěvy několik let. Ale že bych prudila třeba u našich, kterou vařečkou míchali naše jídlo, když už kvůli nám vaří BL, tak to teda ani náhodou.
V rest. to samé. To by pak člověk fakt nemohl vytáhnout paty z domova, nemohl by s přáteli na jídlo. My fakt když jedeme k lékaři přes celé město, po cestě něco vyřizujeme ve městě, tak se někde najíst musíme. Jíme venku tak 1× týdně.
Když jsem začala držet dietu já, četla jsme doporučení, že mám jíst jen to, co je označené přeškrtnutým klasem. Tenkrát bylo máloco označené a přišlo mi to přitažené za vlasy. Čtu jen složení. Jím čokolády, kde píšou, že MŮŽE obsahovat STOPY lepku. Piju pivo (občas malé).
No a ty hranolky? Vždyť tu někdo psal, že některé značky je mají obalené moukou pro lepší křupavost. Taky je mohou smažit v oleji, kde předtím smažili něco v trojobalu.
Myslím, že není třeba se hroutit z toho, že někde omylem pozřeme mikroskopické množství lepku. Tomu se snad ani vyhnout nedá. Mně třeba kámoška upekla bezlepkovou bublaninu. Snědli jsme ji a já říkám, číms to vlastně vysypávala? A ona že zapomněla a že normální moukou. Vyzvracet jsem to nešla.
Pudlo, a jak často se přijímá? Už vidím kněze, jak se jde umýt, až přijde manžel na řadu. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4486
7.6.10 21:39
hailliejade píše:
tak se stravováním venku jsme na tom podobně jako Knihomolka, přítel si vybere nějaké rizoto, steak, salát a já si radši nepřemýšlím, jestli to je v mouce obaleno, taky si říkám, že to případně není tak často a problémy to přítelovi žádné nedělá, ale více ukážou až pořádné testy, na které se doufám brzo vypraví

Dělám to stejně (rizoto, steak, salát) + si ověřím u obsluhy, zda to neobalují, ale kuchaři už pod ruce hledět nejdu. :-P Akorát vždycky vyplajznout 120 za rizoto, které mám doma za pár kaček, mi moc dobře nedělá. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
415
7.6.10 21:39

Pudlo nevím, ale stejné nepoužívám. Určitě ale nepoužívat vál, to je jasné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
415
7.6.10 21:41

Do Taje chodíme s manželem taky jednou za uherák, ale řekla bych, že tak nejvíc. Syn je navíc bohužel ekzematik a naprosto nesnáší koření, tak to je taky potíž.
Vysypala normální moukou - to je fakt dobrý :palec: ale snaha byla a to se cení :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4486
7.6.10 21:44
Knihomolka píše:
Vysypala normální moukou - to je fakt dobrý :palec: ale snaha byla a to se cení :potlesk:

Další bublanina byla již bezchybná. :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
221
7.6.10 21:58

Pudlo, když máš pekárnu, tak nemusíš pak nic drhnout od mouky, to se krásnš vyklopí a forma je jako před použitím, většinou čistá a stačí ji jen vymýt vodou a je to :lol:
Jinak já mám jen spejšl vařečku, zbytek mám bud ten plast či nerez …jo a manžel mně nedávno koupil silikonový vál na těsto pro bzl pečení i s válečkem na těsto, tak to mám ještě spejšl … jinak myslím takové věci asi bude řešit ten, komu dělá problém i stopové množství a že některým to potíž dělá. Nám zatím protilátky po půl roce klesají, ale nejsou ještě tak jak by měli, tak si opravdu dávám pozor abych nikde nepřimíchala i tu drobinku …

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
8.6.10 06:43

lucaluca nemá to bát slavnostní, jde o to, jestli se dá ve městě někde najít

mimochodem díky za všechna ta doporučení v Brně :-))))Třeba se tam nědky zase podívám :-))))) Přemýšlím, jestli je tam celiatiků víc, než jinde?

přijámáme obvykle co tejden, v týdnu moc na mši nechodíme. Je to malinká oplatka, ale echt pšeničná, to by se fakt nemělo. vyřešeno, nízkolepkové mi jdou poštouz, tak ještě jak se náš superkonzervativní kněz projeví - snad nám neřekne, jako někomu v jiné diskusi, že tělo páně nemůže uškodit, jedině uzdravit :-))))
kdyžtak se to dá taky vyřešit tak, že se dá z kalicha, nebo se namočí do kalicha kukuřičná oplatka jako nosič. je to jen o dohodě

stak se dělá neobalenej? Já spíš sázím na to, že v restauraci by mohli mít škrob na obalení. Ale znám taky ty český pohodáře lidi, ale asi prostě budeme věřit. do restaurací nechodíme moc často.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
221
8.6.10 07:45

Pudlo, nevím, jaké je tady v diskuzi republikové složení, ale co chodím ještě na Dámu, tak tam je holek z Brna a okolí jako máku :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
8.6.10 08:36
simpe píše:
Pudlo, nevím, jaké je tady v diskuzi republikové složení, ale co chodím ještě na Dámu, tak tam je holek z Brna a okolí jako máku :lol:

no kdybych tady chtela rozpoutavat oblibenou brnoprazskou revnivost, tak zacnu glosovat neco o tech degenerovanejch moravacich :-)))) nicmene jako manzelka celiaka by to asi nemelo tu pravou stavu :-)
jo ale on vlastne taky neni z prahy :-))))

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
892
8.6.10 09:44

Pudlo tak u nás je také „degenerovaná“ moravská větev, tedy přítelova rodina :-D, já jsem zas vyčetla, že celiakie pochází od keltů, proto jí také nejvíc trpí severské národy švédové, finové, tak asi je v brně víc keltů?

co se týče steaků, tak správně by obalené být neměly, ale určitě se na to nedá 100% spolehnout v každé restauraci .-/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
221
8.6.10 11:47
hailliejade píše:
Pudlo tak u nás je také „degenerovaná“ moravská větev, tedy přítelova rodina :-D, já jsem zas vyčetla, že celiakie pochází od keltů, proto jí také nejvíc trpí severské národy švédové, finové, tak asi je v brně víc keltů?

tož já jsem půl moravák a na půl slovák, manžel je moravák jako dřevo a vypadá to, že celiakie je z mé strany a dost si myslím, že z máminy strany, a ta je slovenka … jde to kruciš od východu, nemají být náhodou kelti na opačné straně ?! :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
8.6.10 16:24

no a jak je mozny, ze ti celiaci prezili - v evrope se dycky jedlo obili- asi ze to nedela takovy potize v zivote a zit se muzem.
celkem me ti kelti prekvapili, cekala bych, ze to bude nejvic nekde v asii, kde se basti rejze (a tak to vlastne jako nevadi)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4486
8.6.10 19:53

Tak on problém toho agresivního lepku je starý tak 100 let, co se přešlechtila pšenice, předtím ve špaldě a ostatních obilovinách ho nebylo tolik a tak hnusného. Prý. Navíc se jedlo celé zrno, dnes vymílané. Atd. atd.
K restauracím. Já si vždy vyberu, co si myslím, že je bezlepkové, ale ještě to konzultuji, zda to skutečně obalené není. Pak třeba ještě přijdou a zeptají se, zda můžou dát bramborový škrob (nebo něco jiného).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ms.H
8.6.10 20:11

Bezlepkové hranolky koupíte u Family frost a taky mají katalog, kde jsou všechny testované bezlepkové výrobky označené, takže koupíte zaručeně bezlepkovou zmrzku :wink: Celiakii má moje dcerka.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek