Bezlepková dieta

Napsat příspěvek
Velikost písma:
441
13.4.12 12:55

žemličky..
250g bzl mouky,2lžičky prášku do pečiva,1lžička soli,150g tvarohu v alobalu-nee vanička,6lžic mléka,1vejce,6lžic oleje,zrníčka na posypání..
vše smícháme,uhnětemě těsto aby se nelepilo na mísu,a nechame asi 30min odležet v lednici,přikryté alobalem.vytvarujeme asi cca 10 žemliček,dáme na pečící papír,nakrojíme je do křížku a posypeme zrníčky.pečeme při 200stupních cca 25min..

a co sýry ty nemuže a másla?někde jsem četla že nesmí jogurty-ty jsme koupili včera bezlepkové v globusu ale dnes jsem zase četla že jofurty smí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1903
13.4.12 13:03

moc děkuju, zkusím :palec:

ono nejde jednoznačně říct co může a co nemůže, musíš na všem číst složení. Je to ze začátku nezvyk, ale pak už to jde. Jogurt kupujeme bílý Hollandia a mícháme s domácí marmeládou. Jo a „kukuřičné“ lupínky jsou ve většině případů s ječným sladem, tak takyy pozor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
441
13.4.12 13:06

tak mi prosím napiš co přesně musí byt napsane na potravinach abych to nekoupila.připadám si jako totalní blb :nevim:

není zač :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
441
13.4.12 13:07

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1903
13.4.12 13:15

nesmí tam být nic, co se týká obilí, takže např.
pšeničný škrob, ječný slad anebo třeba jen „škrob“ bez uvedení toho jaký je - to bych asi taky nekoupila. Pak samozřejmě mouka. Když je uvedeno rýžová, tak v poho, ostatní obilné nee. Např. i puding kupujeme jen Dr. Oetker, pozor dej i na Magi nebo jiné koření, kečup, …
Z toho katalogu nejde v lékárně objednat všechno, ale získáš docela přehled co může a co ne.
Opravdu to ze začátku vypadá složitě, ale zvyknete si. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1903
13.4.12 13:17

jo a sladkosti - tak tam taky pořádně číst složení. Když tam je napsané „může obsahovat stopy lepku“ tak to neřeším, to kupujem. Oni se tím výrobci trochu chrání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
441
13.4.12 13:21

jaky například sladkosti kupuješ?abych dnes manžovi koupila neco na zub:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9994
13.4.12 13:24

@lendule.5 Můžu se Tě zeptat, jak je to s tím porušením diety? Stačí opravdu jen minimální množství lepku a je zle? Napadá mě třeba vyjímečně to pivo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
441
13.4.12 13:26

paoloska-dobrý dotaz…počkám si taky na odpověd :*

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2480
13.4.12 13:33

Tady je databáze výrobků…
http://www.potravinybezlepku.cz/index.php?…

Vlevo si vybereš z kategorie.

Místo klasického smažení ve strouhance, se dá udělat těstíčko z rýžové mouky a vajíčka (doředíš vodou nebo mlékem). ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2480
13.4.12 13:36

A výborná je šlehačková roláda… http://www.mimibazar.cz/recept.php?…

Já dávám jen jednu šlehačku, kterou trochu přisladím. Často jsem použila i pařížskou šlehačku (ta už je sladká). Dovnitř můžeš dát třeba i banán.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1903
13.4.12 19:58

Jé, žížalko, i já děkuji za informace :-)
No holky, u nás to probíhá spíš tak, že to přítel dodržuje co to jen jde (není pivař, tak mu ani nechybí). A když je mu zle (průjmy, bolesti břicha), tak teprve zkoumá z čeho to mohlo být :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1903
13.4.12 19:59

a ze sladkostí kupujeme bonbóny, čokoládky a polomáčené čokoládové polystyreny, ale v tom seznamu si toho vybereš určitě víc…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13.4.12 20:42

Ahoj holky
já jsem taky celiak :) zjistila jsem to minulý rok v květnu takže zachvíli to bude rok Ze začátku jsem si myslela že už nikdy nebudu moct normálně jíst a teď už mi to ani nepřijde. Nejdřív jsem vůbec nejedla v hospodě a teď už vím že se jenom stačí zeptat nebo to říct a klíďo si můžu dát masíčko s rýží nebo i hranolky … i když ani ty ne všude. Horší je to s pečením, to ani po roce není nic moc, chleby kupuju v podstatě kdekoliv jelikož kupuju jenom ty směsi a jednou za 14 dnů si upeču trochu chleba. Musím říct že od pečiva jsem si odvykla, ale pokaždé když jdeme s manželem nakupovat tak u čerstvých loupáčku slintám jak blázen a hned bych si je dala :mrgreen:
Moje dietní sestra mi říkala že někteří celiatici to mají horší než já protože mají třeba nulovou nebo jen velice nízkou toleranci pro lepek. Já mohu i výrobky, které obsahují malé množství lepku ( to se ale zjišťuje postupně aby se určila ta tolerance a mě to zatím problém nedělá) To ale neznamená že si můžu dát rohlík nebo tak
Jinak uzeniny nakupuju nejčastěji v Intersparu. Mají tam krásně přehledně označeno zelenými nálepkami že se jedná o bezlepkovou uzeninu a jinak třeba těstoviny kupuju v Bille jenom kukuřičné. Mají různé druhy za pár korun Ze začátku jsem kupovala v DM ale to je šíleně drahé Dokonce v Bille mají i písmenka bezlepkové do polívky. Ze sladkostí toho můžu docela dost, v podstatě se nesmí věškeré sušenky ale čokoládové tyčinky, sojové řezy, margot, banány v čokoládě, bonbony, sezamové tyčinky proste je toho strašně moc co jde jíst
Dokonce i cereálie do mléka se dají pořídit normálně v hypermarketu. Nejhorší jsou mouky ty mají jenom v Bio krámcích anebo v globusu anebo pak lékárny Já ale kupuju Jizerku v globusu a zbytek v bio krámcích.
Jednou jsem tu dietu porušila a musím říct že mi bylo pěkně blbě takže doporučuji vědomě neporušovat. I to pivo už mají bezlepkové a když tak to vyměnit za víno Já jsem na Plzeň nedala dopustit a teď ji už nikdy mít nebudu a jsem tady :) Člověk to musí brát tak že to dělá proto aby tady byl dýl. Rakovina ani jiné komplikace přece nejsou nijak zvlášť vábnou možností kor když se s tou dietou dá relativně slušne žít. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9994
13.4.12 22:01

@Michaela 2012 Dík moc za info. Po Tvém příspěvku už ani nemám takové obavy z těch výsledků. Když to zvládnou jiní, zvládnu to kdyžtak taky. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí