Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
žemličky..
250g bzl mouky,2lžičky prášku do pečiva,1lžička soli,150g tvarohu v alobalu-nee vanička,6lžic mléka,1vejce,6lžic oleje,zrníčka na posypání..
vše smícháme,uhnětemě těsto aby se nelepilo na mísu,a nechame asi 30min odležet v lednici,přikryté alobalem.vytvarujeme asi cca 10 žemliček,dáme na pečící papír,nakrojíme je do křížku a posypeme zrníčky.pečeme při 200stupních cca 25min..
a co sýry ty nemuže a másla?někde jsem četla že nesmí jogurty-ty jsme koupili včera bezlepkové v globusu ale dnes jsem zase četla že jofurty smí…
moc děkuju, zkusím ![]()
ono nejde jednoznačně říct co může a co nemůže, musíš na všem číst složení. Je to ze začátku nezvyk, ale pak už to jde. Jogurt kupujeme bílý Hollandia a mícháme s domácí marmeládou. Jo a „kukuřičné“ lupínky jsou ve většině případů s ječným sladem, tak takyy pozor.
tak mi prosím napiš co přesně musí byt napsane na potravinach abych to nekoupila.připadám si jako totalní blb ![]()
není zač ![]()
nesmí tam být nic, co se týká obilí, takže např.
pšeničný škrob, ječný slad anebo třeba jen „škrob“ bez uvedení toho jaký je - to bych asi taky nekoupila. Pak samozřejmě mouka. Když je uvedeno rýžová, tak v poho, ostatní obilné nee. Např. i puding kupujeme jen Dr. Oetker, pozor dej i na Magi nebo jiné koření, kečup, …
Z toho katalogu nejde v lékárně objednat všechno, ale získáš docela přehled co může a co ne.
Opravdu to ze začátku vypadá složitě, ale zvyknete si. ![]()
jo a sladkosti - tak tam taky pořádně číst složení. Když tam je napsané „může obsahovat stopy lepku“ tak to neřeším, to kupujem. Oni se tím výrobci trochu chrání.
jaky například sladkosti kupuješ?abych dnes manžovi koupila neco na zub:-)
@lendule.5 Můžu se Tě zeptat, jak je to s tím porušením diety? Stačí opravdu jen minimální množství lepku a je zle? Napadá mě třeba vyjímečně to pivo…
Tady je databáze výrobků…
http://www.potravinybezlepku.cz/index.php?…
Vlevo si vybereš z kategorie.
Místo klasického smažení ve strouhance, se dá udělat těstíčko z rýžové mouky a vajíčka (doředíš vodou nebo mlékem). ![]()
A výborná je šlehačková roláda… http://www.mimibazar.cz/recept.php?…
Já dávám jen jednu šlehačku, kterou trochu přisladím. Často jsem použila i pařížskou šlehačku (ta už je sladká). Dovnitř můžeš dát třeba i banán.
Jé, žížalko, i já děkuji za informace ![]()
No holky, u nás to probíhá spíš tak, že to přítel dodržuje co to jen jde (není pivař, tak mu ani nechybí). A když je mu zle (průjmy, bolesti břicha), tak teprve zkoumá z čeho to mohlo být ![]()
a ze sladkostí kupujeme bonbóny, čokoládky a polomáčené čokoládové polystyreny, ale v tom seznamu si toho vybereš určitě víc…
Ahoj holky
já jsem taky celiak
zjistila jsem to minulý rok v květnu takže zachvíli to bude rok Ze začátku jsem si myslela že už nikdy nebudu moct normálně jíst a teď už mi to ani nepřijde. Nejdřív jsem vůbec nejedla v hospodě a teď už vím že se jenom stačí zeptat nebo to říct a klíďo si můžu dát masíčko s rýží nebo i hranolky … i když ani ty ne všude. Horší je to s pečením, to ani po roce není nic moc, chleby kupuju v podstatě kdekoliv jelikož kupuju jenom ty směsi a jednou za 14 dnů si upeču trochu chleba. Musím říct že od pečiva jsem si odvykla, ale pokaždé když jdeme s manželem nakupovat tak u čerstvých loupáčku slintám jak blázen a hned bych si je dala ![]()
Moje dietní sestra mi říkala že někteří celiatici to mají horší než já protože mají třeba nulovou nebo jen velice nízkou toleranci pro lepek. Já mohu i výrobky, které obsahují malé množství lepku ( to se ale zjišťuje postupně aby se určila ta tolerance a mě to zatím problém nedělá) To ale neznamená že si můžu dát rohlík nebo tak
Jinak uzeniny nakupuju nejčastěji v Intersparu. Mají tam krásně přehledně označeno zelenými nálepkami že se jedná o bezlepkovou uzeninu a jinak třeba těstoviny kupuju v Bille jenom kukuřičné. Mají různé druhy za pár korun Ze začátku jsem kupovala v DM ale to je šíleně drahé Dokonce v Bille mají i písmenka bezlepkové do polívky. Ze sladkostí toho můžu docela dost, v podstatě se nesmí věškeré sušenky ale čokoládové tyčinky, sojové řezy, margot, banány v čokoládě, bonbony, sezamové tyčinky proste je toho strašně moc co jde jíst
Dokonce i cereálie do mléka se dají pořídit normálně v hypermarketu. Nejhorší jsou mouky ty mají jenom v Bio krámcích anebo v globusu anebo pak lékárny Já ale kupuju Jizerku v globusu a zbytek v bio krámcích.
Jednou jsem tu dietu porušila a musím říct že mi bylo pěkně blbě takže doporučuji vědomě neporušovat. I to pivo už mají bezlepkové a když tak to vyměnit za víno Já jsem na Plzeň nedala dopustit a teď ji už nikdy mít nebudu a jsem tady
Člověk to musí brát tak že to dělá proto aby tady byl dýl. Rakovina ani jiné komplikace přece nejsou nijak zvlášť vábnou možností kor když se s tou dietou dá relativně slušne žít. ![]()
@Michaela 2012 Dík moc za info. Po Tvém příspěvku už ani nemám takové obavy z těch výsledků. Když to zvládnou jiní, zvládnu to kdyžtak taky. ![]()