Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dámy o čem tu polemizujete? Děti se musí hlídat. Ta paní nechala děti bez dozoru, jejich věk je jasně popsaný v hlavním příspěvku.
Ať si každý spojení „pod dozorem“ přebere po svém.
My bydlíme v bytě, pod oknama máme pěkné dětské hřiště, ale moje děti (3 a 5) tam samy nikdy nebyly a myslím, že dlouho nebudou.
Když jsme u našich na zahradě, zamknu branku, 5ti letá může být venku sama, s 3letým jsem tam téměř pořád (máme psa).
Ono je fajn si říkat, ať se děti osamostnatní, ale jen do té doby, než se něco stane, že???
Ve škole i ve školce děti pod dozorem jsou (nikdo nemluví o tom, že na ně pořád koukáš, ale je v blízkosti dospělý, který za ně zodpovídá).Stát se může cokoliv během minuty, ale musí být na blízku ihned pomoc. Což v příběhu zakladatelky přímá pomoc nebyla (neberu v úvahu náhodné cizí lidi)
@danik Nádherně napsaná, krásně předaná myšlenka a souhlasím s každým slovem ![]()
Tak můj syn od té doby co chodí bývá na oplocené zahradě sám (nic mu tam nehrozí). Nebo teda jemu hrozí všude všechno ale to bych se musela zbláznit (navíc si zásadně způsobuje úrazy za mé přítomnosti a stejně nestihnu nikdy nic udělat).
Jsem na brněnském sídlišti a i když už to tu není jako dřív, chodila jsem ven sama už jako čtyřletá, hlídali nás starší děti a pak co jsme odrostli, jsme zase my hlídali ty malé…tak tu stále vidím i děti mladší šesti let „bez dozoru“ - maminka sem tam vykoukne z okna…a takto si to představuji i já jednou…fakt nevidím důvod proč sedět s šestiletým klukem na hřišti ![]()
@dada12 děkuju.
Mě čas strávený venku s dětmi nezabije, ale nebudu si aspoň vyčítat, proč jsem tam nebyla, nemuselo se stát to či ono (hlavně v době „hodný strýčků“, jak už psal někdo dřív).A těch se bojím snad ještě více, než úrazů.
Je pravda, že úrazům člověk nezabrání, ale občas jde o každou minutu, tak proč riskovat u vlastních dětí.
Ono záleží na prostředí. Mě jako malou hlídala sestra už ve třech letech, mamka koukala z okna co minutu. Svého syna pouštím samotného ven s dětmi asi od sedmi let, konrola jednou za 15 min. U nás v okolí jsou cizinci a prostě není to jako za mého dětství. Já byla malá za komančů a riziko potkat úchyla bylo sníženo tím, že všechny nemakačenkové a nepodřizující se režimu byli v báni.
Jinak ještě přidám do placu příhodu, kdy má sestra zachránila sousedovic klukovi z paneláku život, když se málem oběsil při hře. Vešla do vedlejšího vchodu a kluk tam visel na zábradlí na smičce, zrovna mu kamarád podkopnul podložku pod nohama a kluk se začal dusit. Kámoš ( oba asi 6 let ) jen stál bílej v šoku. Sestra asi 16 let vyběhla schodiště, chytla provaz, tahala hlavu a řvala na celej barák, dál už nevím, asi někdo vyběhl s nožem. Děti byly obě ticho, ten chlapec by umřel.
Takže asi tak.
@Makinaa007 Ja mám pocit, že u nás sú matky „overprotective“, a vychovávajú hromadu nesamostatných jedincov. A o 25 rokov neskôr sa sťažujeme na nesamostatných manželov… Tvoj popis znie samozrejme hrôzostrašne, ale potom kľudne mohol byť potôčik, v ktorom by sa nikto neutopil ani pri najväčšej snahe. Proste si dieťa šlapilo (alebo sadlo) do vody. Mne osobne viac vadil blízky rybník, či cesta (ale záleží na frekvencii áut) Máme známych, ktorí majú pri baráku rybník, malé deti sa im tam samostatne pohybujú. Ja som z toho trnula hrôzou, jej deti ale boli na to zvyknuté, a k rybníku nešli, ani doň nespadli…
Špinavé deti mi nevadia…
@dada12 Myslím, že do 6 rokov, to je už extrém. Čo by si povedala na 4-5 ročné dieťa, ktoré chodí samostatne do a zo škôlky, a to i cez cestu… Asi je to pre teby nepredstaviteľné, ale v zahraničí, kde som žila, to je normálny stav.
@Gabika píše:
@Makinaa007 Ja mám pocit, že u nás sú matky „overprotective“, a vychovávajú hromadu nesamostatných jedincov. A o 25 rokov neskôr sa sťažujeme na nesamostatných manželov… Tvoj popis znie samozrejme hrôzostrašne, ale potom kľudne mohol byť potôčik, v ktorom by sa nikto neutopil ani pri najväčšej snahe. Proste si dieťa šlapilo (alebo sadlo) do vody. Mne osobne viac vadil blízky rybník, či cesta (ale záleží na frekvencii áut) Máme známych, ktorí majú pri baráku rybník, malé deti sa im tam samostatne pohybujú. Ja som z toho trnula hrôzou, jej deti ale boli na to zvyknuté, a k rybníku nešli, ani doň nespadli…Špinavé deti mi nevadia…@dada12 Myslím, že do 6 rokov, to je už extrém. Čo by si povedala na 4-5 ročné dieťa, ktoré chodí samostatne do a zo škôlky, a to i cez cestu… Asi je to pre teby nepredstaviteľné, ale v zahraničí, kde som žila, to je normálny stav.
Strašně záleží na prostředí, ale 4leté dítě samo určitě ne. To je bez diskuze.
Co se týče úrazů, syn je bez úrazu, protože mohl dělat cokoliv, ale vždy jsem ho jistila. Naopak kdykoliv ho měl na starost exmanžel, syn se vrátil ubrečený s bolestí. Ex byl pohodlnej.
@dada12 píše:
Strašně záleží na prostředí, ale 4leté dítě samo určitě ne. To je bez diskuze.
Lenže to je TVOJ názor, za to, že to niekto má niekde inak, ešte nemusí byť nezodpovedný, ani zanedbávať deti.
2,5 ročú dcérku som už na záhrade samú mechávala (ideálne so staršími bratmi), ale rozhodne som na ňu celý čas nevidela… V 5-tich rokoch sa syn bicykloval sám okolo bloku, a tiež si ako nezodpovedná matka nepripadám.
@dada12 píše:
Co se týče úrazů, syn je bez úrazu, protože mohl dělat cokoliv, ale vždy jsem ho jistila. Naopak kdykoliv ho měl na starost exmanžel, syn se vrátil ubrečený s bolestí. Ex byl pohodlnej.
Moji synovia majú nejaký ten úraz za sebou (rozbité brady, dokonca zlomená ruka), a vždy sa to stalo v prítomnosti dospelého, tá zlomenina dokonca v stráženom detskom kútiku v IKEA…
Děti se hlídat musí a kdo nesouhlasí, je zodpovědný dítěti a zákonu, ne mě. Pro mě je tahle věc bez diskuze. ![]()
@zolycka píše:
Ach, to se to tady zase zvrhlo ve velice plodnou diskuzijá jako přdškoláček taky běhala „bez dozoru“ po neoploceném pozemku, jenže to byla trochu jiná doba. Své dítě tedy venku na neohrazeném místě sama nechávat nebudu ani v těch 6letech, prostě se bojím, že se mu něco stane nebo že ho nějaký „hodný strejda“ unese nebo že se mi dítě zatoulá… Argument se školou je více než zcestný
, tam totiž dítě samozřejmě pod dohledem JE - pod dohledem učitelky. Ne nadarmos e říká, že učitelé sjou enustále jednou nohou v krimálě, kdyby se něco stalo
takže souhals s dadoudítě s ejistě může učit dost dobře samostatnosti i „pod dozorem“..naprosto v tom nevidím žádný rozpor. Dítěti nemusím stát za azdkem a přesto an něho můžu dávat pozor z povzdálí…
což je asi logické a jasné, jen některé se prostě přišly pohašteřit
pod dohledem učitelky sice je, ale pokud chce na záchod, pustí ho bez dzoru. pokud se dítě rozhodne, školu opustí, stejně jako by opustilo zahradu. úchyl unese i desetileté nebo dvanáctileté dítě, stejně tak sedmnáctileté.
@zolycka souhlasím…
jak jsme psala, tahat mi někdo dítě z rybníka a já o tom ani nevím, tak se sesypu.
Jasně, že chvilka nepozornosti a je průšvih, ale nedávat n adítě takto pozor je velký koledování