Bio výchova?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
26093
8.10.12 14:54
@danik píše:
@kate02 já taky sama lítala po venku už dřív, od 1.třídy jsem jezdila sama autobusem do školy a ze školy do vedlejší vesnice, pomalu jsem neuměla počítat a už jsem šla mamce nakoupit.
Ale já si pamatuju, že my když byli venku, bylo nás spousta různého věku. Ti starší dohlíželi na mladší a určitý vzor měl člověk i v nich. Jenže teď moc nevidím směsice dětí, že by si jich dokázalo hrát 10. Vidívám skupinky 2-3-4dětí.Věř, že mě taky mrzí, že moje děti nebudou mít takové dětství jako my, ale co nadělám… řidiči jezdí po vesnici jak blázni, lidé už se tak neznají (za nás každý znal každého, i tohle byl svým způsobem „dozor“), nemluvě o pedofilech atd.

JEnže já si prostě myslím, že tohle dělají primárně právě ti rodiče… Ale je to začarovanej kruh… Pedofilové byli, jsou a budou… Jen za komunistů se to líp tutlalo, no… Nebylo tolik možností, jak se o tom dozvědět… Teď sedneš na internet a vypadne na tebe milion tragédií a každej den něco novýho… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mišanila
8.10.12 14:55

Paní si asi přečetla knihu „líný rodič“ a bere to doslova :D
Pokud v tomhle stylu hlídá děti v každém cizím prostředí, kde nemá vychytaná rizika, tak je spíš otázka štěstí a náhody, jestli se nějakému dítěti něco nestane. Takhle malé děti (do cca 3-4 let) by neměla pouštět z dohledu, zvlášť pokud tam byl rybník a řeka. A samozřejmě něco se může přihodit i ve známém prostředí.

A jinak ten název je opravdu zavádějící, s bio produkty, alternativním způsobem života a pod to nemá moc společného, spíš to byla souhra náhod. Rodiče, kteří děti ponechávají svému osudu se vyskytují mezi různými skupinami, to že to byla zrovna bioakce je náhoda.

• Citovat
  • Upravit
14335
8.10.12 15:30

@kate02 já ti třeba rozumím jak to myslíš a prostě dřív bych taky pustila víc z dohledu jak dnes..
Nejchci aby to vyznělo co bylo dřív, ale prostě moje zkušenost je, že aspoň tady u nás se lidi- rodiny i cizí i děti víc jakoby zajímaly o druhé, takže kdyby něco tak by zasáhli..
Dnes si nikdo nikoho nevšímá.. Neříkám, že by dítěti nikdo nepomohl, ale prost pamatuji si, že šla skupinka děti ven třeba 8 letých a měli k sobě 5 leté.. dnes to porstě člověk takto venku nevidí, pokud nejsou sourozenci..
A ještě je důležité jestli někdo píše, jedno dítě a nebo dvě, to si taky myslím, že je rozdíl… Kraviny vymýšlí tak i tak, ale zase kdyby se něco stalo, tak to druhé to přijde říct..jsou na to dva..A jeslti to dítě je taky větší, takže zase to je jiné, když je dítě se starším sourozencem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26093
8.10.12 15:41
@kvaček píše:
@kate02 já ti třeba rozumím jak to myslíš a prostě dřív bych taky pustila víc z dohledu jak dnes..
Nejchci aby to vyznělo co bylo dřív, ale prostě moje zkušenost je, že aspoň tady u nás se lidi- rodiny i cizí i děti víc jakoby zajímaly o druhé, takže kdyby něco tak by zasáhli..
Dnes si nikdo nikoho nevšímá.. Neříkám, že by dítěti nikdo nepomohl, ale prost pamatuji si, že šla skupinka děti ven třeba 8 letých a měli k sobě 5 leté.. dnes to porstě člověk takto venku nevidí, pokud nejsou sourozenci..
A ještě je důležité jestli někdo píše, jedno dítě a nebo dvě, to si taky myslím, že je rozdíl… Kraviny vymýšlí tak i tak, ale zase kdyby se něco stalo, tak to druhé to přijde říct..jsou na to dva..A jeslti to dítě je taky větší, takže zase to je jiné, když je dítě se starším sourozencem

jenže právě proto mi ten úvodní příspěvek nebyl tak hroznej… Když odhadem (takže reálně mohly být ty děti klidně starší…) bylo těm dětem rok a půl, 3 roky, 6 let, tak prostě to nejstarší (kterýmu mohlo bejt i 8, kdo ví? ), mohlo mít na starosti ty mladší dva… Ten potok taky nebyl nějak blíž specifikovanej, jestli to bylo malý „cosi“, kde bylo vody sotva po kotníky, nebo potok s 50 cm vody… A tak… Prostě bych tu matku primárně neodsuzovala… A hlavně třeba o těch dětech věděla, po chvilkách se po nich koukala a třeba i ten pád do potoka jí nepřišel tak hroznej jako těm přihlížejícím…

A hlavně mám zkušenost, že čím míň se dětem snažím pomáhat, tím míň se jim toho stane… :-D Jedno odpoledne jsem byla na hřišti nervní, když prcek lezl po prolízačkách, že se mu něco stane a dokud si lezl sám, byl v pohodě… Hlavu si rozbil cestou domů na normální cestě, která vedla z kopce, když jsem se snažila, aby byl co nejblíž u mě… :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
8.10.12 15:44

@kate02 já bych nenechala hlídat..
Já to beru tak, že dospělák má co dělat uhlídat 3, 1,5 dítě natož 6letý..
Ale to každý cítí jinak.. Třeba to 3 leté bych mu třeba svěřila, ale dvě určitě ne…
ALe maminku neodsuzuje, já jsem to neviděla

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81479
8.10.12 15:54

Kate má pravdu, záleží, co to bylo za potok. Jestli prostě 10-15 cmvody a dítě se jen zmáčelo, tak to každému může být fuk. Na mě lidi taky čuměj, když bez problémů nechám děti se válet v louži.
Naopak pokud to byl potok, kde proudilo 50cm vody a hrozilo utopení, tak tam se asi shodneme, že to zodpovědné nebylo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2400
8.10.12 15:59

Jasně nakonec tam bylo 10 cm vody a děti hlídalo starší dítě, takže pohodička. :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sterezie
8.10.12 22:54
@kate02 píše:
jenže právě proto mi ten úvodní příspěvek nebyl tak hroznej… Když odhadem (takže reálně mohly být ty děti klidně starší…) bylo těm dětem rok a půl, 3 roky, 6 let, tak prostě to nejstarší (kterýmu mohlo bejt i 8, kdo ví? ), mohlo mít na starosti ty mladší dva… Ten potok taky nebyl nějak blíž specifikovanej, jestli to bylo malý „cosi“, kde bylo vody sotva po kotníky, nebo potok s 50 cm vody… A tak… Prostě bych tu matku primárně neodsuzovala… A hlavně třeba o těch dětech věděla, po chvilkách se po nich koukala a třeba i ten pád do potoka jí nepřišel tak hroznej jako těm přihlížejícím…A hlavně mám zkušenost, že čím míň se dětem snažím pomáhat, tím míň se jim toho stane… :-D Jedno odpoledne jsem byla na hřišti nervní, když prcek lezl po prolízačkách, že se mu něco stane a dokud si lezl sám, byl v pohodě… Hlavu si rozbil cestou domů na normální cestě, která vedla z kopce, když jsem se snažila, aby byl co nejblíž u mě… :mrgreen:

stoprocentní souhlas 8)

• Citovat
  • Upravit
sterezie
8.10.12 22:58
@dada12 píše:
Jasně nakonec tam bylo 10 cm vody a děti hlídalo starší dítě, takže pohodička. :P

Tys u toho byla, že přesně víš, jak to bylo? Pokud vím, tak zakladatelka to nespecifikovala, takže všechno jsou pouze dohady o deatilech, na kterých, myslím, záleží :nevim: Prostě bych nikoho neodsuzovala ani nehodnotila jeho výchovu, když jsem nebyla přímým svědkem…protože ono to opravdu mohlo být, jak píše Kate a to jsou Tvé připomínky o feťačce, bláznovi a alkoholičce totálně přes čáru, protože to vlastně odpovídá modelu dozoru 8)

• Citovat
  • Upravit
907
8.10.12 23:15
@Makinaa007 píše:
@kaštinka Nepatřím zrovna mezi ty, kdo by na všech a na všem něco hledal, tahle ženská mě ale dostala. Rozhodně bych neomlouvala, že matka celý den absolutně neví, co se děje s jejími malými dětmi. Jsem taky sama, tahám s sebou děti všude možně, spoustu věcí nevychytávám, ale tohle bylo brutus. @dada12 No právě že to pro některé relativně normální je běžná praxe. Babička si vzpomněla, jak v dobách mého dětství byly okolo paneláků houfy samotných malých dětí, matky byly doma nebo šly v klidu na nákup. Mně to přijde šílené a z okruhu mých známých nikoho s takovým přístupem neznám, tak jsem chtěla vědět, jak to komu přijde v pořádku či ne.

Mě je 35 a když mi bylo 8 let, tak jsem měla na sídlišti v okresním městě na starosti sebe, setřenici 5 let, sestru 4 roky a bratrance 2 roky. Oblézali jsme různá hřiště v okruhu cca 300 m od domu a jen 1× se mi stalo, že se mi bratranec ztratil, nebavilo ho to s námi a šel domů (i přes 2 silnice).
Já jsem byla nejstarší a samotnou mě nechávali na pískovišti u paneláku cca od 4 let. Tehdy to bylo normální. Když mi byly 4 občas jsem byla sama doma a matka chodila nakoupit. Většinou jsem byla v pohodě, bylo to po obědě a spala jsem. Z té doby si pamatuji, že jsem se jednou šíleně bála požáru, protože máma nechala na plynové plotně hrnec s hovězím vývarem v papiňáku a mě jaksi zapomněla říct, že to tam nechala schválně. Já jsem se snažila plotnu vypnout a byla jsem hysterická, že to nejde. Papiňák vydával pro mě děsivé zvuky. Do dnes si tu hrůzu pamatuju a bojím se mít paniňák.
Teď bydlím na vesnici a podle některých taky nechávám děti až moc samostatné. Děsná aféra, kdy ze mě udělali matku nejhorší, že syn chodil už v 1. třídě přes louku 1 km sám do školy. Co kdyby na něj čekal úchyl. Zajímavé je, že ve druhé třídě je chození sám do školy naprosto společensky přijatelné (i když z hlediska sebeobrany dítě žádné lepší dovednosti nenabylo). Občas ho nechávám hlídat dvouletou a dělám si svoje a nevím kde na zahradě nebo v domě jsou a co dětičky dělají! Nemám je ráno jako čuňata, navečer už tak občas vypadají. Koupou se každý den.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Gabika
9.10.12 10:37
@Alenaxxxx píše:
Mě je 35 a když mi bylo 8 let, tak jsem měla na sídlišti v okresním městě na starosti sebe, setřenici 5 let, sestru 4 roky a bratrance 2 roky. Oblézali jsme různá hřiště v okruhu cca 300 m od domu a jen 1× se mi stalo, že se mi bratranec ztratil, nebavilo ho to s námi a šel domů (i přes 2 silnice).
Já jsem byla nejstarší a samotnou mě nechávali na pískovišti u paneláku cca od 4 let. Tehdy to bylo normální. Když mi byly 4 občas jsem byla sama doma a matka chodila nakoupit. Většinou jsem byla v pohodě, bylo to po obědě a spala jsem. Z té doby si pamatuji, že jsem se jednou šíleně bála požáru, protože máma nechala na plynové plotně hrnec s hovězím vývarem v papiňáku a mě jaksi zapomněla říct, že to tam nechala schválně. Já jsem se snažila plotnu vypnout a byla jsem hysterická, že to nejde. Papiňák vydával pro mě děsivé zvuky. Do dnes si tu hrůzu pamatuju a bojím se mít paniňák.
Teď bydlím na vesnici a podle některých taky nechávám děti až moc samostatné. Děsná aféra, kdy ze mě udělali matku nejhorší, že syn chodil už v 1. třídě přes louku 1 km sám do školy. Co kdyby na něj čekal úchyl. Zajímavé je, že ve druhé třídě je chození sám do školy naprosto společensky přijatelné (i když z hlediska sebeobrany dítě žádné lepší dovednosti nenabylo). Občas ho nechávám hlídat dvouletou a dělám si svoje a nevím kde na zahradě nebo v domě jsou a co dětičky dělají! Nemám je ráno jako čuňata, navečer už tak občas vypadají. Koupou se každý den.

Jj, tak nejak si predstavujem výchovu k samostatnosti! Môj syn ako druhák chodil sám skoro 2km pešo do školy, cez mesto. Teraz sme sa presťahovali do Prahy, a po pár cestách autobusom už nemám problém tretiaka a prváka pustiť samých autobusom 7 zastávok do školy.

• Citovat
  • Upravit
14335
9.10.12 12:03

@Alenaxxxx Já třeba nevím, ale většinou tyto příspěvky byly o dětech, do 5 let jsem pochopila.. Možná necelých 6..
U nás běžně děti chodí už sami do první třídy samotné… Nevím teda přes louku, ale uchylák na ně může čekat i někde v boční ulici, když se to tak vezme, to tak člověk brát nesmí..
U nás teda pomalu nezmám matku co by vodila dítě do první třídy, už chodí sami :think: :nevim:
já teda nemám ještě škoou povinné, ale tak vím, holky co mají, že i přes kilometr chodí sami a nebo jedou jednu, zastávku busem..
Takže mě se to nezná nějaké hrozné :think: :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
907
9.10.12 12:17
@kvaček píše:
@Alenaxxxx Já třeba nevím, ale většinou tyto příspěvky byly o dětech, do 5 let jsem pochopila.. Možná necelých 6..
U nás běžně děti chodí už sami do první třídy samotné… Nevím teda přes louku, ale uchylák na ně může čekat i někde v boční ulici, když se to tak vezme, to tak člověk brát nesmí..
U nás teda pomalu nezmám matku co by vodila dítě do první třídy, už chodí sami :think: :nevim:
já teda nemám ještě škoou povinné, ale tak vím, holky co mají, že i přes kilometr chodí sami a nebo jedou jednu, zastávku busem..
Takže mě se to nezná nějaké hrozné :think: :nevim:

Mě to taky přijde normální, že chodil sám přes louku, teda jen dokud po mě drbny nerozneli, co dělám a cizí chlap z vedlejší vesnice mi nevynadal. Tehdy byla ta hysterie kvůli Aničce v Praze zmizelé. Všeobecně u nás ve vesnici je společensky přijatelné, že děti jezdí autobusem do školy do druhé vesnice. Na zastávku to má synek 300 m v nepřehledném terénu a to je OK, tam by asi nikdo číhat nemohl, dle logiky zdejších vesničanů. Za to na louce, kde je pár stromů a vidět široko daleko, tak tam zrovna někdo číhat bude. Já se pak spíš bála pouštět ho busem kvůli projíždějícím autům a že děti zrovna na zastávce nestojí klidně, ale dělají blbosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2400
9.10.12 13:50
@sterezie píše:
Tys u toho byla, že přesně víš, jak to bylo? Pokud vím, tak zakladatelka to nespecifikovala, takže všechno jsou pouze dohady o deatilech, na kterých, myslím, záleží :nevim: Prostě bych nikoho neodsuzovala ani nehodnotila jeho výchovu, když jsem nebyla přímým svědkem…protože ono to opravdu mohlo být, jak píše Kate a to jsou Tvé připomínky o feťačce, bláznovi a alkoholičce totálně přes čáru, protože to vlastně odpovídá modelu dozoru 8)

Proč mi to píšeš? To nedává smysl. Podle mě děti nehlídá feťačka a podobně. Co je na tom přes čáru?
A nepsala jsem, že jsem u toho byla. A nic mi nevysvětluj prosím, pro mě je to bez debaty, už si z toho musím dělat legraci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sterezie
9.10.12 14:21

@dada12 Tvůj první příspěvek byl, že je to feťačka, dále jsi napsala, že jsi to tak vlastně nemyslela konkrétně, že je to to samé jako blázen, alkoholička.. ;) jinak se loučím, protože mám pocit, že mluvíme jedna o koze, druhá o voze :mavam:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová